HOME  |  Wonen & Leven  |  Coronavirus  |  Column Carla Peters: Laten we samen de eerste stap zetten!

Column Carla Peters: Laten we samen de eerste stap zetten! (25-06-2020)

Carla Peters

De economie draaiende houden is heel belangrijk voor onze welvaart en leefbaarheid en om armoede tegen te gaan. Door de coronacrisis is er veel veranderd. 

Iedere keer realiseer ik mij hoe zaken aan elkaar verbonden zijn. Met ondernemers ben ik digitaal in gesprek gegaan over de zaken waar zij tegenaan lopen. Dit verschilt per ondernemer en per branche. Bijvoorbeeld de continuïteit die in gevaar komt doordat bevoorrading stopt, de uitdagingen om contactberoepen te kunnen uitvoeren en horecaondernemers die geen grote groepen mensen mogen ontvangen. Doordat zij geen grote groepen mensen mogen ontvangen is dit ook een belemmering voor bijvoorbeeld verenigingen. Zij kunnen hun activiteiten daardoor minder goed ontplooien.

Voor ondernemers heeft deze situatie veel impact op de omzet en de personele bezetting. Zij hebben geen/weinig opbrengsten terwijl de vaste lasten doorlopen. Ook inwoners kunnen in geldproblemen komen doordat hun inkomen minder wordt of wegvalt. Uit een onderzoek van Nibud blijkt dat 20% van de Nederlanders zijn inkomsten nu al ziet teruglopen als gevolg van de coronacrisis. Inwoners van Maasgouw die zich zorgen maken over hun financiële situatie kunnen terecht voor gratis hulp bij het Sociaal wijkteam. Zij zijn indien nodig de verbindende schakel met verschillende instanties. Ook voor een luisterend oor kunnen inwoners hier terecht. Om ondernemers in coronatijd te ondersteunen zijn er verschillende noodmaatregelen. Op www.gemeentemaasgouw.nl/coronavirus staat hierover meer informatie.

Wat ik belangrijk vind in deze tijd is dat we aandacht hebben voor elkaar. Er rust helaas nog altijd een taboe op het onderwerp armoede. Laten we proberen om dat te doorbreken. Een beetje aandacht kan het verschil maken om iemand op weg te helpen. Steun iemand die het moeilijk vindt om te delen dat hij niet altijd mee kan doen, omdat de financiën het niet toe laten. Voor een ieder is flexibel zijn, hulp durven vragen en kwetsbaar opstellen nodig om weer nieuwe stappen te maken. Of je nu ondernemer bent of inwoner of in sommige gevallen beiden, laten we samen de eerste stap zetten, voor een gezonde focus op de toekomst!