HOME  |  Wonen & Leven  |  Nieuws  |  Gratis hoogstamfruitbomen uitgedeeld in Thorn

Gratis hoogstamfruitbomen uitgedeeld in Thorn

Dit item is in het archief geplaatst op 20-03-2019

Het Appelras Thoearder Reinette komt terug in Thorn. Op 23 februari gaf wethouder Lalieu de eerste hoogstamfruitboom van het appelras Reinette de Thorn, ofwel de Thoearder Reinette uit aan de inwoners die zich hiervoor hebben ingeschreven.

De hoogstam fruitboom zorgt niet alleen voor mooie uitzichten in het landschap, maar heeft het ook een historisch-culturele waarde die terug gaat naar de tijd van Karel de Grote. Alhoewel de kunst van het telen van het fruit door de eeuwen heen wel is verfijnd door de bewoners van de streek. De Reinette de Thorn is een oud ras dat in vroeger tijden veelvuldig in Thorn te vinden was. Hoogstamfruitbomen leveren niet alleen heerlijk fruit. Ze horen bij de Limburgse cultuurhistorie en moeten gekoesterd worden. Daarnaast zijn zulke landschapselementen ook van belang voor verschillende dieren. Zoals hommels die hun voedsel vinden in een hoogstamboomgaard of de steenuil die hier zijn nest- en schuilgebied vindt.

Momenteel komen deze fruitbomen steeds minder rond Thorn voor. Gemeente Maasgouw en IKL-Limburg hebben zich ingezet om de Thoearder Reinette terug te brengen naar de plek waar deze hoort. In samenwerking met de provincie Limburg is er een mooi stukje historie teruggebracht naar het witte stadje Thorn. Geinteresserden konden zich melden om een gratis hoogstamfruitboom te verkrijgen. De bomen werden op 23 februari uitgedeeld.