HOME  |  Wonen & Leven  |  Nieuws  |  11-jarige Xant houdt pleidooi voor kinderraad

11-jarige Xant houdt pleidooi voor kinderraad

Xant Veugen

Tijdens de commissievergadering van dinsdag 3 december hield de 11-jarige Xant Veugen uit Maasbracht een pleidooi voor de installatie van een kinderraad in de gemeente Maasgouw. Xant legde uit waarom de installatie van een kinderraad zo belangrijk is.

Leerzaam

Een kinderraad leert kinderen hoe een democratie werkt, hoe de gemeenteraad functioneert en hoe zij als jonge inwoners invloed kunnen uitoefenen op het gemeentebestuur.

Belangrijke thema’s

Bovendien hebben kinderen en jongeren een eigen verfrissende blik op zaken. Een kinderraad kan zich buigen over thema’s die belangrijk zijn voor kinderen en jongeren. Te denken valt aan de invulling van de openbare ruimte, sociale media en pesten.

Vergaderingen

Het is de bedoeling dat de kinderraad maximaal 3 keer per jaar vergadert. De vergaderingen vinden plaats in de raadszaal van het gemeentehuis. De vergaderingen worden vooralsnog voorgezeten door de burgemeester maar op termijn vervangen door een kinderburgemeester.

Besluit

Ruim een jaar geleden heeft de gemeenteraad een motie van de fractie van de VVD m.b.t. de instelling van een kinderraad unaniem gesteund. Het uiteindelijke besluit of er een kinderraad komt wordt door de gemeenteraad genomen tijdens de gemeenteraadsvergadering op dinsdag 17 december.