HOME  |  Wonen & Leven  |  Dorpskernen  |  Ohé en Laak

Ohé en Laak

Ohé en Laak is een klein, idyllisch dorp met ongeveer 900 inwoners. Samen met Stevensweert vormt Ohé en Laak het ‘Eiland in de Maas’. Het eiland is ongeveer 5 km lang en 2,5 km breed. De plassen die ontstaan zijn uit zand- en grindwinning worden gebruikt voor water- en natuurrecreatie.

Er zijn verschillende fietsroutes die door Ohé en Laak lopen. Met het veerpontje De Walborgh is het voor voetgangers en fietsers mogelijk om de oversteek naar België te maken.

Ohé en Laak en Stevensweert behoorden tot de bezittingen van de graven Van den Bergh. Graaf Herman Frederik bouwde rond het midden van de 17de eeuw kasteel Walburg. Rond 1920 werd dit imposante complex gesloopt. Het Sint Anna kapelletje dat bij dit kasteel werd gebouwd is nog altijd te zien op de hoek van het weggetje naar de Hompesche Molen.

Het edelmanshuis Hasselholt met een jaartalsteen uit 1548 werd van een dreigende ondergang gered door een restauratie rond 1970. Het bevat mooie gevels met kenmerken uit de gotiek en de Maaslandse renaissance.

Vooral in Laak is de oorspronkelijke lintbebouwing nog goed herkenbaar. In het dorp liggen enkele mooie historische boerderijen, waaronder de 18e eeuwse Maasdalhoeve Huize Geno in Ohé en Het Witte Huis in Laak.