HOME  |  Wonen & Leven  |  Nieuws  |  Aandacht op de weg: rij MONO, fiets MONO

Aandacht op de weg: rij MONO, fiets MONO

Dit item is in het archief geplaatst op 14-11-2018

Social media en het verkeer gaan niet samen. Dat vindt bijna iedereen. Toch is het als automobilist of fietser moeilijk om binnenkomende appjes en updates te weerstaan. Een aantal seconden je aandacht niet op de weg houden is heel riskant, niet alleen voor jezelf maar ook voor andere weggebruikers. Daarom is half september de campagne ‘MONO, ongestoord onderweg’ gestart.

1 op de 4 mensen leest wel eens berichten tijdens het autorijden of fietsen. 1 op de 5 stuurt een berichtje terug. Het risico op een ongeluk is dan 6 keer zo groot. De nieuwe campagne MONO geeft aan dat het normaal is om even niet op social media bereikbaar te zijn en de aandacht bij het verkeer te houden. Ook roept de campagne anderen op om het versturen van een berichtje uit te stellen als je weet dat iemand onderweg is.

MONO rijden kan op verschillende manieren

Iedereen kan op zijn of haar eigen manier MONO rijden. Voor de een werkt het om de telefoon op stil te zetten. De ander vindt het fijn om de telefoon helemaal niet te zien en bergt ‘m op in de tas of het handschoenenvakje. Een derde kiest voor een systeem waarmee je helemaal niet meer bereikbaar bent.

‘Niet-storen’-functie

De ‘niet-storen’-functie is nog niet zo bekend, maar erg handig. Je stelt hem één keer in en je ontvangt geen berichtjes meer als je onderweg bent. Als je dat wilt, kun je een autoreply instellen en ontvangen de afzenders automatisch een berichtje. Voor Android zijn er meerdere apps uit de Playstore te downloaden. iPhones hebben een optie voor ‘niet-storen tijdens het autorijden’ bij instelopties. Kijk voor meer informatie en nog meer MONO-tips op www.mono.nl.