HOME  |  Wonen & Leven  |  Coronavirus  |  Videoboodschappen en columns  |  Column Stef Strous: De zomer van 2020

Column Stef Strous: De zomer van 2020 (02-07-2020)

Stef Strous

Samen met u is de gemeente sinds maart elke dag hard bezig om de gevolgen van de coronacrisis aan te pakken. We bewegen nu aantoonbaar de goede kant op. Daar ben ik heel blij om.  We moeten echter alert blijven. Zoals onze minister van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport het vertaalde: ‘Wij zijn dan wel klaar met het virus. Het virus is nog niet klaar met ons’. De landelijke maatregelen worden zo zorgvuldig en daadkrachtig mogelijk vertaald naar de Maasgouwse situatie. Dit vraagt erom dat we in goed contact blijven met u, onze inwoners, bedrijven en instellingen. 

Juni en juli zijn traditioneel gezien de maanden waar ik als burgemeester altijd naar uitkijk. Zo vieren we samen, op een rondvaartboot, de gouden bruiloften (50 jaar) met onze echtparen. Er zijn veel kleine en grote festivals, evenementen en concerten waar we als college van B&W voor worden uitgenodigd en graag aanwezig zijn. Belangrijke momenten voor een warm samenzijn en voor mij persoonlijk een goede manier om voeding te blijven houden met wat er leeft en speelt in Maasgouw.

Eén van de meest aansprekende jaarlijkse evenementen waar velen met mij naar uitkijken, is het Oud Limburgs Schuttersfeest. Normaal gesproken vaste prik voor het eerste en tweede weekend van juli. Alle schutterijen uit Maasgouw en de omliggende Midden-Limburgse dorpen verheugen zich om met andere schutterijen samen te komen en de sportieve strijd aan te gaan op de schutterswei. Alle burgemeesters zijn dan aanwezig voor het defilé. De zaterdag erna is het kavelen. Ik weet dat ik dan weer present moet zijn: 'We hebben hele goede schutters die altijd meedingen om ‘D’n Um’. Dit jaar zijn alle activiteiten helaas afgelast om verspreiding van het virus tegen te gaan.

Sinds maart heb ik maar een enkele keer de ambtsketen om gehad, bij een digitale raadsvergadering en een ‘virtuele’ dodenherdenking. Veel mensen feliciteerde ik via de telefoon met hun 60, 65 en zelfs 70-jarig huwelijk. Normaliter mag ik met ambtsketen op bezoek komen in aanwezigheid van soms wel vier generaties. De contacten en bezoeken heb ik erg gemist. Gelukkig mag de keten komende vrijdag weer om. Dan krijgen 11 inwoners hun Koninklijke Onderscheiding uitgereikt in aanwezigheid van een beperkt aantal familieleden en vertegenwoordigers van verenigingen. Ik kijk ernaar uit!

Afgelopen week zijn door het kabinet de maatregelen verder versoepeld. Veel activiteiten kunnen weer worden opgepakt. Het kost hoofdbrekers bij verenigingen en organisatoren om de juiste invulling te geven aan activiteiten die voorheen routinematig werden opgepakt. Maar ik zie veel creativiteit en enthousiasme. We zijn veerkrachtig. Ik wens iedereen veel succes. Hopelijk komen we elkaar weer snel tegen bij een concert, een sportactiviteit of een ander evenement zoals het kindervakantiewerk.

Ik wens u een mooie, veilige en gezonde zomer.

Stef Strous

Burgemeester Maasgouw