HOME  |  Wonen & Leven  |  Nieuws  |  Fraude internetbankieren

Fraude internetbankieren (08-02-2021)

Dit item is in het archief geplaatst op 01-03-2021
Check je linkje

Internetcriminelen worden steeds handiger in het krijgen van toegang tot uw computer, tablet, smartphone of bankrekening. Via nep-berichten kunnen ze uw persoonlijke gegevens misbruiken of u geld afhandig maken. Deze vorm van oplichting via internet heet cybercrime. We willen u als inwoner of ondernemer uit Maasgouw alert maken op dit soort criminaliteit. 

Herkent u een valse bankwebsite?

Bij veel soorten online fraude, zoals phishing en smishing, wordt een slachtoffer naar een valse website geleid via een linkje of de telefoon. Deze valse website lijkt precies op een echte website van een bank. Vervolgens wordt het slachtoffer gevraagd om in te logen om een betaling af te handelen.

Voor internetbankieren op een website moet je die vertrouwelijke beveiligingscode van jou bankaccount alleen invoeren op de echte webpagina van jou bank. De echte website van een bank kun je het beste herkennen aan het webadres (de URL).

Controleer altijd het webadres

Echte, betrouwbare winkels en webshops kunnen in tekstberichten en e-mails handige linkjes zetten waarmee je gemakkelijk met bijvoorbeeld iDEAL of een bankoverschrijving kunt betalen. Via die links word je uiteindelijk doorgeleid naar een webpagina van je eigen bank, zo lijkt het.

Eerst checken dan klikken

Waarom? Een valse link kan je leiden naar een website die veilig lijkt, maar dat eigenlijk niet is. Op zo’n valse website vragen criminelen je inloggegevens, zoals je wachtwoord en gebruikersnaam. Als je die weggeeft kunnen criminelen inloggen op jouw account en dat kan je veel geld kosten. Als je een gevaarlijke bijlage downloadt kan dit schadelijk zijn.

Controleer dus altijd eerst het webadres van die webpagina voordat je daar de beveiligingscodes van je bank intikt. Dat webadres (de URL) kun je controleren in de adresbalk van je webbrowser. Deze hoort te beginnen met ‘https://’. De ‘s’ staat voor secure, veilig. Zonder deze ‘s’ is de webpagina waarschijnlijk onbetrouwbaar.

Check je linkje

De website checkjelinkje.nl is een handig hulpmiddel om te controleren of een link naar een website betrouwbaar is.