HOME  |  Wonen & Leven  |  Nieuws

Nieuws

 • Komt er een dorpsgaard in Heel?

  Dorpsgaarden zijn plukweiden van fruitbomen en –struiken die door inwoners beheerd worden. Het zijn ontmoetingsplekken voor mens én dier. Werkgroep Hieël Hael heeft het initiatief genomen een dorpsgaard te creëren op de hoek Dorpstraat/Catualiumplein. Hier is ruimte voor een groene oase in een verder behoorlijk versteende omgeving.

 • Aanvragen koninklijke onderscheiding (herinnering)

  Door burgemeester Stef Strous worden jaarlijks inwoners van onze gemeente onderscheiden tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Als u in uw omgeving ook iemand kent die u voor zou willen dragen voor een koninklijke onderscheiding, dan nodigen wij u uit om hierover met ons in gesprek te gaan. Het indienen van een aanvraag voor 2022 kan tot en met 15 juni 2021.

 • Eerste raadsvergadering kinderraad in Maasgouw

  De eerste raadsvergadering van de kinderraad in Maasgouw is op 26 mei om 15.00 uur live te volgen via de website van de gemeente Maasgouw.

 • Maasgouw feliciteert!

  Gemeente Maasgouw feliciteert Henri en Mia Timmermans-Gielen uit Heel. Zij vierden op 10 mei hun 60-jarig huwelijk. Burgemeester Stef Strous feliciteerde het echtpaar met dit bijzondere jubileum.

 • Nieuwe wet aansprakelijkheid bestuursleden (WBTR)

  Ben ik persoonlijk aansprakelijk? Dat zal menig bestuurslid of toezichthouder van een vereniging, stichting of vrijwilligersorganisatie zich weleens afvragen. Dat is heel verstandig, zeker nu de Wet bestuur en toezicht rechtspersonen (WBTR) is aangenomen en per 1 juli 2021 van kracht wordt. Hierin zijn ook de regels voor de persoonlijke aansprakelijkheid gewijzigd.

 • Natuurlijk spelen: meer groen, minder wipkippen

  Hutten bouwen, met zand spelen en met takken sjouwen; kinderen kunnen zich ermee uitleven én het is goed voor hun ontwikkeling. Speelruimte voor kinderen is een belangrijk aandachtspunt bij de inrichting van de leefomgeving. Maar bij speelruimte wordt al gauw gedacht aan veldjes met speeltoestellen. Terwijl ook de natuur zoveel moois te bieden heeft om te spelen.

 • Bankhelpdeskfraude – spoofing

  Bankhelpdeskfraude is een vorm van oplichting die met name bij mensen boven de vijftig al veel slachtoffers heeft gemaakt. De financiële en emotionele schade bij de slachtoffers is groot. Wat is bankhelpdeskfraude? En wat kunt u doen om het te voorkomen?

 • Kleurrijke bloembakken in diverse dorpskernen

  Het team wijkbeheer van gemeente Maasgouw is gisteren gestart met het ophangen van 220 hanging baskets (hangende bloembakken) in Wessem, Stevensweert, Heel, Beegden en Maasbracht. Dit zal de dorpskernen verfraaien en opvrolijken.

 • Wijziging openingstijden Pinksteren

  Op maandag 24 mei is het tweede pinksterdag. Het gemeentehuis van Maasgouw is die dag gesloten en we zijn niet telefonisch bereikbaar. Ook is er geen inloopspreekuur van het Sociaal wijkteam.

 • Militaire oefening in Maasgouw

  Op dinsdag 18 mei vindt er overdag een militaire oefening plaats in Wessem en Thorn.

 • Nieuw afvalbeleid vanaf 2022

  In Maasgouw produceren we jaarlijks 597 kilo afval per persoon. Een groot deel daarvan is restafval en het verwerken van restafval is kostbaar. Vanwege het milieu en om het ophalen van afval betaalbaar te houden, zijn nieuwe maatregelen nodig. Daarom veranderen er een aantal zaken in ons afvalbeleid vanaf 2022. 

 • Mantelzorgbijeenkomst: omgaan met stress

  Hoe ga je als mantelzorger om met stress? Dat is het onderwerp van een digitale bijeenkomst voor mantelzorgers uit Maasgouw en Roerdalen op donderdag 20 mei van 19.30 tot 20.30 uur.

 • Vrijwilligersvacature: maatje gezocht in Heel

  “Super gezellig als je een kaartje met mij wilt leggen!” aldus een 58-jarige bewoner van Daelzicht in Heel met Niet-Aangeboren Hersenletsel (NAH). Hij is op zoek naar een maatje. Ook samen wandelen, naar de kinderboerderij of naar het terras voor een lekker stukje vlaai, vindt hij fijn. Deze man is rolstoelafhankelijk en kan deze zelf besturen.

 • JOGG Maasgouw start groentenpilot

  Genoeg groenten en fruit eten, blijft lastig. Toch is het op jonge leeftijd leren eten van groenten en fruit belangrijk voor het ontwikkelen van een gezonde leefstijl. Daarom start JOGG Maasgouw nu een groentenpilot met "Groente…zet je tanden erin". Kinderdagverblijf Robbedoes in Heel en Beegden, Kindercentrum Ut Kerreraad in Stevensweert, Tafeltennisvereniging WESTA, voetbalvereniging MBC ’13 en groentensponsor Jumbo Roel Heerschap zijn de eerste deelnemers.

 • Wijzigingen openingstijden Hemelvaart

  Op donderdag 13 mei is het Hemelvaart. Het gemeentehuis van Maasgouw is die dag gesloten. Ook is de gemeente dan niet telefonisch bereikbaar.

 • Maasgouw & U ‘dichtbij’, het burgerjaarverslag 2020 is gereed

  Het burgerjaarverslag 2020 Maasgouw & U ‘dichtbij’ van de gemeente Maasgouw is klaar. In dit burgerjaarverslag blikken we terug op een jaar met corona en wat dat voor u, de gemeente en de dienstverlening betekende. Vraag hem aan of lees hem hier online.

 • Alle gemeentelijke bomen nu digitaal te raadplegen

  Alle gemeentelijke bomen zijn vanaf nu te raadplegen op de website www.gemeentemaasgouw.nl/bomenkaart. Op een interactieve kaart is per boom te zien om welke soort het gaat, of de boom een beschermde status heeft en in welk jaar de boom geplant is. Met deze bomenkaart wil de gemeente inwoners inzicht geven in het belang en de waarde van de bomen in Maasgouw.

 • Digitale informatieavond dijkversterking Heel

  De afgelopen periode heeft het projectteam van Waterschap Limburg kennis gemaakt met de aannemer, Combinatie Dijkversterking Heel & Beesel. Er heeft kennisoverdracht en afstemming plaatsgevonden. Ook is er planning opgesteld.

 • Kranslegging en toespraak dodenherdenking

  Vanwege de coronamaatregelen vindt er ook dit jaar geen gemeentelijke dodenherdenking plaats. De burgemeester en zijn echtgenote legden een krans bij het vrijheidsmonument in Maasbracht. Kinderburgemeester Xant Veugen legde een bloemstuk bij het monument.

 • KCA-inzameling in mei komt te vervallen

  Volgens de afvalkalender staat in mei de inzamelronde van het KCA (klein chemisch afval) gepland. Deze inzamelronde komt te vervallen.

 • NL-alert brand Pannenhof Beegden

  Afgelopen vrijdag was er sprake van een grote brand bij de Pannenhof in Beegden. Hierbij was sprake van een grote rookontwikkeling. Aanvankelijk trok deze rook langs de kern van Beegden. Na verloop van tijd trok de rook, vanwege de veranderende windrichting, over de kern van Beegden.

 • Veerponten weer in de vaart

  De fiets- en voetveren van RivierPark Maasvallei varen vanaf zaterdag 1 mei weer. Normaal gesproken komen de veerponten eerder in de vaart maar vanwege de coronamaatregelen is dit uitgesteld. Om de oversteek voor iedereen op een veilige manier te laten verlopen, moeten gebruikers wel enkele maatregelen in acht nemen.

 • Maasgouw sluit aan bij Meld Misdaad Anoniem

  Gemeente Maasgouw werkt sinds 1 mei nauw samen met Meld Misdaad Anoniem. Daartoe ondertekenden burgemeester Strous en Marc Janssen van het meldpunt op 29 april een samenwerkingsovereenkomst.

 • Aanvragen koninklijke onderscheiding

  Burgemeester Stef Strous heeft op 26 april weer 4 inwoners van onze gemeente mogen onderscheiden tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Als u in uw omgeving ook iemand kent die u voor zou willen dragen voor een koninklijke onderscheiding, dan nodigen wij u uit om hierover met ons in gesprek te gaan.

 • Rijkswaterstaat gaat werken aan sluis Heel

  Vanaf 3 mei tot eind december 2021 voert Rijkswaterstaat onderhoud uit aan de zogenoemde nivelleersystemen van Sluis Heel. Dit zijn de schuiven waarmee het water in en uit de sluis wordt gelaten.

 • Verkeersbesluit van 21 april (Thorn)

  Burgemeester en wethouders hebben op 21 april 2021 het verkeersbesluit genomen tot het tijdelijk instellen van eenrichtingsverkeer in de Hoogstraat en Vinkenstraat te Thorn. Wilt u hier meer over weten? Kijk dan hier.

 • Dodenherdenking Maasgouw

  Op dinsdag 4 mei vindt vanwege de coronamaatregelen helaas geen gemeentelijke dodenherdenking plaats. De burgemeester en zijn echtgenote leggen een krans bij een lokaal herdenkingsmonument.

 • Samen aan de slag met het verduurzamen van woningen

  Woont u in Maasgouw en wilt u aan de slag met het (verder) isoleren van uw woning? Via het Duurzaam Bouwloket kunt u gebruik maken van een speciaal aanbod voor energiebesparende maatregelen.

 • Uitreiking koninklijke onderscheidingen 2021

  De jaarlijkse lintjesregen vond plaats op maandag 26 april. Tijdens een bijeenkomst in de raadszaal van het gemeentehuis in Maasbracht heeft burgemeester Stef Strous aan vier inwoners van de gemeente Maasgouw een koninklijke onderscheiding uitgereikt.

 • Werkzaamheden oude kern Stevensweert

  In de oude kern van Stevensweert zijn onlangs werkzaamheden gestart om waterleidingen en gasleidingen toekomstbestendig te maken. Het betreft voorbereidende werkzaamheden. WML en Enexis gaan met name aan de slag met deze klus.

 • De eikenprocessierups

  Het is voorjaar. De bladeren komen weer aan de bomen. Dan zullen ook de eikenprocessierupsen weer snel verschijnen. Gemeente Maasgouw spuit al jaren preventief tegen processierupsen. En met succes! In Maasgouw valt de overlast de laatste jaren mee. Toch gaan we het komend jaar anders aanpakken. Hiervoor gaan we in begin mei van start.

 • Subsidieregeling Reductie Energie Maasgouw

  Woningeigenaren in Maasgouw kunnen eenmalig 70 euro subsidie krijgen voor energiebesparende maatregelen. Het gaat dan om een tegemoetkoming in bijvoorbeeld de aanschaf van een waterbesparende douchekop, leidingisolatie, radiatorfolie, radiatorventilator of een CV-inregelkit. Een combinatie van verschillende maatregelen mag ook.

 • Wandelgids Maasgouw

  Water, natuur en cultuur, de gemeente Maasgouw heeft het allemaal! Samen met Limburg Marketing zijn vijf themawandelroutes opnieuw uitgebracht én samengevoegd in één wandelgids.

 • Maasgouw feliciteert!

  De Gemeente Maasgouw feliciteert de heer en mevrouw De Vries-Bos uit Maasbracht met hun 65-jarig huwelijk. Burgemeester Stef Strous feliciteerde het echtpaar met dit bijzondere jubileum.

 • Digitale nieuwsbrief voor ondernemers

  Bent u ondernemer in gemeente Maasgouw? Dan nodigen we u uit om u te abonneren op onze (nieuwe) digitale nieuwsbrief.

 • Gemeentehuis dinsdag 27 april gesloten i.v.m. Koningsdag

  Op dinsdag 27 april is het Koningsdag. Het gemeentehuis van Maasgouw is die dag gesloten. Ook is de gemeente dan niet telefonisch bereikbaar.

 • Wijziging inzameling afval Koningsdag

  In verband met Koningsdag op dinsdag 27 april wijzigt de inzameldag van het restafval.

 • Festiviteiten Koningsdag

  Door de richtlijnen rondom het coronavirus kan er helaas ook dit jaar geen gemeentelijke viering van Koningsdag plaatsvinden. Wel organiseren lokale verenigingen op kleine schaal een beperkt aantal activiteiten voor de jeugd in hun eigen kern.

 • Besluiten raadsvergadering 13 april 2021

  In de raadsvergadering van 13 april 2021 heeft de raad van de gemeente Maasgouw het besloten om: 

 • Nep-betaalverzoek via Whatsapp of SMS: trap er niet in!

  Internetcriminelen worden steeds handiger in het krijgen van toegang tot uw computer, tablet, smartphone of bankrekening. Via nep-berichten kunnen ze uw persoonlijke gegevens misbruiken of u geld afhandig maken. Deze vorm van oplichting heet cybercrime. We willen u als inwoner of ondernemer uit Maasgouw alert maken op dit soort criminaliteit. In dit artikel leest u meer over nep-betaalverzoeken via Whatsapp en sms.

 • Mannelijke vrijwilliger gezocht om mee op stap te gaan

  Vind u het gezellig om op donderdag naar de markt te gaan in Maasbracht? Of wandelt u graag langs de haven? Kleinschalig Wonen Maasbracht is op zoek naar een mannelijke vrijwilliger die één keer per week op bezoek gaat bij een vaste bewoner met dementie. Je maakt een praatje, drinkt een kopje koffie of gaat er samen even op uit.

 • Aanvragen subsidie voor verenigingen

  Verenigingen die voldoen aan de voorwaarden in de deelverordeningen kunnen vanaf vandaag subsidie aanvragen voor 2022 en 2023 voor hun activiteiten. Hiervoor kunt u gebruik maken van het aanvraagformulier. Dit formulier moet uiterlijk 1 juni 2021 bij ons binnen zijn.

 • Aanvraag subsidie voor verenigingen

  Verenigingen ontvangen deze week een brief over de aanvraag van subsidie voor 2022-2023. Het aanvraagformulier voor subsidies zal vanaf maandag 12 april op onze website te vinden zijn. Uw aanvraag moet voor 1 juni 2021 bij ons ingediend worden. 

 • Gemeente Maasgouw werkt aan nieuw woonwagenbeleid

  In 2018 is het landelijk beleidskader ‘gemeentelijk woonwagen- en standplaatsenbeleid’ vastgesteld. Naar aanleiding van dit beleidskader is provinciaal een woonbehoefteonderzoek gestart om de behoefte aan standplaatsen in beeld te krijgen. Aanvullend hierop heeft gemeente Maasgouw een verdiepend gemeentelijk onderzoek uitgevoerd door in gesprek te gaan met de huidige bewoners van de woonwagenlocaties, de inwonende personen en belangstellenden van 16 jaar en ouder.

 • Trambrug twee weken afgesloten

  Rijkswaterstaat start binnenkort met werkzaamheden aan de Tramburg tussen Wessem en Panheel. Hierdoor is de brug van maandag 12 tot en met dinsdag 27 april afgesloten voor alle verkeer.

 • Raadsvergadering op 13 april

  Op 13 april 2021 om 19.30 uur vindt de digitale openbare vergadering plaats van de raad van gemeente Maasgouw. U kunt deze vergadering online volgen. Hier vindt u de agenda.

 • Hoe kun je jouw woning verduurzamen?

  Hoe kun je jouw woning verduurzamen. Waar start je en welke subsidies en fiscale regelingen maken de maatregelen extra interessant? Speciaal voor inwoners uit Maasbracht en Heel organiseerde het Duurzaam Bouwloket in samenwerking met de gemeente een webinar over energiebesparing en comfortabel wonen.

 • Slijpwerkzaamheden aan het spoor

  Binnenkort vinden er slijpwerkzaamheden plaats aan het spoor. Omwonenden kunnen hier geluidshinder van ondervinden. 

 • Verduurzamen? Meld u aan voor een online thematour!

  In het voorjaar organiseert de Duurzame Huizen Route verdiepende online thematours over uiteenlopende onderwerpen. Hierbij geeft de huiseigenaar via een videoverbinding uitleg over zijn duurzame woning, rondom een specifiek thema. Daarna kunnen de deelnemers vragen stellen aan de huiseigenaar. Zo leren zij meer over een onderwerp en kunnen zij goed voorbereid aan de slag met hun eigen huis. 

 • HealthyLIFE: aan de slag met je leefstijl

  Wil je ook graag werken aan een gezonde leefstijl? Dat kan bij healthyLIFE in de gemeente Maasgouw!

 • Enquête toerisme RivierPark Maasvallei

  Jaarlijks vinden duizenden toeristen hun weg naar RivierPark Maasvallei. Hier genieten ze van de uitgebreide riviernatuur en het snoer van pittoreske dorpjes, verbonden door fiets- en wandelpaden.

 • Kwijtschelding gemeentelijke belastingen

  In Maasgouw willen we dat iedereen mee kan doen: thuis, op school en in de samenleving. Meedoen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Voor inwoners met een lager inkomen zijn er daarom diverse mogelijkheden die kunnen ondersteunen. Een van de mogelijkheden is kwijtschelding van de gemeentelijke belastingen.

 • Grenzeloos Grind gaat van start

  ‘Grenzeloos Grind’ is het thema van de nieuwe grensoverschrijdende route in de gemeente Maasgouw en Kinrooi. Een prachtige belevingsroute voor fietsers en wandelaars langs de Maasplassen en de toeristische hoogtepunten in  de omgeving. Voor uw fotomomenten passeert u onderweg zes houten kaders. In de haven van Maasbracht en aan het water in Kinrooi zijn unieke verrekijkers geplaatst waar u met behulp van augmented reality op een bijzondere manier naar het landschap aan de andere kant van de grens kunt kijken.

 • Watertaps in april weer open

  De 140 Limburgse watertaps zijn vanaf het Paasweekend weer in gebruik. De lente is op komt. Een goed moment om de tappunten weer te openen. Liefhebbers kunnen dan onderweg drinkwater tappen

 • Gemeente Maasgouw in 't Waekblaad

  Heeft u 't Waekblaad al in de bus? Sinds deze week wordt dit huis-aan-huisblad in de hele gemeente bezorgd op woensdag of op donderdag.

 • Samen Sterk in Limburg: samenwerken in het buitengebied

  Met een druk op de knop is de website van Samen Sterk in Limburg (SSiL) gelanceerd. Dit platform zal de aanpak van veiligheid in het buitengebied verbeteren en bijdragen aan effectieve overheidsaanpak.Het samenwerkingsverband werd in 2019 opgericht en heeft als doel om misstanden in het buitengebied van Limburg effectief te kunnen aanpakken.

 • Gemeentehuis 5 april gesloten i.v.m. Pasen

  Op maandag 5 april 2021, tweede paasdag, is het gemeentehuis van Maasgouw gesloten. Op deze dag zijn wij ook telefonisch niet bereikbaar.

 • Onderzoek wensen en behoeften Maasgouwse jongeren

  Heeft u (klein)kinderen tussen de 12 en 20 jaar in Maasgouw? Of ben jij tussen de 12 en 20 en woon je in Maasgouw? Dan nodigen we je graag uit om een korte vragenlijst in te vullen. Er wordt een onderzoek uitgevoerd naar 'buitenplekken' voor jongeren in onze gemeente. Waar komen zij graag en was missen ze? Dat horen we heel graag!

 • Installatie Kinderraad Maasgouw

  Op woensdag 31 maart wordt door burgemeester Stef Strous en kinderburgemeester Xant Veugen om 15.00 uur voor de eerste keer in Maasgouw de kinderraad geïnstalleerd. Deze installatie vindt online plaats.

 • Meer mogelijkheden ruimtelijke ontwikkeling buitengebied Thorn - Wessem

  In juni 2020 nam de minister van Infrastructuur en Waterstaat het besluit om de status rivierbed achter de dijken op te heffen. Dit betekent dat in het buitengebied Thorn - Wessem meer ruimte komt voor ontwikkeling. En: dat alle inwoners en ondernemers in geval van overstroming gelijke aanspraak kunnen doen op de Wet tegemoetkoming schade bij rampen. De minister van Infrastructuur en Waterstaat laat op 30 maart in een brief aan de Tweede Kamer weten dat tussen Rijk en regio overeenstemming is bereikt over de nadere uitwerking van deze ontwikkelruimte.

 • Rampbestrijdingsplan hoogwater Maas: wat als het water te hoog staat?

  Veel inwoners in Noord- en Midden-Limburg kennen wel iemand die het heeft meegemaakt: de overstromingen van de Maas in 1993 en 1995. Duizenden Limburgers moesten toen noodgedwongen hun huis verlaten. Hoewel het risico dat de Maas overstroomt momenteel veel kleiner is dan toen, is die kans er nog steeds. Daarom bereiden we ons goed voor en is er een rampbestrijdingsplan opgesteld. Dit wordt gedaan door de Veiligheidsregio Limburg-Noord.

 • Verkeersbesluiten gemeente Maasgouw

  Burgemeester en wethouders hebben op 15 maart  2021 het volgende verkeersbesluit genomen:

 • Samenwerking gemeente Maasgouw en VKKL

  Birgit op de Laak, voorzitter VKKL en burgemeester Stef Strous hebben een samenwerkingsovereenkomst ondertekend. VKKL, Vereniging Kleine Kernen Limburg, houdt zich bezig met het ondersteunen of verbeteren van initiatieven van bewoners om de vitaliteit van dorpen en buurten in Limburg te behouden of verbeteren.

 • Gewijzigde ophaaldag GFT-afval met Pasen

  Wordt uw huisvuil normaal op maandag ingezameld? Houd er dan rekening mee dat het GFT van de maandagroute vanwege Pasen al op zaterdag 3 april wordt opgehaald, in plaats van op maandag 5 april. 

 • Kinderraad oefent installatievergadering

  Toekomstig kinderburgemeester Xant Veugen en burgemeester Stef Strous bereiden zich in de raadszaal in Maasbracht voor op de eerste online installatievergadering van de Kinderraad Maasgouw, die plaatsvindt op woensdag 31 maart, 15.00 uur. De overige kinderen deden mee vanaf thuis.

 • Toekomst De Roetsj verzekerd

  De voorzitter van stichting De Roetsj, Sergio van Santvoort Vorst en burgemeester Stef Strous ondertekenden donderdag 25 maart een nieuwe gebruikersovereenkomst waarmee de toekomst van de speeltuin in Wessem werd veiliggesteld.

 • "Als Tineke niet zou komen, zou ik minder bewegen"

  Nu veel sport- en beweegactiviteiten stilliggen door corona, zoeken de beweegcoaches van de gemeente Maasgouw de mensen thuis op. Op een coronaproof manier gaan ze samen wandelen of buiten, in de tuin of op het balkon, oefeningen doen. Mevrouw Corrie Linssen-Valkenburg vertelt hoe zij in beweging blijft met de hulp van beweegcoach Tineke Wilms.

 • Vergadering raadscommissie maart 

  Op dinsdag  30 maart vindt de vergadering van de raadscommissie plaats. Hieronder vindt u de agenda.

 • Je tuin Waterklaar maken levert geld op

  Inwoners in het bezit van een koopwoning in Limburg kunnen gebruik maken van de subsidieregeling voor het afkoppelen van regenwater. Want als je regenwater opvangt in je eigen tuin lever je een bijdrage aan het voorkomen van droogte en wateroverlast. Zo help je niet alleen mee om de problemen van klimaatverandering te voorkomen, maar creëer je ook nog eens een fijne groene leefomgeving.

 • Een nieuwe website. Wat vindt u?

  Gemeente Maasgouw werkt aan een nieuwe website. Hiermee willen we onze digitale dienstverlening nog verder verbeteren. Deze website is er natuurlijk vooral voor u als inwoner en/of ondernemer van gemeente Maasgouw. Daarom vinden we uw mening zeer belangrijk.

 • Hoe stemde Maasgouw?

  Hieronder is de voorlopige uitslag uit Maasgouw te vinden van de Tweede Kamerverkiezing. De VVD is opnieuw de grootste partij in Maasgouw, gevolgd door de PVV. De partij van Mark Rutte kreeg 24,1 procent van de stemmen. Bij de vorige verkiezingen in 2017 was de VVD ook het grootst in Maasgouw met 20,5 procent van de stemmen.

 • Aanleg vispassage langs Molenplas en Biltplas Stevensweert

  Waterschap Limburg legt een vispassage aan bij Stevensweert. Dat gebeurt in de bestaande natuur aan de oostkant van de Molenplas en de Biltplas. Daar wordt een passage in de vorm van een beek van circa 2 km lang gerealiseerd. Het waterschap doet dit in nauwe samenwerking met Rijkswaterstaat. Dankzij deze vispassage kunnen vissen makkelijker vanuit de Maas naar de Oude Maas en verder landinwaarts naar de Geleenbeek zwemmen. Waterschap Limburg en Rijkswaterstaat slaan samen met terreinbeheerder Natuurmonumenten de handen ineen om dit mogelijk te maken.

 • Dijktraject in Heel wordt hoogwaterveilig gemaakt

  Na jaren van voorbereiding kan de schop de grond in: het dijktraject in Heel wordt de komende tijd hoogwaterveilig gemaakt.

 • Voorkeursalternatief dijkversterking Thorn – Wessem deels vastgesteld

  De dijkversterking in Thorn – Wessem is een belangrijke stap verder: het voorkeursalternatief is vastgesteld. Nu is bekend waar de versterkte dijk komt te liggen en welk type dijk het wordt. Met één uitzondering: de Maasboulevard. 

 • Tijdelijke verplaatsing afvalparkje Linne-Zuid-Oost

  Momenteel maken inwoners van Linne gebruik van het wijkparkje op Vonderen (vlakbij de verloskundenpraktijk en de tandarts) om hun afval in te leveren. Dit wijkpark zal in week 12 (22-26 maart) tijdelijk verplaatst worden vanwege werkzaamheden.

 • Extra brengvoorziening tuinafval in Baexem weer open

  Heeft u veel tuinafval? Maak dan gebruik van de extra brengvoorziening tuinafval aan de Conenweg in Baexem. Vanaf zaterdag 20 maart is de brengvoorziening weer elke zaterdag geopend van 8.00 tot 15.30 uur.

 • Oplossing in de maak voor ‘Hulp bij het huishouden’

  Inwoners die steun nodig hebben, kunnen gebruik maken van hulp bij het huishouden. De gemeente koopt deze hulp in bij verschillende zorgaanbieders. De contracten met de huidige zorgaanbieders lopen tot 1 juni 2021. Laatst was er een aanbesteding om nieuwe contracten af te sluiten. Helaas hebben vier huidige zorgaanbieders hieraan niet meegedaan en komt er een einde aan de samenwerking. Dit betekent dat we voor een aantal inwoners (70) op zoek zijn naar een oplossing.

 • Voormalig gemeentehuis Heel krijgt woon-zorg bestemming

  Gemeente Maasgouw heeft het voormalige gemeentehuis aan het Raadhuisplein 1 in Heel verkocht aan Wonen Zuid. Wonen Zuid gaat het pand volledig renoveren ten behoeve van een zorgvoorziening voor mensen met een 24-uurs zorgbehoefte. De zorgvoorziening krijgt de naam Catualiumhof.

 • Ohé en Laak - Afsluiting Prior Gielenstraat

  De gemeente zal asfaltwerkzaamheden uitvoeren nabij het pompgemaal aan de Prior Gielenstraat in Ohé en Laak. Op maandag 22 maart wordt de weg afgesloten en op 23 maart vinden de werkzaamheden plaats.

 • Verkiezingen - waar zijn de stembureaus?

  Op woensdag 17 maart kunt u met uw stempas bij 13 stembureaus in gemeente Maasgouw stemmen. De stembureaus zijn geopend vanaf 07.30 uur tot 21.00. Alleen basisschool 't Breerke opent om 13.00 uur. Alle genoemde locaties zijn toegankelijk voor mindervaliden. Op uw stempas staat het adres van een stemlokaal bij u in de buurt, maar u kunt in elk stemlokaal binnen de gemeente stemmen. Lees verder.

 • Subsidieregeling elektrische bestelauto’s van start

  Bent u ondernemer en koopt of financial leaset u een nieuwe, volledig emissieloze bedrijfsauto? Dan kunt u een aanvraag doen voor de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto's (SEBA). Deze subsidieregeling is op maandag 15 maart van start gegaan. Ondernemers kunnen nu tot 5.000 euro subsidie krijgen op de aanschaf van een emissievrije bestelauto.

 • “Iedereen zat ademloos naar mij te luisteren!”

  Dit zal je vanzelf merken als voorleesvrijwilliger van Bibliocenter in Maasgouw. Als voorleesvrijwilliger kom je twintig weken bij een gezin met kinderen in de leeftijd van 4 - 10 jaar. Je doet dit één keer per week op een vaste middag of avond. De ouders hebben zich vrijwillig aangemeld en zijn erg gemotiveerd. Toch hebben ze zelf moeite om hun kinderen te stimuleren in de taalontwikkeling. En hier ga jij bij helpen!

 • Spookfacturen (Acquisitiefraude)

  Bij spookfacturen of acquisitiefraude proberen criminelen grote bedragen afhandig te maken van een bedrijf. Dit kan op verschillende manieren gebeuren.

 • Boost aan Midden-Limburg na corona

  Gemeenten, ondernemers en onderwijsinstellingen in Midden-Limburg bundelen de krachten voor een economisch en sociaal herstel van de regio ná corona. Hun activiteiten zijn gericht op het behoud van een aantrekkelijke regio voor ondernemers, de mensen die er werken, werkzoekenden en jong talent. De komende drie jaar gaan hiervoor de handen uit de mouwen.

 • Moeite met het invullen van de belastingaangifte?

  Het Sociaal wijkteam is er voor hulp, advies en ondersteuning aan inwoners. U kunt er voor allerlei vragen terecht. Bijvoorbeeld over uw financiën. Het is weer tijd voor de jaarlijkse belastingaangifte. Als u hier moeite mee heeft dan kunt u contact opnemen met het Sociaal Wijkteam.

 • Vrijwilligers Wensbus Maasgouw gezocht!

  Bent u graag tussen de mensen en bent u een uitstekende chauffeur? Meld u dan aan als vrijwilliger voor Wensbus Maasgouw! 

 • Tweede Kamerverkiezing: heeft u alles in huis?

  Nog een week en dan is het zover: we mogen stemmen voor de Tweede Kamerverkiezing. Heeft u uw stempas en kandidatenlijst al ontvangen? Of wilt u iemand machtigen? Controleer dit goed. U kunt iemand machtigen of een nieuwe stempas aanvragen tot uiterlijk vrijdag 12 maart, 17.00 uur.

 • Stevensweert genomineerd voor mooiste vestingstadje van Nederland

  De ANWB heeft Stevensweert genomineerd voor mooiste vestingstadje van Nederland. Er zijn in totaal veertig steden in Nederland die kans maken op de titel.

 • Besluiten raadsvergadering 23 februari 2021

  In de vergadering van 23 februari 2021 heeft de raad van de gemeente Maasgouw het volgende besloten. 

 • Workshop Graffiti voor 8 tot 18 jaar

  Ben jij tussen de 8 en 18 jaar en lijkt het jou tof om je eigen graffiti-kunstwerk te maken? Dat kan nu! Tijdens de workshop Graffiti op 13 of 20 maart maak je op een grote plaat van 120 x 60 cm je eigen graffiti-kunst. Je wordt daarbij geholpen door een ervaren graffiti-spuiter. Je kunstwerk neem je na afloop van de workshop uiteraard mee naar huis! 

 • Bent u 70 jaar of ouder en wilt u per brief stemmen?

  Bent u 70 jaar of ouder en wilt u per brief stemmen? Alle documenten die u daarvoor nodig hebt, ontvangt u thuis. Daar zit ook een uitleg bij. Lees die uitleg goed door. Hieronder vindt u het stappenplan.

 • Parkeervergunningen Thorn 2021

  De nieuwe parkeervergunningen voor de oude kern van Thorn zijn inmiddels verzonden aan alle parkeervergunninghouders. Heeft u uw nieuwe parkeervergunning ontvangen? Dan moet u deze direct gebruiken. 

 • Campagne 'Mono, ongestoord onderweg' weer van start

  Social media en het verkeer gaan niet samen. Toch vinden sommige weggebruikers het moeilijk om binnenkomende appjes en updates te weerstaan. Daarom gaat op maandag 8 maart de landelijke campagne ‘Mono, ongestoord onderweg' weer van start gegaan.

 • Aangepaste openingstijden stembureau 't Breerke (Maasbracht)

  Vanwege de huidige coronamaatregelen voor (basis)scholen zijn de openingstijden van het stembureau in basisschool 't Breerke aangepast. Het stembureau is geopend vanaf 13.00 tot 21.00 uur.

 • Extra bermstuwen in gemeente Maasgouw

  Sinds de zomer van 2018 hebben we in Nederland te maken met drie opeenvolgende droge zomers. De droogte veroorzaakt schade aan de natuur en is nadelig voor de landbouw. Waterschap Limburg zorgt er op verschillende manieren voor dat water zo lang mogelijk in de watersystemen kan blijven, zodat het water de tijd krijgt om te infiltreren in de bodem. Eén van deze manieren is het plaatsen van extra stuwen in bermsloten. Ook steeds meer gemeenten werken hieraan mee.

 • Omgevingsvergunning oevertraject Koningssteen ligt ter inzage

  Rijkswaterstaat heeft het voornemen de Maasoever ter hoogte van het gebied Koningssteen in de gemeente Maasgouw natuurvriendelijker in te richten. Dat gebeurt door de oeverstenen waar dat kan weg te halen, zodat deze aantrekkelijker wordt voor plant en dier om in te leven. De omgevingsvergunning hiervoor is in januari verleend en ligt tot en met 10 maart ter inzage voor belanghebbenden op het gemeentehuis van de gemeente Maasgouw in Maasbracht.

 • Bent u mantelzorger en wilt u handiger worden met de computer of smartphone?

  Een e-mail of WhatsApp sturen lukt misschien wel. Maar voor veel mantelzorgers blijft het hierbij. Toch zijn deze moderne communicatiemiddelen vaak ook een uitkomst. Zeker in deze coronaperiode.

 • Een bloemenlint van Maastricht tot Mook

  Het gaat slecht met de bijen en insecten in Nederland. Dat is zorgelijk, insecten zijn immers ontzettend belangrijk voor onze natuur en voedselvoorziening. Ze zorgen niet alleen voor de bestuiving van planten en bloemen, maar dienen ook als voedsel voor vogels en andere dieren.

 • Maasgouw Journaal 23 februari 2021

  Deze maand besteden we in het Maasgouw Journaal aandacht aan een boodschap van de burgemeester vanwege het coronavirus, de aankondiging van ’t Weakblaad vanaf 1 april, Bestemmingsplan Verenigingen Wessem, de kinderraad en de gladheidsbestrijding.

 • Is uw huis ook meer waard geworden?

  In de tweede helft van februari valt het aanslagbiljet voor de gemeentelijke belastingen en de waterschapsbelastingen op de deurmat. Op dat biljet staat ook de nieuwe WOZ-beschikking met de WOZ-waarde van uw woning.

 • Vanaf maandag weer inloopspreekuur Sociaal wijkteam

  Vanaf  maandag 22 februari is er weer een inloopspreekuur van het Sociaal wijkteam in SMC De Spil. Het inloopspreekuur vindt plaats van maandag tot en met donderdag van 9:00 tot 12:00 uur. 

 • Gemeente stelt nieuw woningbouwbeleid vast

  Burgemeester en wethouders hebben op 9 februari de ‘Lokale uitvoeringsstrategie Wonen Maasgouw 2.0’ vastgesteld. Nieuwe woningbouwinitiatieven worden getoetst aan de kaders en de criteria die in dit lokale woningbouwbeleid zijn uitgewerkt.

 • Verruiming Starterslening

  Ben jij starter op de woningmarkt? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor een Starterslening. De mogelijkheden hiervoor zijn verruimd. De maximale koopsom van een koopwoning in Maasgouw is verhoogd van €210.000 naar €225.000. Ook is het bedrag dat je kunt lenen hoger geworden, namelijk €45.000. Op de website van SVn vind je alle voorwaarden.

 • Raadsvergadering op 23 februari

  Op 23 februari om 19.30 uur vindt de digitale openbare vergadering plaats van de raad van de gemeente Maasgouw. Hier vindt u de agenda. 

 • Gevaarlijk ijs vestingwerken en Meerse Kamp Stevensweert

  Het is te gevaarlijk om te schaatsen op het ijs in de vestingwerken en Meerse Kamp in Stevensweert. De ijslaag in de vestingwerken is momenteel 6 cm dik. Om veilig te kunnen schaatsen is een ijsdikte van 8 tot 12 cm nodig. Door het zakkende water is er een luchtlaag onder het ijs ontstaan, hierdoor zal het ijs ook niet meer aangroeien.

 • Steeds meer belastingaanslagen digitaal

  In de laatste week van februari worden ca. 530.000 aanslagbiljetten met de gemeentelijke belastingen en waterschapsbelastingen bezorgd in Limburg. Bijna de helft (43%) ontvangt de belastingaanslag van BsGW niet meer per post maar digitaal in hun persoonlijke digitale brievenbus van MijnOverheid. Mensen die een digitaal aanslagbiljet ontvangen, krijgen geen papieren aanslagbiljet meer. Hou uw mailbox dus ook goed in de gaten.

 • Openingstijden rondom Carnaval

  Er zijn géén aangepaste openingstijden rondom Carnaval. De gemeente is volgens reguliere openingstijden bereikbaar.

 • Nieuw in Linne: de Campbellstraat

  In Linne is sinds kort de Campbellstraat te vinden. Deze straat is genoemd naar één van de bemanningsleden van een Canadese bommenwerper die in de tweede wereldoorlog in Linne is neergestort. De nieuwe straatnaam is op 1 december vastgesteld en zal te vinden zijn in Linne tussen de Maasbrachterweg en Parklaan.

 • Wijzigingen afvalinzameling tijdens carnavalsweek

  In week 7 (carnavalsweek) wijzigen de inzameldagen van het restafval als volgt:

 • Gladheidsbestrijding

  We zitten momenteel volop in de winter. Dit betekent dat de gemeente bij kans op gladheid en bij sneeuwval ervoor zorgt dat de belangrijkste wegen begaanbaar blijven.

 • Burgemeester sluit pand in Maasbracht

  Burgemeester Strous sluit het pand aan de Brouwersstraat 2-4 in Maasbracht voor de duur van 6 maanden. Op dit adres werd op 8 september 2020 een in werking zijnde hennepplantage met 758 hennepplanten aangetroffen. Ook bleek dat er met het elektriciteitsnetwerk was geknoeid. Met deze sluiting wil de gemeente Maasgouw aan druggerelateerde activiteiten op deze locatie beëindigen.

 • Afvalinzameling tijdens winterse weersomstandigheden

  Ondanks de winterse weersomstandigheden doen de chauffeurs van RD Maasland hun uiterste best de geplande routes te rijden om het GFT-afval deze week in te zamelen. Veel wegen zijn echter slecht begaanbaar en dit levert vertraging op. Op sommige plekken is het door extreme gladheid zelfs onverantwoord om te rijden. In die straten kunnen deze week helaas géén containers worden leeggemaakt. 

 • Fraude internetbankieren

  Internetcriminelen worden steeds handiger in het krijgen van toegang tot uw computer, tablet, smartphone of bankrekening. Via nep-berichten kunnen ze uw persoonlijke gegevens misbruiken of u geld afhandig maken. Deze vorm van oplichting via internet heet cybercrime. We willen u als inwoner of ondernemer uit Maasgouw alert maken op dit soort criminaliteit. 

 • Aanpassingen subsidiedeelverordeningen voor verenigingen

  Vorig jaar is wethouder Snijckers in gesprek gegaan met verenigingen in Maasgouw om samen te spreken over de toekomst van het verenigingsleven in onze gemeente. In deze gesprekken is onder andere door verenigingen aandacht gevraagd voor de subsidiecriteria. Dit heeft geleid tot aanpassingen in de subsidiedeelverordeningen. Deze 'onderhoudsronde' hebben wij ook gebruikt om meer harmonisatie en vereenvoudiging te realiseren. Hier kunt u tot en met 24 februari op reageren.

 • Wonen, werken of ondernemen over de grens?

  Denkt u erover om te gaan wonen, werken, studeren of te gaan ondernemen over de grens? Bent u (ex)grensarbeider, student of werkgever? Dan is het GrensInfoPunt van de euregio rijn-maas-noord graag uw informatiepartner.

 • Wil jij iets betekenen voor iemand met dementie in de thuissituatie?

  Een dementievrijwilliger onderneemt allerlei activiteiten met mensen met dementie. Hierbij kun je denken aan samen een wandeling maken, een spelletje spelen, gezellig kletsen of ergens samen naar toe gaan.

 • In een handomdraai geld besparen: ‘Zet ‘m op 60!’

  De meeste cv-ketels staan standaard veel te heet ingesteld. Door de temperatuur van het verwarmingswater naar 60 graden terug te brengen, werkt je ketel efficiënter. Zo bespaar je veel gas en daarmee energie en geld. Dat kan oplopen tot wel 60 euro per jaar.

 • Maasbrachtse ondernemers in gesprek met Tweede Kamerlid Regterschot

  Een afvaardiging van winkeliers uit Maasbracht sprak zaterdag 30 januari met Tweede Kamerlid Kelly Regterschot (VVD). Onderwerp van dit gesprek waren de zorgen van ondernemers over de duur van de lockdown en de impact die de lockdown heeft op hun onderneming. Het gesprek werd geïnitieerd door wethouder Carla Peters, die hierover de afgelopen week regelmatig werd benaderd door bezorgde ondernemers.

 • Verkeersbesluit gemeente Maasgouw

  Burgemeester en wethouders hebben op 21 januari 2021 het volgende verkeersbesluit genomen:

 • Carnaval in Maasgouw

  Voor het eerst zullen er dit seizoen geen recepties, optochten, bonte avonden en gevulde cafés zijn. Het rood-geel-en-groen zal dit seizoen niet wapperen. Maar het “vasteloavendjhert” blijft kloppen in iedere vastelaovendjliefhebber. In plaats van de polonaise, doen we een pas op de plaats. Voor een aantal carnavalsverenigingen is dit geen reden om 'een jaartje over te slaan'. 

 • Blijf van onze gemeenten af

  "Blijf van onze gemeenten af, blijf van onze inwoners af, blijf van ons gezamenlijke en andermans eigendommen af." Dat is de boodschap van de 31 Limburgse burgemeesters en gouverneur Theo Bovens in een open brief. Hierin roepen ze op te stoppen met de zinloze rellen van de afgelopen dagen. Lees hier de hele brief.

 • Reageer op onze plannen voor een duurzamer Noord- en Midden Limburg

  Gemeente Maasgouw onderzoekt samen met de andere veertien gemeenten in Noord- en Midden Limburg, Provincie Limburg, Waterschap Limburg en Enexis hoe we als regio verder kunnen verduurzamen. Hiervoor maken we een zogenoemde Regionale Energie Strategie (RES).

 • Ruim op als een baas

  Gemeente Maasgouw roept al haar inwoners op om mee te helpen met de campagne ‘Ruim op als een baas’. Het doel is om van Maasgouw een hondenpoepvrije gemeente te maken.

 • Vergadering raadscommissie februari

  Op dinsdag 2 februari vindt in het gemeentehuis in Maasbracht (Markt 36) de vergadering van de raadscommissie plaats. De commissievergadering wordt digitaal gehouden, maar is wel openbaar en te volgen via de link ‘Raadsvergaderingen Maasgouw’ op onze website. Ook kunt u hier na de commissievergadering de video-opnames terug kijken.

 • Gemeentehuis 22 januari vanaf 14.45 gesloten

  Vanwege werkzaamheden is het gemeentehuis vrijdag 22 januari vanaf 14.45 uur gesloten. We zijn dan ook niet meer telefonisch bereikbaar. Vanaf maandag staan we weer graag voor u klaar!

 • Nationale voorleesdagen

  De Nationale Voorleesdagen zijn weer begonnen! Vandaag wordt gestart met het Nationale Voorleesontbijt. Normaal lezen collegeleden van gemeente Maasgouw dan voor aan kinderen, maar door de coronamaatregelen is dat nu helaas niet mogelijk. De gemeente stelt wel de prentenboeken beschikbaar aan scholen en kinderopvanglocaties. Zij geven  op hun eigen manier invulling aan de voorleesdagen.  

 • Ondersteuningsverklaring Tweede Kamerverkiezingen

  Een politieke partij of groepering die mee wil doen aan de verkiezingen heeft soms ondersteuningsverklaringen nodig. Met een ondersteuningsverklaring maakt u de deelname van een politieke partij of groepering aan een verkiezing mogelijk. De ondersteuningsverklaring kan worden afgelegd van 4 januari t/m 1 februari 2021.

 • Ben jij een kanjer op een computer of tablet?

  Dan hebben wij jou nodig! Veel mensen vinden het namelijk lastig om te werken met de computer, tablet of smartphone. Toch kun je anno 2021 nauwelijks meer zonder.

 • Opgelicht via WhatsApp?

  Een vriend, familielid of andere bekende verstuurt een bericht dat hij dringend financiële hulp nodig heeft. De bekende zit bijvoorbeeld zogenaamd in het buitenland vast en is zijn geld, telefoon en papieren kwijt. Of hij heeft zijn telefoon per ongeluk in de wasmachine gedaan en kan daarom niet internetbankieren. De ‘bekende’ vraagt u vervolgens om snel geld over te maken. In werkelijkheid komt het berichtje van een oplichter die zich voordoet als een bekende die u op slinkse wijze geld wil aftroggelen. De echte bekende in kwestie is zich van geen kwaad bewust.

 • Meld je aan voor de online escaperoom!

  Hou jij wel van een uitdaging? En wil je samen met vrienden online op avontuur? Meld je dan aan voor de gratis online escaperoom. Deze escaperoom wordt beschikbaar gesteld door gemeente Maasgouw voor alle jongeren tussen 12 en 18 jaar. Lees snel verder hoe je je aanmeldt!

 • Parkeerkosten Meers en Waterstraat in Thorn verhoogd

  Het dagtarief voor de parkeerplaatsen Meers en Waterstraat in Thorn is met ingang van 1 januari 2021 verhoogd van € 2,50 naar € 3,00.

 • Omleiding door werkzaamheden aan spoor Echt-Susteren

  Aan het spoor in Echt-Susteren vinden van 15 tot en met 18 januari werkzaamheden plaats. Het autoverkeer wordt omgeleid door middel van bebording.

 • Kids Actief Maasgouw Lockdown Games

  Op verschillende dagen en locaties in Maasgouw worden vanaf dinsdag 5 januari de Kids Actief Maasgouw Lockdown Games georganiseerd voor leerlingen van groep 3 tot en met 8. Tijdens deze games worden er verschillende spellen gespeeld. 

 • Onderzoek in de ondergrond voor aardwarmte

  Vanaf 12 januari vindt in de gemeente onderzoek in de ondergrond plaats voor aardwarmte. Bewoners en eventuele bedrijven in de directe omgeving van de werkzaamheden ontvangen hierover een brief. Deze werkzaamheden maken onderdeel uit van een landelijk onderzoek om de Nederlandse ondergrond in beeld te brengen.

 • Nieuwjaarsboodschap burgemeester Strous

  Vanuit het gemeentehuis in Maasbracht spreekt burgemeester Stef Strous een korte, persoonlijke Nieuwjaarsboodschap uit. Een boodschap vol hoop en optimisme dat in dit nieuwe jaar 2021 veel ten goede zal keren ten opzichte van het voor velen zo moeilijke 2020.

 • Evenementensubsidie aanvragen?

  Bent u van plan het komend jaar een evenement in de gemeente te organiseren en wilt u hier subsidie voor aanvragen? Dan is dit belangrijke informatie voor u.

 • Een goede jaarwisseling gewenst!

  Het jaar is bijna ten einde. 2020 was een bijzonder jaar. Veel vanzelfsprekendheden zijn weggevallen; van een simpele handdruk tot het met elkaar samenzijn. Zo zal ook de jaarwisseling anders dan anders zijn. Desondanks wensen wij u een fijne avond en een gelukkig en gezond 2021. Zorg goed voor elkaar!

 • Openingstijden rondom Oud & Nieuw

  Vanwege de feestdagen zijn de openingstijden en bereikbaarheid van de gemeente aangepast.

  • Op donderdag 31 december zijn we alleen telefonisch bereikbaar van 09.00 tot 12.30 uur. We zijn beperkt op afspraak geopend voor aangifte van geboortes en overlijdens. Dit kan alleen tussen 9 en 12 uur. 
  • Op vrijdag 1 januari zijn we gesloten.
 • Online cursus "biodiversiteit in jouw tuin"

  Het gaat slecht met de biodiversiteit in Limburg. Er zijn steeds minder verschillende soorten planten en (kleine) dieren. Dit heeft grote gevolgen op onze samenleving; soorten sterven uit, plagen krijgen meer grip en natuurlijke bestrijders verdwijnen uit de woonwijken en uit het landschap. Onder het mom van "verandering begint bij jezelf", neemt stichting IKL jou graag mee naar jouw eigen tuin. In deze (gratis) online cursus, op woensdagavond 20 januari, leer je meer over biodiversiteit in jouw eigen tuin of buurt en behandelen we een andere manier van tuinieren. Meld je nu aan!

 • Carbidschieten verboden

  Carbidschieten is verboden in de hele gemeente Maasgouw. Dit is opgenomen in de nieuwe Algemene Plaatselijke Verordening.

 • Onderzoek: afvalinzameling in gemeente Maasgouw

  Woont u in gemeente Maasgouw? Dan nodigen we u graag uit om deel te nemen aan het online onderzoek over afvalinzameling. U kunt deze vragenlijst invullen tot donderdag 7 januari, 12.00 uur.

 • Maak het internetcriminelen niet te makkelijk

  Internetcriminelen worden steeds handiger in het krijgen van toegang tot uw computer, tablet, smartphone of bankrekening. Via nep-berichten kunnen ze uw persoonlijke gegevens misbruiken of u geld afhandig maken. Deze vorm van oplichting via internet heet Cybercrime. We willen u als inwoner of ondernemer uit Maasgouw alert maken op dit soort criminaliteit. 

 • Serie 'Samen maken we Maasgouw' met schutterij St. Joris uit Wessem

  Deze maand blikken we in de serie 'Samen maken we Maasgouw' terug op een bijzonder jaar. Dat doen we met verschillende inwoners uit de gemeente Maasgouw als vertegenwoordigers van het verenigingsleven, de hulpverlening en het bedrijfsleven. Hoe hebben zij dit jaar ervaren? En hoe kijken ze vooruit naar het komende jaar?

 • Van gazon naar vlinderboulevard

  Onze gazons in de gemeente worden op allerlei manieren ingezet. Soms als trapveldje, als evenemententerrein of als hondenspeelplek. Andere gazons hebben geen directe functie. Die gazons worden vaak gemaaid "omdat we dat altijd zo doen", terwijl ze prachtige kansen bieden voor vlinders en andere insecten. We willen van dit soort gazons het komende jaar 'vlinderboulevards' maken. 

 • Vals aanslagbiljet BsGW in omloop

  Er zijn valse aanslagbiljetten van BsGW in omloop. Dit aanslagbiljet is geadresseerd aan ‘de bewoners’ en heeft als kop: ‘Alleen samen krijgen wij corona onder controle’. In het aanslagbiljet staat een bankrekeningnummer dat niet van BsGW is.

 • Serie 'Samen maken we Maasgouw' met De Pannekoekenbakker Thorn en WellColl

  Deze maand blikken we in de serie 'Samen maken we Maasgouw' terug op een bijzonder jaar. Dat doen we met verschillende inwoners uit de gemeente Maasgouw als vertegenwoordigers van het verenigingsleven, de hulpverlening en het bedrijfsleven. Hoe hebben zij dit jaar ervaren? En hoe kijken ze vooruit naar het komende jaar?

 • Serie 'Samen maken we Maasgouw' met het Sociaal Wijkteam

  Deze maand blikken we in de serie 'Samen maken we Maasgouw' terug op een bijzonder jaar. Dat doen we met verschillende inwoners uit de gemeente Maasgouw als vertegenwoordigers van het verenigingsleven, de hulpverlening en het bedrijfsleven. Hoe hebben zij dit jaar ervaren? En hoe kijken ze vooruit naar het komende jaar?

 • Serie 'Samen maken we Maasgouw' met CV Onger 't Viaduct en VV De Gangmaekers

  Deze maand blikken we in de serie 'Samen maken we Maasgouw' terug op een bijzonder jaar. Dat doen we met verschillende inwoners uit de gemeente Maasgouw als vertegenwoordigers van het verenigingsleven, de hulpverlening en het bedrijfsleven. Hoe hebben zij dit jaar ervaren? En hoe kijken ze vooruit naar het komende jaar?

 • Creëer meer landschap in jouw eigen omgeving

  Het landschap om ons heen wordt juist in deze tijd ontzettend belangrijk gevonden. Nederlanders geven aan behoefte te hebben aan meer groen in de nabije omgeving. De gemeente Maasgouw en Stichting IKL streven al jaren naar een aantrekkelijk landschap rond de woonkernen. Ook in het nieuwe jaar krijgen bezitters van huisweides, erven en percelen in het buitengebied de kans om zelf aan de slag te gaan met het creëren van meer landschap in hun eigen omgeving. Doe je mee?

 • Besluiten raadsvergadering 15 december 2020

  In de raadsvergadering van 15 december 2020 heeft de raad van de gemeente Maasgouw verschillende besluiten genomen. Deze zijn hieronder te vinden.

 • Serie 'Samen maken we Maasgouw' met brandweer Stevensweert

  Deze maand blikken we in de serie 'Samen maken we Maasgouw' terug op een bijzonder jaar. Dat doen we met verschillende inwoners uit de gemeente Maasgouw als vertegenwoordigers van het verenigingsleven, de hulpverlening en het bedrijfsleven. Hoe hebben zij dit jaar ervaren? En hoe kijken ze vooruit naar het komende jaar?

 • Installatie kinderraad uitgesteld

  Vanwege de op maandag 14 december afgekondigde maatregelen van het kabinet, wordt de geplande installatie van de Kinderraad Maasgouw op 16 december uitgesteld naar een latere datum.

 • Serie 'Samen maken we Maasgouw' met Harmonie St. Cecilia Ohé en Laak

  Deze maand blikken we in de serie 'Samen maken we Maasgouw' terug op een bijzonder jaar. Dat doen we met verschillende inwoners uit de gemeente Maasgouw als vertegenwoordigers van het verenigingsleven, de hulpverlening en het bedrijfsleven. Hoe hebben zij dit jaar ervaren? En hoe kijken ze vooruit naar het komende jaar?

 • Aangepaste openingstijden rondom de feestdagen

  In verband met kerst en nieuwjaar zijn er gewijzigde openingstijden van het gemeentehuis. Deze vindt u hieronder.

 • Gewijzigde ophaaldagen huisvuil ivm kerst en nieuwjaar

  Vanwege de komende feestdagen zijn er enkele wijzigingen bij RD Maasland m.b.t. het inzamelen van restafval, GFT-afval en de openingstijden van het milieupark.

 • Serie 'Samen maken we Maasgouw' met pastoor Creemers

  Deze maand blikken we in de serie 'Samen maken we Maasgouw' terug op een bijzonder jaar. Dat doen we met verschillende inwoners uit de gemeente Maasgouw als vertegenwoordigers van het verenigingsleven, de hulpverlening en het bedrijfsleven. Ook kijken we hoopvol vooruit naar het komende jaar.

 • Installatie kinderraad Maasgouw

  In de raadszaal van de gemeente Maasgouw wordt op woensdag 16 december om 15.00 uur voor de eerste keer een kinderraad geïnstalleerd door burgemeester Stef Strous en kinderburgemeester Xant Veugen.

 • Vernieuwde identiteitskaart beschikbaar vanaf 4 januari 

  Vraagt u na maandag 4 januari 2021 een identiteitskaart aan? Dan krijgt u een identiteitskaart met inlogfunctie. U kunt ermee inloggen bij de overheid, het onderwijs, de zorg of uw pensioenfonds. Inloggen met de vernieuwde identiteitskaart geeft maximale bescherming van privacygevoelige gegevens.

 • Kerstboodschap burgemeester Strous

  Burgemeester Stef Strous ontsteekt in zijn kersttoespraak de lichten van de kerstbomen in alle kernen. Ook licht hij enkele decemberacties toe en kijkt, ondanks de bijzondere omstandigheden, samen met u uit naar de feestdagen.

 • Wensbomen in Maasgouw

  Donderdag 10 december is de kerstboom op de Markt in Maasbracht ontstoken door de burgemeester. Ook in de andere kernen zijn afgelopen week kerstbomen geplaatst.

 • Gemeentejournaal december 2020

  Deze maand besteden we in het gemeentejournaal aandacht aan het regionaal beleidsplan schuldhulpverlening, het plan duurzame ontwikkeling en de verbouwing van de Andreashal in Maasbracht.

 • Raadsvergadering gemeente Maasgouw

  Op 15 december 2020 om 19.30 uur vindt de openbare vergadering plaats van de raad van de gemeente Maasgouw in de raadszaal in Maasbracht (Markt 36)

 • Verkeersbesluiten

  Burgemeester en wethouders hebben op 25 november 2020 de volgende verkeersbesluiten genomen:

 • Jouw achterbank voor de Voedselbank

  Verschillende Limburgse evenement- en horecabedrijven hebben het initiatief genomen om belangeloos een veilige 3-daagse inzamelactie voor de Limburgse voedselbanken te organiseren. Door de coronacrisis kampen de voedselbanken met een tekort aan lang houdbare producten voor de minder bedeelde medemens in onze provincie.

 • RD Maasland wijzigt tarieven milieupark

  Reinigingsdienst Maasland wijzigt de tarieven voor het milieupark. De verwerking van afval wordt steeds duurder. De hogere verwerkingskosten  worden door RD Maasland doorberekend in de tarieven van het milieupark.

 • Maak kans op een gratis energiescan

  De gemeente Maasgouw wil een duurzame gemeente zijn. Dit vinden we belangrijk omdat we onze gemeente leefbaar willen houden voor toekomstige generaties. Maar dit kunnen we niet alleen. Hierbij hebben we uw hulp nodig, bijvoorbeeld bij het verduurzamen van uw woningen. Daarom organiseren wij samen met het Duurzaam Bouwloket begin maart een online informatieavond over energiebesparing en comfortabel wonen. Die avond is speciaal voor inwoners uit Maasbracht en Heel. Voor deze avond willen we graag een paar voorbeelden van een energiescan laten zien. U kunt een gratis scan winnen als u in Heel of Maasbracht woont en een hiervoor geschikte woning heeft.

 • De vlag uit voor mensenrechten

  Op donderdag 10 december, de Internationale Dag van de Mensenrechten, lanceert Antidiscriminatievoorziening Limburg de Mensenrechtenvlag. Ook door gemeente Maasgouw wordt de vlag gehesen.

 • De inzameldag van uw huisvuil kan wijzigen

  Reinigingsdienst Maasland heeft enkele routes van de huisvuilinzameling aangepast. Daardoor wordt vanaf 4 januari in sommige kernen het huisvuil op een andere dag ingezameld dan u gewend bent. De betreffende huishoudens krijgen hierover een apart bericht.

 • Kaarsjes gemeente Maasgouw 'Aandacht voor elkaar'

  In aansluiting met de landelijke actie 'Aandacht voor elkaar' stelt gemeente Maasgouw (in samenwerking met alle kerkgenootschappen in de gemeente) kaarsjes beschikbaar. Ze zijn bedoeld om door te geven aan iemand die een moeilijke tijd doormaakt of eenzaam is. Een kaars staat voor licht, gezelligheid en warmte. Iedereen kent wel iemand die daar nu extra behoefte aan heeft. 

 • Dag van de Vrijwilliger

  Op 7 december was het de Dag van de Vrijwilliger. Elke dag zijn in Maasgouw vrijwilligers aan het werk. Door corona dit jaar anders dan andere jaren. Misschien bent u juist wel door corona gestart als vrijwilliger of bent u helaas moeten stoppen. Corona heeft ook impact op u als vrijwilliger. Weet dat de gemeente uw inzet, tijd en toewijding waardeert. 

 • Waarom bent u in Maasgouw komen (of blijven) wonen?

  Dichter bij het werk, centrale ligging bij de snelweg, terug naar de plaats waar je bent opgegroeid, geschikte woning gevonden of de mooie omgeving. Allemaal redenen waarom mensen in Maasgouw komen wonen. Maar wat is voor ú destijds de reden geweest om in Maasgouw te komen wonen? En als u al uw hele leven in Maasgouw woont: wat zijn voor u redenen om in Maasgouw te blijven wonen? In januari willen we het MaasgouwPanel hierover een vragenlijst sturen. De resultaten worden gebruikt voor het verbeteren van de woon- en leefomgeving.

 • Biodiversiteit vergroten

  Bij gemeente Maasgouw hebben we het over het vergroten van de biodiversiteit te vergroten. Maar wat bedoelen we daar eigenlijk mee en hoe doen we dat?

 • Thijs van Veen over zijn eerste maanden als verenigingsondersteuner

  "En toen…" deze woorden kwamen bij veel gesprekken naar voren. Veel verenigingen en organisaties gaven aan welke nieuwe initiatieven zij in 2020 wilden oppakken, maar toen was er corona. En corona zette onvermijdelijk een streep door die mooie plannen. In september ben ik begonnen als verenigingsondersteuner voor álle verenigingen in Maasgouw. Een hechtische tijd om te beginnen. Ik neem u hier graag in mee. 

 • Telefoonstoring

  Momenteel is de gemeente vanwege een telefoonstoring niet bereikbaar. We werken hard aan het probleem om het op te lossen!

 • Alzheimer Café Maasgouw 14 december

  Soms lijkt het een burn-out maar is het toch jongdementie! Wat als je op jonge leeftijd de diagnose ‘Alzheimer’ krijgt? Tijdens het Alzheimer Café op maandag 14 december wordt hier uitleg over gegeven. Het Alzheimer Café vindt plaats bij De Herberg, Sintelstraat 23 in Maasbracht en duurt van 19.30 tot 21.30 uur. De zaal is open vanaf 19.00 uur. U bent van harte welkom!

 • Digitale mantelzorgbijeenkomst op 10 december

  Voor sommige mantelzorgers voelt het vanwege de coronamaatregelen nog niet goed om elkaar te ontmoeten. Daarom vervalt de fysieke Mantelzorgsalon op donderdag 10 december. Toch kunnen wij ons voorstellen dat u er behoefte aan heeft om uw verhaal te delen met anderen. Juist in deze coronatijden. Daarom worden er twee digitale bijeenkomsten voor mantelzorgers in de gemeente Maasgouw georganiseerd.

 • Zorgverzekering de Gemeentepolis

  De gemeente vindt het belangrijk dat inwoners goed en betaalbaar verzekerd zijn als ze zorg nodig hebben. Daarom biedt de gemeente samen met zorgverzekeraars CZ en VGZ een collectieve zorgverzekering aan. Dit noemen we de Gemeentepolis. Deze zorgverzekering is er speciaal voor inwoners met een laag inkomen. Als u wilt overstappen naar de gemeentepolis moet u dit uiterlijk 31 december 2020 doen.

 • Werkzaamheden voegovergang brug Echt/Julianakanaal

  In opdracht van Rijkswaterstaat Zuid-Nederland vervangt BAM Infra één van de voegovergangen van de brug in Echt over het Julianakanaal in de Aasterbergerweg. De werkzaamheden bestaan uit het verwijderen en aanbrengen van de voegovergang aan de westzijde van de brug. Om de nieuwe voeg aan te kunnen brengen zijn aanpassingen aan het landhoofd en brugdek rondom de voeg noodzakelijk. De werkzaamheden worden uitgevoerd vanaf maandag 7 december om 7.00 uur en duren tot en met vrijdag 11 december om 16.00 uur.

 • Voorkom vervuiling van grondwater

  Ons drinkwater is veilig én lekker. Dat willen we graag zo houden. Ook voor de generaties die na ons komen. Daarom is het belangrijk dat we zorgvuldig met ons grondwater omgaan. In Limburg wordt immers 75% van ons drinkwater gewonnen uit grondwater. De rest maakt WML van oppervlaktewater. Van Maaswater om precies te zijn.

 • Militaire oefening in Maasgouw

  Van dinsdag 1 december tot en met vrijdag 4 december vindt er in Limburg een militaire oefening plaats. Deze oefening is een onderdeel van het opleiden van militairen van de Koninklijke Landmacht en Marechaussee. De militairen zullen zich te voet en bereden verplaatsen van Maastricht naar Weert en daarbij verschillende activiteiten uitvoeren. Ze komen hierbij ook door Maasgouw.

 • Ministerie EZK investeert in Keyport regio

  Vandaag werd op het stadhuis in Weert de regionale MKB-Deal ondertekend. Staatssecretaris Mona Keijzer was virtueel aanwezig, wethouder Martijn van den Heuvel en Keyport programmamanager Ton Hagelstein waren op locatie: “Deze deal biedt MKB ondernemers uit de regio Midden-Limburg en Cranendonck de kans om sneller en sterker uit de crisis te komen.“

 • Adopteer een rotonde

  Bedrijven kunnen bij gemeente Maasgouw een rotonde 'adopteren'. Ze hoeven hiervoor niks te betalen en mogen reclame-uitingen plaatsen op 'hun' rotonde. In ruil daarvoor zorgen zij ervoor dat de rotondes ingericht en onderhouden worden. Een win-win-situatie: de rotondes worden goed onderhouden en bedrijven krijgen de kans zich op een unieke manier te presenteren in de gemeente. Lees snel verder.

 • Ondertekening convenant Vroegsignalering van schulden

  Mensen met schulden wachten gemiddeld zo’n 5 jaar voor ze hulp vragen. Als zij zich uiteindelijk melden hebben ze gemiddeld € 40.000 schuld bij 15 verschillende schuldeisers. Belangrijk dus dat in een zo vroeg mogelijk stadium hulp geboden wordt.

 • Verzetsmonument naar Baekerhoes

  Wethouder Tim Snijckers heeft op maandag 23 november een bronzen beeld overgedragen aan het bestuur van het Gemeenschapshuis Baekerhoes in Maasbracht-Beek. Voorzitter Jo Wilms en bestuurslid Mariet van Montfort-van Buggenum namen het beeld in ontvangst.

 • Klimaatadaptatie in Maasgouw

  Klimaatverandering zorgt voor steeds meer uitersten. We krijgen te maken met hogere temperaturen, hevigere regenbuien en drogere zomers. Dit kan nadelige gevolgen hebben voor onze gemeente, zoals meer wateroverlast, hittestress en tekorten in de watervoorziening. Het is daarom belangrijk dat we ons aanpassen aan de klimaatveranderingen en de gevolgen hiervan.

 • Werkzaamheden gasleiding suikerdoossingel in Maasbracht

  Enexis Netbeheer start vanaf vandaag met werkzaamheden aan het gasleidingnet in de Suikerdoossingel. De bestaande hoofdleidingen zijn aan het einde van hun technische levensduur en moeten daarom worden vervangen. De werkzaamheden worden uitgevoerd door aannemer BAM in opdracht van Enexis Netbeheer en duren naar verwachting tot half december.  Lees hier het hele bericht

 • Dag van de ondernemer

  Vrijdag 20 november is de Dag van de Ondernemer. Deze dag is uitgeroepen door MKB Nederland om extra aandacht te vestigen op ondernemers en het belang van ondernemers voor Nederland.

 • Boomfeestdag 2020

  Dit jaar vond de jaarlijkse boomfeestdag in Maasgouw plaats op woensdag 18 november. Vanwege de coronamaatregelen zijn de activiteiten klein gehouden. Kinderen van groep 8 van basisschool de Toermalijn in Maasbracht hebben bomen geplant.

 • Verkeersbesluiten

  De volgende verkeersbesluiten zijn op 6 november genomen:

  • Het aanwijzen van twee parkeerplaatsen aan de Raadhuisstraat in Maasbracht voor het opladen van elektrische auto’s.
  • Het nemen van een aantal verkeersmaatregelen in verband met de reconstructie Eind te Thorn, zoals het instellen van eenrichtingsverkeer.

 • Regel zaken met de gemeente via gemeentemaasgouw.nl

  Wij hebben meldingen ontvangen over websites van commerciële partijen die u helpen bij het regelen of aanvragen van zaken bij de gemeente. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het aanvragen van een uittreksel uit de basisregistratie personen of het maken van een afspraak. De gemeente Maasgouw heeft niets met deze websites te maken. Wij adviseren u dan ook om zaken met de gemeente rechtstreeks via www.gemeentemaasgouw.nl te regelen.

 • Dijkversterking Thorn - Wessem ter inzage

  Het voorkeursalternatief met de milieueffectrapportage fase 1 van dijkversterking Thorn - Wessem ligt vanaf dinsdag 17 november t/m 28 december 2020 ter inzage. Tijdens de ter inzageperiode kan formeel op de stukken worden gereageerd met een zienswijze.

 • Sub­si­die­re­ge­ling Bran­ding Lim­burg: zet jij Lim­burg op de kaart?

  De Provincie Limburg is op zoek naar projecten en initiatieven die Limburg op de kaart zetten als een mooie en veilige plek om te bezoeken, zodra de corona-situatie dat weer toelaat.

 • Agenda vergadering raadscommissie (1 december)

  Op dinsdag 1 december 2020 vindt in het gemeentehuis in Maasbracht de vergadering van de raadscommissie plaats. De commissievergadering is openbaar en is ook te volgen via de link ‘Raadsvergaderingen Maasgouw’. Ook kunt u hier na de commissievergadering de video-opnames terugkijken. Naast de vaste vergaderonderdelen, worden de volgende agendapunten behandeld.

 • Overzicht aanplakborden voor politieke partijen

  Vanaf 25 januari 2021 kan er geplakt worden door de politieke partijen. In de bijlage is het overzicht met aanplakborden te vinden. 
  Voorwaarde voor de poster of aanplakbiljet is dat dit op A3-formaat is.

  Klik hier voor het overzicht met aanplakborden in gemeente Maasgouw

 • Op heterdaad betrapt met illegaal vuurwerk

  Tijdens een ronde in het buitengebied van Thorn hielden BOA’s op zondag 8 november bij Meers twee 13-jarige jongens staande. Bij controle bleek één van de jongens illegaal vuurwerk bij zich te hebben.

 • ‘Waat is Vastelaovend?’ op L1 TV

  Voor alle vastelaovesvierders staat 11 november in het teken van de11devande11de; de aftrap van het carnavalsseizoen. Dit jaar is er een prominente rol weggelegd voor carnavalsvereniging Onger ’t Viaduct. L1 TV zendt hun driedelige YouTube serie 'Waat is Vastelaovend?' uit, om 12.00, 14.00 en 15.00 uur.

 • Gemeentejournaal november 2020

  Deze maand staat het gemeentejournaal volledig in het teken van de programmabegroting 2021.

 • Verrast u een mantelzorger?

  Dinsdag 10 november is het de landelijke Dag van de Mantelzorg. De afgelopen jaren werd rondom deze dag een activiteit voor mantelzorgers georganiseerd. Dit om hen in het zonnetje te zetten en te bedanken en waarderen voor het werk dat ze doen. Vanwege de maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus gaan deze activiteiten dit jaar helaas niet door.

 • Is uw tuin al waterklaar? U kunt weer subsidie aanvragen

  Helpt u ook om de risico’s van wateroverlast te beperken? Dat kan door het regenwater af te koppelen van het riool. En daar krijgt u ook nog subsidie voor! Veel inwoners gingen u al voor en vroegen een afkoppelsubsidie aan. De subsidieregeling is nu verlengd, dus ben er snel bij.

 • Sluitende begroting voor gemeente Maasgouw

  Samen bouwen aan een duurzaam Maasgouw, dat is de titel van de programmabegroting 2021. In de programmabegroting staan de inkomsten en uitgaven van de gemeente genoemd. Ook dit jaar is het gelukt om de begroting voor 2021 sluitend te krijgen. Dit betekent dat de inkomsten en uitgaven met elkaar in evenwicht zijn.

 • Open je wereld tijdens de 'Week van de Pleegzorg'

  Onze wereld werd begin dit jaar onverwacht een stuk kleiner. Alles wat we niet voor mogelijk hielden, werd ineens ‘het nieuwe normaal’ genoemd. Maar voor meer dan 22.000 kinderen is een veilig en stabiel thuis helemaal nooit normaal geweest. Voor deze kinderen telt iedere dag en daarom organiseert Jeugdzorg Nederland ook dit jaar weer een 'Week van de Pleegzorg'. 

 • Alle kerkklokken luiden dinsdagavond in Maasgouw

  In heel Maasgouw luiden op dinsdag 3 november om 20.00 uur alle kerkklokken om een boodschap van hoop en troost te geven voor iedereen die te maken heeft met het coronavirus in welke vorm dan ook. Een dag na Allerzielen is dit ook een moment om stil te staan bij iedereen die een dierbare heeft verloren.

 • Winteractie ‘Geef een jas en verwarm een hart’

  Van maandag 2 november tot en met vrijdag 20 november kunt u warme winterjassen doneren aan de winteractie van L1 en Samen voor Maastricht; ‘Geef een jas en verwarm een hart’. 

 • Alzheimer Café Maasgouw op 9 november

  Waar kan ik hulp of ondersteuning vinden als er sprake lijkt van beginnende dementie bij mezelf, mijn partner of iemand anders in mijn omgeving? Hiervoor wordt in sommige gevallen een casemanager-hulp-bij-dementie ingeschakeld. Tijdens het Alzheimer Café op maandag 9 november wordt hier uitleg over gegeven. U bent van harte welkom!

 • Burgemeester sluit woning en loods

  Burgemeester Strous sluit op 28 oktober voor de duur van twaalf maanden een woning en loods aan het adres Eindstraat 19 in Beegden. Op dit adres werd op 24 juli een grote hoeveelheid soft- en harddrugs aangetroffen.

 • Inzameling klein chemisch afval (KCA)

  Vanaf 2 november tot en met 11 november wordt er weer klein chemisch afval (KCA) ingezameld in gemeente Maasgouw. De chemocar is dan op een centrale plek te vinden in de kernen. U kunt hier zelf uw milieubox aanbieden (niet aan de straat zetten!).

 • Hoe kunnen wij u als mantelzorger goed ondersteunen?

  Wanneer u langdurig en onbetaald zorgt voor uw partner, ouder, familielid of vriend, bent u een mantelzorger. Mantelzorg is meestal een dankbare taak, maar het kan ook vragen oproepen of wel eens zwaar zijn.

 • Aandacht voor elkaar

  Mensen staan voor elkaar klaar in coronatijd: een kort bezoekje aan de deur, een kaartje in de brievenbus, boodschappen voor elkaar doen, een verhalenavond of even een telefoontje. We kunnen veel voor elkaar doen.  #aandachtvoorelkaar is een nieuwe, landelijke actie die je helpt en inspireert iets voor een ander te doen. Een kaartje, een mailtje, even een praatje of een boodschap doen.

 • Financiële bijdrage voor projecten in ontwikkelingslanden

  Inwoners van gemeente Maasgouw die zich (actief) inzetten voor kleinschalige projecten in ontwikkelingslanden, kunnen in 2021 in aanmerking komen voor een financiële bijdrage van hun project.

 • Nieuwe landelijke coronamaatregelen

  Het coronavirus heeft te veel ruimte gekregen om zich opnieuw te verspreiden. Het kabinet heeft op 13 oktober besloten dat er strengere maatregelen nodig zijn die er voor moeten zorgen dat het aantal besmettingen daalt. Dit doen we door op die plaatsen in te grijpen waar het risico op overdracht van het virus het grootst is. Door het aantal contactmomenten en reisbewegingen te beperken, mensen te ondersteunen bij het kunnen naleven van de basisregels en striktere handhaving.

  Lees verder

 • Onderzoek naar gebruik van Burgernet

  Burgernet wordt ingezet bij onder andere diefstal of inbraak, doorrijden na een aanrijding, beroving, en vermiste personen. Zij zijn benieuwd in hoeverre u bekend bent met Burgernet. 

 • Campagne ‘Rookmelders redden levens’

  ‘In een klap ben je alles kwijt. Het besef dat het echt gebeurd is, is heel onwerkelijk. Dat moment kwam bij mij pas, toen ik op een noodlocatie op de bank zat en een T-shirt aan wilde doen, maar me realiseerde dat mijn kleren ook weg waren. Je verzamelt in je leven spullen die herinneringen met zich mee dragen en die komen nooit meer terug´, vertelt Chantal de Vreede die in 2018 een woningbrand meemaakte.

 • Subsidie voor energiebesparende maatregelen

  Woningeigenaren in Maasgouw kunnen eenmalig 70 euro subsidie krijgen voor energiebesparende maatregelen. Het gaat dan om een tegemoetkoming in bijvoorbeeld de aanschaf van een waterbesparende douchekop, leidingisolatie, radiatorfolie, radiatorventilator of een CV-inregelkit. Een combinatie van verschillende maatregelen mag ook.

 • Subsidie voor energiebesparende maatregelen

  Woningeigenaren in Maasgouw kunnen eenmalig 70 euro subsidie krijgen voor energiebesparende maatregelen. Het gaat dan om een tegemoetkoming in bijvoorbeeld de aanschaf van een waterbesparende douchekop, leidingisolatie, radiatorfolie, radiatorventilator of een CV-inregelkit. Een combinatie van verschillende maatregelen mag ook.

 • Rampbestrijdingsplan Hoogwater Maas 2020 - 2023

  In het risicoprofiel van de Veiligheidsregio Limburg-Noord is hoogwater van de Maas een dusdanig risico, dat hiervoor een rampbestrijdingsplan opgesteld moet worden. Er is recent een nieuw concept gepubliceerd. U kunt hier binnen 6 weken op reageren. 

 • Trouwen in heel Maasgouw mogelijk

  Het is nu mogelijk om in heel de gemeente te trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan. Dat kon voorheen alleen op aangewezen locaties binnen de gemeente. U kunt nu bijvoorbeeld ook trouwen op een geluksplek of een mooie plek in de natuur.

 • Werkzaamheden op de Markt in Maasbracht

  In week 42 vervangt Enexis Netbeheer de gasleidingen op de markt in Maasbracht. Dat betekent dat u hier tussen 12 en 17 oktober overlast van kunt ondervinden. Tijdens de werkzaamheden wordt er geprobeerd om de doorstroming van het verkeer zoveel mogelijk door te laten gaan.

 • Gemeentejournaal oktober 2020

  Deze maand in het gemeentejournaal: het nieuwe bomenbeleid, het burgerjaarverslag 'Maasgouw & U', de nieuwe verenigingsondersteuner en de opening van het insectenhotel in Beegden. Kijkt u mee?

 • Waterlek in Echt gedicht; er is weer water

  Het waterlek in Echt is inmiddels gerepareerd. Grote delen van Maasbracht, Linne, Stevensweert en Ohé en Laak hadden vanmorgen door een waterlek in Echt minder of geen waterdruk. Het lek was ontstaan door werkzaamheden.

 • Wethouder neemt regenboogvlag in ontvangst

  Wethouder Carla Peters ontving vandaag de regenboogvlag uit handen van wethouder Marianne Smitsmans van de gemeente Roermond. De overhandiging van de vlag symboliseert de start van regionale aansluiting en samenwerking.

 • Participatieverklaring voor 11 inburgeraars

  De afgelopen periode hebben 11 inburgeraars met succes deelgenomen aan 2 workshops over de Nederlandse cultuur. De kernwaarden van de Nederlandse samenleving en de principes van de Nederlandse rechtsstaat staan centraal. Wethouder Carla Peters heeft op maandag 5 oktober de participatieverklaring aan 5 van hen uitgereikt. De andere inburgeraars hebben de participatieverklaring ontvangen via Vluchtelingenwerk. 

 • Beteken iets voor een ander zonder hierbij je eigen vrije tijd op te geven!

  Wat is er fijner om juist in de 'Week tegen Eenzaamheid' (1 tot en met 8 oktober) iets voor iemand anders te kunnen betekenen? Niets natuurlijk! Maar ja, je hebt het al zo druk en dan is er altijd wel iets te bedenken waarom het ook nu eigenlijk niet uitkomt.

 • Gemeente Maasgouw sluit zich aan bij 'Eén tegen eenzaamheid'

  Eenzaamheid kan serieuze gevolgen hebben voor de gezondheid, zowel mentaal als fysiek. In Maasgouw zegt ongeveer 45% van de 75-plussers zich eenzaam te voelen. Om de trend van eenzaamheid onder ouderen te doorbreken, sluit Maasgouw zich aan bij het landelijk actieprogramma 'Eén tegen eenzaamheid'. Wethouder Wilms heeft hiervoor op 1 oktober 2020 het contract ondertekend.

 • Gemeentehuis gesloten op vrijdag 9 oktober

  Vanwege bijscholing is het gemeentehuis op vrijdag 9 oktober gesloten. We zijn ook niet telefonisch bereikbaar.

  De rest van de week zijn we wel bereikbaar tijdens de reguliere openingstijden

 • De Maasgouwse beweegcoaches komen naar je toe!

  Bewegen is gezond. Zeker in coronatijd is het belangrijk om aan je conditie te blijven werken. Daarom komen de beweegcoaches van de gemeente Maasgouw in actie. Zij gaan inwoners aan huis helpen om in beweging te blijven.

 • Gratis unieke hoogstamfruitbomen

  De gemeente Maasgouw en Stichting IKL streven naar een kleinschalig landschap rond de woonkernen met zoveel mogelijk biodiversiteit. In het verleden lagen dorpen verstopt in een groene gordel van fruitbomen; tegenwoordig is deze gordel door verschillende oorzaken op veel plaatsen nauwelijks meer aanwezig. Om Maasgouw weer wat groener te maken, kunnen inwoners van de gemeente Maasgouw zich weer aanmelden voor 1 of 2 gratis hoogstamfruitbomen.

 • 'Week tegen Eenzaamheid’ in Maasgouw

  Kom erbij! In de Week tegen Eenzaamheid staat ontmoeting en verbinding centraal. Want eenzaamheid aanpakken begint met in contact komen. Van 1 t/m 8 oktober is de Week tegen Eenzaamheid. Door corona zijn veel mensen aan huis gekluisterd. Daardoor voelen veel mensen zich in deze tijd extra eenzaam. Des te belangrijker om tóch contact te houden, online of op veilige afstand. Gemeente Maasgouw heeft zich aangesloten bij deze landelijke actie.

 • Gemeente plaatst weer bladkorven

  We gaan weer richting herfst en het wijkteam start in week 41 met het plaatsen van de bladkorven. Zij zijn alleen bedoeld voor bladafval.

 • Geen traditionele Sinterklaasintochten

  Op woensdag 23 september is in het Regionaal Beleidsteam, waar de burgemeesters van alle vijftien gemeenten binnen de regio aan deelnemen, gezamenlijk het besluit genomen om geen traditionele Sinterklaasintochten of -optochten toe te staan.

 • Alzheimer Café Maasgouw: vergeetachtigheid of dementie?

  Er vindt weer een Alzheimer Café Maasgouw plaats op maandag 12 oktober. De avond vindt van 19.30 tot 21.30 uur plaats in De Herberg aan de Sintelstraat in Maasbracht. De zaal is open vanaf 19.00 uur.

 • Bijeenkomst over invulling carnavalsseizoen 2021

  Onder leiding van burgemeester Strous vond er op maandag 21 september een bijeenkomst plaats over de invulling van het aanstaande carnavalsseizoen. Bij deze bijeenkomst waren alle carnavalsverenigingen (die deelnemen aan de sleuteloverdracht) en Onger t Viaduct uit Maasbracht aanwezig.

 • Ontbijtsessie voor Maasgouwse ondernemers

  Elke ondernemer heeft ermee te maken: strategie en innovatie. Ondernemers spraken hierover met elkaar tijdens het ondernemersontbijt georganiseerd door Keyport en de Gemeente Maasgouw op woensdag 23 september bij Linssen Yachts in Maasbracht. Wethouder Carla Peters: "Samen brainstormen over duurzame oplossingen en arbeidsmarktontwikkelingen helpt ons om veerkrachtig te blijven voor de belangrijkste uitdagingen voor nu en in de toekomst. Het is mooi om op deze inspirerende wijze van start te gaan".

 • Landelijk telefoonnummer voor advies- en meldpunt verwarde personen

  Maakt u zich zorgen in uw omgeving over een persoon met verward gedrag, maar is er geen sprake van acuut gevaar? Dan kunt u een melding doen of advies vragen bij het ‘advies- en meldpunt niet-acuut’. Nu ook te bereiken via het landelijk meldnummer 0800-1205.

 • Verkeersbesluiten

  Burgemeester en wethouders hebben op 14 september de volgende verkeersbesluiten genomen:

 • Denk mee over het gemeentelijk nieuws en meld u direct aan!

  Wat vindt u van de huidige informatie- en nieuwsvoorziening van de gemeente Maasgouw? Wat gaat er goed? Wat kan anders of beter? En via welke communicatiekanalen wenst u te worden geïnformeerd? Laat het ons weten! En kom langs bij één van de interactieve 'Dorpscafés' en maak uw ideeën en behoeften kenbaar. Uw inbreng is van grote waarde! 

 • Ook Maasgouw hijst Global Goals vlag

  De gemeente Maasgouw hijst op vrijdag 25 september de Global Goals vlag. De Global Goals, een initiatief vanuit de Verenigde Naties, bestaan dit jaar alweer 5 jaar. Een jubileum! De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) roept alle betrokken gemeenten, bedrijven en andere overheidsorganisaties op de Global Goals vlag te hijsen op deze jaarlijkse ‘Global Goals Vlaggendag’.

 • Verlenging subsidieregeling stimulering Recreatie en Toerisme tot 2022

  De gemeente Maasgouw wil graag verder groeien als een aantrekkelijk en dynamisch vrijetijdsgebied. Daarvoor wordt het gemeentelijke programma Recreatie en Toerisme 2020 uitgevoerd. Onlangs is besloten om de subsidie voor dit programma te verlengen tot eind 2022.

 • Gemeentejournaal september 2020

  Deze maand in het Maasgouwjournaal: nieuwe griffier voor gemeente Maasgouw, het onderzoek naar de gemeentelijke informatievoorziening, Globals Goals, bijeenkomst Natuurwaardekaarten en de opening van het Dementiecafé door de gouverneur. Kijkt u mee?

 • Lid worden van een vereniging met hulp van Stichting Leergeld

  Ook in Maasgouw groeien nog steeds kinderen op in gezinnen met minimale financiële middelen. Stichting Leergeld Leudal-Maasgouw wil dat alle kinderen kunnen meedoen en niet aan de zijlaan staan. 

 • Verenigingsondersteuner actief in Maasgouw

  Vanaf 1 september is Thijs van Veen gestart als verenigingsondersteuner in de gemeente Maasgouw. Heeft uw vereniging (sport-, culturele en overige verenigingen) hulp nodig bij het aanvragen van een vergunning, het vormgeven van een jaarprogramma of het toepassen van de AVG? Of wilt u als vereniging nauwer gaan samenwerken met soortgelijke verenigingen of andere verenigingen binnen uw kern?  Voor deze, maar ook voor andere vragen, kunt u terecht bij Thijs van Veen. 

 • GGD Gezondheidsmeter van start

  De GGD Gezondheidsmeter 2020 start op 17 september in Limburg. Ruim 140.000 Limburgers ontvangen een uitnodiging in de brievenbus om een vragenlijst in te vullen.

 • Verenigingen zetten deuren open tijdens Nationale Sportweek

  Sportclubs in Maasgouw openen tijdens de Nationale Sportweek hun deuren om mensen kennis te laten maken met hun vereniging. Dit is de ideale gelegenheid om te laten zien hoe leuk en gezond sporten is. Ook wordt de sport special 'Kids Actief Maasgouw' verspreid op alle scholen in Maasgouw. De Nationale Sportweek is van 18 tot en met 27 september.

 • Alzheimer Café Maasgouw geopend

  Voor de eerste keer werd op maandag 14 september een Alzheimer Café georganiseerd in Maasgouw. Gouverneur Bovens opende het Alzheimer Café.

 • Start van Maasgouw als Global Goals Gemeente

  Vanaf 12 september is de gemeente Maasgouw officieel Global Goals Gemeente. Dat wil zeggen dat de gemeente zich heeft aangesloten bij een brede beweging van overheden, instellingen en bedrijven die zich richten op de wereldwijde doelen voor duurzame ontwikkeling van de Verenigde Naties: de Global Goals (die ook wel de SDG's worden genoemd).

 • Mantelzorgsalon over technologische hulpmiddelen die mantelzorgers ondersteunen

  Op donderdag 24 september wordt weer een mantelzorgsalon georganiseerd. Rekening houdend met de RIVM-richtlijnen m.b.t. het coronavirus, kunnen mantelzorgers uit de gemeente Maasgouw elkaar weer ontmoeten tijdens deze bijeenkomst.

 • Verkeersbesluiten

  Door de burgemeester en wethouders zijn op 3 september 2020 de volgende verkeersbesluiten genomen:

  • Tijdelijke verkeersmaatregel in verband met Burendag op 26 september 2020 op de Raadhuisstraat in Maasbracht.
  • Verkeersmaatregel op de Meers in Thorn ten behoeve van de bouwwerkzaamheden voor de realisatie van het complex Maasresidence.
 • Oproep kinderen groep 7/8 voor Kinderraad

  De gemeenteraad is van plan om eind van dit jaar een Kinderraad op te richten. Een kinderraad leert kinderen hoe een democratie werkt, hoe de gemeenteraad functioneert en hoe jonge inwoners invloed kunnen uitoefenen op het gemeentebestuur.

 • Burgemeester Strous sluit opnieuw woning na aantreffen hennepplantage

  Burgemeester Strous van de gemeente Maasgouw heeft op dinsdag 8 september de woning en bijbehorende erven op het adres Bergstraat 2-4 in Linne voor een periode van 3 maanden gesloten. Dit is de tweede sluiting van een woning na de vondst van een hennepplantage binnen een week.

 • Gemeente Maasgouw geeft impuls aan duurzame ontwikkeling als ‘Global Goals gemeente’

  Vanaf zaterdag 12 september sluit de gemeente Maasgouw officieel aan bij het landelijk netwerk van  Global Goals gemeenten. De gemeente richt zich hierbij op de doelen voor duurzame ontwikkeling van de Verenigde Naties die wereldwijd van toepassing zijn: De Global Goals. De centrale vraag hierbij is: Hoe kunnen we in de gemeente Maasgouw met inwoners, bedrijven en instellingen nog beter samenwerken aan een beter, duurzaam Maasgouw?

 • Wilt u een uurtje mee helpen in onze gezellige huiskamer in Beegden?

  Samen een spelletje doen, wandelen, creatief bezig zijn of ondersteunen bij de warme maaltijd. Het is niet veel, maar het betekent enorm veel voor onze vaak eenzame gasten.

 • Impuls Nautische Boulevard

  In 2018 kocht de gemeente Maasgouw een perceel op de Nautische Boulevard in Wessem. Het pand ligt centraal op een belangrijke locatie op de Nautische Boulevard. Met deze aankoop wilde de gemeente voorkomen dat het perceel een niet-nautische invulling krijgt.

 • Onderzoek naar gemeentelijke informatie- en nieuwsvoorziening van start

  De gemeente Maasgouw is een breed behoeftenonderzoek gestart naar de gemeentelijke informatie- en nieuwsvoorziening onder inwoners, bedrijven en instellingen in Maasgouw. Wat gaat er goed? Wat kan anders en beter? Met de uitkomsten van dit onderzoek beoogt de gemeente nóg beter in te spelen op de informatie- en nieuwsbehoefte in de samenleving. Uw inbreng is hierbij van grote waarde!

 • Vergadering raadscommissie september 2020

  In het gemeentehuis in Maasbracht (Markt 36) vinden op dinsdag 15 en 29 september de vergaderingen van de raadscommissie plaats.

 • Tijdelijke afsluiting fietsbrug stuw Linne

  De werkzaamheden aan stuw Linne die sinds februari 2020 worden uitgevoerd, naderen hun einde. Het opbouwen van de stuw is bijna klaar, dus worden vanaf half september de beide tijdelijke breuksteendammen weer verwijderd.

 • Burgemeester Strous sluit woning na aantreffen hennepkwekerij

  Burgemeester Stef Strous van de gemeente Maasgouw heeft op 31 augustus de woning aan de Stationsweg 6 in Maasbracht voor drie maanden gesloten. De politie vond tijdens een controle een operationele hennepkwekerij met 502 hennepplanten. De hennepplanten zijn direct geruimd. Ook is er illegaal elektriciteit afgetapt. De eigenaar van de woning heeft medewerking verleend aan de sluiting.

 • Maas Trek 2020: een tikkeltje anders

  Voor het zesde jaar op rij kun je het RivierPark Maasvallei te voet verkennen tijdens deze aangepaste versie van het grensoverschrijdend wandelevenement ‘Maas Trek’. Geen evenement dit keer, maar wel een bijzonder en tijdelijk aanbod om al wandelend het RivierPark Maasvallei te ontdekken tijdens de ‘Maas Trek 2020: een tikkeltje anders’. Dit vindt plaats op 3 en 4 oktober.

 • Vanaf 1 september weer open inloopspreekuur sociaal wijkteam.

  Na de sluiting door het coronavirus  kunt u per 1 september weer gebruik maken van het  inloopspreekuur van het sociaal wijkteam. U bent van maandag tot en met donderdag tussen 9.00 uur en 12.00 uur  van harte welkom  in Sociaal Maatschappelijk Centrum De Spil, Suikerdoossingel 49 in Maasbracht. Een afspraak maken is niet nodig.

 • Meld uw woning aan voor de Duurzame Huizen Route

  Bent u op zoek naar informatie over duurzame en energiebesparende maatregelen voor uw huis? Op het platform van de Nationale Duurzame Huizen Route delen meer dan 1.600 huiseigenaren hun ervaringen met duurzaam wonen. Bekijk hun woningen, lees over de toegepaste duurzame maatregelen, stel vragen aan de huiseigenaar. Of vertel uw eigen verhaal en meld uw woning ook als voorbeeld. Op 31 oktober en 7 november stellen gastvrije huiseigenaren in gemeente/stad/dorp hun woning open voor bezoekers.

 • Vacature van de week: bent u geïnteresseerd in de geschiedenis van uw omgeving?

  Voor het bestuur van de Stichting Streekmuseum Stevensweert/Ohé en Laak zoeken wij een secretaris en een bestuurslid. Bent u handig met uw computer met name in Word en vindt u het fijn om toch weer iets te doen te hebben na uw werk of pensioen?

 • De Stichting Leergeld Leudal-Maasgouw  

  In Leudal en Maasgouw groeien – net als in de rest van Nederland – nog steeds kinderen op in gezinnen met minimale financiële middelen. De Stichting Leergeld Leudal-Maasgouw heeft een pakket aan voorzieningen voor kinderen in de leeftijd van 4 tot 18 jaar zodat zij toch mee kunnen doen aan binnen- en buitenschoolse activiteiten, zoals schoolreisjes, muziekles of lidmaatschap van een sport- of scoutingvereniging of vervoer naar en van school, w.o. fietsen en openbaar vervoer.

 • Open Monumentendag bij de Hompesche Molen

  Tijdens de Open Monumentendagen opent Natuurmonumenten de deuren van haar cultuurhistorische gebouwen. Bij de Hompesche Molen in Stevensweert staan molenaars, boswachters en gidsen op zaterdag 12 september tussen 11.00 en 17.00 uur voor je klaar. Zij laten je graag deze rijke historische plek midden in het groen beleven. Je kunt je opgeven voor rondleidingen en wandelingen in kleine groepjes. Helemaal gratis. Vooraf aanmelden via de website is verplicht.

 • Eerste Alzheimer Café in Maasgouw

  Het eerste Alzheimer Café in de gemeente Maasgouw vindt plaats op maandag 14 september 2020. De avond start om 19.00 uur en vindt plaats in De Herberg aan de Sintelstraat in Maasbracht.

 • Winkeliersbijeenkomst op 31 augustus

  Om een impuls te geven aan de detailhandel in Maasgouw organiseert de gemeente samen met de winkeliersverenigingen op 31 augustus om 19.00 uur een bijeenkomst voor winkeliers. Juist in deze tijd is het goed om te bekijken hoe we gezamenlijk sterk staan, nu en in de toekomst.

 • Update kermis in de gemeente

  Eind juli besloot de gemeente Maasgouw de mogelijkheden te onderzoeken om de resterende kermissen in 2020 te laten plaatsvinden. Hiervoor heeft de gemeente Stichting Traditionele Kermisorganisatie (STK) opdracht gegeven om de organisatie van de kermissen voor te bereiden en te organiseren.

 • Gemeentehuis gesloten op 31 augustus

  In verband met technisch onderhoud waardoor onze systemen offline zijn is het gemeentehuis op maandag 31 augustus gesloten en zijn we en het sociaal wijkteam telefonisch niet beschikbaar. Wij excuseren ons voor het ongemak. 

 • Kermissen in Gemeente Maasgouw gaan door

  Het coronavirus heeft de wereld behoorlijk op zijn kop gezet, dat is bekend. Vele culturele activiteiten zijn afgelast, waaronder ook kermissen. Gemeente Maasgouw heeft de mogelijkheden onderzocht om de (resterende) kermissen in de gemeente door te kunnen laten gaan. Vanwege alle maatregelen tegen de verspreiding van het virus is de organisatie van een kermis veel meer werk dan in een normale situatie. De gemeente heeft daarom de hulp in geroepen van Stichting Traditionele Kermisorganisatie (STK) om de kermissen te organiseren.

 • Herstart bevolkingsonderzoek borstkanker: het onderzoekscentrum staat in Heel

  Vanaf 17 augustus 2020 staat het mobiele onderzoekscentrum voor het bevolkingsonderzoek borstkanker in Heel. Vanwege de uitbraak van het coronavirus was het bevolkingsonderzoek borstkanker tijdelijk stilgelegd. Inmiddels zijn verschillende maatregelen genomen om gefaseerd en veilig te kunnen opstarten binnen de COVID-richtlijnen.

 • Update verkeersbesluiten

  Burgemeester en wethouders hebben op 14  juli 2020 de volgende verkeersbesluiten genomen:

 • Uitnodiging info-avond Natuurkansenkaart Maasgouw

  Het gaat niet goed met de biodiversiteit in Nederland. Bijen, vlinders en talloze andere diersoorten nemen zowel in aantal als soortenrijkdom af. Dit proces willen we keren. Daarom willen wij samen met u - inwoners, stakeholder of belangstellende - de mogelijkheden verkennen om de biodiversiteit binnen als buiten de bebouwde kom in de gemeente te vergroten. 

 • Denk mee over de toekomst van Maasgouw in onze omgevingsvisie

  Waar bent u trots op in Maasgouw? Wat vindt u de mooiste plek? Welke kansen ziet u in Maasgouw? Wat zijn de belangrijkste knelpunten in de gemeente? Welke plek vindt u het minst mooi? Laat het ons weten door de vragenlijst in te vullen. Uw bijdrage gebruiken we voor het opstellen van de omgevingsvisie voor Maasgouw.

 • Verkeersbesluiten Gemeente Maasgouw

  Burgemeester en wethouders hebben op 6 juli 2020 de volgende verkeersbesluiten genomen:

 • Vrijwilligers gezocht voor Alzheimer Café Maasgouw

  Word jij geraakt door mensen met dementie en hun mantelzorgers? Dan ben jij de gastvrouw/gastheer die wij zoeken voor het Alzheimer Café Maasgouw!
   

 • Langeafstandswandeling door het RivierPark Maasvallei compleet 

  Projectbureau RivierPark Maasvallei lanceert een vernieuwde langeafstandswandeling langs de beide oevers van de Maas in het RivierPark Maasvallei. De route is 137 km lang en doorkruist twee landen, twee Limburgen, elf gemeenten in dit grensoverschrijdend landschapspark aan beide oevers van de Grensmaas.

 • Voortgang project huisvesting verenigingen Wessem

  De huisvesting van een groot aantal van de verenigingen in Wessem zijn momenteel verdeeld over vier, gedeeltelijk sterk verouderde accommodaties:

  • De Harmoniezaal (Wallenstraat);
  • Accommodatie Wisheim (Kloosterlaan)
  • Sporthal de Tump (Thornerweg)
  • Jeugdhuis de Sprong (Thornerweg)
 • Zes nieuwe INTERREG-projecten voor Nederlands-Duitse samenwerking

  De INTERREG-commissie van de euregio Rijn-Maas-Noord heeft zes nieuwe projecten goedgekeurd om de grensoverschrijdende samenwerking tussen Nederland en Duitsland te bevorderen. De helft van de kosten dragen de projectpartners zelf bij; de andere helft, in totaal € 165.848,-, bestaat uit EU-subsidie.

 • 'Maasgouw & U', het compleet nieuwe burgerjaarverslag

  Dit is ‘m dan. De 'Maasgouw & U'. Het burgerjaarverslag 2019 van de gemeente Maasgouw in een nieuw jasje! Het verslag is een ‘uitgebreid visitekaartje’ van de gemeente Maasgouw voor jou, onze inwoners, bedrijven en maatschappelijke instellingen. Voor dit Burgerjaarverslag zijn meer dan 20 mensen geïnterviewd. Er komen inwoners van onze gemeente, wethouders en ambtenaren aan het woord. Hun verhalen vertellen wat er in 2019 is bereikt en wat er voor de toekomst in gang is gezet.

 • Werkzaamheden Kasteeldomein Walburg afgerond

  De werkzaamheden aan Kasteeldomein Walburg, het voormalig landgoed op het Eiland in de Maas, tussen Stevensweert en Ohé en Laak zijn afgerond. Eind juni zijn de terreinborden geplaatst, die meer vertellen over de historie van deze bijzondere plek. De laatste werkzaamheden voor de herinrichting van het terrein zijn inmiddels uitgevoerd. Het ruige grasveld is veranderd in een natuurgebied met historische elementen waar het verhaal van de voormalige bewoners, waaronder de flamboyante  Graaf van Hompesch, weer tot leven is gewekt. Hiermee is de geschiedenis weer zichtbaar en beleefbaar gemaakt voor bezoekers. De natuurlijke omgeving leent zich uitstekend voor fietstochten en wandelingen.

 • Verkiezing Duurzaamste Huis van Nederland

  De Nationale Duurzame Huizen Route gaat deze zomer weer op zoek naar het Duurzaamste Huis van Nederland. Met de verkiezing wil de organisatie huiseigenaren de welverdiende waardering geven voor hun prestaties op het gebied van duurzaam wonen. Daarnaast is het een kans om anderen te inspireren om zelf ook aan de slag te gaan. Alle huiseigenaren die hun woning hebben verduurzaamd, kunnen deze aanmelden op de website en meedoen met de verkiezing.

 • Gemeentejournaal juli 2020

  In aanloop naar de raadsvergadering wordt een gemeentejournaal gemaakt. Op 7 juli vergadert de gemeenteraad o.a. over de kadernota. Wethouder Wilms vertelt hier meer over en raadsleden Koen Hawinkels (CDA) en Clemens Meerts (LVM) geven een korte reactie op de kadernota. Andere onderwerpen in het gemeentejournaal zijn de Huiskamer Plus, Duurzaam Bouwloket, geldzorgen door corona en het hoogwaterbeschermingsprogramma.

 • Koninklijke onderscheidingen 2020 uitgereikt

  De Lintjesregen zag er dit jaar anders uit dan andere jaren. Door de maatregelen rondom het coronavirus werden alle decorandi  in Gemeente Maasgouw op 24 april telefonisch door burgemeester Strous op de hoogte gebracht van hun onderscheiding.

 • Digitaal afspraak maken niet mogelijk

  Door werkzaamheden aan ons systeem is het niet mogelijk om een digitale afspraak te maken. Wij raden u aan om te bellen naar 0475 - 85 25 00 of het morgen nog een keer te proberen. 

 • Deelnemers voor online duurzame huizenroute gezocht!

  Heeft u ervaring opgedaan met het toepassen van duurzame maatregelen zoals isolatie, zonnecollectoren of bijvoorbeeld een warmtepomp? Dan kunt u kennis en ervaringen delen met anderen, via de Nationale Duurzame Huizen Route. Uw verhaal helpt iemand die zelf ook aan de slag wil gaan met duurzaam wonen op weg.

 • Afsluiten brug Ohé en Laak

  In opdracht van Rijkswaterstaat renoveert BTL de brug over de Oude Maas in de Prior Gielenstraat in Ohé en Laak. Bij de brug is de verharding en de voegovergangen aan onderhoud toe en moeten er reparaties uitgevoerd worden aan het beton.

 • Melding openbare ruimte? Gebruik de app MijnGemeente!

  Wilt u een melding over de openbare ruimte doorgeven? Bijvoorbeeld over een losliggende stoeptegel,  gedumpt afval of vernielde speeltoestellen? Dan kan dit tegenwoordig ook via de app MijnGemeente.

 • Hulp gevraagd voor verkeer- en vervoersplan (2020-2025)

  De gemeente Maasgouw wil op het gebied van verkeer in de toekomst veilig, bereikbaar en leefbaar blijven. Daarom wordt, in samenwerking met Royal HaskoningDHV, het Gemeentelijk Verkeers- en Vervoersplan (GVVP) geactualiseerd. Hierbij kunnen we ook uw hulp gebruiken.

 • Besluit minister: betere bescherming met stevige dijk voor Thorn - Wessem

  Minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat heeft een besluit genomen over de systeemmaatregel in Thorn en Wessem. Daarmee komt er duidelijkheid in het gebied. Het gebied wordt veiliger. Er komt een nieuwe stevige dijk ter plaatse van de huidige dijk. De nieuwe dijk voldoet aan de wettelijke norm voor hoogwaterveiligheid.

 • Gewijzigde openingstijden gemeentehuis deze week

  Er zijn andere openingstijden voor het gemeentehuis in week 28.

 • Vergadering raadscommissie juni 2020

  Op dinsdag 23 juni 2020 vindt de vergadering van de raadscommissie plaats. In het kader van alle maatregelen die op dit moment gelden is de publieke tribune in de raadszaal gesloten. Het is dus niet mogelijk om de commissievergadering ‘fysiek’ bij te wonen. De vergadering is wel te volgen via deze link op onze website. Ook kunt u hier na de commissievergadering de video-opnames bekijken.

 • Besluiten raadsvergadering

  In de vergadering van 2 juni 2020 heeft de raad van de gemeente Maasgouw verschillende besluiten genomen.

 • Mantelzorgsalon coronacrisis: meer hulp uit onverwachte hoek?

  Op donderdag 18 juni wordt weer een mantelzorgsalon georganiseerd. Nu de maatregelen in de coronacrisis zijn versoepeld, vinden wij het belangrijk dat wij elkaar weer kunnen ontmoeten en in gesprek gaan met elkaar. Natuurlijk houden wij hierbij rekening met de RIVM-richtlijnen. 

 • Samen aan de slag voor een fleurige buurt

  Inwoners die hun buurt op willen fleuren, kunnen op de hulp van de gemeente Maasgouw rekenen. Als de buurt de handen uit de mouwen steekt, zorgt de gemeente voor plantjes, potgrond en de nodige materialen. Normaal organiseren de contactpersonen uit de wijken zelf dat groepjes buurtgenoten samen ‘hun’ bakken beplanten. Dit jaar gooide het coronavirus roet in het eten. Toch is het ook dit jaar fleurig in de wijken van Maasgouw.

 • Verruiming terrassen Maasgouw

  Op 6 mei 2020 maakte het Kabinet bekend dat restaurants en cafés vanaf 1 juni om 12.00 uur onder strikte voorwaarden weer open mogen, als de situatie rond het coronavirus dit toelaat. Omdat de horecagelegenheden vanwege de verplichte 1,5 meter afstandsmaatregel minder klanten kunnen ontvangen, wil de gemeente Maasgouw waar mogelijk meewerken aan grotere terrassen. Hieraan is een aantal voorwaarden verbonden. Niet iedere plek is geschikt voor grotere terrassen.

 • Zo bestrijden wij de eikenprocessierups

  Zoals u weet zijn wij begonnen met de bestrijding van de eikenprocessierups. Wij informeren u graag over de manier waarop wij de eikenprocessierups bestrijden. 

 • Oud papierinzameling in juni: Maasbracht en Brachterbeek

  De oud papierinzameling in de kernen Maasbracht (maandag 8 juni) en Brachterbeek (dinsdag 16 juni) zal in de maand juni weer op de gebruikelijke wijze (huis-aan-huis) plaatsvinden.

 • Gemeentehuis met Pinksteren gesloten

  Op Tweede Pinksterdag, maandag 1 juni aanstaande, is het gemeentehuis in Maasbracht gesloten en telefonisch niet bereikbaar. Dinsdag 2 juni zijn wij weer op afspraak open van 09.00 tot 12.00 uur.

 • Gooi mondkapjes en latex handschoenen bij het restafval

  Wij ontdekken steeds vaker corona-beschermingsmiddelen in het PMD. PMD is echter alleen bedoeld voor plastic en metalen verpakkingsmateriaal en drinkpakken. Mondkapjes, handschoenen, overalls en schorten horen bij het restafval thuis. 

 • Vrijwilligers gezocht voor Steunpunt Vrijwilligers Maasgouw

  Ben jij graag de verbindende factor tussen mensen, organisaties en verenigingen? En ben jij geïnteresseerd in mensen en hun passie? Dan is het misschien iets om aan de slag te gaan als vrijwilliger bij Steunpunt Vrijwilligers Maasgouw.

 • Insectenhotel geopend in Beegden

  Afgelopen vrijdag werd langs de Gaardweg in Beegden een insectenhotel geopend. De plaatsing kwam tot stand door de Vrienden van de Beegderheide en een schenking van Provincie Limburg. 

 • Vrijwilligers Wijkteam gezocht

  Het wijkteam van de gemeente Maasgouw is op zoek naar vrijwilligers voor hand- en spandiensten.

 • Terugblik ’75 jaar bevrijding’ in Maasgouw

  In de gemeente Maasgouw hebben we in de periode van september 2019 tot begin 2020 volop stilgestaan bij de bevrijding, 75 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog.

 • Bermenbeheer Gemeente Maasgouw

  Ons bermenbeheer is gericht op verkeersveiligheid én het vergroten van biodiversiteit. Daarom maaien we onze bermen gefaseerd.

 • Renovatiewerkzaamheden brug Panheel

  In opdracht van Rijkswaterstaat renoveert Gelders Staalstraal- en schildersbedrijf (GSB) verschillende bruggen en sluizen in de provincie Limburg. Hieronder ook de brug over de sluis in Panheel. Bij de brug zijn de verharding en de voegovergangen  aan onderhoud toe.

 • Nieuwe noodverordening Veiligheidsregio Limburg-Noord

  Op 6 mei 2020 kondigde het kabinet een stapsgewijze versoepeling van de coronamaatregelen aan. Op basis van deze versoepeling is een nieuwe noodverordening voor de Veiligheidsregio Limburg Noord vastgesteld.

 • Steuntje in de rug voor vlinders, bijen en insecten

  Het gaat niet goed met de biodiversiteit in Nederland. Daar willen we als gemeente iets aan doen. Daarom nemen we allerlei maatregelen om vlinders, bijen en andere insecten een steuntje in de rug te geven.

 • Wijziging inzameldagen GFT-afval

  Vanwege Hemelvaart en Pinksteren zijn er enkele wijzigingen in het rooster voor het inzamelen van het GFT-afval.

 • Gemeentehuis met Hemelvaart gesloten

  Met Hemelvaart, donderdag 21 mei, is het gemeentehuis in Maasbracht gesloten. De gemeente is dan ook niet telefonisch bereikbaar.

 • Videoboodschap burgemeester Stef Strous Dodenherdenking

  Burgemeester Stef Strous heeft met Dodenherdenking een (video)boodschap voor alle inwoners van Maasgouw. 

 • Aanplantregeling voor bezitters van huisweides, erven en percelen in het buitengebied

  De gemeente Maasgouw en stichting IKL bieden bezitters van huisweides, erven en percelen in het buitengebied een kans om zelf aan de slag te gaan met het creëren van meer landschap in hun eigen omgeving.

 • Grenstoezicht vanaf vrijdag 1 mei

  Ook dit weekend zal de marechaussee een ontmoedigingsbeleid voeren bij de grensovergangen tussen Duitsland en Nederland. Het grenstoezicht start op vrijdag 1 mei, van oudsher een drukke Duitse dag in onze regio.

 • Mammoetboom Wessem aangemeld voor Boom van het Jaar

  Het SBNL Natuurfonds organiseert de jaarlijkse Boom van het Jaar verkiezing. Van 3 april tot 18 mei kan iedereen zijn of haar favoriete Nederlandse boom aanmelden. Bij deze verkiezing gaat het om het verhaal achter de boom, het belang voor zijn omgeving, de maatschappij en zijn geschiedenis; zoals de markante mammoetboom in Wessem. 

 • Videoboodschap burgemeester Stef Strous Koningsdag

  Burgemeester Stef Strous heeft op Koningsdag een (video)boodschap voor alle inwoners van Maasgouw. 

 • Koningsdag wordt Woningsdag

  Koningsdag wordt dit jaar Woningsdag. Door de maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, is de viering van Koningsdag in het hele land en dus ook in Maasgouw, afgelast. Omdat Nederland deze dag niet ongemerkt voorbij willen laten gaan, heeft de Bond van Oranjeverenigingen een alternatieve ‘Woningsdag’ georganiseerd. Ook vanuit uw eigen woonkamer of tuin kunt u zich dankzij allerlei feestelijke online activiteiten met elkaar verbonden voelen.

 • 4 en 5 mei: samen stilstaan bij 75 jaar vrijheid

  Op 4 mei gedenken we alle oorlogsslachtoffers. Op 5 mei staan we stil bij het einde van de Tweede Wereldoorlog, nu 75 jaar geleden. Dat doen we in het besef dat vrijheid nooit vanzelfsprekend is. Vrijheid is kwetsbaar, dat ervaren we allemaal tijdens de coronacrisis. Vrijheid vraagt ook om verantwoordelijkheid. Verantwoordelijkheid om goed voor elkaar te zorgen. Elkaar te helpen. Er simpelweg voor elkaar te zijn.

 • Uitreiking Koninklijke Onderscheidingen 2020

  Op vrijdag 24 april is aan 11 inwoners van de gemeente Maasgouw een koninklijke onderscheiding toegekend. Tien inwoners van de gemeente Maasgouw werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Eén inwoner uit Stevensweert werd zelfs benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Wij feliciteren hen van harte met deze bijzondere onderscheiding. 

 • Brand Nationaal Park De Meinweg

  Burgemeester Stef Strous wil bijgaande brief graag onder de aandacht brengen van de inwoners in Maasgouw. De brief gaat over de brand in Nationaal Park De Meinweg en is afkomstig van burgemeester Monique de Boer - Beerta van de gemeente Roerdalen.

 • Illegaal afval dumpen is verboden!

  Bij enkele containerparken in onze gemeente wordt geregeld illegaal afval gedumpt dat in het milieupark thuishoort. Op het illegaal dumpen van afval liggen hoge boetes.

 • Verkeersbesluiten Gemeente Maasgouw

  Burgemeester en wethouders hebben de volgende verkeersbesluiten genomen:

 • Bestrijding eikenprocessierups van start

  Het wijkteam van de gemeente Maasgouw start komende week met de bestrijding van de eikenprocessierups.

 • Wijziging inzameldag huisvuil i.v.m. Koningsdag

  In verband met Koningsdag wordt het restafval op zaterdag 25 april ingezameld in plaats van maandag 27 april. Zet uw container tijdig aan de straat dan weet u zeker dat deze wordt leeggemaakt.

 • Centrum van Beegden steeds bloeiender

  Huis ter Beegden werd in 2018 geopend. Een verzorgingstehuis gerealiseerd in een historische hoeve. Rond de hoeve waren nog restanten van een oude boomgaard aanwezig. De afgelopen jaren is deze groene inkleding van Huis ter Beegden versterkt.

 • Vergadering raadscommissie en gemeenteraad april

  Op dinsdag 21 april 2020 vindt om 19.30 uur in het gemeentehuis in Maasbracht (Markt 36) een gecombineerde commissie- en raadsvergadering plaats. De vergadering is te volgen via de link ‘Raadsvergaderingen Maasgouw’ op onze website. Ook kunt u hier na de vergadering de video-opnames terug kijken.

 • Schaapskudde Beegderheide

  Het voorjaar is weer begonnen! Onze herder is weer aan het werk met zijn schapen op de Beegderheide. De komende maanden trekt de kudde van Beegden naar Stevensweert. En van Linne naar Wessem.

 • Dienstverlening gewijzigd i.v.m. Koningsdag

  In verband met Koningsdag hebben wij onze openingstijden en bereikbaarheid aangepast. In onderstaand schema kunt u zien wanneer wij bereikbaar en geopend zijn:

 • 70 euro voor energiebesparende maatregelen

  Woningeigenaren in Maasgouw kunnen eenmalig 70 euro subsidie krijgen voor energiebesparende maatregelen. Het gaat dan om een tegemoetkoming in bijvoorbeeld de aanschaf van een waterbesparende douchekop, leidingisolatie, radiatorfolie, radiatorventilator of een CV-inregelkit. Een combinatie van verschillende maatregelen mag ook.

 • CycloMedia maakt foto's in uw gemeente

  CycloMedia maakt van begin april tot medio mei foto's in de gemeente Maasgouw. Dit Nederlandse bedrijf is gespecialiseerd in het grootschalig en systematisch in beeld brengen van de omgeving.

 • Bloemenzaadregeling IKL weer van start

  IKL is op dinsdag 24 maart weer gestart met de bloemenzaadregeling voor mensen uit verschillende gemeenten. De gemeente Maasgouw doet hier ook aan mee en ondersteunt de aanleg van bloemrijke stroken langs akkers en het doorzaaien van overhoekjes door kruidenmengsels ter beschikking te stellen.

 • Burgemeester Strous sluit woning na aantreffen hennepkwekerij

  Burgemeester Stef Strous van de gemeente Maasgouw heeft op vrijdag 20 maart 2020 een woning aan de Emmalaan in Maasbracht voor drie maanden gesloten. De politie vond tijdens een controle een operationele hennepkwekerij met 135 hennepplanten. De hennepplanten zijn direct geruimd.

 • Fietsbrug stuw Linne woensdag weer open na bouw tijdelijk dam

  De fietsbrug over de stuw in Linne is vanaf woensdag 25 maart 2020 vanaf 12.00 uur weer toegankelijk voor fietsers en voetgangers. De brug is afgesloten vanwege de bouw van een tijdelijke breuksteendam voor het herstel van de beschadigde stuw Linne.

 • Diefstal Abdijkerk in Thorn

  In de Abdijkerk van Thorn is in de nacht van 9 op 10 maart ingebroken. Hierbij zijn verschillende historische kunstschatten uit de kerk gestolen. De dieven zijn binnengekomen door één van de glas-in-loodramen in de zuidgevel te vernielen.

 • Nieuwe fietsknooppuntenkaart Routebureau

  Routebureau Noord- en Midden-Limburg heeft een nieuwe fietsknooppuntenkaart uitgebracht. Gedurende het najaar en de winter is het Routebureau druk bezig geweest met het verbeteren van het netwerk en het wijzigen van routes.

 • Probeer twee weken gratis een e-bike

  ‘Probeer een e-bike’ is een pilot van Roermond Bereikbaar. Het doel is om inwoners en forenzen in de regio Roermond te bewegen om eens een e-bike te proberen. Door de auto te laten staan houden we de stad Roermond en de omliggende dorpen beter bereikbaar en zorgen we samen voor een duurzamere wereld.

 • Officiële aftrap Groentehapjes in 10 stapjes in Maasgouw

  In samenwerking met de Jeugdgezondheidszorg van GGD Limburg-Noord start JOGG Maasgouw met het programma ‘Groentehapjes in 10 stapjes’. Een programma waarmee je je baby leert wennen aan de smaak van groenten.

 • Herplanten bomen langs fietspaden

  De gemeente Maasgouw heeft afgelopen najaar 155 bomen (voornamelijk essen) gekapt langs de fietspaden van Wessem naar Thorn en van Beegden naar Horn. De bomen waren ziek. En vaak stonden ze erg dicht op de fietspaden.

 • Bestrijding exoten op verschillende plekken

  Sommige exotische planten zorgen voor overlast omdat ze kunnen gaan woekeren. Ze verdringen inheemse flora en fauna en kunnen soms zelfs schade (Japanse duizendknoop) of overlast (Reuzenberenklauw) veroorzaken.

 • Afgelast: informatieavond over collectieve verzekering voor vrijwilligersorganisaties

  De informatieavond op dinsdag 17 maart over collectieve verzekering voor vrijwilligersorganisaties is afgelast.  De organisatie Vrijwilligersnet is gevestigd in Brabant. In verband met het coronavirus volgen zij het advies van de RIVM dat geldt voor Noord-Brabant. Dit betekent dat zij niet reizen van Brabant naar Limburg. Er wordt gekeken naar mogelijkheden om de bijeenkomst later in het jaar alsnog te laten plaatsvinden.

 • Omroep ML5 zoekt man- en vrouwkracht

  Geïnteresseerd in nieuws, muziek, filmen, monteren of een combinatie van dit alles? Dan is ML5 op zoek naar jou! ML5 is de lokale omroep van Maasgouw, Leudal, Roermond en Beesel en werkt in samenwerkingsverband met RTV-Roermond en 3ML. 

 • Vandaag in gesprek met...

  De man die bijna iedere week een begrafenis bijwoont.

 • Fietsbrug stuw Linne langer gesloten

  Om de schade aan stuw Linne goed en veilig in beeld te brengen, is Rijkswaterstaat op 24 februari 2020 gestart met de bouw van een tijdelijke breuksteendam. De hoge waterafvoeren in de Maas en de daarbij behorende hoge stroomsnelheden bemoeilijken echter de bouw. De dam zal daardoor niet binnen de verwachte 3 weken gerealiseerd zijn. Hierdoor blijft ook de fietsbrug over de stuw langer gesloten.

 • Aanvraag koninklijke onderscheiding

  Jaarlijks worden er tijdens de traditionele lintjesregen burgers gedecoreerd die een bijzondere plaats innemen in onze samenleving.

 • Inloopbijeenkomst voetbalvelden Brachterveld

  Wilt u meepraten over de oude voetbalvelden van Voetbalvereniging MBC’13 in Maasbracht? Kom dan naar de inloopbijeenkomst die Gemeente Maasgouw organiseert op woensdag 11 maart.

 • Krokussen langs Dodendraad weer in volle bloei

  Op veel plaatsen in Nederland en België is het witte lint van de krokussen langs de Dodendraad weer zichtbaar. Ook in Thorn staan de krokussen langs het traject weer in bloei.

 • Gemeentejournaal maart 2020

  Het Gemeentejournaal van de maand maart staat online. Met deze keer aandacht voor de sportvisie, het Duurzaam Bouwloket, gemeentelijke informatievoorziening en het Alzheimer Café.

 • Verkeersbesluiten Gemeente Maasgouw

  Burgemeester en wethouders hebben de volgende verkeersbesluiten genomen:

 • Wijziging openingstijden Sociaal wijkteam

  Het Sociaal Wijkteam is er voor alle inwoners van Maasgouw. Heeft u hulp nodig bij praktische zaken zoals het huishouden, zorg, vervoer, opvoeding of geldzaken? Voelt u zich eenzaam? Heeft u het zwaar met uw taken als mantelzorger? U kunt met de meest uiteenlopende vragen terecht bij het Sociaal Wijkteam. Hulp is gratis en het Sociaal Wijkteam is vrij toegankelijk. Vanaf 1 maart 2020 wijzigen de openingstijden van het Sociaal Wijkteam.

 • Verkeersbesluiten Gemeente Maasgouw

  Burgemeester en wethouders hebben de volgende verkeersbesluiten genomen:

 • Hulp bij het toetsen van de WOZ-waarde

  De WOZ-waarde wordt elk jaar opnieuw vastgesteld. U ontvangt in februari een aanslagbiljet BsGW, Belastingsamenwerking Gemeenten en Waterschappen Limburg. Op het biljet staat de WOZ-waarde van uw huis aangegeven. Bent u het niet eens met de WOZ-waarde, bel dan met BsGW. Ervaren taxateurs zitten klaar om de vastgestelde WOZ-waarde te toetsen en indien nodig te corrigeren. Deze hulp is gratis.

 • Ontmoet de nieuwe werknemer van de toekomst

  Roermond On Stage organiseert op dinsdag 17 maart een beroepenfeest voor VMBO-ers. Tijdens het beroepenfeest gaan VMBO leerlingen in gesprek met beroepsbeoefenaars over beroepen die hun aanspreken. Ook de gemeente Maasgouw is één van de deelnemers. Onze teamleider Wijkbeheer geeft uitleg over de werkzaamheden van de buitendienst.

 • Carnavalsoptochten 23-2 afgelast

  De carnavalsoptochten in Heel, Linne en Maasbracht op zondag 23 februari zijn afgelast. Dit besluit is genomen op basis van de slechte weersvoorspellingen voor vandaag waarbij harde windstoten en veel regen is voorspeld.

 • Maasgouw feliciteert!

  De Gemeente Maasgouw feliciteert de heer en mevrouw Munnecom-Linssen uit Thorn met hun 60-jarig huwelijk. Burgemeester Strous feliciteerde het echtpaar met deze bijzondere dag.

 • Nieuwe sociale huurwoningen in Maasbracht

  Gemeente Maasgouw en Wonen Limburg zijn van plan om in Maasbracht tijdelijk tien sociale huurwoningen voor kleine huishoudens te realiseren. Op initiatief van de gemeente Maasgouw zijn samen met Wonen Limburg de mogelijkheden voor tijdelijke woningen verkend. Dit om op korte termijn te kunnen voldoen aan de vraag naar sociale huurwoningen.

 • Maasgouw feliciteert!

  De gemeente Maasgouw feliciteert de heer en mevrouw Gubbels-Welters uit Thorn met hun 60-jarig huwelijk. 

 • Zet jij je in voor een seniorvriendelijkere gemeenschap?

  Ben jij of ken jij enthousiaste en betrokken inwoners uit Linne of Wessem? Wil jij je inzetten om de gemeenschap seniorvriendelijker te maken? Vind jij het leggen van de verbinding tussen oud en jong belangrijk en wil je daar een steentje aan bijdragen? Kom dan naar onze leergemeenschap bijeenkomst op donderdag 5 maart om 16.00 uur in het gemeentehuis in Maasbracht.

 • Bouw tijdelijke dam voor inspectie én herstel schade stuw Linne

  Rijkswaterstaat bouwt een tijdelijke breuksteendam om de schade aan stuw Linne goed in beeld te brengen. De dam zorgt er tegelijk voor dat de waterstand in het stuwpand goed op peil blijft als de wateraanvoer afneemt. Daarmee blijft de stuw stabiel.

 • Voorleesvrijwilliger in een gezin

  Het Steunpunt Vrijwilligers Maasgouw is op zoek naar een voorleesvrijwilliger die één keer per week (op een vaste middag of avond) voorleest bij een gezin in de buurt. Het is de bedoeling dat de vrijwilliger 20 weken beschikbaar is.

 • Maasgouw feliciteert!

  De Gemeente Maasgouw feliciteert de heer en mevrouw Voets-Van der Weerden uit Maasbracht met hun 65-jarig huwelijk. Burgemeester Strous feliciteerde het echtpaar met deze bijzondere dag.

 • Schuldenloket Rechtbank Limburg geopend

  Bij de Rechtbank Limburg is op donderdag 13 februari het schuldenloket geopend. Hiermee levert Rechtbank Limburg een bijdrage aan vroegsignalering van schulden.

 • Werkzaamheden begraafplaats Beegden

  Op de begraafplaats in Beegden worden op woensdag 26 februari dennenbomen verwijderd. Daarom is de begraafplaats die dag gesloten voor bezoekers.

 • Verkeersspreekuur

  In het gemeentehuis aan de Markt in Maasbracht vindt op dinsdag 3 maart om 17.00 uur weer een verkeerspreekuur plaats. U kunt tijdens dit spreekuur vragen stellen en knelpunten over verkeer, verkeersveiligheid en parkeren bespreken met medewerkers van de gemeente en de politie.

 • Sleuteloverdracht Maasgouw

  Tijdens twee feestelijke avonden vindt de jaarlijkse sleuteloverdracht plaats in gemeenschapshuis 't Leuke in Beegden (Leukenstraat 6). Dit jaar zijn we te gast bij Vastelaovesvereiniging 'De Jokers'. Het gemeentebestuur van Maasgouw staat dan de bestuurlijke 'macht' weer symbolisch af aan de carnavalsverenigingen die tijdelijk over het Maasgouwse rijk regeren.

 • Eerste stappen in Euregio project 'Grenzeloos Grind'

  In het Maasgouwse en Kinrooise straatbeeld doken afgelopen week enkele houten constructies op. Dit zijn de eerste stappen van het Interreg project tussen beide gemeenten om een unieke, grensoverschrijdende belevingsroute voor fietsers en wandelaars te creëren.

 • Wil jij een steentje bijdragen aan het Alzheimer Café in Maasbracht?

  Medio 2020 komt er een Alzheimer Café in Maasbracht. Er wordt maandelijks een bijeenkomst georganiseerd voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. Met een team van vrijwilligers en professionals worden de Alzheimer Cafés voorbereid en georganiseerd.

 • Gewijzigde ophaaldagen huisvuil vanwege carnaval

  In verband met carnaval wijzigen de ophaaldagen van het GFT-afval.

 • Onthulling bezinningsplekken Linne

  Wethouder Johan Lalieu en Thijs Vossen, voorzitter van de stichting Leef Linne, hebben op zaterdag 8 februari het eerste bord van de in totaal 17 bezinningsplekken in Linne onthuld. Deze plekken roepen op tot bezinning. Via een QR-code kan informatie worden opgevraagd over de verschillende plekken.

 • Gratis en onafhankelijk advies over het verduurzamen van uw woning

  Woningbezitters in Maasgouw kunnen vanaf februari met al hun vragen over energiebesparende maatregelen, het aardgasvrij maken van hun woning en subsidie- en financieringsregelingen terecht bij het Duurzaam Bouwloket. Gemeente Maasgouw is hiervoor een samenwerking aangegaan met het Duurzaam Bouwloket. Hierdoor kunnen inwoners gratis en onafhankelijk advies inwinnen wanneer zij hun woning energiezuinig, comfortabel en mogelijk aardgasvrij willen maken.

 • Maasgouw feliciteert!

  De Gemeente Maasgouw feliciteert de heer en mevrouw Bongers-Looyen uit Thorn met hun 60-jarig huwelijk. Burgemeester Strous feliciteerde het echtpaar met deze bijzondere dag.

 • Waarschuwing storm Ciara

  Vandaag bereikt de storm Ciara ons land. Het KNMI heeft voor vandaag code oranje aangekondigd. Er worden zeer zware windstoten in het hele land verwacht. Wanneer belt u de hulpdiensten en wanneer de gemeente via het calamiteitennummer (06) 23 85 04 21?

 • You Tube serie ‘Waat is Vastelaovend?’

  Waar komt vastelaovend vandaan en waarom wordt het gevierd? Dat wordt weergegeven in de 3-delige YouTube serie ‘Waat is Vastelaovend?’.

 • Verward gedrag maar niet acuut? Bel het advies- en meldpunt!

  Iedereen komt ze in de omgeving wel eens tegen: mensen met verward gedrag. In veel gevallen zijn de zorgen niet dringend. Soms is het wenselijk om informatie te krijgen of advies in te winnen. Hiervoor komt er in 2020 een landelijk meldpunt. In afwachting hiervan is bij het Algemeen Maatschappelijk Werk (AMW) Midden-Limburg per 1 februari 2020 een advies- en meldpunt opgericht voor niet-dringende meldingen uit Midden-Limburg.

 • Uitnodiging vervolgbijeenkomst lokaal sportakkoord

  De gemeente Maasgouw organiseert een vervolgbijeenkomst over het lokaal sportakkoord. Heb jij ideeën om nog meer mensen in Maasgouw aan het sporten en bewegen te krijgen? Wil je je inzetten voor de toekomst van sport in Maasgouw? Of wil je als sport- en beweegaanbieder, school of (maatschappelijke) organisatie een bijdrage leveren aan een gezond en energiek Maasgouw? Denk, praat en beslis dan mee op woensdag 19 februari!

 • Toneel in theater Radijs in Beegden

  In het kader van 75 jaar bevrijding worden twee toneelstukken opgevoerd met het thema 'Bevrijd en dan.......'

 • Geslaagde eerste meedenkavond Piahoeve

  Afgelopen maandag was de eerste meedenkavond voor de nieuwe inrichting van De Piahoeve in Heel. De Piahoeve is een prachtige buitenruimte waar kinderen uit Heel en bewoners van St. Anna regelmatig spelen en ontspanning zoeken. Het gebied is toe aan een opfrisbeurt, zodat het een nog fijnere omgeving wordt. Om te kunnen komen tot een nieuwe inrichting van het gebied, riepen we mensen op om mee te denken en hun ideeën aan te dragen. Afgelopen maandag brachten zo’n 20 meedenkers hun ideeën en wensen in.

 • Verkeersbesluiten Gemeente Maasgouw

  Burgemeester en wethouders hebben op 26 mei 2020 het volgende verkeersbesluit genomen:

 • Deel kunstcollectie wordt afgestoten

  De gemeente beschikt over diverse kunstwerken, zoals schilderijen en tekeningen. Voor sommige kunstwerken is er helaas geen plaats meer en die moeten we afstoten.

 • Aangepaste openingstijden Carnaval

  Tijdens Carnaval gelden er aangepaste openingstijden voor het gemeentehuis in Maasbracht. Deze tijden gelden ook voor het Sociaal Wijkteam.

 • Van grasveld tot voormalig kasteeldomein: Walburg herleeft!

  Er wordt volop gewerkt aan het project 'Kasteeldomein Walburg'. Per dag worden de verrassende contouren van de voormalige gebouwen zichtbaarder gemaakt. Sinds de eerste schop in de grond ging begin januari, verandert het ruige grasveld in hoog tempo in een imponerend kasteeldomein. Het bouwterrein is nu nog niet voor publiek toegankelijk. Dat is na afronding van de terreinwerkzaamheden wel mogelijk.

 • Vergadering raadscommissie

  In het gemeentehuis in Maasbracht vindt op dinsdag 11 februari de commissievergadering van de gemeente Maasgouw plaats. De vergadering is openbaar en begint om 19.30 uur.

 • Alzheimer Café binnenkort in Maasgouw!

  Het aantal inwoners met dementie neemt naar verwachting de komende jaren toe. Ook in Maasgouw. De verwachting is dat het aantal inwoners met dementie in 2025 met 26% stijgt. Daarom willen we in Maasgouw starten met een Alzheimer Café.

 • Verkeersbesluiten gemeente Maasgouw

  Burgemeester en wethouders hebben de volgende verkeersbesluiten genomen:

 • “We wisten niet beter, we waren met de oorlog opgegroeid!”

  Harrie Peeters, Frans Sampers en Wiel Klerckx uit Linne waren nog jong tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ondanks dat hebben ze nog veel herinneringen uit die tijd. Angst kenden ze niet echt. “We waren opgegroeid met de oorlog, we wisten niet beter”, zegt Harrie (84). Hij was destijds 9 jaar. “Het leek op vakantie. We hoefden later in de oorlog niet naar school en we probeerden de tijd om te krijgen. We speelden veel buiten en hielden ons bezig met het opruimen van het gesprokkelde hout.”

 • Welke vrijwilliger heeft tijd voor Hoeskamer 't Leuke in Beegden?

  Voor Hoeskamer ’t Leuke in Beegden zoekt Steunpunt Vrijwilligers Maasgouw een vrijwilliger die het gezellig vindt om op woensdag en/of vrijdag samen met ouderen de warme maaltijd te gebruiken en hun een fijne dag te bezorgen. Bent u een gezelligheidsmens en heeft u een paar uurtjes over op één van deze dagen? Kijk dan snel op www.klikmaasgouw.nl (vacature nr. 430) of bel met Pauline op telefoonnummer 06-15 82 66 86.

 • Burgemeester Strous neemt stokje over

  Burgemeester Stef Strous heeft op dinsdag 28 januari de Nestor-Burgemeester-Wandelstok in ontvangst genomen van oud-burgemeester Hans Gilissen. Deze wandelstok hoort bij de langstzittende burgemeester binnen de Veiligheidsregio Limburg-Noord.

 • Dunningswerkzaamheden in de bossen

  De gemeente Maasgouw voert deze winter werkzaamheden uit in de bossen van de Beegderheide, De Lange Vlieter en Leerkeven. De werkzaamheden zijn gericht op het vergroten van de belevingswaarde en diversiteit voor de bezoekers van het gebied. In totaal wordt ongeveer 40 hectare bos gedund. Delen hiervan worden later ingeplant met andere boomsoorten.

 • Belastingaanslag 2020

  In de tweede helft van februari ontvangt u de belastingaanslag voor 2020. Dit is een aanslagbiljet met de gemeentelijke belastingen én de waterschapsbelastingen. Heeft u een account op MijnOverheid.nl? Dan ontvangt u het aanslagbiljet online in uw Berichtenbox.

 • Collegeleden en ambtenaren lezen voor

  Diverse collegeleden en ambtenaren van de gemeente Maasgouw hebben op woensdag 22 januari voorgelezen op basisscholen en kinderopvanglocaties. Dit gebeurde in het kader van de Nationale Voorleesdagen. Er werd voorgelezen uit het boek ‘Moppereend’. Dit boek werd eerder verkozen tot prentenboek van het jaar 2020.

 • Ga jij ook graag een blokje om?

  In elke kern wonen mensen die wel wat extra hulp of aandacht kunnen gebruiken. Ook in jouw dorp. Zij vragen er niet direct zelf om. Omdat ze je niet kennen, of gewoon omdat ze niet durven. ‘Iedereen heeft het al zo druk’. Maar ze hebben die hulp hard nodig. Om de partner even te ontlasten, om er gewoon even uit te kunnen of omdat ze zelf niet meer alles meekrijgen tijdens een doktersbezoek. Met de campagne 'Deel je moment' zijn we op zoek naar inwoners die hierbij willen helpen.

 • Waardering voor vrijwilligers in Dr. Engelsoord

  Een enthousiaste groep vrijwilligers zet zich al een aantal jaren in voor de bewoners van de 61 aanleunwoningen bij het voormalige verzorgingshuis Dr. Engelsoord. Afgelopen vrijdag bezocht wethouder Math Wilms deze vrijwilligers om zijn waardering voor hun inzet uit te spreken.

 • Verkeersbesluiten gemeente Maasgouw

  Burgemeester en wethouders hebben op 20 januari 2020 het volgende verkeersbesluit genomen:

 • Campagne CarnavalsBob van start

  De CarnavalsBob campagne is op maandag 27 januari weer van start gegaan. Carnaval is een traditioneel volksfeest in het Zuiden van Nederland dat door veel Limburgers gevierd wordt. Door het gebruik van alcohol kan de verkeersveiligheid echter in gevaar komen. Daarom wordt onder meer in de carnavalstijd een Bob-campagne gevierd.

 • Activiteiten 75 jaar bevrijding Maasbracht/Brachterbeek

  In Maasbracht/Brachterbeek vonden afgelopen weekend verschillende indrukwekkende activiteiten plaats in het kader van 75 jaar bevrijding.

 • Fietsbrug Linne weer open

  De werkzaamheden aan de fietsbrug in Linne zijn afgerond. De brug is voorzien van nieuwe composietplanken.

 • Reinette van Thorn uitgedeeld

  Wethouder Johan Lalieu heeft op zaterdag 18 januari ongeveer 50 Reinette van Thorn uitgedeeld. Inwoners konden zich eerder melden voor een exemplaar van de hoogstamfruitboom.

 • Communicatiebeleid ProRail

  ProRail heeft landelijk een nieuw communicatiebeleid opgesteld om omwonenden te informeren. Omwonenden die geïnformeerd willen worden over werkzaamheden rondom het spoor in hun buurt, kunnen zich abonneren op een e-mailservice: https://www.prorail.nl/omwonenden/check-het-spoorwerk-in-uw-buurt.

 • Gemeente krijgt model stoomsleepboot

  Het Maas Binnenvaartmuseum heeft een model stoomsleepboot in bruikleen gegeven aan de gemeente Maasgouw. De relatie die de gemeente heeft met water, de haven en de scheepvaart wordt hiermee benadrukt.

 • Eerste ‘boomcafé’ goed bezocht

  Het eerste ‘boomcafé’ van de gemeente Maasgouw op woensdag 15 januari is goed bezocht. In vier groepen zijn verschillende thema’s besproken. Zo werd er onder andere gesproken over de voor- en nadelen van bomen, waar staan waardevolle bomen, waar geven bomen overlast en waar staan te weinig bomen.

 • Wat te doen bij (dreigende) wateroverlast?

  Ons klimaat verandert snel en grillig. In Limburg gaat dat gepaard met steeds langere perioden van droogte, maar ook met steeds heviger wordende regenbuien. Denk maar eens aan de wateroverlast in Meerssen, Schinnen en Venlo in 2018. Weet jij welke maatregelen je in en om je huis kunt nemen om je zo goed mogelijk te beschermen tegen hevige regenval?

 • Verkeersbesluiten gemeente Maasgouw

  Burgemeester en wethouders hebben op donderdag 9 januari 2020 verschillende verkeersbesluiten genomen:

 • Vandaag in gesprek met...

  De man die weet dat de gemeente 15.128 bomen heeft.

 • Verkeersspreekuur

  Er wordt weer een verkeersspreekuur gehouden op dinsdag 28 januari. Het spreekuur begint om 17.00 uur in het  gemeentehuis aan de Markt  in Maasbracht.

 • Drukbezochte nieuwjaarsreceptie

  In cultureel centrum Don Bosco in Heel vond op vrijdag 3 januari een wederom drukbezochte nieuwjaarsreceptie plaats van de gemeente Maasgouw.

 • Eerste spade project Walburg in de grond

  Wethouder Johan Lalieu en Rob van Schijndel, beheerder van Natuurmonumenten, hebben op donderdag 9 januari de eerste spade van project Walburg in de grond gestoken. Met dit project worden de oude landschapselementen van het kasteeldomein hersteld.

 • Werkzaamheden fietsbrug Linne

  Aan de fietsbrug in Linne worden van maandag 13 januari tot en met vrijdag 24 januari werkzaamheden uitgevoerd. Tijdens de werkzaamheden worden de houten dekplanken vervangen door composietplanken. Gedurende de werkzaamheden is de fietsbrug niet toegankelijk. De aannemer doet er alles aan om de overlast tot een minimum te beperken.

 • Expositie ‘Toen de kanonnen zwegen’

  Stichting Oorlogserfgoed Midden-Limburg organiseert de expositie ‘Toen de kanonnen zwegen…’ die gaat over de Tweede Wereldoorlog. De expositie wordt georganiseerd in het kader van 75 jaar bevrijding.

 • Bustour langs markante oorlogsplekken

  Historisch reisgenootschap Cliotravel organiseert op zaterdag 7 maart samen met historicus Hugo Luijten een bustour langs markante oorlogsplekken in de gemeente Maasgouw.

 • Heb jij zin in afwisselende activiteiten?

  St. Anna in Heel is voor een 25-jarige cliënt op zoek naar een vrijwilliger die allerlei activiteiten met hem wil ondernemen. De voorkeur gaat uit naar een jongeman (leeftijd 25-35 jaar) die het fijn vindt om het leven van de cliënt weer kleur te geven.

 • Lever uw bijdrage aan nieuw bomenbeleid

  De gemeente Maasgouw gaat aan de slag met een nieuw bomenbeleid.  In dit beleid wordt vastgelegd wat we belangrijk vinden én hoe we met onze bomen in de toekomst om willen gaan. Er liggen namelijk nog volop kansen en mogelijkheden om het nog beter te doen.

 • Praat jij mee over het sportakkoord?

  Heb jij ideeën om nog meer mensen in Maasgouw aan het sporten en bewegen te krijgen? Wil je je inzetten voor de toekomst van sport in Maasgouw? Of wil je als sport- en beweegaanbieder, school of (maatschappelijke) organisatie een bijdrage leveren aan een gezond en energiek Maasgouw? Denk, praat en beslis dan mee op 8 januari!

 • Burgemeester feliciteert 101-jarige Jan van der Leeuw

  Jan van der Leeuw uit Thorn viert op dinsdag 24 december zijn 101ste verjaardag. Burgemeester Stef Strous bracht een bezoek aan de jarige en feliciteerde hem met een bloemstuk.

 • Succesvol horecaproject voor statushouders

  Horeca-exploitant HMSHost en VluchtelingenWerk hebben de handen ineen geslagen. Samen hebben zij een succesvol programma opgezet voor vluchtelingen om hen kennis te laten maken met het werken in de Nederlandse horeca. Vrijdag 20 december heeft wethouder Carla Peters als afsluiting van het project certificaten uitgereikt aan de deelnemers.

 • Koninklijke onderscheiding voor Mia Smetsers-Coenen

  Mia Smetsers-Coenen uit Stevensweert heeft op vrijdag 20 december de onderscheiding Lid in de Orde van Oranje Nassau ontvangen. Dit gebeurde tijdens het kerstdiner van ‘Same aan taofel, aete wat de pot sjaft’. De 88-jarige vrouw kreeg de onderscheiding uit handen van burgemeester Stef Strous.

 • Bijeen voor bijen

  Het gaat wereldwijd niet goed met bijen. Gemeente Maasgouw helpt het tij te keren. Bij het beheer van bermen, gazons, wadi’s en plantsoenen houden we steeds vaker rekening met insecten in het algemeen en bijen in het bijzonder.

 • Besluiten raadsvergadering

  In de raadsvergadering van 17 december 2019 heeft de raad van de gemeente Maasgouw verschillende besluiten genomen.

 • KlikMaasgouw wenst u prettige feestdagen en een voorspoedig en gezond 2020!

  Met al die vrije feestdagen even een momentje van niets doen? Neem dan eens een kijkje op onze website www.klikmaasgouw.nl waar vele leuke en interessante vacatures staan. Vrijwilligerswerk werkt verrijkend aan beide kanten voor de ontvanger èn de gever! Iets voor een ander doen maakt je leven zinvoller!                                                                                                                   

 • “Vreselijk al die lijken op het plein en in het klooster!”

  Louis (91) en Els (85) Krekelberg uit Maasbracht delen dezelfde gruwelijke herinneringen. Ze waren tijdens de Tweede Wereldoorlog geëvacueerd en woonden in een klooster in Montfort. Ze hebben daar mooie tijden meegemaakt. Maar het zijn de gruwelijke momenten die overheersen.

 • VIAMaasgouw stopt per 1 januari. Hoe blijft u op de hoogte van het gemeentenieuws?

  De VIAMaasgouw valt vanaf 1 januari 2020 niet meer bij u op de mat. De uitgever, Mediahuis Limburg, stopt met het uitgeven van dit huis-aan-huis blad. Een belangrijke reden voor het niet langer uitgeven van de ViaMaasgouw is dat het een ‘economisch duur product’ is geworden, aldus het Mediahuis.

 • Samen vieren we 75 jaar vrijheid in Maasgouw!

  In Nederland en dus ook in de gemeente Maasgouw vieren we 75 jaar na het beëindigen van de tweede wereldoorlog onze vrijheid. Leven in vrijheid is geen vanzelfsprekendheid. Samen zijn we er verantwoordelijk voor om met elkaar in vrijheid te kunnen blijven leven. Nu en in de toekomst.

 • Lever gebruikt (frituur)vet apart in!

  Wist u dat van gebruikt frituurvet en restjes bakolie heel eenvoudig hernieuwbare energie gemaakt kan worden? Gooi het daarom niet in de afvalbak, maar lever het apart in. Dan bent u duurzaam bezig!

 • Gemeentejournaal december 2019

  Het laatste #gemeentejournaal van 2019 staat dit keer in het teken van het nieuwe armoedebeleid, Kasteeldomein Walburg, de uitkomsten van het rapport van de Rekenkamercommissie over de WMO en het bomenbeleid van de gemeente Maasgouw. Benieuwd? Bekijk het hier. De raadsvergadering is dinsdag 17 december vanaf 19.30 uur te volgen via www.gemeentemaasgouw.nl of via de uitzending van ML5.

 • Uitreiking Koninklijke onderscheiding

  Tijdens de afsluiting van de 20ste editie van het Kaarsenfeest Stevensweert heeft mevrouw M.S.G. (Mariet) Verwijlen-Peurteners (69) uit Stevensweert uit handen van burgemeester S.H.M. Strous de onderscheiding Lid in de Orde van Oranje Nassau mogen ontvangen.

 • Uitnodiging Nieuwjaarsbijeenkomst

 • Gewijzigde ophaaldagen huisvuil vanwege kerst en nieuwjaar

  Vanwege Kerstmis en Nieuwjaar zijn er gewijzigde inzameldagen van het restafval en het GFT-afval.

 • Oprichting stichting Hofferkeukens en Pottenhuisjes

  De gemeente Maasgouw heeft in 2017 de omliggende panden van het openluchttheater in Thorn, de Hofferkeukens en Pottenhuisjes, verkocht aan Theo Linssen, Wilma van Dommelen en Carlijn Linssen. De huidige eigenaren geven deze gebouwen een nieuwe invulling als luxe hotel/restaurant. De verbouwing is inmiddels in volle gang en wordt naar verwachting in het voorjaar van 2020 afgerond.

 • Viering nationale vrijwilligersdag

  Het Steunpunt Vrijwilligers Maasgouw, oftewel KlikMaasgouw, vierde op zaterdag 7 december de jaarlijkse Nationale Vrijwilligersdag. Dit jaar werd deze dag gevierd met de vrijwilligers van het streekmuseum in Stevensweert en van Baekerhoes in Brachterbeek.

 • “Ik vond het vooral een hele spannende tijd!”

  Mia Sangers en Jo Smeets waren allebei nog jonge kinderen in de tijd van de Tweede Wereldoorlog. Mia woonde met haar familie in Ohé en Laak en was 3 jaar toen de oorlog uitbrak. Jo Smeets was 6 jaar en woonde met zijn vader, moeder en zus in Stevensweert. Mia herinnert zich niet veel van die tijd. Jo Smeets daarentegen wel. Hij heeft nog heel veel herinneringen. “Ik vond het vooral een hele spannende tijd.”

 • Openingstijden gemeente Maasgouw tijdens feestdagen

  Tijdens de feestdagen gelden er aangepaste openingstijden. Deze tijden gelden ook voor het Sociaal Wijkteam.

 • Afhalen parkeervergunningen 2020 kern Thorn

  Het jaar loopt alweer bijna ten einde. Dit betekent voor bewoners en (medewerkers van) bedrijven van Thorn dat hun parkeervergunning van 2019 per 31 december 2019 verloopt. Wanneer u in 2019 een parkeervergunning heeft ontvangen, dan kunt u vanaf maandag 16 december 2019 tot 1 januari 2020 een nieuwe vergunning voor 2020 afhalen in het gemeentehuis aan de Markt in Maasbracht.

 • Vrijwilliger gezocht die iets heeft met boeken?

  Het steunpunt Vrijwilligers Maasgouw is op zoek naar een vrijwilliger voor de Jeugdbibliotheek in de Hoeksteen in Maasbracht. Daar helpt u kinderen, ouders en opvoeders bij het vinden van boeken en andere materialen. U ondersteunt bij het uitlenen en reserveren, u maakt bezoekers wegwijs in de bibliotheek op school en u ruimt teruggebrachte materialen op. De jeugdbibliotheek biedt u een plezierige en inspirerende werkomgeving.

 • Statushouders aan de slag bij de Kledingbank

  Tien statushouders uit Maasgouw gaan aan de slag bij de Kledingbank Limburg in Maasbracht. Zij helpen met het sorteren van de kleding die ingezameld wordt en oefenen tijdens dit werk met de Nederlandse taal.

 • Evenement organiseren in de gemeente Maasgouw

  In de gemeente Maasgouw vinden ieder jaar weer mooie evenementen plaats waar we met zijn allen volop van genieten. Voor de gemeente, de organisator van het evenement en eventueel omwonenden is het van groot belang dat de festiviteit goed verloopt. En daarmee hangt weer samen dat tijdig een melding wordt ingediend of een vergunning wordt aangevraagd.

 • 11-jarige Xant houdt pleidooi voor kinderraad

  Tijdens de commissievergadering van dinsdag 3 december hield de 11-jarige Xant Veugen uit Maasbracht een pleidooi voor de installatie van een kinderraad in de gemeente Maasgouw. Xant legde uit waarom de installatie van een kinderraad zo belangrijk is.

 • Krant over zorg en ondersteuning Maasgouw

  De gemeente heeft in november een krant huis-aan-huis laten verspreiden met daarin informatie over wat er allemaal is om inwoners zorg en ondersteuning te bieden. Nu blijkt dat de huis-aan-huisverspreiding niet helemaal goed is verlopen. Inwoners in verschillende kernen hebben de krant helemaal niet of slechts gedeeltelijk in de brievenbus gekregen.

 • Opnieuw mantelzorgsalon voor alle mantelzorgers

  De laatste mantelzorgsalon van 2019 wordt op donderdag 12 december georganiseerd. Dit keer is het thema ‘Het zorgen voor een ander in de praktijk van alle dag’.

 • Afvalkalender 2020: ook digitaal

  De afvalkalender voor 2020 wordt in de week voor kerst verspreid. U ontvangt dit jaar weer een persoonlijk geadresseerde afvalwijzer, waarop de inzameldata van het afval voor uw eigen adres staan vermeld. Houd uw brievenbus dus goed in de gaten.

 • Verkeersspreekuur

  In het gemeentehuis aan de Markt in Maasbracht wordt op dinsdag 17 december weer een verkeerspreekuur gehouden. Deze begint om 17.00 uur. U kunt tijdens dit spreekuur onderwerpen over verkeer, verkeersveiligheid en parkeren bespreken met medewerkers van de gemeente en de politie.

 • Vrijwilliger gezocht die van vogeltjes houdt

  Heb jij enige kennis van vogels in een volière en wil jij die graag verzorgen? En kun jij de volière zelfstandig schoonhouden en de vogels water en voer geven? Kijk dan snel naar vacature nummer 440 op www.klikmaasgouw.nl of bel met Corry via telefoonnummer (0475) 39 83 19 of 06-52 05 74 16. Jouw inzet wordt zeer gewaardeerd!

 • Gemeente stopt met WhatsApp

  De gemeente Maasgouw stopt met ingang van 7 december met het gebruik van WhatsApp als vorm van dienstverlening. Wij zijn genoodzaakt deze beslissing te nemen omdat het bedrijf WhatsApp niet langer de mogelijkheid biedt dit kanaal in te zetten voor bedrijven en instanties.

 • Vrijwilliger gezocht om de juiste knoop te leggen

  Ben jij graag de verbindende factor tussen mensen, organisaties en verenigingen? En ben jij geïnteresseerd in mensen en hun passie? Dan is het misschien iets om aan de slag te gaan als vrijwilliger bij Steunpunt Vrijwilligers Maasgouw.

 • Strooizout en PFAS

  Enkele dagen geleden heeft een artikel in de Volkskrant ophef veroorzaakt door te beweren dat er in de wintermaanden mogelijk geen zout zou mogen worden gestrooid vanwege een te hoog gehalte aan PFAS. De verontreiniging PFAS is de verzamelnaam voor chemische stoffen die schadelijk zijn voor het milieu en natuur.

 • Startersevent Limburg op 10 december

  Sta je in de startblokken om je in te schrijven als zelfstandig ondernemer? Ben je nog op zoek naar praktische tips en handvatten om een vliegende start te kunnen maken?

 • Feestelijke korpsavond brandweerkorpsen

  Voor het eerst vond op zaterdag 23 november in het gemeentehuis in Maasbracht een gezamenlijke korpsavond plaats voor de brandweerkorpsen Stevensweert, Wessem en Thorn. Nieuwe leden, jubilarissen en brandweermensen die afscheid namen zijn door burgemeester Stef Strous toegesproken en bedankt voor hun inzet.

 • Minister stelt besluit uit tot voorjaar 2020

  Minister Cora van Nieuwenhuizen neemt tot het voorjaar 2020 de ruimte om te besluiten of het landelijk gebied tussen Thorn en Wessem behouden kan blijven voor waterberging in extreme hoogwater situaties.  Dat heeft de minister van Infrastructuur en Waterstaat op donderdag 21 november besloten.

 • Milieupark sluit eerder op pakjesavond

  Op Sinterklaasavond, donderdag 5 december, sluit het milieupark een uur eerder dan normaal.

 • Tweede informatieavond reconstructie Molenweg

  De gemeente organiseert een tweede informatieavond over de reconstructie Molenweg (tussen Suikerdoossingel en Echterstraat) en de aanpassing van de rotonde St. Joosterweg/Echterstraat in Maasbracht. In dit gebied worden aanpassingen verricht op het gebied van riolering, verharding en groen.

 • Data kledinginzameling Maasgouw

  In dit bericht leest u op welke data het huis-aan-huis textiel wordt ingezameld voor het vierde kwartaal in de Gemeente Maasgouw.

 • Vrijwilligers gezocht voor een fysieke uitdaging

  De brandweer Limburg-Noord is voor de vrijwillige post in Wessem op zoek naar mannen èn vrouwen die fysieke uitdagingen niet uit de weg gaan en zich willen in zetten voor de veiligheid van anderen.

 • Gemeentepolis kan uitkomst bieden

  Een lager inkomen en hogere zorgkosten door bijvoorbeeld een chronische ziekte of beperking? Dan kan de ‘Gemeentepolis’ uitkomst bieden.

 • Verschillende kernen staan stil bij 75 jaar bevrijding

  Wessem, Heel & Panheel en Beegden stonden afgelopen weekend stil bij de bevrijding van 75 jaar geleden. In de kernen vonden verschillende activiteiten plaats.

 • Netwerkavond ‘Iedereen Kan Sporten’

  De jaarlijkse ‘Iedereen Kan Sporten Netwerkavond’ vindt plaats op dinsdag 26 november. Iedereen Kan Sporten Midden-Limburg (IKS) is een samenwerkingsverband tussen de zeven Midden-Limburgse gemeenten dat zich inzet voor sport en bewegen voor mensen met een beperking en kinderen in het speciaal onderwijs.

 • Verkeersspreekuur

  Er wordt weer een verkeersspreekuur gehouden op dinsdag 26 november. Deze begint om 17.00 uur in het gemeentehuis aan de Markt in Maasbracht.

 • Vrijwilligers gezocht voor cliënt Daelzicht

  Zorgorganisatie Daelzicht in Heel is op zoek naar een maatje voor een mannelijke cliënt met een matige verstandelijke beperking. Samen met deze cliënt ga je bijvoorbeeld een ijsje eten, kleding kopen, naar de film, frietjes eten of een kopje koffie drinken. Daarnaast vindt deze cliënt het leuk om te puzzelen en films te kijken. Ook gaat hij graag om met kinderen.

 • Uitvoering project Kasteeldomein Walburg van start

  Natuurmonumenten en de gemeente Maasgouw starten binnenkort met de uitvoering van het project ‘Kasteeldomein Walburg’. Het voormalig landgoed is te vinden op ‘het eiland in de Maas’ tussen Stevensweert en Ohé en Laak.

 • Balies burgerzaken op woensdag 4 december gesloten

  De balies van de gemeente Maasgouw zijn op 04 december 2019 gesloten in verband met een upgrade.

 • Verplaatsen bushalte Molenweg/Markt Maasbracht

  De bushalte aan de Molenweg/Markt in Maasbracht wordt binnenkort verplaatst. Bij de bushalte langs de huidige rijbaan Molenweg/Markt wordt een opstapplaats/parkeerplaats gemaakt voor de bus. Hierdoor hoeft de bus niet meer op de rijbaan te stoppen.

 • Ceremonie rond ondertekenen participatieverklaringen

  Tien statushouders zetten vorige week tijdens een ceremonie, in aanwezigheid van wethouder Carla Peters, hun handtekening onder de participatieverklaring. Dit is een vast onderdeel van het inburgeringsproces.

 • “Ook ik heb mijn leven te danken aan de familie Knoops”

  De Amsterdamse Helen Ziekenoppasser was 2,5 jaar toen ze in maart 1943 uiteindelijk terecht kwam bij Bet en Harry Knoops in Beegden. Haar ouders waren van Joodse komaf, ze gaven haar destijds weg aan onbekenden. In de hoop dat Helen de Tweede Wereldoorlog wèl zou overleven. Haar ouders werden door de Duitsers gedeporteerd naar kamp Westerbork in Drenthe. Vervolgens gingen ze per trein naar een concentratiekamp in het Poolse Sobibór. Vrijwel onmiddellijk na aankomst werden ze op jonge leeftijd vermoord.

 • Kinderen brengen burgemeester Strous ontbijt

  Twintig kinderen van basisschool de Triangel uit Linne hebben op donderdag 7 november in het gemeentehuis samen met burgemeester Strous ontbeten. Met dit Burgemeestersontbijt gaven de kinderen het goede voorbeeld in de week van het Nationaal Schoolontbijt. Meer dan een half miljoen kinderen op 2750 basisscholen in Nederland doen hieraan mee. Het thema is dit jaar ‘Neem de tijd voor je ontbijt!’.

 • Opnieuw gratis boom voor inwoners van Maasgouw

  Na de succesvolle Thoearder Reinette regeling begin dit jaar, waarbij inwoners uit Thorn zich konden inschrijven voor het verkrijgen van een exemplaar van dit authentieke fruitras, stelt de gemeente Maasgouw opnieuw hoogstamfruitbomen beschikbaar voor alle inwoners van de gemeente.

 • Definitief opheffen eenrichtingsverkeer Osen

  De gemeente is van plan om het eenrichtingsverkeer van de weg Osen definitief op te heffen. Hiervoor neemt de gemeente op korte termijn een verkeersbesluit.

 • Bezorging VIA Maasgouw vertraagd

  Door problemen bij de Roermondse verspreider Achterberg wordt de weekkrant VIAMaasgouw vandaag niet bezorgd.

 • Vrijwilligers gezocht voor Steunpunt Vrijwilligers Maasgouw

  Ben jij graag de verbindende factor tussen mensen, organisaties en verenigingen? En ben jij geïnteresseerd in mensen en hun passie? Dan is het misschien iets om aan de slag te gaan als vrijwilliger bij Steunpunt Vrijwilligers Maasgouw.

 • Stichting IKL organiseert snoeicursus

  De Stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen, IKL, organiseert op zaterdag 9 november een opfriscursus snoeien in Maasgouw. Tijdens de cursus wordt vooral aandacht besteed aan de problemen en methoden rond de vormsnoei van groeiende hoogstamfruitbomen. Daarnaast kunnen deelnemers met al hun vragen terecht rond het complete beheer van de boomgaard.

 • Raad in debat over programmabegroting ‘Maasgouw leeft!’

  Maasgouw leeft! Dat is de naam van de programmabegroting die dinsdag 5 november op de agenda staat van de raadsvergadering. Zoals altijd is de raadsvergadering over de begroting een openbare vergadering die plaatsvindt in de raadszaal van het gemeentehuis in Maasbracht.

 • Vrijwilliger gezocht voor camerawerk omroep ML5

  Heeft u oog voor detail? En bent u geïnteresseerd in nieuws, muziek, filmen en monteren? Omroep ML5 heeft plaats voor enkele vrijwilligers die ervaring op willen doen en opgeleid willen worden tot cameraman. Vrijwilligers vanaf 18 jaar kunnen aan de slag bij ML5.

 • 'Dit mogen we nooit meer meemaken!'

  Tien en zes jaar waren Wies Janssen en Hub Gijsen op het moment dat Heel op 16 november 1944 bevrijd werd van de Duitsers. Ze kunnen zich nog veel herinneren van die vreselijke tijd.

 • Groot onderzoek naar koopgedrag

  De detailhandel is de afgelopen jaren veranderd. Waar het online winkelen een sterke groei heeft doorgemaakt, is op straat vaker leegstand zichtbaar en veranderen winkels in bijvoorbeeld horeca of woningen. De provincie zet zich daarom samen met gemeenten en winkeliers in voor aantrekkelijke binnensteden, dorpscentra en een compleet winkelaanbod. Om dit zo goed mogelijk te doen, is periodiek onderzoek naar koopgedrag van groot belang.

 • Bomenkap fietspaden Thorn-Wessem en Horn-Beegden

  De gemeente gaat langs de fietspaden Thorn-Wessem en Horn-Beegden ruim 150 bomen kappen. De werkzaamheden worden vanaf week 45 uitgevoerd door het bedrijf BTL. Het verkeer heeft last van de kapwerkzaamheden. Na het kappen van de bomen, worden er door het bedrijf Asfaltbouw asfalteerwerkzaamheden uitgevoerd op de fietspaden. 

 • Reconstructie Linne

  De gemeente Maasgouw gaat de Wilhelminastraat, Julianastraat, Beatrixstraat en Molenweg (gedeelte vanaf Wilhelminastraat tot aan de Mergelweg) in Linne reconstrueren op het gebied van riolering, verharding en groen. De werkzaamheden starten naar verwachting medio 2020 nadat de reconstructie Maasbrachterweg-Nieuwe Mergelweg is afgerond.

 • Fietsverlichtingscampagne ROVL weer van start

  De fietsverlichtingscampagne ‘Ik val op’ van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Limburg (ROVL) gaat op maandag 28 oktober weer van start.

 • Koninklijke onderscheiding voor Mat Rongen uit Thorn

  Tijdens de 25-jarige jubileumviering van de Stichting Kruisen en Kapellen Thorn heeft burgemeester Stef Strous op vrijdag 25 oktober de onderscheiding Lid in de Orde van Oranje Nassau uitgereikt aan Mat Rongen uit Thorn.

 • Burgemeester presenteert burgerjaarverslag

  In dit jaarverslag geeft burgemeester Stef Strous inzicht in zijn werkzaamheden van het afgelopen jaar. De burgemeester hecht er veel waarde aan om burgers inzicht te geven in het werk van de gemeente Maasgouw.

 • Vrijwilliger gezocht voor besturen huifwagen

  St. Anna is op zoek naar vrijwilligers om een elektrische huifwagen te besturen. Deze wordt ingezet om bewoners naar activiteiten buiten hun woning te brengen.

 • “Ik besef dat vrijheid een groot geluk is”

  17 jaar was Truus Scheeren-Bidlot op het moment dat Wessem bevrijd werd van de Duitsers. Ze weet nog als de dag van gisteren hoe het is om niet vrij te kunnen leven.

 • Nieuw asfalt op verschillende plaatsen

  In de gemeente Maasgouw vinden binnenkort diverse asfalteerwerkzaamheden plaats. Het gaat dan om een gedeelte van het Lijnpad (nabij Milieupark Maasbracht), de Pasweg in Panheel, de Grathemerwaeg in Beegden en een gedeelte van de fietspaden Beegderveld ( ter hoogte van Verkoelendak).

 • Verkeersspreekuur

  Er wordt weer een verkeersspreekuur gehouden op dinsdag 29 oktober. Het spreekuur start om 17.00 uur en vindt plaats in het gemeentehuis aan de Markt in Maasbracht. U kunt tijdens dit spreekuur vragen stellen en knelpunten met betrekking tot verkeer, verkeersveiligheid en parkeren bespreken met medewerkers van de gemeente en de politie.

 • Buurtbewoners blij met nieuwe plannen ‘De Waaikamp’

  Buurtbewoners zijn positief over het ontwerp voor de nieuwe speel- en ontmoetingsplek ‘De Waaikamp’ in Stevensweert. Dit werd duidelijk tijdens de inloopmiddag die op woensdag 9 oktober door de gemeente werd georganiseerd.

 • InduSym helpt bedrijven met hergebruik van afval

  In Nederweert was het project InduSym al een succes. Het project helpt bedrijven bij het slim en  duurzaam ondernemen, zodat dit geld bespaart of zelfs oplevert. InduSym wordt nu ook ingevoerd in  Maasgouw.

 • Spreekuur Waterschap over dijkversterkingsproject

  Het dijktraject Thorn - Wessem bestaat grotendeels uit groene dijken, met achter een groot deel van de dijken de Thornerbeek. Deze dijken zijn niet sterk en hoog genoeg om Thorn en Wessem ook in de toekomst te beschermen tegen hoogwater. Hiervoor is dijkversterking nodig.

 • Financiële bijdrage projecten in ontwikkelingslanden

  Mensen in de Gemeente Maasgouw, die betrokken zijn bij/of zich actief inzetten voor kleinschalige projecten in ontwikkelingslanden, kunnen in 2020 in aanmerking komen voor financiële ondersteuning van hun project.

 • Gratis beweegmiddag voor volwassenen

  Voor iedereen die zelf wil ervaren hoe fijn het is om te bewegen, organiseren de beweegcoaches van de gemeente Maasgouw op woensdag 30 oktober een gratis beweegmiddag voor volwassenen.

 • Gemeente hijst regenboogvlag tijdens ‘Coming Out Day'

  Het is vrijdag 11 oktober ‘Coming Out Day’. Op deze dag is er nationaal en internationaal aandacht  voor het moment waarop een homo, lesbienne, biseksueel of transgender medeburger (LHBT) openlijk voor zijn of haar seksuele voorkeur uitkomt.

 • Koninklijke onderscheiding voor vrijwilliger brandweer

  Rogier van Teeffelen uit Linne is zaterdag 5 oktober benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

 • Opnieuw FSC-certificaat voor gemeente Maasgouw

  De Gemeente Maasgouw beheert al geruime tijd alle bossen volgens de FSC-standaard.  Dat wil zeggen dat ze op een verantwoorde en duurzame wijze beheerd worden. 

 • Activiteitenmiddag voor bezoekers met en zonder beperking

  Natuurgebied de Molenplas en de Speelnatuur van OERRR bij de Hompesche Molen in Stevensweert zijn nu nòg toegankelijker gemaakt voor iedereen. Zo kunnen bezoekers met een fysieke beperking nu ook genieten van een afwisselend uitstapje in het natuurgebied.

 • AVG-programma wel of niet verlengen?

  Verschillende verenigingen en stichtingen hebben in mei vorig jaar een informatieavond over de privacybescherming (AVG) in het verenigingsleven bezocht. De bijeenkomst was georganiseerd door de gemeente Maasgouw in samenwerking met het Huis voor de Sport. Veel verenigingen en stichtingen hebben daarna gebruik gemaakt van het AVG-programma van de Stichting AVG voor Verenigingen.

 • Vitamine K voor iedereen die van bewegen houdt

  In Kinrooi vindt op zondag 20 oktober Vitamine K plaats. Met dit evenement wil Kinrooi zoveel mogelijk mensen van binnen en buiten de gemeente in beweging krijgen, op welke manier dan ook. Dus ook inwoners van de gemeente Maasgouw zijn van harte welkom!

 • Vrijwilliger gezocht voor Steunpunt Vrijwilligers Maasgouw

  Ben jij handig met een computer? En heb je ervaring met social media en het softwarepakket Office? Dan is het platform Steunpunt Vrijwilligers Maasgouw op zoek naar jou!

 • Archeologiedagen in Ohé en Laak en Stevensweert

  Zin in een dag vol archeologie? Breng dan tijdens de Nationale Archeologiedagen van donderdag 10 tot en met zondag 13 oktober een bezoek aan het Streekmuseum Stevensweert/Ohé en Laak. Het museum opent van 13.00 tot 16.00 uur haar deuren voor alle belangstellenden.

 • Onthulling Archeopunten Stevensweert

  De eerste twee archeopunten in de gemeente Maasgouw zijn onthuld in Stevensweert. Initiatiefnemer van dit burgerinitiatief is Amici Insulae. Graaf Hendrik van den Bergh en een romein hebben ze samen met wethouder Johan Lalieu onthuld.

 • CycloMedia maakt foto’s in uw gemeente

  CycloMedia maakt van medio november tot eind december foto's in de gemeente Maasgouw. Dit Nederlandse bedrijf is gespecialiseerd in het grootschalig en systematisch in beeld brengen van de omgeving.

 • Sparrenbos Linne aangetast door letterzetter

  De sparren in het sparrenbos op het perceel van de begraafplaats in Linne zijn aangetast door de letterzetter. Dit is een donkerbruin kevertje dat in staat is om sparren uit te roeien. De kever eet een patroon onder de bast waardoor er geen transport van voeding en water meer plaats kan vinden. Vervolgens gaan de bomen dood. Dankzij de droge zomers rukt het verwoestende diertje op.

 • Vlasaardpark Thorn officieel geopend

  Het Vlasaardpark in Thorn is afgelopen zaterdag door wethouder Johan Lalieu feestelijk geopend. Van dit plantsoen is een buurtpark gemaakt. Het doel van dit park is om inwoners samen te brengen. In het park zijn diverse speeltoestellen geplaatst. Daarnaast is een plantsoen aangelegd en zijn er bankjes neergezet. Hiermee is het park een levendige plek voor  kinderen, jongeren, volwassen én ouderen.

 • Bladkorven zijn weer geplaatst

  Binnenkort verliezen de meeste bomen weer hun blad. Dit kan voor overlast zorgen. Het wijkteam van de gemeente Maasgouw beperkt de overlast voor verkeer en omwonenden zoveel mogelijk door de inzet van veeg- en zuigmachines. Maar de medewerkers van de gemeente kunnen niet overal tegelijk bezig zijn. De medewerking van bewoners die zelf bladeren in hun straat opruimen, wordt dan ook zeer gewaardeerd. Hiervoor zijn ook dit jaar weer bladkorven geplaatst.

 • Maasgouw doet mee aan de Duurzame Huizen Route

  Waar begin je met het verduurzamen van je woning? Steeds meer mensen zijn op zoek naar informatie over duurzame en energiebesparende maatregelen om een goede keuze te kunnen maken voor hun woning. Een goed voorbeeld helpt daarbij. Op zaterdag 2 en 9 november openen huiseigenaren in heel Nederland daarom hun deuren en laten zij aan anderen zien hoe zij hun huis duurzamer hebben gemaakt.

 • Jaarlijkse seniorenmiddagen in Heel en Maasbracht

  Alle senioren in de gemeente Maasgouw worden uitgenodigd om deel te nemen aan de jaarlijkse seniorenmiddagen. Deze vinden plaats op dinsdag 22 oktober in CC Don Bosco in Heel en op woensdag 23 oktober in CC De Spil in Maasbracht.

 • Werkzaamheden asfalt Sluisweg Osen

  Op de Sluisweg in Osen worden deze week asfalteerwerkzaamheden uitgevoerd. Het betreft de rijweg nabij sluis Linne. De huidige scheuren en opdrukkingen van het asfalt worden hersteld. Vervolgens wordt de rijweg voorzien van een nieuwe laag asfalt.

 • Inloopmiddag speel- en ontmoetingsplek ‘De Waaikamp’

  Het ontwerp voor de nieuwe speel- en ontmoetingsplek ‘De Waaikamp’ in Stevensweert is klaar. De gemeente wil de bewoners laten zien hoe het ontwerp er uit ziet, welke speeltoestellen er komen, welke materialen er gebruikt gaan worden, etc.

 • Vrijwilligers gezocht voor de ‘Dag van de Mantelzorg’

  Het Steunpunt Vrijwilligers Maasgouw is op zoek naar een aantal vrijwilligers voor de ‘Dag van de Mantelzorg’. Deze dag wordt ’s avonds gevierd op dinsdag 5 en donderdag 7 november. Tijdens de ‘Dag van de Mantelzorg’ wordt mantelzorgers een feestelijke en culinaire avond aangeboden. Op deze manier worden ze bedankt voor hun inzet.

 • Wilt u meehelpen tijdens de ‘Dag van de Mantelzorg’

  Wilt u een steentje bijdragen aan een culinaire feestavond voor mantelzorgers in de gemeente Maasgouw? Dan kunt u zich melden voor de ‘Dag van de Mantelzorg’.

 • Ontbijtsessie voor Maasgouwse ondernemers in Wessem

  Elke ondernemer heeft ermee te maken: krapte op de arbeidsmarkt. Daarom is het goed om eens bij elkaar te gaan zitten en te kijken wat er al in de markt aanwezig is. Dat was het doel van het ondernemersontbijt op woensdag 25 september bij BLM Wegenbouw in Wessem. Ook het belang van innovatie kwam ter sprake.

 • College bracht werkbezoek aan Valkenpower Maasbracht

  Het college bracht een verrassend bedrijfsbezoek aan Valkenpower in Maasbracht. Verrassend in de zin van de veelheid aan producten die het bedrijf levert en de omvang van het bedrijf.

 • Eerste steenuilennestkast uitgereikt in de gemeente Maasgouw

  De gemeente is dit jaar samen met stichting IKL en Vogelwacht Limburg gestart met het project Steenuil. De steenuil is onze ambassadeur voor een aantrekkelijk landschap voor mens en dier. Gaat het goed met de steenuil, dan gaat het ook goed met heel veel andere dier- en plantsoorten. En dan hebben we ook een mooi landschap om in te wonen, werken en recreëren.

 • Afhalen en/of aanvragen reisdocument niet mogelijk op 21 oktober 2019

  In verband met het vervangen van de aanvraagstations is het 21 oktober a.s. niet mogelijk om reisdocumenten af te halen of aan te vragen bij de gemeente Maasgouw. Wij hopen op uw begrip voor deze situatie.

 • Opheffen eenrichtingsverkeer Osen

  Van diverse bewoners van de wijk Sleydal is het verzoek ontvangen om het eenrichtingsverkeer van de weg Osen/Broekbeemden vanaf Roermond op te heffen. De reden hiervoor was het grote omrijden en het massaal negeren van het eenrichtingverkeer.

 • Militaire oefening in Maasgouw

  In de gemeente Maasgouw vindt van maandag 30 september tot en met donderdag 3 oktober een militaire oefening plaats. Deze oefening wordt gehouden in het kader van grensverleggende activiteiten voor militairen van de Koninklijke Landmacht. De oefening vindt niet alleen in Maasgouw plaats maar ook in andere Limburgse gemeenten.

 • Aanbrengen asfaltverharding in de Linnerweerd

  Binnenkort wordt er gestart met asfalteerwerkzaamheden in de Linnerweerd. De gemeente wil hier de bestaande fietsinfrastructuur verbeteren en opwaarderen. Dit gebeurt onder andere met groot (asfalt)onderhoud en het verharden van onverharde fietspaden. Het gaat om de Karkolweg, de Heidriessenweg en de verbindingsweg tot aan de dijk bij de RWE centrale.

 • 5 oktober: Open dag De Spil

  De Spil in Maasbracht is een begrip. Maar niet iedereen is bekend met de verenigingen en organisaties die er huisvesten. Benieuwd? Bezoek dan de open dag op zaterdag 5 oktober, van 11.00 tot 15.00 uur.

 • Visvijver Maasbracht officieel geopend

  In Maasbracht is afgelopen zaterdag de visvijver officieel geopend. Wethouder Johan Lalieu is blij met de  visvijver. “Het meest trots ben ik op het feit dat dit project vanuit de samenleving tot stand is gekomen. Als je de krachten bundelt ben je tot veel in staat.”

 • Mantelzorgsalon

  Welke zin geef jij aan het zorgen voor een ander? Dit is het thema van de mantelzorgsalon die plaatsvindt op donderdag 26 september. Tijdens deze bijeenkomst komen de positieve kanten van mantelzorg aan de orde.

 • Aanpassing moestuin Thorn

  Enkele weken geleden is aan de Boekenderweg, vlak bij de St. Annakapel, gestart met een kleine herinrichting. Deze voormalige moestuin, gelegen aan de rand van Thorn, werd in het verleden afgeschermd door een hoge haag. Deze haag is, net als de moestuin, verwijderd.

 • Nieuwe bomen Vonderen Linne

  In de straat Vonderen in Linne gaat de gemeente een aantal bomen kappen en nieuwe bomen herplanten. De boomvakken voor de nieuwe bomen worden groter aangebracht. De huidige groenvakken worden opgeschoond en voorzien van nieuwe beplanting.

 • Werkzaamheden plein Thornerweg Panheel

  De gemeente is begonnen met werkzaamheden aan het plein aan de Thornerweg in Panheel. Eerder werd al gestart met het herstraten van de sierbestrating rondom de kapel. Volgende week (16 september) wordt gestart met straatwerkzaamheden op het plein.

 • Verkeersspreekuur

  Er wordt weer een verkeersspreekuur gehouden op dinsdag 24 september 2019. Deze begint om 17.00 uur in het gemeentehuis aan de Markt in Maasbracht. U kunt tijdens dit spreekuur vragen stellen en knelpunten bespreken op het gebied van verkeer, verkeersveiligheid en parkeren met medewerkers van de gemeente en de politie.

 • Caravan of camper voor de deur parkeren?

  Het parkeren van kampeervoertuigen op de openbare weg zorgt voor overlast. Zeker na de vakantie staan er veel caravans, campers, maar ook aanhangwagens langer op de openbare weg dan is toegestaan in de door de gemeenteraad vastgestelde APV (Algemene Plaatselijke Verordening). Er gaat hierdoor beschikbare parkeerruimte verloren. Daarnaast neemt  de kans op  verkeersonveilige situaties toe en levert het een rommelig straatbeeld op.

 • Uitzending ‘Lage Landen Lijst’ live vanuit veerpont Ohé en Laak/Ophoven

  Verschillende regionale omroepen uit Nederland en België staan op zaterdag 14 september in het teken van ‘De Lage Landenlijst’, de top 100 van de beste Nederlandstalige nummers. De uitzending is van 9.00 tot 18.00 uur vanaf een locatie die zowel voor België als Nederland bijzonder is. Deze keer is gekozen voor de veerpont tussen Ohé en Laak en Ophoven (B) in het RivierPark Maasvallei.

 • Heb jij een idee voor de buurt?

  Wil je ook graag een buurtmoestuin, een speeltuin of een kunstproject in de wijk opzetten? Of heb je een ander idee voor de buurt? Dan is het nu tijd voor actie! ‘Kern met Pit’ daagt je uit om binnen een jaar deze droom te verwezenlijken.

 • Officiële opening visvijver Maasbracht

  De visvijver aan de Julianalaan in Maasbracht wordt op zaterdag 14 september officieel geopend. Tijdens deze opening organiseert de gemeente Maasgouw samen met hengelsportvereniging I.P.I.V.I. en Sportvisserij Limburg een open jeugdvisdag.

 • Chauffeur gezocht voor Hoeskamer ’t Leuke in Beegden

  Hoeskamer ’t Leuke zoekt een chauffeur die op vrijdag enkele gasten ophaalt en naar Beegden brengt. De gasten moeten aan het einde van de dag ook weer naar huis gebracht worden. De gasten wonen in Beegden, Heel, Panheel, Wessem of Thorn. U maakt gebruik van uw eigen auto.

 • Walburgs werk in uitvoering

  Nu het broedseizoen is geëindigd hervat Natuurmonumenten vanaf 4 september de  werkzaamheden aan het project kasteeldomein Walburg.

 • Plekken van Plezier in Maasgouw

  De historische herbergen langs de Maas zijn van oudsher plekken van vertier en verpozing. Zij kunnen daarom niet ontbreken in het thema ‘Plekken van Plezier’ van de Open Monumentendagen 2019. Ook de drie historische molens in de gemeente Maasgouw zijn herinneringen aan ons agrarische verleden. Komt het zien op zaterdag 14 en zondag 15 september.

 • College brengt op solex bezoek aan verschillende projecten

  Het college van burgemeester en wethouders heeft vrijdag 30 augustus op een elektrische solex verschillende projecten in de gemeente bezocht. Het college wilde kijken hoe het op dit moment met de uitvoering van verschillende projecten in de kernen staat.

 • College met solex op tournee

  Het college van burgemeester en wethouders gaat vrijdag 30 augustus op tournee in haar eigen gemeente. Met een elektrische solex worden verschillende projecten door de collegeleden in de gemeente bezocht. Hierdoor blijft het college goed op de hoogte van verschillende projecten.

 • Regeling startersleningen verruimd

  Starters op de woningmarkt kunnen in aanmerking komen voor een starterslening. Voor de meeste gemeenten geldt de voorwaarde dat de koopsom maximaal 185.000 euro mag zijn. De gemeenteraad heeft dinsdag 20 augustus ingestemd met een verhoging van de maximale koopsom.

 • Bomenkap 65 populieren in Osen

  In Osen worden in het talud van de rijweg achter ‘sluis Linne’ (zie bijgevoegde kaart) binnenkort 65 populieren gekapt. In de populieren zit veel ‘dood hout’ dat voor overlast zorgt. Bij storm kan dit voor gevaarlijke situaties zorgen. Ook zorgen de wortels van de bomen voor overlast aan de rijweg.

 • Afscheid Anneke Bours

  De gemeente Maasgouw heeft tijdens de raadsvergadering van dinsdag 20 augustus afscheid genomen van Anneke Bours.

 • Gemeentejournaal augustus

  De eerste raadsvergadering na het zomerreces is op dinsdagavond 20 augustus. Op het programma staan onder meer de Gemeenschappelijke Regeling Westrom en de Starterslening. In aanloop naar de raadsvergadering laten we sinds een aantal maanden een Gemeentejournaal maken. Zo ook voor de maand augustus.

 • Wethouder op werkbezoek bij Westrom

  De burgemeester en wethouders van Maasgouw brengen regelmatig een bezoek aan bedrijven in onze gemeente. Wethouder Carla Peters ging op dinsdag 13 augustus op werkbezoek bij Westrom.

 • Reconstructie Maasbrachterweg-Nieuwe Mergelweg in Linne van start

  Voor het project ‘Reconstructie Maasbrachterweg-Nieuwe Mergelweg in Linne’ starten in week 37 (de week van 09 september) werkzaamheden. In dit gebied wordt het gemeentelijk rioolstelsel vernieuwd. Ook worden de wegen en de loop-, parkeer- en groenstroken compleet gerenoveerd.

 • Beperkte bereikbaarheid vanwege afdelingsuitje

  Op donderdag 29 augustus is het afdelingsuitje van de Bodedienst, Burgerzaken en het Call Center. De afdelingen zijn vanaf 12.00 uur die dag niet bereikbaar. Telefoontjes die binnenkomen worden doorgeschakeld.

 • Belangrijke informatie over het openluchttheater Thorn

  Het openluchttheater in Thorn staat aan de vooravond van enkele veranderingen. Via dit bericht ontvangt u informatie over de belangrijkste ontwikkelingen.

 • Verkeersspreekuur

  Er wordt weer een verkeersspreekuur gehouden op dinsdag 27 augustus 2019. Deze is om 17.00 uur in het  gemeentehuis aan de Markt  in Maasbracht. U kunt tijdens dit spreekuur vragen stellen en knelpunten bespreken met medewerkers van de gemeente en de politie over  verkeer, verkeersveiligheid en parkeren.

 • Start herinrichting Oud Maasbracht fase 3

  De werkzaamheden voor het project Herinrichting Oud Maasbracht fase 1 en 2 zijn nagenoeg gereed. Afgelopen maandag 17 juni 2019 is er gestart met fase 3 van voornoemd project. Ook in dit gebied wordt het gemeentelijk rioolstelsel vernieuwd en worden de wegen, loopstroken, parkeerstroken en groenstroken compleet gerenoveerd.

 • Veilig op vakantie

  Het is weer vakantietijd. Tijd om er even tussenuit te gaan. Maar let op, want inbrekers hebben geen vakantie. Zorg dus dat u uw woning veilig achterlaat.

 • Vakantietijd en de verveling slaat toe?

  Kijk eens op www.klikmaasgouw.nl, er staan vele leuke vacatures op de website. Je vindt er vast iets wat je aanspreekt! Vrijwilligerswerk betekent niet dat je vast zit aan een onbetaalde job, je kiest zelf hoe vaak je inzetbaar bent.

 • Beleid nieuwe woningbouwplannen

  Met de vaststelling van de nieuwe ‘Structuurvisie Wonen Midden-Limburg 2018 tot en met 2021’ is het kader voor het toekomstige volkshuisvestelijke beleid bepaald. Het college van burgemeester en wethouders heeft daarbij van de gemeenteraad de opdracht gekregen om dit kader voor de woningbouw nader vorm te geven in een lokale uitwerking.

 • Op 2 en 5 augustus spoedaanvraag reisdocument niet mogelijk

  Op maandag 5 augustus wordt de apparatuur vervangen die wij gebruiken voor het aanvragen en uitreiken van paspoorten en identiteitskaarten. Om deze reden kunt u op vrijdag 2 augustus en op maandag 5 augustus géén spoedaanvraag indienen voor een paspoort of Nederlandse identiteitskaart.

 • Waterschap waarschuwt voor blauwalgen

  Tijdens controles, uitgevoerd door inspecteurs van Waterschap Limburg, zijn blauwalgen aangetroffen op een aantal locaties in Maasgouw.
 • Zwem op veilige zwemwaterlocaties

  Een laag waterpeil, hoge watertemperatuur en stilstaand water vormen het ideale klimaat voor blauwalg. Dit zijn bacteriën die eruitzien als wier. Blauwalgen zitten van nature in oppervlaktewater, maar bij hoge temperaturen kan blauwalg tot bloei komen en een gekleurde drijflaag vormen.

 • Werkbezoek Minister Van Nieuwenhuizen aan Noordelijke Maasvallei

  Op donderdag 11 juli bracht minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) op uitnodiging van de regio een werkbezoek aan de Limburgse Noordelijke Maasvallei. De minister bezocht verschillende plekken in de regio en ging in gesprek met betrokkenen uit het gebied, ter voorbereiding op het voorgenomen besluit dijkverleggingen, onderdeel van het Hoogwaterbeschermingsprogramma.

 • Boost geven aan ondernemersklimaat

  Hoe kunnen we het ondernemersklimaat in Maasgouw een boost geven? Met die onderzoeksopdracht van wethouder Carla Peters startten vijf studenten van Hotel Management School in Maastricht een half jaar geleden. Vorige week presenteerden zij de resultaten aan het voltallige college.

 • Wat vind jij van onze Sociale Kaart?

  Wist je dat de gemeente Maasgouw een Sociale Kaart heeft? Dat is een website met alle informatie over wat onze gemeente te bieden heeft aan activiteiten en voorzieningen op het vlak van zorg, werk & inkomen, wonen, vrijetijdsbesteding en jeugd & jongeren.

 • Gemeente kiest bewust voor kruidenrijke vegetaties

  Regelmatig krijgt de gemeente vragen over het beheer van de bermen. Vaak omdat gedacht wordt dat meer maaien problemen zoals hooikoorts kan voorkomen. Het is helaas een illusie dat meer maaien helpt. Ook niet als het gaat om problemen met grasaren en teken waar honden soms last van hebben. Ook als we vaker maaien, komen grassen tot bloei en maken ze zaad.

 • Belangrijke informatie over het openluchttheater Thorn

  Het openluchttheater in Thorn staat aan de vooravond van enkele veranderingen. Via dit bericht ontvangt u informatie over de belangrijkste ontwikkelingen.

 • Start bouw nieuwe brandweerkazerne Ittervoort

  De werkzaamheden aan de nieuwe brandweerkazerne in Ittervoort zijn op maandag 8 juli begonnen. Burgemeester Stef Strous, de burgemeester van de gemeente Leudal, Arno Verhoeven, en leden van de directie van de Veiligheidsregio staken de eerste schop in de grond. De kazerne is een samenvoeging van de post Thorn en Hunsel.

 • Gemeenteraad stelt kadernota vast

  In de kadernota staan de plannen en doelen voor 2020 bepaald. Op hoofdlijnen wordt aangegeven binnen welke kaders deze plannen uitgevoerd moeten worden.

 • Bob-zomercampagne weer van start

  De Bob-zomercampagne is begin juli weer van start gegaan. De campagne richt zich op het voorkomen van rijden onder invloed van alcohol.

 • Meer werkzoekenden aan het werk

  Minimaal 300 extra werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt aan een baan helpen. Dat is de bedoeling van het actieplan Perspectief op Werk. Werkgevers, onderwijs, UWV en gemeenten in Midden-Limburg zetten daar samen hun schouders onder. De Rijksoverheid heeft er in totaal 2 miljoen euro voor over.

 • Onthulling stadspoorten Stevensweert

  In vestingstad Stevensweert werden op zaterdag 29 juni de kunstwerken Veldpoort en  Maaspoort op karakteristieke wijze onthuld.

 • Tour de L1mbourg vanuit de haven in Maasbracht

  Vrijdag 12 juli staat de haven in Maasbracht in het teken van de Tour de France. De rondreizende wielertalkshow van L1, Tour de L1mbourg, komt die dag vanuit Maasgouw. De 230 kilometer lange etappe van Belfort naar Chalon-sur-Saone is live te volgen vanuit de haven. Vanaf 15:30 uur zijn er tal van sportieve activiteiten waar jong en oud het wielrennen kunnen beleven.

 • Bestuurlijk overleg Kinrooi-Maasgouw

  Op vrijdag 21 juni zijn de colleges van de gemeente Maasgouw en de Belgische buurgemeente Kinrooi bij elkaar gekomen in de Kasteelhoeve de Grote Hegge te Thorn voor een bestuurlijke bijeenkomst.

 • GemeenteJournaal juli 2019

  In deze aflevering van het Gemeente Journaal: de Kadernota en het Armoedebeleid. Dinsdagavond 2 juli 2019 naam de raad over o.a. deze punten een beslissing.
   

 • Geen avondopenstelling i.v.m. zomervakantie

  In de zomervakantie gelden er aangepaste openingstijden voor de avondopenstelling van de Gemeente Maasgouw.

 • Bijzonder Blauw: samenwerking politie en gemeente in beeld

  Samen met de gemeenten Roerdalen en Echt-Susteren, politie Limburg en omroep OR6 hebben we een serie filmpjes gemaakt met de titel ‘Bijzonder Blauw’. Het doel van deze filmpjes is het werk van ‘blauw op straat’ in Maasgouw in beeld te brengen.

 • Subsidie voor verbeteren van jouw terrein voor de steenuil

  Momenteel is er een subsidie beschikbaar voor het verbeteren van jouw terrein voor de steenuil. Dit is mogelijk gemaakt dankzij een samenwerking tussen de gemeente Maasgouw en stichting IKL.

 • In gesprek met echtparen tijdens felicitatiecruise

  Met de echtparen die in het eerste deel van dit jaar hun 50ste huwelijksdag vieren vond afgelopen donderdag een minicruise plaats.

 • Streep door nieuwe vergunning veevoederfabrikant De Heus

  De rechtbank in Roermond heeft een streep gezet door de nieuwe vergunning van veevoederfabrikant De Heus in Maasbracht. Met die vergunning van de provincie had de veevoederfabriek haar productie moeten kunnen uitbreiden, maar dat gaat in ieder geval voorlopig niet door.

 • Gemeente telefonisch niet bereikbaar tussen 12:45 en 14:45 uur

  Let op! De gemeente Maasgouw is op 20 juni 2019 tussen 12:45 en 14:45 telefonisch niet bereikbaar.

 • Campagne ‘Maak jij het verschil voor een kind’

  Voor de campagne ‘Maak jij het verschil voor een kind’ vond dinsdag 18 juni de kick-off plaats. Met dit initiatief worden jongeren met zorgen in de leeftijd van 0 tot en met 23 jaar geholpen. De start van de campagne vond plaats in jongerencentrum Gotcha in Roermond.

 • Schooltuin Beegden geopend

  Wethouder Math Wilms heeft op maandag 17 juni samen met schooldirecteur Ron van Mierlo van basisschool St. Martinus in Beegden de ‘Schooltuin Beegden’ geopend.

 • Startschot voor ‘Je sporttalent ontdekken is Fun’

  Wethouder Tim Snijckers heeft op maandag 17 juni het startschot gegeven voor het project ‘Je sporttalent ontdekken is Fun’. Dit gebeurde in de Andreashal in Maasbracht. Het doel van dit project is om sportieve dromen onder jongeren werkelijkheid te laten worden.

 • Mantelzorgsalon over Wmo, Participatiewet en onafhankelijke ondersteuning

  Er wordt op donderdag 27 juni weer een mantelzorgsalon georganiseerd. Tijdens deze bijeenkomst kunt u in gesprek met een aantal medewerkers van de Wmo, Participatiewet en onafhankelijke ondersteuning. Wethouder Math Wilms is aanwezig en verzorgt een inleiding. 

 • Start herinrichting Oud Maasbracht fase 3

  De werkzaamheden voor het project Herinrichting Oud Maasbracht fase 1 en 2 zijn nagenoeg gereed. Maandag 17 juni 2019 is er gestart met fase 3 van dit project. Ook in dit gebied wordt het gemeentelijk rioolstelsel vernieuwd en worden de wegen, loopstroken, parkeerstroken en groenstroken compleet gerenoveerd.

 • Maasgouw feliciteert!

  De heer en mevrouw De Boij-Dierx uit Wessem vierden hun 65-jarig huwelijksfeest. Burgemeester Strous feliciteerde het echtpaar met deze uitzonderlijke mijlpaal.

 • Uitbreiding 'Hemels Eetpunt' bij café D'n Ingel

  In het ‘Hemels Eetpunt’ kunnen senioren en iedereen die het fijn vindt om samen met anderen aan tafel te schuiven al van 12.30 tot 15.00 uur terecht voor een driegangenmenu op iedere derde woensdag van de maand. Het eetpunt is nu uitgebreid met de activiteit ‘Señoras Y Señores’.

 • Start deze zomer je eigen bedrijf

  Droom jij ervan een eigen onderneming te starten? Of ben je al gestart maar kun je wel wat hulp gebruiken? En ben je tussen de 15 en 23 jaar? Doe dan mee met het project Zomerondernemer Keyport 2019.

 • Verkeersspreekuur

  Op dinsdag 25 juni 2019  wordt er weer een verkeerspreekuur gehouden. Aanvang 17.00 uur in het  gemeentehuis aan de Markt in Maasbracht.

 • Slijtlaag asfalt diverse wegen in Maasgouw

  Gemeente Maasgouw gaat een slijtlaag aanbrengen op het asfalt op diverse wegen. Deze werkzaamheden zijn gepland op 26 en 27 juni, mits de weersomstandigheden het toelaten.

 • Voorbereidende werkzaamheden fietspad Wessem - Thorn

  De gemeente gaat voorbereidende werkzaamheden uitvoeren aan het fietspad van Wessem naar Thorn. Deze voorbereidende werkzaamheden starten in de week van 10 juni en zijn vóór de bouwvakantie gereed, voorlopend op het grootschalig onderhoud aan dit fietspad dat na de zomer plaatsvindt.

 • Bloembakken in Linne voorzien van nieuwe bloemen

  Zaterdag 25 mei 2019 werden de bloemzuilen op de Nieuwe Markt in Linne weer voorzien van nieuwe bloemen. Deze burgerparticipatie volgt uit het groenfonds van de gemeente Maasgouw.

 • Innovatief waterbergingssysteem toegepast

  Bij de herinrichting van Oud Maasbracht en onder speeltuinen en parkeerplaatsen in de gemeente Maasgouw is een innovatief waterbergings- en infiltratiesysteem toegepast. Het nieuwe systeem zorgt ervoor dat het regenwater  wordt opgenomen in steenwol. Vervolgens vloeit het in 24 uur gedoseerd terug naar de bodem.

 • Hompesche Molen zoekt vrijwillige tuinman (m/v)

  De Hompesche Molen is op zoek naar een tuinman of -vrouw. Deze gaat zich bezighouden met het beheer en onderhoud  van de natuurspeelplaats van OERRR naast de molen. Te denken valt aan het maaien van het ruige groen, het checken van de speelaanleidingen, eventuele reparaties of de bouw van een bijenstal of insectenhotel.

 • Participatieverklaringsceremonie in Maasgouw

  Verschillende inburgeraars hebben de afgelopen weken deelgenomen aan drie workshops in het kader van de participatieverklaring. Zij hebben o.a. meer geleerd over de Nederlandse cultuur. Op 13 mei 2019 ontvingen zij uit handen van wethouder Peters de participatieverklaring.

 • Gemeentejournaal juni 2019

  De 2e aflevering van het gemeentejournaal staat online. In het gemeentejournaal zoomen we in op 2 agendapunten van de raadsvergadering van 6 juni.

 • College van B&W brengt bedrijfsbezoek aan Machinefabriek Bex in Wessem

  Het college van Maasgouw gaat regelmatig op bezoek bij een bedrijf in onze gemeente. Onlangs werd een bezoek gebracht aan Machinefabriek Bex in Wessem.

 • Campagne 'Geen prut in de put!' van start

  Straatputten, ook wel kolken genoemd, raken steeds vaker verstopt door vervuiling met frituurvet, verfresten, hondenpoepzakjes en bouw- en tuinafval. Dit veroorzaakt verstopping en bij hevige regenval overstromen de putten en dat zorgt voor veel overlast. Om dit probleem onder de aandacht te brengen start in Limburg deze week de campagne ‘geen prut in de put’.

 • Kom uit je schuld!

  Veel Nederlanders hebben geldproblemen. En die problemen worden vaak ernstig omdat we gemiddeld 5 jaar wachten met hulp zoeken. In die 5 jaar wordt het oorspronkelijke bedrag ruim 10 keer zo hoog. Dat is zonde. Kom jij eruit?

 • Werkzaamheden Stadspoorten Stevensweert

  Met deze publicatie willen we u op de hoogte brengen van het aanbrengen van stadspoorten in Stevensweert. Op de locatie van de oude stadspoorten aan de Maaspoort en de Veldpoort worden “eigentijdse bogen” aangebracht. De poorten vergoten de beleving van de cultuurhistorie in Stevensweert.

 • Bloembakken in Beegden aangeplant en opgehangen

  Bewoners van De Bongerd, Abelenstraat en de Oosderweg maken Beegden mooier. Samen worden bloembakken aangeplant en opgehangen. Bewoners geven de geraniums komend jaar water.

 • Uitslagen verkiezingen Europees Parlement 23 mei 2019

  Op 23 mei 2019 hebben de verkiezingen voor het Europees Parlement plaatsgevonden.

 • Informatieavond over de steenuil in Maasgouw

  De steenuil heeft het zwaar, doordat het landschap steeds minder geschikt wordt voor zijn leefwijze. Gelukkig kan iedereen een bijdrage leveren om het leefgebied van de steenuil te verbeteren. Donderdag 6 juni organiseert Stichting IKL samen met de gemeente Maasgouw en Vogelwacht Limburg een informatieavond over de steenuil, waarbij de leefwijze, bedreigingen en beschermingsmaatregelen verduidelijkt worden.

 • Hou je aan de snelheidslimiet!

  Net iets te hard rijden lijkt niet erg, maar toch vergroot een paar kilometer te hard rijden de kans op een ongeluk met letsel of dodelijke afloop aanzienlijk, vooral binnen de bebouwde kom. Daarom is 6 mei de campagne gestart over snelheidsgedrag.

 • Onderhoud aan het fietspad Thorn-Wessem

  In een eerdere publicatie hebben we al aangegeven dat we onderhoudswerkzaamheden aan het fietspad Thorn –Wessem willen uitvoeren. De werkzaamheden zullen na de zomervakantie uitgevoerd worden. De aanvraag voor het kappen van de bomen ( kapvergunningen) zijn inmiddels aangevraagd.

 • Dierenverblijven Meersekamp Stevensweert feestelijk in gebruik genomen

   Het ooievaarsnest, insectenhotel, ezel- en schapenstal en bijenstal zijn gemaakt door vrijwilligers van de Vrienden van Meersekamp en afgelopen donderdag 16 mei geopend door Johan Lalieu met een kleine attentie voor de kartrekkers van deze prachtige initiatieven.

 • Informatie(inloop)avond 'Vernieuwing hoogspanningsstation Maasbracht'

  TenneT gaat, op de huidige locatie, het hoogspanningsstation Maasbracht (3802/150 KV) volledig vernieuwen.

 • Aanvraag Koninklijke onderscheiding

  Voor toekenning van een Koninklijke onderscheiding ligt sinds Koninginnedag 1996 de nadruk op de maatschappelijke verdiensten. Dit zijn de bijzondere persoonlijke verdiensten of prestaties van iemand ten behoeve van de gemeenschap: plaatselijk, regionaal of zelfs landelijk.

 • Gewijzigde openingstijden Hemelvaart en Pinksteren

  Op Hemelvaartsdag donderdag 30 mei en vrijdag 31 mei is het gemeentehuis in Maasbracht gesloten en telefonisch niet bereikbaar. Maandag 3 juni zijn we weer geopend volgens de normale openingstijden.

  Het Sociaal Wijkteam is tevens gesloten op donderdag 30 mei en vrijdag 31 mei. Het Sociaal Wijkteam is vanaf maandag 3 juni weer volgens haar normale openingstijden bereikbaar.

 • Vergadering raadscommissie mei

  Op maandag 20 en dinsdag 21 mei 2019 vindt in het gemeentehuis in Maasbracht (Markt 36) de vergadering van de raadscommissie plaats. De commissievergadering is openbaar en is ook te volgen via de link ‘Raadsvergaderingen Maasgouw’ op onze website. Ook kunt u hier na de commissievergadering de video-opnames terug kijken. Naast de vaste vergaderonderdelen, worden de  volgende agendapunten behandeld:

 • Verkeersspreekuur 28 mei 2019

  Op dinsdag 28 mei 2019  wordt er weer een verkeerspreekuur gehouden. Aanvang 17.00 uur in het  gemeentehuis aan de Markt  in Maasbracht.

 • Dodenherdenking 4 mei 2019

  Op zaterdag 4 mei 2019 vond in CC Don Bosco in Heel de gemeentelijke herdenkingsplechtigheid plaats. 

 • Dodenherdenking Maasgouw 4 mei in Don Bosco

  Vrijheid is niet vanzelfsprekend, het is goed om hierbij stil te staan. De gemeentelijke herdenking van oorlogsslachtoffers vindt plaats op zaterdag 4 mei in Heel in zalencentrum Don Bosco. Vanwege de bijzonder slechte weersverwachting is het besluit genomen om deze herdenking naar een binnenlocatie te verplaatsen.

 • Grootschalig onderhoud aan de fietspaden Thorn –Wessem en Horn –Beegden

  Met deze publicatie willen we u op de hoogte brengen van de geplande, grote onderhoudswerkzaamheden aan de fietspaden Thorn –Wessem en Horn –Beegden.

 • Koningsdag 2019

  Op zaterdag 27 april vond de gemeentelijke viering van Koningsdag plaats in Wessem. Het programma werd begeleid door Harmonie Eendracht maakt Macht en Schutterij Sint Joris.

 • Controle hondenbelasting van start

  Vanaf half mei 2019 gaan controleurs in de gemeente Maasgouw huis-aan-huis controleren op het bezit van honden. Dit gebeurt ieder jaar. Deze controles worden uitgevoerd door BsGW. De controleurs bellen bij inwoners van de gemeente aan om het hondenbezit te inventariseren. Deze controleurs kunnen zich legitimeren, vraag daarnaar!

 • Onthulling borden langs grindgatenroute

  In de stralende zon heeft wethouder Johan Lalieu donderdag 18 april officieel de informatieborden langs de Grindgatenroute onthuld. Dit deed hij samen met de werkgroepleden Mien Derkx, Pierre Seuren, Ben van Krimpen en Wil Silkens die dit initiatief tot stand hebben gebracht.

 • Kom naar de gratis Beweegmiddag in Maasbracht!

  Wil je graag meer bewegen en ben je benieuwd naar wat er allemaal mogelijk is? Kom dan naar de gratis Beweegmiddag in Maasbracht! Op vrijdag 17 mei laten de Beweegcoaches van de gemeente Maasgouw je ontdekken dat er voor iedereen een passende en leuke beweegactiviteit is.

 • Uitreiking Koninklijke onderscheidingen

  Dit jaar heeft de jaarlijkse Lintjesregen plaats gevonden op vrijdag 26 april 2019. In de gemeente Maasgouw hebben op deze dag 3 mensen uit handen van burgemeester S.H.M. Strous een onderscheiding mogen ontvangen.

 • 10 jaar Open Inloop in Beegden

  Maandag 15 april vierde de Open Inloop in Beegden haar 10-jarig bestaan. Vrijwilligers van de Open Inloop zorgden voor een bijzondere feestmiddag voor alle deelnemers.

 • Koningsdag 2019

  Op zaterdag 27 april vindt de viering van Koningsdag van de gemeente Maasgouw plaats in Wessem. Het gemeentebestuur nodigt alle inwoners uit die een Koninklijke onderscheiding hebben ontvangen. Ook collegeleden en raadsleden zijn aanwezig op deze feestelijke bijeenkomst.

 • Start bouw 10 patiowoningen Europlein Maasbracht

  Op woensdag 17 april verrichtte Wethouder Tim Snijckers de openingshandeling bij de start van de bouw van 10 patiowoningen aan het Europlein in Maasbracht.

 • Herdenking oorlogsmonument Burgerhout/de Sleye

  Op donderdag 18 april vond de jaarlijkse herdenking plaats van basisschool de Sleye bij het oorlogsmonument Burgerhout in Heel.

 • Voorjaar! Doe mee met Waterklaar en win een plantenbon.

  Straten en tuinen die blank staan na een stortvloed van regen. Of juist het verdrogen van bomen en planten, omdat er wekenlang geen druppel regenwater valt.

 • Wijziging inzameldag huisvuil

  In verband met Pasen wordt het GFT-afval in plaats van maandag 22 april op zaterdag 20 april ingezameld.

 • Verkeersspreekuur 23 april 2019

  Op dinsdag 23 april 2019  wordt er weer een verkeerspreekuur gehouden. Aanvang 17.00 uur in het  gemeentehuis aan de Markt  in Maasbracht.

 • Gewijzigde openingstijden i.v.m. Pasen

  Op 2e Paasdag (maandag 22 april 2019) is het gemeentehuis gesloten en zijn wij telefonisch niet bereikbaar.

 • Onthulling borden langs grindgatenroute op 18 april

  Misschien heeft u ze al zien staan, de tien nieuwe informatieborden langs de grindgatenroute in Heel. Op 18 april a.s. worden deze officieel onthuld door wethouder Lalieu en de werkgroep leden die dit initiatief hebben gerealiseerd.

 • Overhandiging nieuwe maaimachines

  De gemeente Maasgouw gaat het maaien van de gazons vanaf dit jaar in eigen beheer uitvoeren.

 • Fietsproject voor vrouwen met migratie achtergrond succesvol

  Veel vrouwen met een migratieachtergrond kunnen niet fietsen en zijn hierdoor minder mobiel in de regio. Menswel heeft een project opgezet waarbij zij deze vrouwen wekelijks 2 uur fietsles geven. De afgelopen maanden hebben zeven vrouwen deelgenomen aan deze lessen.

 • Veerponten weer in de vaart

  Op 6 april worden de veerponten op de grensmaas weer in de vaart genomen.

 • College op bezoek bij Woon-Zorgvoorziening de Bolder

  Op de eerste etage van het voormalige verzorgingstehuis Dr. Engelsoord in Maasbracht is onlangs een kleinschalige woonvorm gerealiseerd, genaamd de Bolder. De Bolder wordt gerund door zorgondernemersechtpaar Suzanne en Jeffrey Gielkens.

 • Nieuwe voertuigen voor toezichthouders Milieu en Bouwen

  Vanaf 1 april rijden de toezichthouders Milieu en Bouwen rond in nieuwe auto’s. In het kader van duurzaamheid is gekozen voor volledig elektrische voertuigen. Deze auto’s dragen bij aan het verbeteren van het klimaat doordat ze minder CO2 uitstoten dan niet-elektrische auto’s. Er zijn zes nieuwe bedrijfsauto’s aangeschaft.

 • 75 jaar bevrijding in Maasgouw

  In de periode van september 2019 tot mei 2020 willen we graag op diverse momenten in verschillende kernen onze vrijheid vieren.
   

 • NL Doet in de gemeente Maasgouw

  Vrijdag 15 maart en zaterdag 16 maart zijn in de gemeente Maasgouw vele vrijwilligers aan de slag geweest in het kader van de grootste vrijwilligersactie van het land: NL DOET.

 • Kruidenrijke akkerranden

  Het project Bloem- en Vogelrijke akkerranden is al enkele jaren een succes. De gemeenten Peel en Maas, Leudal, Weert, Beesel en Maasgouw stellen zaad beschikbaar om akkerranden en overhoeken bij agrariërs en andere plattelandsbewoners mee door te zaaien.

 • Burgerparticipatie in de openbare ruimte Heel en Beegden

  In 2016 heeft de kern Stevensweert meegedaan met de verkiezing Groenste dorp van Nederland.

 • Gemeentejournaal Maasgouw

  Afgelopen weekend werd de eerste afl evering van het Gemeentejournaal uitgezonden op ML5, voorafgaand aan de raadvergadering van 19 maart 2019.

 • Data kledinginzameling Maasgouw

  In dit bericht leest u op welke data het huis-aan-huis textiel wordt ingezameld voor het tweede kwartaal in de Gemeente Maasgouw.

 • Mantelzorgsalon 'Wat als de zorg van mij niet meer nodig is?'

  Op donderdag 21 maart wordt de eerste mantelzorgsalon van 2019 georganiseerd. Dit keer is het thema ‘Wat als de zorg van mij niet meer nodig is?’

 • Komt u ook naar gebiedsdialoog Beegder- en Hornerheide?

  Vijf terreineigenaren in de Beegder- en Hornerheide willen een gebiedsvisie opstellen voor de Beegder- en Hornerheide. In deze gebiedsvisie komt te staan wat de kwaliteiten en de kansen van het gebied zijn.

 • Wat vindt u van onze website? Geef uw mening en denk met ons mee.

  Bij Gemeente Maasgouw werken we continu aan de verbetering van onze dienstverlening. Een belangrijk onderdeel hiervan is onze website. Via de website geven we inwoners, ondernemers en toeristen informatie over onder andere: lopende projecten, vergunningen, veiligheid en milieu.

 • Gratis hoogstamfruitbomen uitgedeeld in Thorn

  Het Appelras Thoearder Reinette komt terug in Thorn. Op 23 februari gaf wethouder Lalieu de eerste hoogstamfruitboom van het appelras Reinette de Thorn, ofwel de Thoearder Reinette uit aan de inwoners die zich hiervoor hebben ingeschreven.

 • Sleuteloverdracht Maasgouw

  Tijdens twee feestelijke avonden vindt de jaarlijkse sleuteloverdracht plaats in Café Zaal Aod Thoear, Steegputstraat 2-4 in Thorn.

 • Officiele opening Sociaal Maatschappelijk Centrum de Spil

  Donderdag 21 februari is Sociaal Maatschappelijk Centrum de Spil in Maasbracht officieel geopend.

 • Werkzaamheden aan Fietsbrug Linne

  In week 8 t/m week 12 (18 februari tot en met 22 maart 2019) worden werkzaamheden aan De fietsbrug in Linne Uitgevoerd.

 • Informatieavond Chateau Heel

  Na jaren van leegstand gloort een nieuwe toekomst voor Chateau Heel. In 2019 start, naar ontwerp van Buro SBH, de restauratie en transformatie van het Chateau tot een zorgvoorziening voor ouderen.

 • Waterschap Limburg zet nieuwe stap naar sterkere dijken in Heel

  Waterschap Limburg zet een nieuwe stap in de dijkversterkingen bij Heel. De komende weken wordt gestart met de gesprekken over eventuele grondaankopen met grondeigenaren in Heel langs de dijken.

 • Zonnepanelen gemeenehuis Maasgouw

  Gemeente Maasgouw heeft sinds kort 63 zonnepanelen geïnstalleerd op het dak van het gemeentehuis.

 • Gewijzigde ophaaldagen huisvuil ivm carnaval

 • Aan de slag bij Linssen bijSTOX in Maasbracht

  Werkervaring opdoen via een werkgelegenheidstraject? Vanaf deze week kan dat ook bij Bloemen en planten Linssen bijSTOX  in Maasbracht.

 • Sociaal Wijkteam gesloten op maandag 18 februari

  In verband met een training is het Sociaal Wijkteam op maandag 18 februari gesloten. Vanaf dinsdag heten wij u weer van harte welkom.

 • Voorbereidende werkzaamheden voor aanleg gebiedsplan Walburg

  Vanaf 25 februari voert Natuurmonumenten werkzaamheden uit op haar eigendommen in de omgeving van de Duikerweg en de Hompesche Molen in Ohé en Laak.

 • Kennisgeving voorbereiding structuurvisie wonen Midden-Limburg 2018 tot en met 2021, gemeente Maasgouw

  Burgemeester en wethouders van Echt-Susteren, Leudal, Maasgouw, Nederweert, Roerdalen, Roermond en Weert maken ingevolge artikel 1.2.1 van het Besluit ruimtelijke ordening bekend dat zij voornemens zijn een regionale Structuurvisie Wonen Midden-Limburg 2018 tot en met 2021 voor te bereiden.

 • Werkzaamheden Oude Trambaan Thorn

  Enexis brengt stroom en gas bij u in huis, ditzelfde doet de WML m.b.t de watervoorziening. Dit doen we via een ondergronds netwerk van kabels en leidingen. Om storingen te voorkomen, onderhouden wij ons netwerk goed.

 • Alles mag je worden. Behalve ongelukkig. Beloofd?

  Voor de derde keer wordt Roermond On Stage georganiseerd, het beroepsoriëntatieproject voor VMBO-ers.  In persoonlijke ontmoetingen kunnen VMBO-ers kennis maken met beroepsbeoefenaren. De leerlingen leren zo meer over het vak of beroep van een professional. Het Beroepenfeest is op 26 februari 2019 in de Jo Gerrishal in Roermond.

 • Gebruik van het troittoir / de stoep

  Regelmatig zien wij dat auto’s geheel dan wel gedeeltelijk op het trottoir geplaatst worden. De ene keer voor langere duur (parkeren) en de ander keer voor kortere duur (laden, lossen).

 • Nieuw plan voor Op de Konie in Stevensweert

  De gemeenteraad heeft op 29 januari 2019 een nieuw beeldkwaliteitsplan, bestemmingsplan en exploitatieplan vastgesteld voor het gebied Op de Konie in Stevensweert. Wethouder Tim Snijckers: ‘Het nieuwe plan maakt de bouw van 29 woningen mogelijk.

 • Verkeersspreekuur

  Op dinsdag 29 januari 2019  wordt er weer een verkeerspreekuur gehouden. Aanvang 17.00 uur in het gemeentehuis aan de Markt  in Maasbracht.

 • Start Coöperatie Duurzaam Maasgouw

  De Coöperatie Duurzaam Maasgouw is van start gegaan, alhoewel de officiële aftrap nog moet volgen! Dit burgerinitiatief heeft zich ten doel gesteld Maasgouw te verduurzamen. Op de website http://www.duurzaammaasgouw.nl wordt de inwoner van Maasgouw uitgenodigd deel te nemen in de coöperatie en werk te maken van bijvoorbeeld energiebesparing. De coöperatie helpt daarbij.

 • Nationale Voorleesdagen 2019

  Van woensdag 23 januari tot en met zaterdag 2 februari 2019 vonden de Nationale Voorleesdagen plaats. De voorleesdagen zijn van start gegaan met het Voorleesontbijt op woensdag 23 januari.

 • Indienen van een registratieverzoek voor personen van andere lidstaten

  De burgemeester van Maasgouw maakt bekend dat personen van andere lidstaten van de Europese Unie, indien zij ingezetenen zijn van de gemeente Maasgouw, zich bij de gemeente kunnen laten registreren als kiezer van de Nederlandse leden van het Europees Parlement op donderdag 23 mei 2019.

 • Panheel: omleggen hoge druk gasleiding en uitbreiding lage druk gasleiding

  Onze aannemer BAM gaat in opdracht van Enexis Netbeheer werkzaamheden uitvoeren in verband met de sanering van het terrein van de Edelchemie. Zowel de hogedruk als deels de lagedruk leidingen worden vervangen en verplaatst.

 • Deelverordening “Subsidieregeling stimulering Recreatie en Toerisme 2019-2010”

  Op 1 februari  2019 treedt de deelverordening “subsidieregeling stimulering Recreatie en Toerisme 2019-2020” in werking. Deze regeling betreft de 2e tranche binnen het programma Recreatie en Toerisme, samen investeren en kansen benutten.

 • Maasgouw met stand op Boot Düsseldorf

  Van 19 tot en met 27 januari presenteerden de ondernemers van de Nautische Boulevard, de provincie Limburg en de gemeente Maasgouw zich op de beurs Boot Düsseldorf.

 • Informatieavond TenneT over werkzaamheden aan de hoogspanningsverbinding Born-Maasbracht

  TenneT is verantwoordelijk voor het transport van elektriciteit via het hoogspanningsnet in Nederland. Regelmatig zijn er aanpassingen aan dit elektriciteitsnet nodig om ervoor te zorgen dat iedereen in Nederland 24 uur per dag, 7 dagen in de week beschikt over voldoende elektriciteit.

 • Koninklijke onderscheidingen 2019

  Jaarlijks worden er tijdens de traditionele Lintjesregen burgers gedecoreerd die een bijzondere plaats innemen in onze samenleving. Voor toekenning van een Koninklijke Onderscheiding ligt sinds Koninginnedag 1996 de nadruk op de maatschappelijke verdiensten.

 • Verkeersspreekuur 29 januari

  Op dinsdag 29 januari 2019  wordt er weer een verkeerspreekuur gehouden. Aanvang 17.00 uur in het gemeentehuis aan de Markt  in Maasbracht.

 • Koninklijke onderscheidingen

  In 2018 heeft burgemeester Strous aan 6 inwoners van de gemeente Maasgouw een Koninklijke Onderscheiding mogen uitreiken.

 • Vacature van de week Verzorgingshuis St. Jozef in Wessem

  Steunpunt Vrijwilligers Maasgouw helpt zowel vrijwilligers aan een geschikte vrijwilligersplek als organisaties met het vervullen van vacatures door middel van de website www.klikmaasgouw.nl. Deze week zijn diverse vacatures bij Verzorgingshuis St. Jozef uitgelicht.

 • Vergadering raadscommissie januari 2019

  Op dinsdag 15 januari 2019 vindt in het gemeentehuis in Maasbracht (Markt 36) de vergadering van de raadscommissie plaats. De commissievergadering is openbaar en is ook te volgen via deze link. Ook kunt u hier na afloop van de commissievergadering de video-opnames terug kijken. Naast de vaste vergaderonderdelen, worden de volgende agendapunten behandeld:

 • Data huis-aan-huisinzameling Reshare

  In dit bericht leest u op welke data Reshare in het eerste kwartaal van 2019 het huis aan huis textiel gaat inzamelen.

 • Werkzaamheden Panheel

  In verband met de sanering van het terrein van Edelchemie worden de hogedruk en deels de lagedruk gasleidingen vervangen en verplaatst. Deze werkzaamheden vinden plaats langs de St Antoniusstraat, Heelderweg en deels op de Heggertstraat in Panheel.

 • Nieuwjaarstoespraak burgemeester Strous

  Tijdens de nieuwjaarsontmoeting van de gemeente Maasgouw op donderdag 3 januari hield burgemeester Strous zijn nieuwjaarstoespraak.

 • Aangepaste deelverordening Subsidie Evenementen

  Organiseert u een evenement, of wilt u dat in gaan doen? Dan is dit belangrijke informatie voor u. De gemeente heeft een nieuwe subsidievoorwaarde toegevoegd aan de deelverordening Subsidie Evenementen.

 • Aanvulling op uw pensioen

  Heeft u een AOW uitkering zonder aanvullend pensioen? Wist u dat u dan jaarlijks een budget kunt aanvragen als aanvulling op uw inkomen? Dit is het Persoonlijk Participatiebudget Pensioengerechtigden. Dit is voor alleenstaande ouders en gehuwden gezamenlijk € 450,- en voor een alleenstaande € 330,-.

 • Maasgouw feliciteert!

  De heer en mevrouw Brouwers-Knarren uit Maasbracht met hun 60-jarig huwelijk. Burgemeester Strous feliciteerde het echtpaar met deze bijzondere dag.

 • Onderhoudswerkzaamheden Maartenshof in Linne

  Aan de Maartenshof in Linne vinden binnenkort onderhoudswerkzaamheden plaats. De rijweg wordt vervangen door een weg van betonstraatstenen. Ook komen er nieuwe trottoirbanden en goten. Door het aanbrengen van de straatstenen wordt de uitstraling van de Maartenshof opgewaardeerd. In de groenstrook worden ook enkele bomen vervangen door nieuwe bomen.

 • Vet recycle het!

  De gemeente, het waterschap en de waterleidingmaatschappij roepen inwoners op om overtollig (frituur)vet niet door de gootsteen of het toilet te spoelen, maar weg te brengen naar een inzamelpunt. Zeker in deze tijd van het jaar gebruiken inwoners veel vet bij het bakken van oliebollen, fondue of gourmet. Recycle het vet, net als plastic, glas en oud papier. De schade, zoals verstopte riolen en verstoorde zuiveringsprocessen, kost u via de belastingen veel geld.

 • Mogelijkheid voor aanvulling op uw inkomen

  Inwoners met een langdurig lager inkomen die geen uitzicht hebben op inkomensverbetering kunnen jaarlijks een toeslag aanvragen als aanvulling op hun inkomen. Dit kan bijvoorbeeld zijn als u een uitkering van de gemeente ontvangt of als u werkt en uw inkomen niet hoger is dan 120% van de voor u geldende bijstandsnorm. Deze bijdrage heet de individuele inkomenstoeslag.

 • KlikMaasgouw wenst u prettige feestdagen en een voorspoedig en gezond 2019!

  Met al die feestdagen even een momentje van niets doen? Neem dan eens een kijkje op onze website www.klikmaasgouw.nl waar vele leuke en interessante vacatures staan. Iets voor een ander doen geeft voldoening en is onbetaalbaar! Vrijwilligerswerk maakt je leven zinvoller!

 • Uitnodiging nieuwjaarsbijeenkomst 3 januari 2019

  Wij nodigen alle inwoners uit om samen met ons het glas te heffen op het nieuwe jaar. Als inwoner, ondernemer of vertegenwoordiger van een vereniging stellen wij u in staat iedereen in de gemeente een gelukkig Nieuwjaar te wensen .We kijken samen vooruit naar wat 2019 gaat brengen

 • Vacature lid raad van toezicht Bibliocenter

  Onder de naam Bibliocenter vormen de bibliotheken in de gemeenten Maasgouw, Leudal, Nederweert en Weert sinds 1 juli 2008 één grote bibliotheekorganisatie. Bij Bibliocenter is er een vacature voor: lid raad van toezicht.

 • Laat Vmbo'ers kennismaken met uw beroep

  De jaarlijkse kennismaking tussen vmbo-leerlingen en het beroepsleven uit Midden-Limburg, Roermond On Stage, komt er weer aan. Doet u al mee om een kijkje te laten nemen in úw beroepspraktijk?

 • Geslaagde bijeenkomst patrijzenproject Thorn-Wessem

  De stichting IKL en Natuurrijklimburg hebben op woensdagavond 28 november voor  geïnteresseerde bewoners en gebruikers van het buitengebied van Thorn en Wessem een presentatie gehouden over de patrijs.

 • Mantelzorgsalon ‘In gesprek met Mezzo: de landelijke vereniging voor wie zorgt voor een ander

  Op donderdag 13 december wordt de laatste mantelzorgsalon van dit jaar georganiseerd. Dit keer is het thema ‘In gesprek met Mezzo: de landelijke vereniging voor wie zorgt voor een ander.’

 • Inzameling huisvuil Panheel vanaf 2019 op donderdag

  Vanaf 1 januari 2019 wordt het restafval en GFT in de kern Panheel niet langer op woensdag maar op donderdag ingezameld.

 • Belangrijk afvalnieuws

  In verband met kerst en nieuwjaar zijn de ophaaldagen voor het huisvuil gewijzigd.

 • Openingstijden gemeente Maasgouw tijdens de feestdagen

  Tijdens de feestdagen gelden er aangepaste openingstijden.

 • Verkeersspreekuur 18 december

  Op dinsdag 18 december 2018  wordt er weer een verkeerspreekuur gehouden.

 • Reconstructie Maasbrachterweg (gedeeltelijk) en Nieuwe Mergelweg Linne

  De gemeente Maasgouw gaat de Maasbrachterweg (gedeelte vanaf Plantsoenstraat tot aan de Mergelweg) en de Nieuwe Mergelweg in Linne reconstrueren op gebied van riolering, verharding en groen. De start van de uitvoering is gepland medio 2019.

 • Sluiting woning na aantreffen hennepplantage

  Op 21 november sloot burgemeester Strous een woonhuis in Stevensweert. In het woonhuis is een hennepplantage aangetroffen. De verplichte sluiting duurt drie maanden. Dit is het vijfde pand dit jaar dat wordt gesloten op basis van het Damoclesbeleid.

 • Fietsverlichtingscampagne weer van start

  Onder het motto ‘Doe je licht aan’ is de fietsverlichtingscampagne van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Limburg weer in het leven geroepen. Zichtbaar zijn in het verkeer is erg belangrijk. Voor je eigen veiligheid maar ook die van een ander. Jongeren werden afgelopen jaar wederom uitgedaagd om het campagne materiaal te ontwikkelen en zo elkaar attent te maken op veilig gedrag in het verkeer.

 • Herinrichting Oud Maasbracht fase 3

  De gemeente Maasgouw is medio 2018 gestart met het herinrichten van een groot aantal straten in “Oud Maasbracht”. Het herinrichtingsplan betekent vernieuwing van het gemeentelijk rioolstelsel en een complete renovatie van wegen, loopstroken, parkeerstroken en groenstroken.

 • Wij horen graag uw mening!

  De rekenkamercommissie Maasgouw-Roerdalen wil graag uw mening horen over de sociale voorzieningen van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

 • Raad heeft begroting 2019 vastgesteld

  Samen op weg naar een duurzaam Maasgouw, dat is de titel van de programmabegroting 2019. In de Programmabegroting 2019 staat waar het komend jaar geld naar toe gaat en hoeveel. Als gemeente hebben we natuurlijk ook inkomsten. Ook dit staat in de begroting. De gemeenteraad heeft de begroting 2019 op 8 november vastgesteld.

 • Vergadering raadscommissie (november)

  Op maandag 26 en dinsdag 27 december vindt in het gemeentehuis in Maasbracht (Markt 36) de vergadering van de raadscommissie plaats. Naast de vaste vergaderonderdelen, worden de  volgende agendapunten behandeld

 • Huis ter Beegden opent haar deuren

  Aan de rand van Beegden ligt gemeentelijk monument Huis ter Beegden. Na jaren van verval is afgelopen jaar het pand weer in ere hersteld. Huis ter Beegden is gerestaureerd en uitgebreid met een nieuwbouwvleugel.

 • Hoge zorgkosten en een lager inkomen? De gemeente helpt!

  Verwacht u in 2019 hoge ziektekosten? Het kan voordeliger zijn om over te stappen naar de Gemeentepolis van CZ. De Gemeentepolis bestaat uit de basisverzekering én een aanvullende verzekering met extra dekking voor bijvoorbeeld brillen, tandarts of fysiotherapie.

 • Ruim 9 van de 10 fietsers zeer tevreden over fietsknooppuntennetwerk Noord- en Midden-Limburg

  Ruim 90% van de gebruikers is zeer tevreden over de bewegwijzering, de routing en het onderhoud van het fietsknooppuntennetwerk. De grootste pluspunten van dit netwerk zijn volgens respondenten het eenvoudig plannen van fietstochten, de zeer gevarieerde routes en de verassende plekken die men aandoet. Meer dan 95% van de gebruikers beveelt het netwerk dan ook aan bij vrienden en kennissen. Routebureau Noord- en Midden-Limburg deed voor de derde keer onderzoek onder de gebruikers van het fietsknooppuntennetwerk.

 • Patrijzenproject Thorn-Wessem

  Tot voor kort heel normaal maar nu steeds zeldzamer: patrijzen. Niet alleen Maasgouw maar in geheel Nederland gaat het aantal patrijzen drastisch achteruit. Afgelopen zomer hebben enkele burgers stichting IKL uitgedaagd om samen het tij te keren.

 • Inloopbijeenkomst donderdag 22 november dijkversterking Thorn - Wessem

  Op donderdag 22 november 2018 houden we in De Grote Hegge aan de Waterstraat 9 in Thorn een inloopbijeenkomst. Vanaf 16.00 tot 20.00 uur zijn medewerkers van Waterschap Limburg, gemeente Maasgouw en het Rijk aanwezig voor een toelichting of het beantwoorden van uw vragen.

 • Vacature van de week: Bestuursleden gezocht (389 en 390)

 • Afhalen parkeervergunningen 2019 kern Thorn

  Het jaar loopt alweer bijna ten einde. Dit betekent voor bewoners en (medewerkers van) bedrijven van Thorn dat hun parkeervergunning van 2018 per 31 december 2018 verloopt. Wanneer u in 2018 een parkeervergunning heeft ontvangen, dan kunt u vanaf maandag 10 december 2018 tot 1 januari 2019 een nieuwe vergunning voor 2019 afhalen in het gemeentehuis aan de Markt in Maasbracht.

 • NL DOET 2019

  Stichtingen, verenigingen, zorginstellingen en voedselbanken opgelet! Dit is jullie kans om een grote klus te klaren, jullie organisatie te promoten én nieuwe vrijwilligers te werven. Op 15 en 16 maart 2019 organiseert het Oranje Fonds, samen met duizenden organisaties in het land, NL DOET.

 • Gemeente plaatst bladkorven

  Binnenkort zullen de meeste bomen hun blad weer verliezen. Dit kan voor overlast zorgen. Het wijkteam van de gemeente Maasgouw beperkt de overlast voor verkeer en omwonenden zoveel mogelijk door de inzet van veeg- en zuigmachines.

 • Eerste Participatieverklaringsceremonie in Maasgouw

  Op 5 november zijn, na uitreiking door wethouder Peters, de eerste participatieverklaringen door de statushouders ondertekend.

 • Informatieavond over nieuwe landelijke subsidie voor amateursportverenigingen

  Amateursportverenigingen kunnen vanaf 1 januari 2019 van het Ministerie van VWS een subsidie van 20% krijgen voor kosten die gemaakt worden in verband met de aanschaf/bouw en onderhoud van een sportaccommodatie. Dit geldt ook voor de aanschaf en onderhoud van sportmaterialen. Voor investeringen in energiebesparingen en toegankelijkheid geldt zelfs een vergoeding van 35%  van de aanschafkosten.

 • Prijsuitreiking prijsvraag Open Dag Maasgouw

  Tijdens de officiële opening van het gemeentehuis in Maasbracht was er een prijsvraag voor de bezoekers.

 • Update werkzaamheden Oud Maasbracht

  Na de bouwvakantie zijn de werkzaamheden voortvarend gestart. We zijn gestart in de Gertrudisstraat. Vervolgens zijn we via de Rondestraat doorgestoken naar de Binnenweg. Ook wordt inmiddels al gewerkt in de Kruchterstraat.

 • Open dag gemeentehuis

  Afgelopen zaterdag was de officiële opening van het gemeentehuis en aansluitend een Open Dag. Tijdens de opening onthulde de burgemeester samen met een inwoner, raadslid en ambtenaar de Maasgouw Sculptuur.

 • Pleegzorg is plek maken voor een kind in je huis en hart

  Van woensdag 31 oktober t/m woensdag 7 november is het de Week van de Pleegzorg. We vragen hierin aandacht voor de ruim 19.000 pleegkinderen in Nederland. Kinderen die gewoon willen opgroeien in een gezin. Helaas is er nog steeds een tekort aan pleegouders. Terwijl dit zoveel moois kan brengen. Lees het verhaal van Ellen en Willem, pleegouders in hart en ziel.

 • Notenbeemd Thorn opgeschoond

  Op vrijdag 19 oktober is samen met omwonenden de Notenbeemd in Thorn opgeknapt. Samen met IKL is een plan ontwikkeld om het gebied te verfraaien. Een volgende stap is het aanplanten van een hoogstamboomgaard in het gebied. Zo wordt het langzaam maar zeker een gebied van én voor de inwoners van Thorn.

 • De Dodendraad leeft

  De Dodendraad was in de Eerste Wereldoorlog een elektrische grensversperring op de Belgisch-Nederlandse grens. Op de draad stond 2000 Volt. Er vielen daardoor meer dan 1000 slachtoffers. De draad werd door de Duitse bezetter geplaatst om Belgische oorlogsvrijwilligers, vluchtelingen, spionnen, Duitse deserteurs en smokkelaars tegen te houden. Het is dit jaar 100 jaar geleden dat de wapenstilstand werd getekend en dat de Dodendraad werd afgebroken.

 • Woningmarktonderzoek Midden-Limburg

  ‘Voldoende en geschikte huisvesting voor alle inwoners’ is een van de speerpunten van beleid voor de zeven Midden-Limburgse gemeenten.

 • Raadsvergadering gemeente Maasgouw

  Op donderdag 8 november 2018 om 15.00 uur vindt de openbare vergadering plaats over de Programmabegroting 2018 van de raad van de gemeente Maasgouw in het gemeentehuis in Maasbracht (Markt 36).

 • Aandacht op de weg: rij MONO, fiets MONO

  Social media en het verkeer gaan niet samen. Dat vindt bijna iedereen. Toch is het als automobilist of fietser moeilijk om binnenkomende appjes en updates te weerstaan. Een aantal seconden je aandacht niet op de weg houden is heel riskant, niet alleen voor jezelf maar ook voor andere weggebruikers. Daarom is half september de campagne ‘MONO, ongestoord onderweg’ gestart.

 • Fotoalbum felicitatiecruise echtparen 50e huwelijksdag

  Op donderdag 25 oktober vond een minicruise plaats met echtparen die in het tweede deel van dit jaar hun 50e huwelijksdag vieren. Op deze dag zijn een aantal foto’s gemaakt. Deze delen wij graag met u.

 • Start spreekuur wethouder Snijckers

  Wethouder Tim Snijckers start vanaf 31 oktober met een wekelijks spreekuur. Iedere woensdagochtend kunt u tussen 9.00 en 11.00 uur een afspraak met hem maken.

 • De Participatieraad Maasgouw zoekt nieuwe leden

  De Participatieraad Maasgouw vertegenwoordigt de belangen van inwoners die in de bijstand zitten of een laag inkomen hebben (tot 120% van de bijstandsnorm). Deze raad is op zoek naar betrokken inwoners die de bestaande raad willen versterken.

 • Afsluiting bruggen Teggert en Sleydal in Heel in verband met werkzaamheden

  In week 43 en 44 (22 oktober t/m 2 november) worden werkzaamheden uitgevoerd aan de bruggen Teggert en Sleydal in Heel.

 • Theatervoorstelling over dementie ‘Dag Mama’ komt naar Maasgouw

  De veelgeprezen muziektheatervoorstelling ‘Dag Mama’ is op 11 december te zien in Heel. Deze voorstelling over dementie heeft al voor veel uitverkochte zalen gezorgd in Nederland en België. Bent u als zorgprofessional of als naaste nauw betrokken bij dementie? Dan is deze voorstelling echt iets voor u.

 • Verkeersspreekuur op 30 oktober

  Op dinsdag 30 oktober 2018 wordt er weer een verkeerspreekuur gehouden. Aanvang is 17.00 uur in het  gemeentehuis aan de Markt in Maasbracht. U kunt tijdens dit spreekuur vragen stellen en knelpunten bespreken (met betrekking tot verkeer, verkeersveiligheid en parkeren) met medewerkers van de gemeente en de politie.

 • Gemeente doet mee aan de Nationale Duurzame Huizen Route 2018

  De Nationale Duurzame Huizen Route is een onafhankelijk platform waar huiseigenaren zich het hele jaar door kunnen oriënteren op duurzaam wonen. In het voorjaar zijn er thematours en in het najaar is er een verkiezing van het duurzaamste huis.

 • TenneT en gemeente Maasgouw: veiligheid door biodiversiteit

  De hoogspanningsverbindingen van TenneT bevinden zich door heel Nederland en Duitsland en hebben in meer of mindere mate effect op de natuur. TenneT wil een positieve bijdrage leveren aan de natuur.   Op  Vrijdag 12 oktober tekenden gemeente Maasgouw en TenneT TSO een convenant voor het duurzaam en veilig beheren van hoogspanningsverbindingen op de Beegderheide .

 • Coming Out Day

  Vandaag is het Coming Out Dag. Op deze dag is er nationaal en internationaal aandacht  voor het moment waarop een homo, lesbienne, biseksueel of transgender medeburger (LHBT) openlijk voor zijn of haar seksuele voorkeur uitkomt.

 • Aanleg glasvezel buitengebied Noordwest Limburg gestart

  Op woensdag 3 oktober gaf wethouder Lalieu met de wethouders van Nederweert, Peel en Maas en gedeputeerde Hans Teunissen het startsein voor de aanleg van glasvezel in het buitengebied van Noordwest Limburg.

 • Staat uw vereniging ook op de foto?

  De ingrijpende verbouwing van ons gemeentehuis is klaar! Op zaterdag 27 oktober wordt het gemeentehuis feestelijk geopend.

 • Individuele studietoeslag: financiële tegemoetkoming voor studenten met een beperking

  Veel studenten werken naast hun studie om de opleiding te kunnen betalen. Voor studenten met een lichamelijke of geestelijke beperking is het vaak moeilijk om de (voltijds) studie te combineren met een bijbaan.

 • Nieuwe subsidieregeling voor ondernemersinitiatieven

  Voor ondernemers is er een nieuwe subsidieregeling voor initiatieven die bijdragen aan versterking van het winkelgebied en/of het ondernemersklimaat.

 • Gemeente Maasgouw doet mee aan de Nationale Duurzame Huizen Route

  De Nationale Duurzame Huizen Route is een onafhankelijk platform waar huiseigenaren zich het hele jaar door kunnen oriënteren op duurzaam wonen. Via de website kunnen er vragen worden gesteld aan deelnemende huiseigenaren, openen op zaterdag 3 en 10 november en tijdens thematours in het voorjaar huiseigenaren hun deuren.

 • Start reconstructie Veestraat en omgeving in Linne

  In week 42 (de week van 15 oktober) starten de werkzaamheden voor het project ‘Reconstructie Veestraat en omgeving in Linne’.

 • Afvalstoffenheffing

  De gemeente  heeft het ophalen van de huishoudelijke afvalstoffen ondergebracht bij afvalverwerker RD Maasland. Deze zorgt ervoor dat het restafval en het GFT-afval tweewekelijks wordt opgehaald.

 • Opening speeltuin Meersekamp op 12 oktober

  De Meersekamp in Stevensweert is een prachtige plek, waar menig inwoner geregeld te vinden is. Met hulp van de ‘Vrienden van de Meersekamp’ is er de laatste tijd vanalles ontwikkeld in het gebied.

 • Subsidiemogelijkheden voor verenigingen, overheden

  Onlangs werd er door de INTERREG-commissie van de euregio rijn-maas-noord weer een aantal projecten goedgekeurd voor subsidie.

 • Seniorenmiddagen 2018 in teken van sociale voorzieningen in Maasgouw en verantwoord medicijngebruik

 • Mogelijkheid tot het aanvragen van een financiële bijdrage voor ontwikkelingssamenwerkingsprojecten

  Mensen in de gemeente Maasgouw die betrokken zijn bij of zich actief inzetten voor kleinschalige projecten in ontwikkelingslanden, kunnen in 2019 in aanmerking komen voor financiële ondersteuning van hun project.

 • 2e informatieavond reconstructie Maasbrachterweg - Nieuwe Mergelweg in Linne

  De gemeente Maasgouw gaat de Maasbrachterweg (gedeelte Plantsoenstraat - Mergelweg) en de Nieuwe Mergelweg in Linne reconstrueren op het gebied van riolering, verharding en groen.

 • Hompesche Molen genomineerd voor Prins Bernhard Cultuurfonds

  De Hompesche Molen in Stevensweert is genomineerd voor de Inspiratieprijs Prins Bernhard Cultuurfonds Limburg. Vindt u ook dat de Hompesche Molen deze Inspiratieprijs verdient? Breng dan uw stem uit op www.limburger.nl/stem. U kunt uw stem uitbrengen tot 5 oktober.

 • Samen sporten met je kind(eren) op 3 oktober in Maasbracht

  Op woensdagmiddag 3 oktober kunnen kinderen van groep 1 t/m 8 lekker samen sporten met hun papa en/of mama, opa en/of oma of verzorger(s). De activiteiten vinden plaats in de Andreashal in Maasbracht.

 • Volg nu de raadsvergadering live via de gemeentelijke website

  Aanstaande donderdag vindt de eerste raadsvergadering plaats in het verbouwde gemeentehuis. Vanaf donderdag zijn alle raadsvergaderingen van Maasgouw live te volgen via de gemeentelijke website.

 • Sport- en Speldag voor kinderen en volwassenen met een beperking op 6 oktober

  Op zaterdag 6 oktober vindt weer de jaarlijkse Sport- en Speldag plaats in Roermond.

 • Rioolrenovatie en reconstructie Wilhelminalaan Thorn

  De gemeente Maasgouw is gestart met de voorbereiding van een project voor de rioolrenovatie- en reconstructie van de Wilhelminalaan in Thorn. In het project zal de riolering worden vervangen door een gescheiden stelsel, waarbij regenwater afzonderlijk wordt ingezameld en afgevoerd. Dit regenwater wordt zo veel mogelijk geïnfiltreerd in de ondergrond.

 • Cliëntervaringsonderzoek jeugdhulp 2018

  Elk jaar voert de gemeente een ervaringsonderzoek uit onder inwoners die jeugdhulp hebben ontvangen. Zo krijgen we inzicht in de ervaringen met de jeugdhulp en kunnen we de hulp verder verbeteren.

  In opdracht van de gemeente Maasgouw voert onderzoeksbureau Scale MC dit ervaringsonderzoek uit.

 • Wekelijks Taalcafé in Maasbracht start op 3 oktober

  Wil je beter Nederlands leren spreken? Kom dan langs bij het Taalcafé Maasbracht! In het nieuwe Taalcafé van Bibliocenter Maasbracht kun je op een leuke, ontspannen manier samen de Nederlandse taal oefenen.

 • Oproep aan alle verenigingen: op de foto in het nieuwe gemeentehuis

  De ingrijpende verbouwing van ons gemeentehuis is klaar. Op zaterdag 27 oktober gaan we ons gemeentehuis feestelijk openen. De officiële opening is om 12.00 uur.

 • Onderhoudswerkzaamheden gastransportleiding Veestraat Linne

  De firma A.Hak zal in opdracht van Gasunie onderhoudswerkzaamheden uitvoeren aan de gastransportleiding in de Veestraat in Linne. De werkzaamheden starten op 20 augustus en duren tot uiterlijk 12 oktober.

 • Verkeersspreekuur op 25 september 2018

  Op dinsdag 25 september 2018 wordt er weer een verkeerspreekuur gehouden. U kunt tijdens dit spreekuur vragen stellen en knelpunten bespreken (met betrekking tot verkeer, verkeersveiligheid en parkeren) met medewerkers van de gemeente en de politie.

 • Armoede en stress

  Stress speelt een belangrijke rol bij mensen met een klein budget (door een laag inkomen en/of  schulden). Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat armoede het denken van iemand zo overneemt, dat hij/zij minder ruimte over heeft om aan andere dingen te denken.

 • Werkzaamheden aan de Dorpsstraat in Heel

  In de Dorpsstraat in Heel worden enkele civieltechnische werkzaamheden uitgevoerd.

 • Feestelijke opening gemeentehuis

  Op zaterdag 27 oktober gaan wij het verbouwde gemeentehuis in Maasbracht feestelijk openen.

 • Dag voor de Vrede 2018

  21 september is door de Verenigde Naties uitgroepen tot Internationale Dag voor de Vrede. Het doel is een wereldwijde dag van wapenstilstand en geweldloosheid. Op deze dag wapperen de regenboogkleurige vredesvlaggen bij ons gemeentehuis.

 • Onderhoudswerkzaamheden Markt Wessem

  Binnenkort starten er werkzaamheden aan de Markt in Wessem.

 • Informatiebijeenkomst Limburgse Mineraalbrekerij op 18 september 2018

  De gemeente Maasgouw organiseert in samenwerking met de directie van de Limburgse Mineraalbrekerij een informatiebijeenkomst.

 • Open Monumentendag 8 en 9 september 2018

  Komend weekend is het Open Monumentendag. Ook in Maasgouw kunt u dan verschillende monumenten en musea bezichtigen. Op de gemeentelijke website vindt u een overzicht van de activiteiten.

 • Startersdag voor aankomende en pas gestarte ondernemers: ‘Ondernemen doe je samen!’

  Een eigen bedrijf starten is niet altijd even makkelijk. Naast passie en doorzettingsvermogen is een goede voorbereiding een van de pijlers van succesvol ondernemerschap.

 • Ondernemen rondom de Maasplassen: stem je bedrijfsvoering op dit unieke gebied af

  Welke natuur, cultuur(historie) en (water)beheer maken de Maasplassen zo bijzonder? Als je als ondernemer meer over de omgeving weet, kun je dit goed gebruiken in jouw bedrijfsvoering. Vertel jouw gasten authentieke verhalen over het gebied of laat jouw personeel en zakelijke relaties kennis maken met het prachtige gebied waarin jij onderneemt.

 • Gratis excursie 4 september bij oplevering dijkversterkingen

  De inwoners van Roosteren, Stevensweert, Ohé en Laak en Grevenbicht houden droge voeten door de versterkte dijken waaraan Waterschap Limburg en haar partners hebben gewerkt. Wonen en werken langs water brengt risico's met zich mee. De normen voor de veiligheid van onze waterkeringen zijn vernieuwd. Veel waterkeringen in Limburg voldoen nog niet aan de basisveiligheid uit deze norm.

 • Kermis Heel

  Van 1 t/m 4 september is het kermis in Heel.

 • Uitnodiging cursus horeca en recreatieve ondernemingen

  Wat maakt het gebied waarin je onderneemt zo bijzonder? Welke natuur, cultuur(historie) en (water)beheer typeren de Maasplassen? Als je als ondernemer meer over jouw eigen omgeving weet, kun je dit gebruiken binnen jouw bedrijfsvoering.

 • Het thema van de Open Monumentendagen 2018 is ‘In Europa’

  In het weekend van 8 en 9 september kunt u tijdens de Open Monumentendagen ook in Maasgouw een aantal monumenten en musea bezoeken. Met het landelijke thema ‘In Europa’ ligt dit jaar de nadruk op het Europese aspect van monumenten. Wat is de relatie van de monumenten met de landen om ons heen? En hoe zijn ze door die andere landen beïnvloed? In Maasgouw zijn op diverse plaatsen Europese invloeden.

 • Kermis Linne

  Van 25 t/m 28 augustus is het kermis in Linne.

 • De Boels Ladies Tour door Maasgouw

  De absolute wereldtop aan wielrensters komt op 30 en 31 augustus en 1 september naar Limburg. Zij nemen deel aan de Boels Ladies Tour, een meerdaagse wielerwedstrijd van het hoogste niveau.

 • Maasgouw zet een streep door discriminatie

  Op 4 augustus startte de landelijke campagne 'Zet een streep door discriminatie'. Iedereen kan te maken krijgen met discriminatie. Bijvoorbeeld omdat je een beperking hebt, vanwege je leeftijd, vanwege je seksuele voorkeur of vanwege je huidskleur. Iedereen heeft vooroordelen. Daardoor kan het ook gebeuren dat je anderen onbedoeld discrimineert. Omdat discriminatie zo ingrijpend is, staat in Artikel 1 van de Nederlandse Grondwet dat alle mensen in gelijke gevallen gelijk behandeld moeten worden. En dat discriminatie verboden is.

 • Basisregistratie personen (BRP) en geheimhouding van persoonsgegevens

  De persoonsgegevens van alle inwoners van Nederland worden bijgehouden in de Basisregistratie personen (BRP). Het gaat hierbij niet alleen om adresgegevens, maar ook om gegevens over een eventueel huwelijk of geregistreerd partnerschap, nationaliteit, ouders en kinderen.

  Met de persoonsgegevens wordt zorgvuldig omgegaan. Niet iedereen kan zomaar uw persoonsgegevens bij de gemeente opvragen.

 • Opfriscursus Verkeersregels

  Bent u senior en wilt u als ervaren verkeersdeelnemer ook graag nog eens worden bijgespijkerd over de (veranderde) verkeersregels? Grijp nu uw kans!

 • Veerpont tussen Ophoven en Ohé en Laak 20 jaar in de vaart

  Veerpont Willy Claes vaart al 20 jaar tussen Ohé en Laak en Ophoven in Kinrooi. De veerpont ‘Willy Claes’ zet jaarlijks ongeveer 50.000 wandelaars en fietsers af op Nederlandse bodem bij Ohé en Laak of op Belgische bodem bij Ophoven. Om dit jubileum te vieren, werd het pontje in een feestelijk jasje gestoken en waren op woensdag 1 augustus de overvaarten gratis.

 • Zwem alleen op officiële zwemwaterlocaties

  Een laag waterpeil, hoge watertemperatuur en stilstaand water vormen het ideale klimaat voor de blauwalg. De blauwalgen of blauwwieren zijn cyanobacteriën die eruit zien als wier. Blauwalgen zitten van nature in oppervlakte water, maar bij hoge temperaturen kunnen de blauwalgen tot bloei komen en blauw-groene en/of rode-drijflagen vormen.

 • Start herinrichting Oud Maasbracht

  In week 33 starten de werkzaamheden voor het project ‘Herinrichting Oud Maasbracht’. In dit gebied wordt het gemeentelijk rioolstelsel vernieuwd. Verder worden de wegen, loopstroken, parkeerstroken en groenstroken compleet gerenoveerd. Ook wordt de aanwezige vijver opgeknapt. Dit gebeurt in samenwerking met visvereniging I.P.I.V.I. uit Maasbracht.

 • Overlast van ratten. Wat nu?

  De rat heeft een slecht imago. Ze veroorzaken schade en kunnen ziektes overbrengen zoals de ziekte van Weil, Salmonella en Paratyfus. Mensen schrikken daarom vaak als ze een rat zien. Een enkele rat op straat hoeft nog geen probleem te zijn. Het kan een toevallige voorbijganger zijn. Tegelijkertijd kan het echter ook een indicatie zijn van een (te) grote populatie of een achterliggend probleem met bijvoorbeeld zwerfvuil.

 • Plaatselijke afsluiting A73 richting het zuiden van 6 t/m 13 augustus

  Vanwege asfalteringswerkzaamheden aan de A73 zal deze tussen afslag Roermond (19) en het knooppunt Vonderen in zuidelijke richting worden afgesloten voor alle verkeer van maandag 6 augustus 05.00 uur tot en met maandag 13 augustus 05.00 uur.

 • Gemeentehuis weer open

  De verbouwing van het gemeentehuis is klaar. Vanaf dinsdag 31 juli vindt onze dienstverlening weer plaats vanuit het gemeentehuis aan de Markt in Maasbracht.

 • 20 jaar veerpont tussen Ophoven en Ohé en Laak

  Veerpont Willy Claes vaart al 20 jaar tussen Ohé en Laak en Ophoven in Kinrooi. De veerpont ‘Willy Claes’ zet jaarlijks ongeveer 50.000 wandelaars en fietsers af  op Nederlandse bodem bij Ohé en Laak of op Belgische bodem bij Ophoven. Om dit jubileum van de Willy Claes te vieren zijn op woensdag 1 augustus 2018 de overvaarten gratis.

 • Technisch probleem in productieproces paspoorten en identiteitskaarten

  Op vrijdag 29 juni is door de leverancier van de Nederlandse reisdocumenten bij de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG) gemeld dat zich een technisch probleem heeft voorgedaan bij de productie van reisdocumenten in de periode april t/m juni 2018.

 • Eerste ritjes met de Wensbus!

  De inwoners van Maasgouw kunnen sinds 2 juli gebruik maken van de Wensbus. De twee bussen die door de kernen van Maasgouw rijden hebben al verschillende inwoners naar hun gewenste bestemming gebracht. De reacties van de passagiers zijn positief. Ze zijn zeer tevreden en gaven aan vaker met de Wensbus te reizen.

 • Uitgiftepunt Voedselbank Midden-Limburg in Heel

  Vanaf 1 augustus 2018 stelt gemeente Maasgouw een ruimte in Heel ter beschikking aan de Voedselbank Midden-Limburg. Hier zal één dagdeel per week een uitgiftepunt van de Voedselbank Midden- Limburg gerealiseerd worden. Wethouder Peters: ‘Met de voorziening in Heel wordt hulp dichtbij de inwoners die het nodig hebben geboden. Dit vinden wij belangrijk.’

 • Inwoners oud Maasbracht kiezen zelf hun straatverlichting

  Binnenkort start in oud Maasbracht een herinrichting van de rioleringen en de wegen. Een grote opknapbeurt, waarbij ook de straatverlichting wordt vervangen. Samen met de inwoners van oud Maasbracht zijn de plannen voor de herinrichting opgesteld en uitgewerkt.

 • Informatiebijeenkomst voor organisatoren van evenementen

  Organiseert u als vereniging of als (horeca)bedrijf evenementen in de gemeente Maasgouw? De regels op het gebied van brandveiligheid en basishulpverlening zijn veranderd. Tijdens een informatiebijeenkomst krijgt u uitleg over wat deze regelgeving voor u betekent.

 • Plaats geen afval naast de container

  De containers in de wijkmilieuparkjes worden volop gebruikt voor afvalscheiding. Op de meeste plaatsen belandt het afval op de juiste plek: namelijk ín de containers. Maar de laatste tijd wordt er steeds meer afval náást de containers gedumpt. Dat is zeker niet bedoeling, maar wist u dat het zelfs strafbaar is? Indien u betrapt wordt op afvaldumping, of te achterhalen is van wie het afval is kan dat een boete opleveren van minimaal 140 euro!

 • Sluiting gemeentehuis in verband met vakantieperiode en verhuizing

 • Nieuwbouw zonder gas

  Vanaf 1 juli 2018 is de gasaansluitingsplicht vervallen. Dit betekent dat nieuwbouwwoningen niet meer mogen worden voorzien van een gasaansluiting. Dit is een belangrijke stap in de richting van een duurzamere toekomst.

 • Fase 'extra alert' door aanhoudende droogte

  Het is al langere tijd droog in onze regio. Dat betekent dat we met z’n allen extra alert moeten zijn op natuurbranden. Zeker in grote natuurgebieden is het belangrijk om goed op te letten.

 • Bouwwerkzaamheden gemeentehuis afgerond

  De bouwwerkzaamheden aan het gemeentehuis aan de Markt zijn bijna afgerond. Op maandag 25 juni heeft de aannemer het gebouw opgeleverd. Dit betekent dat nu gestart kan worden met de inrichting.

 • Ambassadeurs van het eiland in de Maas

  Al sinds 2017 organiseren Nathalie en John Teunissen uit Stevensweert rondleidingen voor Belgische wandelverenigingen op het eiland in de Maas. Afgelopen week ontvingen ze de 1000e wandelaar.

 • Nieuw bermenbeheer krijgt vorm

  Met ingang van dit jaar is het beheer van de bermen en andere extensief beheerde grasvelden enigszins aangepast. Doel van het nieuwe beheer is om meer ruimte voor biodiversiteit te realiseren.

 • Gezocht: vrijwilligster voor uitstapjes Daelzicht

  Het Steunpunt Vrijwilligers Maasgouw helpt mensen bij het vinden van prettig en zinvol vrijwilligerswerk. Tevens helpt het organisaties bij het vinden en binden van geschikte en gemotiveerde vrijwilligers. Ook geeft het Steunpunt informatie en advies over vrijwilligerswerk. Inschrijving en bemiddeling zijn kosteloos.

 • ZomerBob

  Uit onderzoek blijkt dat 1 drankje al genoeg is om je trek te geven in het volgende. En dat gebeurt razendsnel, omdat alcohol in ongeveer 10 minuten je hersenen bereikt.

 • Nog geen jodiumtabletten ontvangen?

  In oktober 2017 hadden alle huishoudens met kinderen tot 18 jaar per post een doosje jodiumtabletten moeten ontvangen.

 • Gezocht: wandel- en/of fietsmaatje voor St. Anna

  Het Steunpunt Vrijwilligers Maasgouw helpt mensen bij het vinden van prettig en zinvol vrijwilligerswerk. Tevens helpt het organisaties bij het vinden en binden van geschikte en gemotiveerde vrijwilligers. Ook geeft het Steunpunt informatie en advies over vrijwilligerswerk. Inschrijving en bemiddeling zijn kosteloos.

 • Gesprongen waterleiding Heerstraat Noord Beegden

  Op de Heerstraat Noord in Beegden is een waterleiding gesprongen. WML is bezig met de herstelwerkzaamheden.

  De verwachting is dat de werkzaamheden nog enkele uren duren. De werkzaamheden kunnen voor overlast voor het verkeer zorgen.

 • Gezond en Wel, Maasgouw op weg naar positieve gezondheid

  Op 13 juni jl. nam Jessie Smeets–Palmen afscheid als wethouder. Een op de toekomst gericht onderdeel van dit afscheid was een inspiratiesessie door dr. Marja van Vliet rond het thema ‘positieve gezondheid’. Hiermee werd ook de aftrap gegeven voor de actualisering van het Maasgouws gezondheidsbeleid.

 • Gebruik drones

  We zien steeds vaker dat gebruik wordt gemaakt van vliegen met een drone. Als u zich aan de regels houdt, dan mag dat. Deze regels verschillen overigens tussen hobbymatig (particulier) en professioneel (zakelijk) gebruik.

 • Buurtpark Vlasaardstraat Thorn

  Op initiatief van enkele omwonenden is samen met buurtbewoners een herinrichtingsplan gemaakt voor het plantsoen aan de Vlasaardstraat. Van dit plantsoen wordt een buurtpark gemaakt.

 • Europese subsidie voor de regio

  Op 6 juni jl. kende de euregio rijn-maas-noord aan 5 grensoverschrijdende projecten een subsidie toe van in totaal 118.000 euro. De bijdrage werd betaald uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

 • Toename eikenprocessierups

  De rupsen komen vanaf april uit de eitjes. Na de winterperiode komen de eikenbomen in het blad. De rupsen eten van dit verse blad. De gemeente Maasgouw spuit een biologisch bestrijdingsmiddel in de eikenbomen, dat op de bladeren terecht komt. De eikenprocessierups eet hiervan en gaat dood. In de eerste 2 fases van hun leven zijn de rupsen heel kwetsbaar, ze overlijden door regen en harde wind.

 • Verkeersspreekuur op dinsdag 26 juni

  Op dinsdag 26 juni 2018 wordt er weer een verkeersspreekuur gehouden. U kunt tijdens dit spreekuur vragen stellen en knelpunten bespreken (met betrekking tot verkeer, verkeersveiligheid en parkeren) met medewerkers van de gemeente en de politie.

 • Glasvezel buitenaf gaat glasvezel aanleggen in buitengebied van Noordwest Limburg

  Het buitengebied van Noordwest Limburg krijgt glasvezel! Maandagmiddag werd het eindpercentage bekendgemaakt.

 • Sluiting panden na aantreffen hennepplantage

  Burgemeester Strous sluit met ingang van 18 juni twee panden. In de panden, een in Maasbracht en een in Stevensweert, werden hennepplantages aangetroffen. De verplichte sluiting duurt drie maanden.

 • Glasvezel buitenaf gaat glasvezel aanleggen in buitengebied van Noordwest Limburg

  Het buitengebied van Noordwest Limburg krijgt glasvezel! Maandagmiddag werd het eindpercentage bekendgemaakt.

 • Nieuwe gemeenteraad

  Op 21 maart heeft u kunnen stemmen voor de gemeenteraad van Maasgouw. Na deze verkiezingen en de benoeming van de nieuwe wethouders op 29 mei, is de samenstelling van de gemeenteraad voor de periode 2018-2022 bekend.

 • Plaatselijke afsluiting A2 richting het noorden op 15/16 juni, 16/17 juni en 23/24 juni

  Vanwege asfalteringswerkzaamheden op de viaducten Kruisweg en Kloosterstraat in Maasbracht zal de A2 tussen het knooppunt Vonderen en afslag Maasbracht (43) in noordelijke richting afgesloten worden voor alle verkeer gedurende de volgende periodes:

 • Onthulling Wensbussen Maasgouw

  Onder grote belangstelling en een stralende zon werden op zaterdag 2 juni jl. de 2 Wensbussen aan de inwoners van Maasgouw gepresenteerd.

 • Geen avondopenstelling gemeentehuis tijdens zomerperiode

  In de zomerperiode van dinsdag 3 juli t/m dinsdag 14 augustus is er géén avondopenstelling.

 • Dorpsgaard Notenbeemd Thorn

  Op 6 juni jl. heeft er een overleg plaatsgevonden met omwonenden van de Notenbeemd in Thorn. Aanleiding was het verzoek van de buurt om op de plek van een verlaten moestuin een ontmoetings- of rustplek te creëren voor omwonenden en recreanten.

 • Grote belangstelling informatieavond 'Is uw vereniging AVG-proof?' op 22 mei jl.

  De informatiebijeenkomst voor verenigingen over de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), ook wel bekend als ‘privacywetgeving’, werd druk bezocht.

 • Vernieuwde site Wonen in Maasgouw in de lucht

  De website woneninmaasgouw.nl is helemaal opnieuw vormgegeven. Eerst was de site een opsomming van de kavels die de gemeente te koop heeft. Nu kun je op de site ook nog heel veel informatie vinden over hoe fantastisch het is om in een van onze kernen te wonen. En je vindt er links naar het actuele woningenaanbod.

 • Statushouders opgeleid in Werken in het groen

  Vrijdag 1 juni jl. hebben 4 statushouders hun MBO-1-diploma Werken in het groen ontvangen. De opleiding volgden zij in combinatie met werken in het wijkteam van de gemeente Maasgouw.

 • Geen gemeentegids in 2018

  We krijgen de laatste tijd weer telefoontjes van bedrijven en organisaties die gebeld worden voor advertenties in informatie- en bedrijvengidsen.

 • Groene Tegels

  Op de kruispunten van de Echterstraat met de Kruchterstraat en de Julianastraat in Maasbracht wordt een pilotproject gerealiseerd met een nieuw vergroeningsconcept van verharde oppervlaktes: het Groene Tegelconcept van GreensTile.

 • Samen op weg naar een duurzaam Maasgouw

  Vanaf 29 mei jl. heeft de gemeente Maasgouw een nieuwe coalitie, die wordt gevormd door Lokaal Belang, CDA en VVD. Dit zijn de 3 partijen die bij de gemeenteraadsverkiezingen de meeste stemmen hebben behaald. Samen hebben deze partijen 14 van de 19 zetels in de gemeenteraad.

 • 'Wat er ook gebeurt: zoek altijd naar nieuwe kansen'

  Na 12,5 jaar neemt Jessie Smeets (62) uit Maasbracht op 13 juni afscheid van “de mooiste baan die er bestaat’. Het wethouderschap. Ze blijft actief als raadslid voor het CDA.

 • Afsluiting verkeersplein Ei van St. Joost van vrijdag 8 t/m maandag 11 juni

  Vanwege asfalteringswerkzaamheden aan het verkeersplein Ei van St. Joost en de op- en afritten van de A2, zullen deze van vrijdag 8 juni 21.00 uur t/m maandag 11 juni 05.00 uur voor alle verkeer - met uitzondering van fietsers en bromfietsers - worden afgesloten.

  Het overige verkeer zal door middel van bebording worden omgeleid.

 • Uitnodiging afscheidsreceptie Jessie Smeets-Palmen

  Jessie Smeets-Palmen neemt op 13 juni 2018 afscheid als wethouder van de gemeente Maasgouw. Vanaf de gemeentelijke herindeling in 2007 maakte zij deel uit van ons college.

 • Burgemeester presenteert burgerjaarverslag

  Het burgerjaarverslag van 2017 is klaar. In dit jaarverslag geeft burgemeester Strous inzicht in zijn werkzaamheden van het afgelopen jaar.
  Het verslag kunt u hier vinden.

  Per maand ziet u:

  • een paar afspraken uit zijn agenda
  • een twitterbericht
  • een kort verslag van een bijzondere gebeurtenis uit die maand
 • Maasgouw is eerste bijvriendelijke gemeente van Limburg

  De gemeente Maasgouw heeft het predicaat ‘Bijvriendelijke’ gemeente gekregen. In onze gemeente leven 116 verschillende soorten bijen en dat is opmerkelijk veel. Dit komt doordat het landschap in onze gemeente erg geschikt is voor wilde bijen. Maar ook omdat Maasgouw maatregelen neemt om de leefomgeving van wilde bijen te verbeteren.

 • Bloembakken Havenstraat Maasbracht

  Net als afgelopen jaar, zullen de ondernemers aan de Havenstraat in Maasbracht zorgdragen voor het onderhoud van de bloembakken.

 • Start maaien bermen en ruwe gazons in week 22

  De gemeente Maasgouw zal in week 22 starten met het maaien van de bermen binnen- en buiten de bebouwde kom.

 • Verkeersspreekuur 29 mei

  Op dinsdag 29 mei 2018 wordt er weer een verkeersspreekuur gehouden. Het spreekuur is om 17.00 uur in het tijdelijk gemeentehuis aan de Kruisweg in Maasbracht. U kunt tijdens dit spreekuur vragen stellen en knelpunten bespreken (met betrekking tot verkeer, verkeersveiligheid en parkeren) met medewerkers van de gemeente en de politie.

 • De wensbussen zijn er!

  Het geduld is lang op de proef gesteld en onze chauffeurs staan al een tijdje in de startblokken. Maar nu zijn ze er: de Wensbussen van Maasgouw!

 • Open Inloop Brachtbeek bestaat 3 jaar

  In april viel er wat te vieren in Maasbracht-Beek. De Open Inloop bestond 3 jaar. De Inloop is opgezet door een groep enthousiaste vrijwilligers voor de senioren van Brachtbeek die het prettig vinden om samen met anderen gezellig een praatje te maken en een spelletje te doen. Er wordt in groepjes gekaart, rummikub gespeeld en koersbal gedaan. Iedere 2e en 4e woensdag van de maand zijn inwoners vanaf 14.00 uur welkom bij de Inloop in het Baekerhoes.

 • AFGELAST: Wijkschouw met inwoners in Beegden

  De geplande wijkschouw in Beegden op 23 mei om 19:00 uur gaat niet door wegens een gebrek aan aanmeldingen.

 • Valse brieven BsGW in omloop

  Inmiddels zijn er meerdere meldingen ontvangen van valse brieven die door BsGW lijken te zijn verzonden. Echter het gaat hierbij steeds om brieven die niet van BsGW afkomstig zijn.

 • Start 't Zunke in Stevensweert

  Samen genieten van een vers bereide maaltijd, gezelligheid en een praatje maken. Sinds kort is dat mogelijk in Stevensweert bij ’t Zunke. In een huiselijke sfeer bereiden ouderen en/of alleenstaanden onder begeleiding van vrijwilligers een gezonde, warme maaltijd. ’t Zunke is iedere donderdag van 10.00 tot 14.00 uur in de kantine van de tennisvereniging aan de Julianalaan. Na het eten is er nog tijd om gezellig iets te drinken en een praatje te maken.

 • Verwijderen groen in Onder de Bomen in Thorn

  De struiken en ander groen rond de oude muur, die ooit het goed Groenenberg in Thorn afbakende, wordt in week 21 verwijderd.

 • Wijziging afvalinzameling Pinksteren

  In verband met Pinksteren wijzigt de inzameling van het GFT-afval.

 • Toespraak Dodenherdenking 4 mei

  De toespraak van burgemeester Strous op 4 mei 2018 te Linne.

 • Het Eurobad gaat weer open

  Vanaf Hemelvaartsdag 10 mei is buitenbad Eurobad in Maasbracht weer open. De bassins zijn dan compleet gerenoveerd en weer gebruiksklaar voor een heerlijke, lange zomer vol zwemplezier dicht bij huis.

 • Gezellige opening speeldveld Luikelveld Maasbracht

  Op 21 april is de nieuwe speel- en ontmoetingsplek Luikelveld in Maasbracht feestelijk geopend door wethouder Math Wilms. Zonder de geweldige inzet van buurtbewoners van de Luikstraat en Merkelstraat was deze plek er niet gekomen.

 • Opslag landbouwplastic

  Maagouw is een landschappelijk fraaie gemeente. En dat proberen we zo te houden.

 • Informatieavond 'Is uw vereniging AVG-proof?'

  Op 25 mei 2018 treedt de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in werking. Voor verenigingen gelden er ook wettelijke verplichtingen waaraan zij moeten voldoen. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om voorschriften over het vastleggen en beschermen van (privacy)gegevens van leden.

 • Controle hondenbelasting van start

  In de laatste week van mei 2018 gaan controleurs in de gemeente Maasgouw huis-aan-huis controleren op het bezit van honden. Dit gebeurt ieder jaar. Deze controles worden uitgevoerd door BsGW.

 • Gewijzige inzameldagen huisvuil in verband met Hemelvaartsdag

  In verband met de feestdagen wijzigen de inzameldata afval

 • Ooievaarsnest en huiszwaluwtil Meersekamp Stevensweert geplaatst

  Op 26 april zijn het nieuwe ooievaarsnest en de huiszwaluwtil in de Meersekamp in Stevensweert neergezet. Dit als kroon op het werk van een heleboel betrokken mensen uit Stevensweert en omgeving.

 • Bestrijding eikenprocessierups

  Gemeente, provincie of Rijkswaterstaat zijn verantwoordelijk voor het beheersen en bestrijden van de eikenprocessierups op bomen in hun beheer.

 • Wijkschouw met inwoners in Beegden

  De gemeente Maasgouw nodigt u uit om samen met wethouder Lalieu deel te nemen aan een wijkschouw in Beegden.

 • Uitreiking Maasgouw Sculptuur

  Ter gelegenheid van zijn afscheid als raadslid van de gemeente Maasgouw heeft burgemeester Strous op vrijdag 27 april 2018 de Maasgouw Sculptuur uitgereikt aan de heer G.(Ger) H.J. Reijners.

 • Uitreiking Koninklijke onderscheidingen

  Dit jaar heeft de jaarlijkse Lintjesregen plaats gevonden op donderdag 26 april 2018. In de gemeente Maasgouw hebben op deze dag 5 mensen uit handen van burgemeester S.H.M. Strous een onderscheiding mogen ontvangen.

 • Gemeente Maasgouw dient beroep in tegen revisievergunning De Heus

  De gemeente Maasgouw heeft beroep ingediend tegen de revisievergunning die de provincie Limburg heeft afgegeven aan diervoederbedrijf De Heus in Maasbracht. Het college van burgemeester en wethouders vindt dat de revisievergunning onvoldoende rekening houdt met het woon- en leefklimaat van de inwoners van de gemeente. Ook vindt zij dat de aanvraag en de vergunning op onzorgvuldige wijze tot stand zijn gekomen. Daarom vraagt de gemeente nu aan de rechter om de vergunning te vernietigen.

 • Dodenherdenking 2018

  Op vrijdag 4 mei vindt de gemeentelijke herdenking van de oorlogsslachtoffers plaats in Linne.

 • Statushouders opgeleid in Werken in het groen

  Ongeveer een jaar geleden is een aantal statushouders uit Maasgouw gestart met de MBO-1-opleiding ‘Werken in het groen’. Op vrijdag 20 juni ronden 4 statushouders deze opleiding af met een praktijkexamen. Het theoriegedeelte hebben ze al eerder gehaald. De opleiding volgden ze in combinatie met het werken in het wijkteam van de gemeente Maasgouw.

 • Onderzoek natuurgebieden

  Studenten van de HAS in Den Bosch gaan de komende weken onderzoek verrichten op de Hornerheide, rondom het Drinkwaterspaarbekken De Lange Vlieter, landgoed Exaten en de Beegderheide. Zij doen dit onder begeleiding van Bosgroep Zuid Nederland en in samenspraak met de belangrijkste grondeigenaren van het gebied: Waterleidingmaatschappij Limburg, Stichting het Limburgs Landschap, de heer Magnée en de gemeenten Leudal en Maasgouw.

 • Wadi’s Stevensweerterweg

  Afname biodiversiteit

  Het aantal insecten neemt al jaren dramatisch af in Nederland. 75% van alle insecten is de afgelopen 30 jaar verdwenen. De laatste 50 jaar zijn 20 vlindersoorten uitgestorven. Maar ook met andere soorten, zoals bijen en hommels, gaat het slecht. Dit is ongunstig voor de insecten zelf, maar ook voor veel vogelsoorten die ervan leven. Daar willen we wat aan doen.

 • Wilt u meehelpen aan het verbeteren van het fietsknooppuntensysteem?

  In Noord- en Midden-Limburg is sinds 2010 een fietsknooppuntensysteem van 1500 kilometer aangelegd. Dit wordt beheerd en onderhouden door Routebureau Noord- en Midden-Limburg. Zij doen dit ook in onze gemeente.

 • Wat kunnen wij nog meer met 12 miljoen funshoppers?

  Bent u ondernemer in toerisme en recreatie in Limburg? Wilt u meedenken over de potentie van toerisme en recreatie in Midden-Limburg? Kom dan op 7 mei naar een bijeenkomst bij Roompot Weerterbergen. Hier kunt u meepraten met de politiek over de toekomst van deze belangrijke regio en aanhaken bij de toekomstige ontwikkelingen. Er wordt een nieuwe subsidieregeling voor u als ondernemer toegelicht. Ook deelt een aantal succesvolle collega’s hun ervaringen. En wellicht dat dan tevens een eerste tipje van de sluier opgelicht kan worden over de nieuwe attractie die in de regio ontwikkeld gaat worden!

 • Wijziging inzameling afval ivm Koningsdag

  In verband met Koningsdag wijzigt de inzameldag van het GFT-afval. De vrijdagroute van 27 april wordt verplaatst naar zaterdag 28 april 2018.

 • Koninklijke Nederlandsche Motorboot Club met zestig luxe motorjachten in Maasbracht tijdens Koningsweekend

  Op Koningsdag, vrijdag 27 april, komen leden van de Koninklijke Nederlandsche Motorboot Club met ca. 60 motorjachten naar Maasbracht voor hun jaarlijkse seizoensopening.

 • Brede coalitie Lokaal Belang - CDA - VVD

  Informateur Johan Lalieu (lijsttrekker Lokaal Belang) heeft de informatiefase in de gemeente Maasgouw afgerond en maakt bekend dat een brede coalitie gevormd gaat worden van Lokaal Belang, CDA en VVD. Gezamenlijk hebben deze partijen 14 van de 19 zetels in de gemeenteraad van Maasgouw.

 • Verkeersspreekuur op 24 april

  Op dinsdag 24 april wordt er weer een verkeersspreekuur gehouden. U kunt tijdens dit spreekuur vragen stellen en knelpunten bespreken met betrekking tot verkeer, verkeersveiligheid en parkeren. De medewerkers van de gemeente en de politie staan u graag te woord.

 • Goed gesprek met onze dorpsraden

  Sinds 2015 komen inwoners uit verschillende dorpsoverleggen en ambtenaren van de gemeente Maasgouw regelmatig bij elkaar om te praten over burgerparticipatie. Doel van deze bijeenkomsten is de samenwerking tussen inwoners en gemeente te verbeteren voor een optimale invulling van inwonersbehoeften en leefomgeving.

 • WhatsApp-borden geplaatst

  Misschien heeft u ze al zien staan, de nieuwe WhatsApp-borden die zijn geplaatst in alle dorpen van Maasgouw. De borden staan op strategische plekken bij toegangswegen en maken inbrekers en andere overlastplegers er op attent dat er een BuurtWhatsApp-groep actief is. Maandag 9 april werd in Linne het laatste bord geplaatst.

 • Besteding Stevolgelden en burgerparticipatie in openbare ruimte Ohé en Laak

  Ter compensatie van de overlast is bij de ontgrindingen in de omgeving van Stevensweert en Ohé en Laak voor elke ton gewonnen grind, geld in een fonds gestopt. Onlangs heeft de gemeenteraad besloten om deze zogenaamde Stevolgelden, die nog steeds in reserve staan, vrij te maken voor Stevensweert en Ohé en Laak.

 • Schone Maas

  Na een hoogwaterperiode blijft op de oevers van de Maas veel zwerfafval achter. Dit is niet alleen erg lelijk, het is ook gevaarlijk voor dieren die dit afval opeten of zich eraan verwonden. Ook in het water is het afval een probleem. Hier draagt het bij aan de steeds groter wordende vervuiling van het water met plastic, de zogenaamde ‘plastic soep’.

 • Informatieavond nieuwe privacywetgeving (AVG)

  Op 25 mei 2018 treedt de nieuwe privacy wetgeving (AVG) in werking. Met deze AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) worden de regels rondom het gebruik van persoonsgegevens aangescherpt. Op grond hiervan moeten organisaties, stichtingen en verenigingen voldoen aan een bepaalde mate van privacybescherming voor de gegevens van leden en vrijwilligers die zij in hun administratie hebben.

 • Geslaagde Dikke Banden Race in Brachterbeek

  Op zondag 8 april vond tijdens de jeugdwielerronde in Brachterbeek de Decathlon Dikke Banden Race plaats.

 • Correctie watertappunten

  Vorige week heeft in VIA Maasgouw een overzicht gestaan van de watertappunten in onze gemeente. Dit overzicht was helaas niet compleet.

 • Bijeenkomst veteranen Maasgouw

  Gemeente Maasgouw heeft veel waardering voor het risicovolle werk dat veteranen verrichten en hebben verricht voor onze samenleving.

 • Gezocht: penningmeester voor Gemeenschapshuis Baekerhoes

  Het Steunpunt Vrijwilligers Maasgouw helpt mensen bij het vinden van prettig en zinvol vrijwilligerswerk. Tevens helpt het organisaties bij het vinden en binden van geschikte en gemotiveerde vrijwilligers. Ook geeft het Steunpunt informatie en advies over vrijwilligerswerk. Inschrijving en bemiddeling zijn kosteloos.

 • Hou je aan de snelheidslimiet

  Iedereen rijdt weleens net iets harder dan toegestaan. Soms bewust, om verloren tijd in te halen. Vaak onbewust, omdat we onze snelheid gewoon niet in de gaten hebben. Een paar kilometer boven de limiet lijkt onschuldig, maar kan al gauw ernstige gevolgen hebben. Zeker in de drukke bebouwde kom. Daar heb je te maken met fietsers, oudere voetgangers en spelende kinderen. Die gedragen zich niet altijd voorspelbaar. Maar bij een aanrijding is de kans wel heel groot dat ze ernstig gewond raken. Of erger…

 • Resultaten onderzoek over kermissen bekend

  Een tijdje geleden hebben we onderzoek gedaan naar uw mening over kermissen. Ook in Maasgouw lopen de bezoekersaantallen van kermissen terug. Is dit evenement nog wel van deze tijd? Of moet dit anders worden ingevuld? Op zulke vragen probeerden we antwoord te krijgen in dit onderzoek.

 • Succesvolle voorjaarsbijeenkomst voor sport-, cultuur- en jeugdclubs

  Op 27 maart vond er een bijeenkomst plaats voor sport-, cultuur- en jeugdclubs. Vrijwilligersnet Nederland, het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) en de gemeente Maasgouw gaven wetenswaardige presentaties over verschillende onderwerpen. Hieronder volgt een samenvatting van de 3 thema’s van deze avond.

 • WML-watertappen weer aangesloten

  Met de lente voor de deur, worden de diverse WML-watertappunten in onze gemeente weer aangesloten. Vanaf komende week kunnen onze inwoners en bezoekers weer genieten van een lekker bekertje of flesje echt Limburgs kraanwater.

 • Maasgouw stelt zich kandidaat voor landelijke intocht Sinterklaas 2019

  De gemeente Maasgouw heeft zich bij de NTR aangemeld als gastheer voor de landelijk Sinterklaasintocht in 2019. Maasgouw wil de landelijke intocht in 2019 organiseren in de haven van Maasbracht. Vanwege een verbouwing van het gemeentehuis en een grote reconstructie in de oude kern van Maasbracht was een kandidaatstelling voor de intocht van 2018 niet mogelijk.

 • Informatieavond glasvezel voor buitengebied Maasgouw

  De campagne ‘Glasvezel buitenaf’ in Noordwest Limburg is gestart. Als u in het buitengebied woont, dan kunt u zich aanmelden voor een glasvezelaansluiting én een abonnement. Als 50% van de bewoners dit vóór 11 juni 2018 doet, wordt er glasvezel aangelegd in het gebied.

 • 8e editie zwemsportdag voor mensen met een beperking

  Zaterdag 14 april vindt de jaarlijkse regionale zwemsportdag voor mensen met een beperking plaats. Deze dag wordt georganiseerd door zwembad en waterskibaan de IJzeren Man, Iedereen Kan Sporten Midden-Limburg en PSW Vrije tijd. Deze dag wordt mede mogelijk gemaakt door onder andere De Ronde Tafel Weert, ZPC de Rog, Punt Welzijn, Drukkerij van Deursen, De Lions en vele vrijwilligers.

 • Unieke Historische Momenten

  Dit jaar is het 25 jaar geleden dat de historische kern van Stevensweert werd aangewezen als beschermd dorpsgezicht. Ook de vereniging Amici Insulae en het Streekmuseum Stevensweert / Ohé en Laak bereiken dit jaar een mijlpaal, namelijk het 35-jarig bestaan.

 • Gezocht: toegewijde vrijwillig(st)er voor Proteion St. Jozef in Wessem

  Het Steunpunt Vrijwilligers Maasgouw helpt mensen bij het vinden van prettig en zinvol vrijwilligerswerk. Tevens helpt het organisaties bij het vinden en binden van geschikte en gemotiveerde vrijwilligers. Ook geeft het Steunpunt informatie en advies over vrijwilligerswerk. Inschrijving en bemiddeling zijn kosteloos.

 • Nieuwe gemeenteraad geïnstalleerd

  Donderdag 29 maart vond de eerste vergadering van de nieuwe gemeenteraad plaats. De raadsleden werden geïnstalleerd en legden de eed of verklaring+belofte af. Zij kunnen nu aan de slag voor de komende 4 jaar.

 • Fiets-voetveer Ohé en Laak – Ophoven vanaf 1 april in de vaart

  Met Pasen (1 april 2018) gaat het fiets- voetveer tussen Ohé en Laak en Ophoven weer in de vaart. Het vaart op Eerste en Tweede Paasdag van 10.00 uur tot 18.00 uur.

 • Fietskaart 2018

  Met het voorjaar in aantocht kan de fiets weer uit de schuur voor een recreatief tochtje. Voor het uitstippelen van een aantrekkelijk tochtje kunt u gebruik maken va het uitgebreide fietsknooppuntensysteem.

 • Breerpark verfraaid door ’t Breerke

  Basisschool ’t Breerke ligt in het Breerpark. Afgelopen winter hebben kinderen al eens geholpen om het park te verfraaien door kruidenmengsels door te zaaien en bloembollen te planten.

 • Onderzoek naar wandelvoorkeuren

  De landelijke stichting Wandelnet is bezig met een onderzoek naar leefstijlen en wandelvoorkeuren. Dit onderzoek wordt gebruikt om meer inzicht te krijgen in de wensen en behoeften van de wandelaars in Nederland. Hierdoor kunnen de diverse producten en diensten verbeterd worden, zoals routegidsen, route-informatie, nieuwsbrieven, website en adviezen aan routebureaus.

 • Schooltuin Basisschool de Toermalijn aangeplant

  Afgelopen winter is door de kinderen van Basisschool de Toermalijn in Maasbracht het vlechtscherm rondom de tuin gemaakt. Medewerkers van PSW hebben trottoirtegels gelegd.

 • Wijziging inzameldag huisvuil

  In verband met Pasen wordt het restafval ingezameld op zaterdag 31 maart in plaats van maandag 2 april.

 • Tijdelijke wegafsluiting Oude Trambaan te Thorn

  Op 4 april worden er tussen 7.30 en 17.00 uur werkzaamheden uitgevoerd aan het riool aan de Oude Trambaan in Thorn ter hoogte van huisnummer 1 tot aan de Akker. Er is dan geen doorgaand verkeer mogelijk. De basisschool is bereikbaar via Eind. De wegomleiding loopt via de straten Eind, Schoolstraat en Akker. Deze route wordt met omleidingsborden aangegeven.

 • Afscheid gemeenteraad

  Op dinsdag 27 maart vindt er om 19.30 uur een openbare raadsvergadering plaats, waarbij afscheid wordt genomen van de oude gemeenteraad van Maasgouw. Sommige raadsleden hebben zich niet meer verkiesbaar gesteld of zijn niet herkozen. De bijeenkomst vindt plaats in het voormalige gemeentehuis in Heel. U bent van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn.

 • Installatie nieuwe gemeenteraad

  Op donderdag 29 maart wordt de nieuwe gemeenteraad geïnstalleerd. Dit gebeurt tijdens een openbare raadsvergadering. U bent van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn. De bijeenkomst start om 19.30 uur in het voormalige gemeentehuis in Heel.

 • Achtste editie zwemsportdag voor mensen met een beperking

  Zaterdag 14 april vindt de jaarlijkse regionale zwemsportdag voor mensen met een beperking plaats. Deze dag wordt georganiseerd door zwembad en waterskibaan de IJzeren Man, Iedereen Kan Sporten Midden-Limburg en PSW Vrije tijd.

 • Uitslag gemeenteraadsverkiezingen en referendum

  Op 21 maart 2018 heeft 50,5% van de kiesgerechtigden inwoners gestemd voor de gemeenteraadsverkiezingen. De einduitslag is: