HOME  |  Wonen & Leven  |  Nieuws  |  Aandacht voor mantelzorg met interactieve fototentoonstelling

Aandacht voor mantelzorg met interactieve fototentoonstelling

Dit item is in het archief geplaatst op 14-11-2018

Op 10 november, de nationale Dag van de Mantelzorg, openen Ferdinand Pleyte (wethouder Cultuur in Roermond) en Ilse Wolf (fotografe en bedenker) de fototentoonstelling ‘Mantel der Liefde’. De Mantel der Liefde staat van 1 november t/m 31 december in de ECI Cultuurfabriek.

Mantel der Liefde reist sinds november 2017 door heel Nederland. ECI Cultuurfabriek in Roermond is de enige locatie in Limburg waar de expo te zien is.

Wat ga je zien

Wanneer ben je een mantelzorger? Wat houdt het in? De afgelopen maanden bracht fotografe Ilse Wolf twaalf situaties in beeld. De foto’s gaan over haar ouders, een hond, twee zussen, een kleinzoon en opa, een schoondochter met haar schoonmoeder. Een vrouw van 83, die 24/7 voor haar thuiswonende man van 90 zorgt. Twee gezinnen die zich voorbereiden op een toekomst waarin ze voor elkaar kunnen zorgen. De ene situatie is vrolijk, de ander laat zien dat mantelzorgen niet altijd even leuk is.

Interactief

Mantelzorg betekent: zorgen, liefde, elkaar helpen. Het betekent ook dat je van een ander afhankelijk bent. Het idee van helpen en afhankelijk zijn komt terug in de tentoonstelling. In de Mantel der Liefde hangen de foto’s niet aan de wand. Alleen door samen te werken, kun je de foto’s zien. Je draait aan een wiel, trekt een lade open of stapelt blokken om een puzzel op te lossen.

Organiseer een gesprek over mantelzorg

De Mantel der Liefde is een inspirerende plek voor ontmoeting en een gesprek over mantelzorg. Organisaties en verenigingen die hier een informatieavond of ontmoeting willen houden, zijn van harte welkom. De expo is tevens ideaal voor het vak culturele en kunstzinnige vorming voor scholieren van de middelbare school. Meer informatie is te verkrijgen bij projectleider Arlette Reijnen via info@arlettereijnen.nl.

Wanneer ben je een mantelzorger?

Volgens belangenorganisatie Mezzo is alle hulp aan een hulpbehoevende door iemand uit diens directe sociale omgeving in Nederland mantelzorg. Een paar cijfers van Mezzo:

  • 1 op de 3 Nederlanders (16+) gaven in 2016 mantelzorg (circa 4,4 miljoen mantelzorgers)
  • 750.000 mantelzorgers geven zowel langdurig (meer dan 3 maanden) als intensief (meer dan 8 uur per week) hulp
  • 8,6% van de mantelzorgers voelt zich zwaar belast (380.000 mantelzorgers)
  • ongeveer 5 op de 6 mantelzorgers geniet van de leuke momenten van het zorgen
  • 1 op de 6 werknemers combineert betaald werk met mantelzorg Meer informatie Meer informatie over de expositie ‘Mantel der Liefde’ vindt u op www.mantelderliefde.nl. Op www.mezzo.nl staat veel praktische informatie voor iedereen die zorgt voor een naaste.

Meer informatie

over de Dag van de Mantelzorg vindt u op www.dagvandemantelzorg.nl.