HOME  |  Wonen & Leven  |  Nieuws  |  Eerste steenuilennestkast uitgereikt in de gemeente Maasgouw

Eerste steenuilennestkast uitgereikt in de gemeente Maasgouw

Dit item is in het archief geplaatst op 10-10-2019
Wethouder Johan Lalieu met iemand van stichting IKL en bewoner van Huis ter Beegden met eerste steenuilennestkast

De gemeente is dit jaar samen met stichting IKL en Vogelwacht Limburg gestart met het project Steenuil. De steenuil is onze ambassadeur voor een aantrekkelijk landschap voor mens en dier. Gaat het goed met de steenuil, dan gaat het ook goed met heel veel andere dier- en plantsoorten. En dan hebben we ook een mooi landschap om in te wonen, werken en recreëren.

Versterken leefgebied

Voor (particuliere) grondeigenaren in de gemeente Maasgouw is er de mogelijkheid om gratis advies te krijgen over het versterken van het leefgebied. Dit kan bijvoorbeeld door het aanplanten van hoogstambomen en gemengde hagen. Tevens is, op locaties waar nog geen nestlocatie voorhanden is, er de mogelijkheid om een steenuilennestkast op te hangen. “Naast een verbetering van het landschap, draagt dit project tevens bij aan de beleefbaarheid van de directe omgeving voor bewoners van Maasgouw”, aldus Johan Lalieu, wethouder van de gemeente Maasgouw.

Eerste steenuilennestkast

De eerste nestkast is afgelopen woensdag overhandigd aan de bewoners van Huis ter Beegden. De boomgaard aan de voorzijde van het gebouw is een goede locatie om een steenuilennestkast op te hangen. “Naast een broedplek voor de steenuil wordt deze boomgaard onderhouden door lokale vrijwilligers. Ook rapen zij het fruit. Een gedeelte van het fruit wordt door de kok van het verzorgingstehuis gebruikt. Een grotere participatie kun je je niet wensen”, vertelt Mark Luijten van Stichting IKL.

Nog meer broedplekken

In de loop van de komende weken worden in het kader van dit project nog een twintigtal nestkasten geplaatst. Deze nestkasten worden geplaatst in samenspraak met de Steenuilenwerkgroep Limburg. Deze nestkasten worden in de toekomst regelmatig gecontroleerd. Daarnaast wordt de omgeving rond enkele nestlocaties landschappelijk versterkt door het aanplanten van heggen, fruitbomen en bloemenranden.

Interesse?

Heb jij ook interesse om iets te doen voor de steenuil? Meld je dan bij Mark Luijten van stichting IKL via (046) 30 30 530 of via het mailadres m.luijten@ikl-limburg.nl.