HOME  |  Wonen & Leven  |  Nieuws  |  Installatie Kinderraad Maasgouw

Installatie Kinderraad Maasgouw (30-03-2021)

kinderraad

Op woensdag 31 maart wordt door burgemeester Stef Strous en kinderburgemeester Xant Veugen om 15.00 uur voor de eerste keer in Maasgouw de kinderraad geïnstalleerd. Deze installatie vindt online plaats.

Vertegenwoordiging uit Maasgouw

De kinderraad kent zestien raadsleden die de acht basisscholen in de acht dorpen van gemeente Maasgouw vertegenwoordigen. Bij de kinderraad is ook een kinderburgemeester, een griffier, een bode, drie wethouders, twee journalisten en een fotograaf betrokken. Tijdens deze eerste installatievergadering krijgen in totaal vijfentwintig kinderen van de groepen 7 en 8 een rol bij de kinderraad.

Eigen agenda

De kinderraad vergadert in beginsel drie maal per jaar. De vergaderingen vinden zodra mogelijk weer plaats in de raadzaal van het gemeentehuis. De kinderen bepalen zelf de agenda. De vergaderingen worden voorgezeten door de kinderburgemeester. De kinderraad adviseert de gemeenteraad over onderwerpen die kinderen en jongeren aan gaan. Ook bedenken ze plannen en voorstellen die voor hen belangrijk zijn.

Na de installatie kan de kinderraad meteen aan de slag. Agendapunten voor dit jaar zijn biodiversiteit, gezondheid, omgevingswet en speeltuinen.

Kinderraad Commissie

De kinderraad is een initiatief van de gemeenteraad van Maasgouw. Vertegenwoordigers van alle fracties vormen samen de Kinderraad Commissie. De kinderraad is in het leven geroepen om kinderen uit groep 7 en 8 kennis te laten maken met democratie, politiek en de werking van de gemeente. Deze commissie zal de kinderraad in de toekomst ondersteunen en begeleiden.

Live uitzending

Door de coronamaatregelen is geen publiek aanwezig bij de installatieceremonie in de raadzaal. De kinderraadsvergadering wordt live uitgezonden door Omroep ML5 en is live te volgen via de website van gemeente Maasgouw. Ook via Facebook zal een livestream beschikbaar zijn.

Bekijk hier (live) de uitzending