HOME  |  Wonen & Leven  |  Nieuws  |  Nationaal Hitteplan actief

Nationaal Hitteplan actief

Dit item is in het archief geplaatst op 08-08-2018

De komende dagen wordt het extra warm. Daarom heeft het RIVM met ingang van 23 juli 2018 het Nationaal Hitteplan geactiveerd. Lekker weer, met zomerse temperaturen is voor veel mensen een periode om te genieten. Maar te veel hitte is niet goed en kan zelfs gevaarlijk zijn, vooral voor kwetsbare groepen zoals ouderen en jonge kinderen.

Warm weer kan leiden tot klachten als vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn. Daarnaast kunnen huidklachten optreden zoals jeuk en uitslag met blaasjes. In ernstige situaties kan door uitdroging kramp, misselijkheid, uitputting, flauwte. In extreme gevallen kan zelfs bewusteloosheid optreden.

Wat te doen als het lang warm weer is?

Drink voldoende

Zorg dat je met dit warme weer genoeg water drinkt en genoeg fruit eet dat veel water bevat zoals watermeloen.

Zorg voor koelte

Blijf uit de zon  tussen 12:00 en 16:00 uur en als je de zon in gaat zorg ervoor dat je goed bent ingesmeerd en lichte kleren aan hebt en zet eventueel een hoedje op.

Houd uw woning koel

Zet ramen en deuren open op tijden dat het buiten koel is en sluit deze zodra het warm wordt. Houd wel de ventilatierooster open voor continue ventilatie overdag maar zoek binnen de koelte op door gebruik te maken van zonwering, ventilator of airconditioning.

Zorg voor elkaar

Houd risicodoelgroepen goed in de gaten en let goed op jezelf.

Vragen?

Heb je vragen over goed omgaan met warmte? Neem dan contact met de GGD Limburg-Noord op: 088 - 11 91 200. Bij gezondheidsklachten of vragen over jouw gezondheid kun je beter direct contact opnemen met de huisarts. Overleg ook met jouw huisarts of apotheker als je medicijnen gebruikt.