HOME  |  Wonen & Leven  |  Nieuws  |  Koninklijke onderscheiding voor de heer Nozy

Koninklijke onderscheiding voor de heer Nozy (17-07-2017)

Dit item is in het archief geplaatst op 07-08-2017
Burgemeester Strous overhandigt de Koninklijke onderscheiding aan de heer Nozy

Zaterdag 15 juli 2017 ontving de heer Norbert Nozy uit handen van burgemeester Strous de Koninklijke Onderscheiding ‘Ridder in de Orde van Oranje-Nassau’. De onderscheiding werd voorafgaand aan zijn afscheidsconcert als chef-dirigent van de Koninklijke Harmonie Thorn uitgereikt.

De heer Nozy heeft de Belgische nationaliteit. Het komt niet vaak voor dat deze hoge onderscheiding wordt uitgereikt aan een buitenlander. De heer Nozy heeft in de loop der jaren een belangrijke bijdrage geleverd aan de instandhouding, opbouw en het niveau van de (blaas)muziekcultuur in Nederland, België en ook in Europa.

Van 2004 – 2017 was de heer Nozy chef-dirigent, artistiek eindverantwoordelijke en muzikaal leider van de Koninklijke Harmonie van Thorn. Daarvoor zette hij zich in als dirigent van Harmonie St. Michaël Thorn (1983 – 1985) en als chef-dirigent van het Groot Harmonieorkest van de Belgische Gidsen (1985 – 2003). Als hoofdvakdocent saxofoon was hij verbonden aan het Conservatorium Maastricht en was hij docent aan het Koninklijke Conservatorium in Brussel, het Stedelijk Conservatorium in Mechelen en de University of North Texas.

Daarnaast heeft de heer Nozy gastdirecties in binnen- en buitenland vervuld. Een bijzondere directiefunctie was zijn chef dirigentschap van de na een fusie tot stand gekomen Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’ in Assen. De heer Nozy heeft tijdens het fusieproces een belangrijke rol gespeeld als muziekconsulent.

De heer Nozy is een veelgevraagd jurylid bij provinciale wedstrijden, nationale en internationale concoursen zoals het WMC in Kerkrade en het Certamen Internacional de Bandas de Musica Ciudad de Valencia.