HOME  |  Wonen & Leven  |  Dienstverlening  |  Vragen over corona en politiewerk

Vragen over corona en politiewerk

Op deze pagina vind je antwoorden op de meest gestelde vragen aan de politie. Bijvoorbeeld over handhaving en boetes. Voor overige vragen verwijzen we onderaan naar specifieke pagina's op Rijksoverheid.nl en RIVM.nl.

Vanaf 1 juni zijn de regels versoepeld. Wat is nu belangrijk?

  • Houd 1,5 meter afstand.
  • Vermijd drukte
  • Geef elkaar de ruimte
  • Werk zoveel mogelijk thuis
  • Heb je klachten? Blijf dan thuis

Lees hier meer over de versoepelingen na 1 juni.

Dus ik mag naar buiten?

Ja. Maar vermijd drukte. Lukt het niet om op 1,5 meter afstand van anderen te blijven, ga dan ergens anders heen. Heb je klachten (verkouden, hoesten), blijf dan thuis tot de klachten over zijn.

Mag ik met vrienden buiten chillen, picknicken, barbecueën, etc.?

Dit is nu toegestaan. Je moet wel altijd 1,5 meter afstand van elkaar kunnen houden. Mensen uit één huishouden mogen dichterbij elkaar zijn.
Lukt dat afstandhouden niet, dan kan het nog steeds zijn dat je een boete krijgt (vanaf 3 personen). 

Waar vind ik de noodverordening?

Kijk hier bij welke veiligheidsregio je hoort en vind daar de noodverordening die voor jou geldt. 

Mag ik met 3 of meer personen gaan wandelen of buiten sporten?

Samen buiten sporten mag weer. Ook als je ouder bent dan 18 jaar. Maar je moet wel altijd onderling een afstand van 1,5 meter aanhouden. 

  • Voor jongeren tot en met 12 jaar geldt dat zij geen 1,5 meter afstand dienen te houden tijdens het sporten. Sporten is georganiseerd met begeleiding en is enkel in de buitenlucht toegestaan.  Er is geen maximale groepsgrootte.
  • Jongeren van 13  tot en met 18 jaar moeten wel 1,5 meter afstand tot elkaar houden. Ook sporten zij georganiseerd met begeleiding in de buitenlucht. Er is geen maximale groepsgrootte. 
  • Voor volwassenen, boven de 18 jaar, geldt dat zij altijd 1,5 meter afstand tot elkaar houden. Ook wanneer zij sporten met begeleiding.

Zijn er nog meer regels over samenkomsten versoepeld?

De Rijksoverheid heeft nog een paar samenkomsten versoepeld. Lees hier welke.

Met wie mag ik in de auto?

Mag ik met een vriend(in), familielid of collega (dus met 2 personen totaal) in één auto zitten als we geen huisgenoten zijn?

Het is erg onverstandig om met een vriend, buurman of collega in één auto te zitten. Doordat je zo dicht bij elkaar zit, loop je namelijk een grotere kans om het coronavirus te krijgen én om het te verspreiden. Ook als je maar met z'n tweeën bent. De basisafspraak is dat we áltijd 1,5 meter afstand houden als we niet tot één huishouden behoren. Je kunt er geen boete voor krijgen.

Mag ik met 3 mensen in één auto zitten als we geen huisgenoten zijn?

Het is onverstandig én strafbaar om met 3 personen (of meer) in een auto te zitten als je niet uit hetzelfde huishouden komt. De norm is namelijk dat je 1,5 meter afstand moet kunnen houden, en dat lukt in een personenauto bijna nooit. Het kan je een boete opleveren van 390 euro (of 95 als je tussen de 13-17 bent). 

Als twee mensen uit één huishouden (bv broer en zus) in één auto zitten, mag er dan nog een vriend meerijden?

Nee. Twee huisgenoten tellen dan niet ineens voor één persoon. Als er ook een vriend(in) in de auto stapt, zijn dit nog steeds drie personen uit verschillende huishoudens. En kun je dus alle drie een boete krijgen. 

Als ik met mijn kind (12 jaar of jonger) in de auto zit, mag dan ook een vriend/vriendin/oma/opa meerijden? 

Nee, als de twee andere inzittenden (boven de 12) niet tot één huishouden behoren, telt het kind als derde persoon en kun je een boete krijgen.
Je voldoet dan aan de beschrijving dat je strafbaar bent als je met 3 of meer personen in één auto zit als je niet tot één huishouden behoort. 

Stel ik wil samen met mijn partner wat leuks gaan doen met 2 neefjes/nichtjes van 12 jaar of jonger. Mogen we dan met elkaar in één auto?

Voor kinderen van 12 jaar en jonger geldt de norm van 1,5 meter niet. Als de andere inzittenden uit één huishouden komen, mogen zij met zijn allen in één auto zitten.  

Mijn moeder/vader is slecht ter been, maar moet naar de huisarts/ziekenhuis. Mag ik haar met de auto ophalen en wegbrengen?

Volgens de regels zouden we dat af moeten raden omdat jullie niet tot één huishouden behoren. Maar mensen die voor kwetsbaren zorgen, zijn in deze periode hard nodig. Daarom rekenen we erop dat je het contact beperkt, maar in geval van nood - bijvoorbeeld bij een bezoek aan de huisarts of het ziekenhuis - helpt waar nodig.  

Mag mijn kind met een schoolbusje naar (speciaal) basisonderwijs?

Gezien het feit dat de overdracht van het virus tussen deze jonge leerlingen minder voorkomt en de 1,5 meter eis daar minder streng is, zullen we op dit vervoer niet actief handhaven.

Mijn werkgever wil dat we met 3 mensen in de werkbus naar het werk gaan. Mag dat?

De basisafspraak is dat we áltijd 1,5 meter afstand houden als we niet tot één huishouden behoren (dus een gezin of anderszins huisgenoten zijn). Met drie of meer mensen in een werkbus kun je nooit genoeg afstand houden. Hierdoor loop je een grotere kans om het coronavirus te krijgen én om het te verspreiden. Doe je dit i.v.m. je werk, dan raden we je aan om met je werkgever te bespreken of er andere mogelijkheden zijn. Misschien met twee busjes rijden? Of een plexiglas afscheiding maken? Als je werkgever geen oog heeft voor de afstand kan er een boete gegeven worden van 4350 euro. 

Mijn werkgever laat ons op te korte afstand van elkaar werken. Wat kan ik doen?

Je werkgever is verantwoordelijk voor jullie gezondheid. Hij moet er dus voor zorgen dat jullie minimaal 1,5 meter kunnen aanhouden. Kaart het bij je werkgever of leidinggevende aan. Wordt er niet geluisterd, schakel dan de ondernemingsraad of de vakbond in. Je kunt het ook melden bij de Inspectie SZW, via een speciaal meldformulier.  

Wat doet de politie aan busjes van een uitzendbureau vol tuinbouwpersoneel?

Als een uitzendbureau/werkgever vervoer regelt en teveel mensen op te korte afstand van elkaar in een voertuig stopt, dan krijgt het uitzendbureau/werkgever een boete van 4350 euro. Zij worden namelijk verantwoordelijk gehouden. De inzittenden krijgen alleen een boete als ze geen ruimte willen maken of het voertuig willen verlaten. Als de vervoerder zijn best heeft gedaan om de afstand aan te houden, door stoelen te verwijderen of plexiglas afscheidingen te maken, kan van de boete worden afgezien.

Vragen over handhaving en boetes

Waarvoor gaan politie en boa's boetes uitdelen en hoe hoog is die boete? 

Ben je met drie of meer mensen bij elkaar op straat en houden jullie géén 1,5 meter afstand, dan ben je nog steeds strafbaar. We gaan ervan uit dat je die regel inmiddels kent en je daar aan probeert te houden. Maar omwille van jouw en onze gezondheid handhaven wij hier nog steeds op. In de meeste gevallen spreken we je eerst aan en waarschuwen we. Luister je niet, dan krijg je een boete. Op sommige plekken zien we dat mensen de maatregelen blijven overtreden en dat waarschuwen niet helpt. In dat geval delen we direct een boete uit. Blijf je na een boete nog steeds te dicht bij elkaar, dan kunnen we je aanhouden.

Voor 13 t/m 17-jarigen is de boete 95 euro. Ook is het mogelijk minderjarigen in overtreding door te sturen naar HALT. Voor 18 jaar en ouder is het 390 euro.
Ben je ouder dan 18 jaar, dan kan de boete tot een aantekening op je strafblad. De overheid en het Openbaar Ministerie buigen zich hier momenteel over.

De maatregelen gelden niet als je met personen uit je eigen huishouden op straat bent. Kinderen t/m 12 jaar mogen gewoon samen buiten spelen. Ouders of verzorgers die toezicht houden, moeten wel 1,5 meter afstand tot elkaar houden.

Kan ik de politie bellen als ik meer dan drie mensen bij elkaar zie? 

Dat is alleen strafbaar als drie of meer mensen de onderlinge afstand van 1,5 meter niet aanhouden. Gaat het om een winkel of om een terras of restaurant, meld dit dan bij de gemeente. Zij gaan over vergunningen. Bij een dringende situatie, of bijvoorbeeld in het weekend als de gemeente gesloten is, kun je bellen met de politie via 0900-8844. Of meld het via ons meldformulier. Het nummer 112 is alleen voor situaties waarin elke seconde telt. 

We nemen je melding serieus, maar het kan wel zijn dat er op dat moment iets speelt dat urgenter is. We kunnen er dan voor kiezen om die locatie voortaan beter in de gaten te houden.

Vragen over afstand houden

Moeten politieagenten niet zelf ook 1,5 meter afstand houden? 

In de noodverordening zijn wij als politie - samen met enkele andere vitale beroepsgroepen - uitgezonderd van de regels. We kunnen anders simpelweg ons werk niet doen. Daarnaast houden we, daar waar het kan, echt wel 1,5 meter afstand van elkaar.

Mag ik een verjaardag vieren met familie/vrienden?

Voor iedereen geldt: vermijd drukte. Maar sinds 1 juni 2020 geldt er geen maximum meer voor het ontvangen van bezoek. De 1,5 meter afstandregel blijft wel gelden. 

Hoe zit het met visite ontvangen, achterop een fiets of scooter zitten en buitenspelende kinderen?

De Rijksoverheid heeft veel van deze vragen al op deze plek beantwoord.