HOME  |  Wonen & Leven  |  Nieuws  |  Hou je aan de snelheidslimiet!

Hou je aan de snelheidslimiet!

Dit item is in het archief geplaatst op 13-06-2019

Net iets te hard rijden lijkt niet erg, maar toch vergroot een paar kilometer te hard rijden de kans op een ongeluk met letsel of dodelijke afloop aanzienlijk, vooral binnen de bebouwde kom. Daarom is 6 mei de campagne gestart over snelheidsgedrag.

De campagne richt zich vooral op automobilisten die maximaal 10-15 km te hard rijden op 30- en 50km wegen. Daar vindt de meeste interactie plaats tussen automobilisten en kwetsbare verkeersdeelnemers en zijn de gevaren het grootst. Je snelheid bepaalt de lengte van je remweg. Een fitte bestuurder heeft bij normale weersomstandigheden minstens één seconde nodig voordat hij het rempedaal indrukt.

Die reactieseconde is cruciaal. Want hoe hoger je snelheid, des te meer meters je in die tijd aflegt. De techniek van auto’s is de laatste jaren verbeterd, maar die reactieseconde blijft gelijk. Je rijdt dus heel wat meters op volle snelheid door, voordat je uberhaupt op de rem trapt. En dan volgt nog de afstand die je nodig hebt om de auto tot stilstand te brengen.