HOME  |  Wonen & Leven  |  Nieuws  |  Fase 'extra alert' door aanhoudende droogte

Fase 'extra alert' door aanhoudende droogte

Dit item is in het archief geplaatst op 25-07-2018

Het is al langere tijd droog in onze regio. Dat betekent dat we met z’n allen extra alert moeten zijn op natuurbranden. Zeker in grote natuurgebieden is het belangrijk om goed op te letten.

Verandering kleurcodes

De brandweer en natuurorganisaties hebben eerder dit jaar afscheid genomen van de vijf kleuren lichtgroen, groen, geel, oranje en rood om aan te geven in welke risicofase de kans op natuurbrand zich bevindt. In de plaats daarvan zijn er twee ‘fasen’. Fase 'regulier risico' (1) is zoals altijd: wees voorzichtig met vuur in de natuur. Zodra een gebied in fase 'extra alert' (2) zit, voeren hulpdiensten en natuurbeheerders extra controles uit. Op Natuurbrandrisico.nl kun je zien welke fase in jouw regio geldt.

Iedereen kan helpen

Tijdens de huidige natuurbrandrisico fase vragen we inwoners en recreanten om extra alert te zijn op het ontstaan van (natuur)brand. Natuurlijk kunnen mensen nog steeds gerust de natuur intrekken, maar meld vooral in deze fase verdachte zaken meteen via 112.

Verbod op open vuur

Vanwege de aanhoudende droogte geldt er een algeheel verbod voor open vuur in de natuur. Denk aan BBQ’s, kampvuren, vuurkorven, eten koken, vuurwerk, maar ook aan het roken van sigaretten.

Meer informatie

Open vuur in de natuur

Brandweer - natuurbranden