HOME  |  Wonen & Leven  |  Coronavirus  |  Videoboodschappen en columns  |  Een videoboodschap van burgemeester Stef Strous

Een videoboodschap van burgemeester Stef Strous (03-07-2020)

Burgemeester Stef Strous heeft naar aanleiding van het coronavirus een (video)boodschap voor alle inwoners van Maasgouw.

Videoboodschap

Transcriptie videoboodschap burgemeester Stef Strous

Beste inwoners van de gemeente Maasgouw, goedendag.

Het jaar 2020 begon positief. In mijn nieuwjaarstoespraak, in een volle zaal, sprak ik van veel gemeenschapszin; en dat wij ons leven als cijfer bijna een 8 gaven. Ik hoopte dat aan het einde van 2020 iedereen in Maasgouw zijn of haar leven een 8 zou geven.

Bestuurlijk waren we in januari en februari druk met thema’s als duurzaamheid en het stikstofprobleem. In februari drong tot ons door dat er in China een virus was, corona. We vierden nog gewoon carnaval of gingen op wintersport. Korte tijd later was er sprake van een pandemie.

Door de coronacrisis zijn we met elkaar in een uitzonderlijke situatie terecht gekomen. Ons altijd zo levendige Maasgouw is op 16 maart grotendeels tot stilstand gekomen, zowel maatschappelijk als economisch. Onze straten, scholen, sportaccommodaties, cafés en restaurants en kapsalons bleven leeg. Verzorgingshuizen konden geen bezoek meer toelaten. Het was heel onwerkelijk.

Wij zagen en zien nog steeds dat veel ondernemers het moeilijk hebben. Hiermee ook veel werknemers die plotseling geen baanzekerheid meer hebben. Dit doet pijn. Alle evenementen en bijeenkomsten waren afgelast. Velen werden ziek. De ziekenhuizen raakten overbelast en de ic-afdelingen dreigden onvoldoende capaciteit te hebben. In Maasgouw overlijden 13 mensen met als doodsoorzaak corona. 97 mensen werden in het ziekenhuis opgenomen.

Als gemeente zijn we sinds maart elke dag bezig om de gevolgen van de coronacrisis aan te pakken. Een lokale vertaling te geven aan de landelijke maatregelen om het virus in te dammen.  In alles proberen we zorgvuldige afwegingen te maken. In plaats van bij mensen thuis feliciteerde ik de laatste maanden veel mensen via de telefoon met hun 60, 65 en zelfs 70-jarig huwelijk. Deze bezoeken heb ik erg gemist.

Juni en juli zijn in andere jaren de maanden waar wij als college van B&W naar uitkijken. In Maasgouw vieren we op een rondvaarboot samen met echtparen die 50 jaar getrouwd zijn hun huwelijksdag. Er zijn veel kleinere en grotere festivals en afsluitende concerten, waar we voor uitgenodigd worden. Maar nu zijn ze er niet.

Na zo’n 4 maanden zien we dat de maatregelen effectief zijn. Het aantal besmettingen is momenteel volgens de GGD heel laag. Het kabinet heeft de maatregelen nu verder versoepeld. Veel activiteiten kunnen weer worden opgepakt vanaf 1 juli.

Alles vanaf anderhalve meter, tot er een vaccin is. We kijken weer vooruit. U mag weer bij uw geliefden en vrienden op bezoek. De terrassen zijn open.  Sommigen kiezen er voor dit jaar op vakantie te gaan in binnenland of buitenland. Het leven lijkt weer enigszins normaal te worden. Veel kan weer. Verenigingen en organisaties zijn creatief  bezig om binnen de nieuwe mogelijkheden activiteiten op te pakken voor deze zomer en het najaar. Het kost hoofdbrekens om weer de juiste invulling te geven aan activiteiten die voorheen routinematig werden opgepakt.

Maar ik weet zeker dat er mooie evenementen gepland gaan worden.  We zijn veerkrachtig.  Ik wens iedereen veel succes. Hopelijk is het snel mogelijk om elkaar tegen te komen bij een kermis, een concert, een sportactiviteit, het kindervakantiewerk of een ander evenement.

Ik wens iedereen een mooie, veilige en gezonde zomer.