HOME  |  Wonen & Leven  |  Nieuws  |  De Dodendraad leeft

De Dodendraad leeft (31-10-2018)

Dit item is in het archief geplaatst op 14-11-2018

De Dodendraad was in de Eerste Wereldoorlog een elektrische grensversperring op de Belgisch-Nederlandse grens. Op de draad stond 2000 Volt. Er vielen daardoor meer dan 1000 slachtoffers. De draad werd door de Duitse bezetter geplaatst om Belgische oorlogsvrijwilligers, vluchtelingen, spionnen, Duitse deserteurs en smokkelaars tegen te houden. Het is dit jaar 100 jaar geleden dat de wapenstilstand werd getekend en dat de Dodendraad werd afgebroken.

Lint van krokussen

Al vanaf 2013 werkt stichting Verhalis aan het landkunstwerk ‘De Dodendraad leeft’. Op diverse plaatsen langs de grens heeft Verhalis de afgelopen jaren krokussen geplant. Deze maand werden door basisschoolkinderen, vrijwilligers en bestuurders 150.000 witte krokussen geplant langs het hele voormalige traject van de Dodendraad: de Belgisch-Nederlandse grens van het Drielandenpunt tot aan Cadzand. Op 25 oktober werden in Weert, Bocholt, Kinrooi, Leudal en Maasgouw langs delen van de grens krokussen geplant. Burgemeester Strous was aanwezig bij de locatie van de reconstructie van de Dodendraad in Kinrooi. In het voorjaar als de krokussen bloeien, wordt het kilometerslange krokuslint zichtbaar.

Lespakket

Stichting Verhalis heeft een lespakket samengesteld zodat het verhaal van de Dodendraad aan de schoolkinderen uitgelegd kan worden. Bij interesse kunnen scholen hiervoor contact opnemen met Cindy Tromp, c.tromp@gemeentemaasgouw.nl

Fietsroute

Er is ook een langeafstandsfietsroute uitgezet langs alle reconstructies van de Dodendraad die op 23 plekken langs de grens zijn opgebouwd. De route vindt u op www.grensroute.eu.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over het project op www.verhalis.nl of www.facebook.com/dodendraad.