HOME  |  Wonen & Leven  |  Nieuws  |  Bustour langs markante oorlogsplekken

Bustour langs markante oorlogsplekken

Dit item is in het archief geplaatst op 29-02-2020
bevrijding gemeentehuis

Historisch reisgenootschap Cliotravel organiseert op zaterdag 7 maart samen met historicus Hugo Luijten een bustour langs markante oorlogsplekken in de gemeente Maasgouw.

Onderwerpen

Tijdens de tour wordt antwoord gegeven op verschillende vragen over de lang gerekte bevrijdingsgeschiedenis van de gemeente Maasgouw. De bevrijding in Maasgouw duurde in totaal precies 4 maandan. Deze begon op 25 september 1944 in Thorn en eindigde op 25 januari in Linne. Tijdens de bustour wordt er bijvoorbeeld antwoord gegeven op de vraag waarom enkele boerendorpen zolang moesten wachten op hun bevrijding. Maar ook wordt er aandacht besteed aan de inval van de Duitsers op 10 mei 1940 en de daaropvolgende bezettingsjaren.

Programma

De bustour start om 9.00 uur bij CC Don Bosco in Heel. Vervolgens worden de plaatsen Heel, Beegden, Osen en De Weerd bij Roermond bezocht. In Roermond kan de toren van de St. Christoffelkathedraal beklommen worden om een goed uitzicht over het Midden-Limburgse land te verkrijgen. Na Linne en Brachterbeek brengen we een bezoek aan de tentoonstelling 'Toen de kanonnen zwegen...' in de Andreashal in Maasbracht, wat een goed beeld geeft van de bevrijding van de oostelijke Maasoever. Vervolgens wordt er in Stevensweert gepauzeerd voor de lunch. Via Ohé en Laak en de Belgische plaatsen Ophoven en Kessenich wordt er in het museum in Thorn een speciale expositie over de oorlog bezocht. Via Wessem en Panheel eindigt de tour rond de klok van 17.30 uur weer in Heel.

Interesse?

In de complete bustour is de rondrit met touringcarbus, koffie/thee met vlaai, lunch en een middagaperitiefje inbegrepen. Voor meer informatie en een mogelijkheid voor opgave voor de bustour kunt u kijken op www.cliotravel.nl of bel 06-19 67 53 94.