HOME  |  Wonen & Leven  |  Nieuws  |  Maasgouw sluit aan bij Meld Misdaad Anoniem

Maasgouw sluit aan bij Meld Misdaad Anoniem (01-05-2021)

Stef Strous en Marc Janssen

Gemeente Maasgouw werkt sinds 1 mei nauw samen met Meld Misdaad Anoniem. Daartoe ondertekenden burgemeester Strous en Marc Janssen van het meldpunt op 29 april een samenwerkingsovereenkomst.

Iedereen kan bij Meld Misdaad Anoniem (MMA) een melding doen. Niet voor de muziek van de buren die te hard staat, of een blaffende hond. Maar wel als het gaat om mogelijke criminele activiteiten. Bij MMA wordt bijvoorbeeld gemeld over hennepteelt, drugslabs, overvallen, gedwongen prostitutie, milieucriminaliteit, fraude of onverklaarbaar vermogen. Maar ook over huiselijk geweld of kindermishandeling. De anonimiteit van de melder staat hierbij altijd centraal.

Het meldpunt MMA is een onafhankelijke stichting en maakt geen onderdeel uit van politie of justitie. Daardoor kunnen ze de anonimiteit van melders garanderen. Politie moet alle bekende informatie meenemen in een melding. De medewerkers van MMA filteren alle informatie die kan leiden naar de melder er uit voordat de melding verder wordt geleid.

Vangnet

Het is altijd het beste om rechtstreeks naar de politie te stappen als je informatie hebt over mogelijke criminele activiteiten, maar in de praktijk blijkt dat niet altijd makkelijk. Er zijn veel redenen voor mensen om niet te melden. Bijvoorbeeld uit angst voor wraak of omdat ze de dader kennen of de gevolgen niet kunnen overzien. Voor al die gevallen is Meld Misdaad Anoniem een vangnet. Zij zorgen ervoor dat de informatie bij de opsporing terecht komt, maar de melder blijft altijd buiten beeld.

Informatiepositie

Om de bestuurlijke aanpak van criminaliteit door gemeenten vorm te geven is een goede informatiepositie nodig. MMA-meldingen kunnen hier een waardevolle bijdrage aan leveren. Burgemeester Stef Strous: “Belangrijk dat we deze vorm van criminaliteit opsporen en aanpakken. We hebben daarbij de ogen en oren van onze inwoners en ondernemers hard nodig”.

Doordat de gemeente de meldingen direct ontvangt, is ze direct op de hoogte van de inhoud van de melding. Hierdoor kan de gemeente vanuit haar coördinerende rol, samen met partners kijken naar eventuele vervolgstappen en deze vervolgstappen ook monitoren.

Ook kan de gemeente er nu beter voor zorgen dat acties van verschillende partners elkaar niet doorkruisen. Bijvoorbeeld wanneer de gemeente een melding over een mogelijke hennepplantage ontvangt. De gemeente heeft dan de mogelijkheid om ervoor te zorgen dat bijvoorbeeld een controle door een toezichthouder van de gemeente het politieonderzoek niet doorkruist. De gemeente kan nu ook acties naar aanleiding van meldingen monitoren. Ze kan zo zicht houden op de stand van zaken rondom de actie.

Bereikbaarheid

MMA is zeven dagen per week bereikbaar via 0800-7000. Op werkdagen van 8:00 tot 22:00 uur en in weekenden en op feestdagen van 9:00 tot 17:00 uur. Melden kan ook 24/7 via een beveiligde omgeving op www.meldmisdaadanoniem.nl/melden.