HOME  |  Wonen & Leven  |  Nieuws  |  “Ik vond het vooral een hele spannende tijd!”

“Ik vond het vooral een hele spannende tijd!” (11-12-2019)

Mia Sangers en Jo Smeets waren allebei nog jonge kinderen in de tijd van de Tweede Wereldoorlog. Mia woonde met haar familie in Ohé en Laak en was 3 jaar toen de oorlog uitbrak. Jo Smeets was 6 jaar en woonde met zijn vader, moeder en zus in Stevensweert. Mia herinnert zich niet veel van die tijd. Jo Smeets daarentegen wel. Hij heeft nog heel veel herinneringen. “Ik vond het vooral een hele spannende tijd.”

Een herinnering die Mia wel bij is gebleven is het bombardement op de coöperatie. Dat was een bakker en kruidenier in Montfort. De winkel was niet ver verwijderd van het huis van de familie Zeelen. Mia woonde daar tijdelijk in de kelder samen met haar moeder, broer en twee zussen. Haar vader was er niet. Die was door de Duitsers meegenomen om loopgaven te maken. Mia en haar familie hadden hun eigen huis in Ohé en Laak achter moeten laten omdat het daar te gevaarlijk was. Ohé en Laak lag in de frontlinie en het hele dorp werd geëvacueerd. Mia herinnert zich nog dat de kelder bij de familie Zeelen heel erg op en neer ging toen de bom op de coöperatie terecht kwam. “In de winkel woonde tijdens de evacuatie heel veel mensen. Ik denk dat er wel zo’n 200 mensen verbleven. Ze waren allemaal dood.” Mia weet nog dat ze destijds heel bang was. “Ma zei toen dat we allemaal dicht bij elkaar moesten gaan zitten in de kelder. Als we dan dood gingen, dan zouden we tenminste samen sterven”, legt Mia uit.

Begin oorlog

Jo Smeets weet nog goed hoe de oorlog begon. “Ik zag de Duitse militairen op fietsen aankomen in Stevensweert. Ik stond samen met mijn pa te kijken in het dorp. Dat was een ernstig moment maar ik was niet bang”, legt Jo uit. “Misschien kende ik vanwege mijn jonge leeftijd toen nog geen angst. Mijn ouders daarentegen kende genoeg momenten waarop ze bang waren en zich zorgen maakten over de afloop van de oorlog.” Het hele verhaal van Mia Sangers en Jo Smeets is te lezen op www.gemeentemaasgouw.nl/75jaarbevrijding.

Speciale website

In de gemeente Maasgouw vieren we 75 jaar na het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog onze vrijheid. Elke dorpskern geeft op een eigen manier invulling aan deze viering. Op de website www.gemeentemaasgouw.nl/75jaarbevrijding vindt u niet alleen de programma’s van de kernen, maar ook persoonlijke verhalen en achtergronden. Deze site wordt regelmatig aangevuld met actuele informatie. Ook kunt u de volledige reportages bekijken op www.deltalimburg.nl.