HOME  |  Wonen & Leven  |  Nieuws  |  Herstart bevolkingsonderzoek borstkanker: het onderzoekscentrum staat in Heel

Herstart bevolkingsonderzoek borstkanker: het onderzoekscentrum staat in Heel (30-07-2020)

Dit item is in het archief geplaatst op 27-08-2020

Vanaf 17 augustus 2020 staat het mobiele onderzoekscentrum voor het bevolkingsonderzoek borstkanker in Heel. Vanwege de uitbraak van het coronavirus was het bevolkingsonderzoek borstkanker tijdelijk stilgelegd. Inmiddels zijn verschillende maatregelen genomen om gefaseerd en veilig te kunnen opstarten binnen de COVID-richtlijnen.

Borstkanker, je kunt er niet vroeg genoeg bij zijn. Een op de zeven vrouwen krijgt borstkanker. De meesten zijn ouder dan 50 jaar. Daarom krijgen alle vrouwen van 50 tot en met 75 jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Volgens de landelijke richtlijnen zijn dat in 2020 de vrouwen geboren in de jaren 1945 tot en met 1970. Dankzij dit gratis bevolkingsonderzoek overlijden jaarlijks tussen de 850 en 1075 vrouwen minder aan borstkanker.

Mammografie

Het onderzoek bestaat uit het maken van röntgenfoto’s van beide borsten, een mammografie. Bij het maken van de röntgenfoto worden de borsten samengedrukt om de foto goed te kunnen beoordelen. Het onderzoek wordt uitgevoerd door hiervoor opgeleide screeningslaboranten. Twee screeningsradiologen beoordelen de röntgenfoto’s en zoeken naar verdachte afwijkingen.

Coronavirus

Vanwege het coronavirus is het bevolkingsonderzoek op 16 maart stilgelegd. Het bevolkingsonderzoek wordt nu weer gefaseerd opgestart. Dit gebeurt binnen de COVID-richtlijnen. Daardoor kunnen het bevolkingsonderzoek en de aansluitende zorg veilig en met goede kwaliteit worden georganiseerd. Cliënten die aan de beurt zijn ontvangen vanzelf een uitnodiging. Cliënten die vanaf 16 maart niet konden deelnemen zijn het eerst aan de beurt.

Heel

Vrouwen uit Heel  met de postcodes 6017, 6019, 6097 en 6099 worden voor deze ronde van het bevolkingsonderzoek uitgenodigd. Het onderzoekscentrum is van 17 augustus 2020 tot medio oktober 2020 te vinden op het parkeerterrein nabij Don Bosco aan de Mgr. Savelbergweg in Heel. Tijdens de vorige ronde was de opkomst in Heel 81,1 %. Dit betekent dat er 1.687 vrouwen uit de doelgroep hebben deelgenomen aan het onderzoek. Hiervan zijn 42 vrouwen doorverwezen voor nader onderzoek.

Meer informatie

Onze informatielijn is op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur bereikbaar via telefoonnummer 088 00 01 388. Meer informatie over het bevolkingsonderzoek borstkanker vindt u op www.bevolkingsonderzoeknederland.nl. Hier vindt u ook informatie over het coronavirus.