HOME  |  Wonen & Leven  |  Coronavirus  |  Videoboodschappen en columns  |  Column Tim Snijckers: Uitdagingen van het nieuwe normaal

Column Tim Snijckers: Uitdagingen van het nieuwe normaal (18-06-2020)

Tim Snijckers

Door corona werd een groot deel van mijn agenda leeggemaakt. Veel activiteiten, bijeenkomsten, openingen, etc. konden niet doorgaan. In de thuissituatie gaf dit een bepaalde vorm van rust. Extra tijd met mijn gezin, kleine klusjes werden geklaard, er werd rustig gegeten en de kinderen gingen goed georganiseerd naar bed. Zoveel rijkdom dat er bijgekomen is thuis (niet dat het eerder geen rijkdom was, maar anders) zoveel merk je ook dat er een leegte ontstaat.

Het contact met de inwoners, diegene waar je de politiek voor bent ingegaan, is heel anders geworden. Naast ondernemend Nederland staat ook cultureel Nederland onder druk. Los van het feit dat voor verenigingen en stichtingen inkomsten teruglopen en er daardoor een financieel onzekere tijd ontstaat, zijn er ook onzekerheden over de opstart. Dit brengt ook de vraag met zich mee wanneer willen, dan wel durven onze inwoners weer hun cluppie aan te moedigen als dit weer mag? Wanneer willen ze weer naar een museum toe om al het moois te bezichtigen? Vragen waar de verenigingen en stichtingen nu mee worstelen. Vragen waar ik ook mee worstel. Hoe wordt onze sociale-culturele opstart in het ‘nieuwe normaal’?

En die oproep doe ik aan u allen. Als gemeente proberen we zo veel mogelijk medewerking te verlenen. Ik ben er dan ook trots op dat wij in Maasgouw het sporten direct aan de gang hadden. Goed contact tussen de verenigingen en de gemeente zorgde ervoor dat de inhoudelijke kennis en kunde van de verenigingen gekoppeld was aan de kennis van wet- en regelgeving bij de gemeente. Ook bij de terrassen lukte ons dat. Afgelopen week had ik contact met de muziekverenigingen en jeugd- en kindervakantiewerken. Ik sluit niet uit dat we ook dus de andere groepen om de tafel krijgen. Allemaal op zoek naar het ultieme antwoord op die ene vraag: hoe ziet het nieuwe normaal er uit? Laat ik maar direct de winstwaarschuwing geven, dat ultieme antwoord is er niet. En we zullen met ons allen naar een goede modus moeten zoeken.

Ondanks dat ik worstel met de vraag hoe we opstarten, ga ik die opstart met vertrouwen tegemoet. Het opstarten van de sport ging goed, de openstelling van de terrassen ging goed. Als ik iets merk in Nederland, en zeer zeker in de Maasgouwse kernen, dan is het saamhorigheid, we zoeken samen naar oplossingen. Creativiteit ten top en ondernemend. Bij alle uitdagingen waar wij een oplossing voor vinden, zetten we corona op de uitdagingenlijst erbij. En hoop ik dat we ons snel weer kunnen zien bij sociale, sportieve en culturele evenementen. Op welke manier, of onder welke voorwaarden dan ook. Dit zodat iedereen weer kan genieten van al dat moois dat we in Maasgouw hebben!