HOME  |  Wonen & Leven  |  Nieuws  |  Hou je aan de snelheidslimiet

Hou je aan de snelheidslimiet

Dit item is in het archief geplaatst op 02-05-2018
Kinderen met snelheidsbord van 30 kilometer

Iedereen rijdt weleens net iets harder dan toegestaan. Soms bewust, om verloren tijd in te halen. Vaak onbewust, omdat we onze snelheid gewoon niet in de gaten hebben. Een paar kilometer boven de limiet lijkt onschuldig, maar kan al gauw ernstige gevolgen hebben. Zeker in de drukke bebouwde kom. Daar heb je te maken met fietsers, oudere voetgangers en spelende kinderen. Die gedragen zich niet altijd voorspelbaar. Maar bij een aanrijding is de kans wel heel groot dat ze ernstig gewond raken. Of erger…

De klap komt hard aan

Bij een botsing met een auto krijgt het menselijk lichaam enorme krachten te verduren. Een aanrijding met 30 km per uur is voor een voetganger vergelijkbaar met een val van de 1e verdieping van een flatgebouw. Zo’n ongeluk kost 1 op de 10 voetgangers het leven. Bij 50 km per uur komt de klap overeen met een val van de 3e verdieping. De helft van de voetgangers overleeft dat niet. Bij 80 km per uur overlijdt 90%.

Je snelheid bepaalt je remweg

Een fitte bestuurder heeft bij normale weersomstandigheden minstens 1 seconde nodig voordat hij het rempedaal indrukt. Die reactieseconde is cruciaal. Want hoe hoger je snelheid, des te meer meters je in die tijd aflegt. Je rijdt dus heel wat meters op volle snelheid door, voordat je überhaupt op de rem trapt. En dan volgt nog de afstand die je nodig hebt om de auto tot stilstand te brengen.

De techniek van auto’s is de laatste jaren sterk verbeterd, maar die reactieseconde blijft gelijk! Wist je overigens dat ABS de remweg van een auto niet verkort? ABS zorgt er alleen voor dat de auto beter bestuurbaar blijft bij plotseling heel hard remmen.

Schokkende cijfers

Een paar feiten om over na te denken:

  • Rij je in een woonwijk 10 km boven de limiet van 30 km per uur, dan heb je 6 meter extra remweg
  • Bij een noodstop met 50 km per uur, is je remweg 2 keer zo lang als bij 30 km per uur
  • Rij je bij regen 60 km per uur, dan is je remweg ruim 10 meter langer dan bij droog weer

Check regelmatig je snelheid

Te hard rijden kun je simpel voorkomen. Gewoon door wat vaker op je teller te kijken. Nog handiger: stel de waarschuwingsfunctie in op je navigatie of met een app op je smartphone. Dan zie je op het scherm wat ter plekke de snelheidslimiet is en krijg je een signaal als je te hard rijdt. Zo rij je veilig en het scheelt onnodige boetes.

Hoe gevaarlijker, hoe duurder

Omdat te hard rijden juist in de bebouwde kom zo gevaarlijk is, controleert de politie daar scherp op. Vooral op plekken met veel voetgangers en fietsers, zoals bij scholen, in woonwijken en winkelstraten. Het principe luidt: ‘hoe gevaarlijker de snelheidsovertreding, des te hoger de boete’. De actuele boetes staan op de website van het Openbaar Ministerie.