HOME  |  Wonen & Leven  |  Nieuws  |  Gezellige opening speeldveld Luikelveld Maasbracht

Gezellige opening speeldveld Luikelveld Maasbracht (07-05-2018)

Dit item is in het archief geplaatst op 28-05-2018

Op 21 april is de nieuwe speel- en ontmoetingsplek Luikelveld in Maasbracht feestelijk geopend door wethouder Math Wilms. Zonder de geweldige inzet van buurtbewoners van de Luikstraat en Merkelstraat was deze plek er niet gekomen.

Ook de opening was top geregeld. Er waren dansgroepen, er stonden partytenten met gratis lekkers en er was muziek. Een heel mooi voorbeeld van wat “samenwerken” kan opleveren voor een buurt. Edith en Manuela zijn vanaf het begin kartrekkers geweest van dit initiatief. Lees hier hun ervaringen en tips.

Hoe is het begonnen?

Vorig jaar is de straat door de gemeente opgeknapt. Toen kregen we het idee om ook het trapveldje aan de Merkelstraat/Luikstraat aan te pakken. Een ideale plek voor een speel- en ontmoetingsplek voor de buurt, om zo de band tussen de bewoners te versterken en de kinderen meer de gelegenheid te geven om samen buiten te spelen. We gingen handtekeningen verzamelen om te kijken of de buurt het idee ook zag zitten. We hebben meer dan 120 handtekeningen opgehaald!

Hoe pak je vervolgens zoiets aan?

We klopten allereerst bij de gemeente aan om te kijken wat de mogelijkheden zijn. We hebben een werkgroep gevormd waarin, naast een paar enthousiaste buurtbewoners, ook enkele medewerkers van de gemeente zaten. Het trapveldje bleek

Wat viel je op het afgelopen jaar?

We zijn positief verrast door de samenwerking in de buurt en met andere partijen. Iedereen heeft zijn steentje bijgedragen. Toen er een grasmaaier en heggenschaar aangeschaft moesten worden voor het onderhoud, organiseerden we met de buurt een markt om geld in te zamelen. Door deze markt zijn we in contact gekomen met de PSW. Zij hebben aangeboden het onderhoud voor ons te gaan doen. Het geld voor de grasmaaier en heggenschaar kunnen we nu gebruiken om hen regelmatig met een leuk gebaar te bedanken. Een hele opluchting, want onderhoud van de speelplek was best een zorg.

Door samen de schouders eronder te zetten, hebben we als buurt zelf gezorgd voor:

• het ophalen van wensen en ideeën voor de speelplek;
  • het regelmatig informeren van de omwonenden;
  • het benaderen van partijen voor medewerking en sponsoring;
  • het organiseren van een voorjaarsmarkt;
  • het organiseren van een klusdag;
  • het vormgeven van de opening.

Wat vind je van de samenwerking met de gemeente Maasgouw?

Medewerkers van de gemeente hebben steeds meegedacht en hebben ons ook uitgedaagd om binnen eigen krachten te blijven denken. Toen duidelijk werd dat het speelveldje een feit werd, hebben we werkgroepen gemaakt van buurtbewoners met ieder een vaste taak. Binnen de gemeente merkte je dat iedereen vanuit andere standpunten de mogelijkheden en ook onmogelijkheden bekeek. En ondanks dat het soms zoeken was, kun je met een gemeenschappelijk doel uiteindelijk tot een doordacht en prachtig resultaat komen.

Wat wil je meegeven aan mensen die ook rondlopen met zulke ideeën?

Denk “out of the box”. Contact met een partij kan soms tot verrassende oplossingen leiden. Dat zie je wel aan onze onverwachte samenwerking met de PSW. Van het één komt het ander. Geloof in je ideeën, niets hoeft onmogelijk te zijn zolang alle partijen er voor open staan.

En hoe gaat het nu verder?

Nu de speelplek geopend is, gaan we aan de slag met Burendag. We denken aan een buurtbarbecue en wellicht het opfleuren van het veldje met bloembakken rond NL Doet. Ook houden we misschien weer een voorjaarsmarkt in samenwerking met Dr. Engelsoord. Zo hopen we jong en oud te blijven betrekken in de buurt.

Iedereen die op welke manier dan ook heeft meegeholpen aan de speel- en ontmoetingsplek: hartelijk dank!