HOME  |  Wonen & Leven  |  Coronavirus  |  Videoboodschappen en columns  |  Boodschap en update burgemeester Stef Strous

Boodschap en update burgemeester Stef Strous (03-04-2020)

Burgemeester Stef Strous heeft naar aanleiding van het coronavirus een (video)boodschap voor alle inwoners van Maasgouw. 

Videoboodschap

Boodschap burgemeester Stef Strous

Beste inwoners van de gemeente Maasgouw, goedendag

Door de coronacrisis zijn we met elkaar in een uitzonderlijke situatie terecht gekomen. Ons altijd zo levendige Maasgouw is op onderdelen tot stilstand gekomen, zowel maatschappelijk als economisch. Onze straten, scholen, sportaccommodaties, cafés en restaurants blijven voorlopig leeg. Dit blijft heel onwerkelijk. De door de regering afgekondigde noodmaatregelen gelden tot en met 28 april.

We hebben te maken met een onzichtbare, maar zéér merkbare dreiging waartegen wij onszelf én elkaar moeten blijven beschermen. Vandaag, morgen, zolang als het nodig is... Het college van Burgemeester en Wethouders begrijpt, ziet en voelt dat dit veel onzekerheid, leed en zorgen met zich meebrengt.

Wij drukken u dan ook op het hart dat we, met elkaar, sterk moeten zijn en blijven. We moeten samen zorgvuldig uitvoering geven aan de getroffen maatregelen. Ook nu de maatregelen langer van kracht blijven. Hou vol! Alleen samen krijgen we het coronavirus onder controle! Het is al vaak gezegd: blijf 1,5 meter afstand houden en kom met niet meer dan 3 mensen samen!

Deze week heb ik met een toezichthouder verschillende supermarkten in Maasgouw bezocht. Ik zie dat het personeel en de klanten zich heel goed aan de regels houden. De bedrijfsleiders voelen zich zeer verantwoordelijk. Ik ben onder de indruk!

De toezichthouders en wijkagenten gaan dagelijks op pad. Zij geven aan dat onze jongeren in de dorpen en op de verschillende verzamelplekken, goed gehoor geven aan de maatregelen. Heel mooi! Houd dit vast en blijf elkaar aanspreken, jongelui!

Wij zien dat veel ondernemers het ongelofelijk moeilijk hebben. Hiermee ook veel werknemers die plotseling geen baanzekerheid meer hebben Dit doet pijn. Heel veel pijn! Zo zit de horeca op slot. Maar ook ZZP’ers en veel bedrijven hebben het écht moeilijk. Onze oproep is dan ook: Beste ondernemer, maak gebruik van de door de overheid beschikbaar gestelde voorzieningen. Zoals de Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers. Op onze website vindt u alle informatie. Wij proberen u zo goed mogelijk te helpen. Nee, ik weet het, uw problemen zijn hiermee niet opgelost. Maar als overheid doen we wat we kunnen binnen onze mogelijkheden.

Een ander gegeven is dat vieringen zoals Koningsdag en Dodenherdenking zijn afgelast. Vieringen met een grote maatschappelijke waarde. Zeker dit jaar, 75 jaar na de bevrijding. Daarnaast zijn ook alle andere evenementen in Maasgouw in ieder geval tot 1 juni verboden. Evenementen waarvan verenigingen de voorbereiding hebben moeten afbreken en waar veel mensen naar uit hebben gekeken. Heel spijtig voor ons allemaal.

Speciaal sta ik stil bij de overlijdens. Bij sterfgevallen kunnen nabestaanden nu niet zoals gebruikelijk afscheid nemen van hun geliefde, hun vriend of vriendin, hun collega of buurtgenoot. Ik leef met u mee.

Op dit moment zijn veel gezinnen thuis. Vader, moeder, kinderen. De kinderen krijgen thuisonderwijs en de ouders proberen vanuit huis te werken. Het is niet gemakkelijk om beide activiteiten in balans te houden.

Veel mensen weten zich geen raad met de huidige situatie. Ik wil u attenderen op ons sociaal wijkteam. Bij het sociaal wijkteam kunt u terecht met vragen over mantelzorg, dagbesteding, hulp bij het huishouden, vervoer, opvoeden, eenzaamheid, werk en inkomen. Het team staat voor u klaar om een luisterend oor te bieden en te adviseren. Kijk op onze website hoe u het sociaal wijkteam kunt bereiken.

Wat wij als college heel mooi vinden om te zien, zijn de vele spontane burgerinitiatieven. Hulpacties die worden opgezet om de kwetsbaren in onze samenleving te helpen. Een voorbeeld: Er ontstaan buurt WhatsApp groepen. Op deze manier kan hulp worden gevraagd óf aangeboden. Heel mooi, samen maken wij Maasgouw!

De gemeente krijgt regelmatig telefoontjes van verontruste inwoners en ondernemers. Soms neemt hierbij de emotie de overhand. Ik begrijp dat wel. Toch wil ik u vriendelijk oproepen om respectvol met alle professionals bij ons en bij andere instanties om te gaan. Juist nu.

Heel veel inwoners in Maasgouw zijn afhankelijk van zorg. Ik ben trots op al die mensen die deze zorg dagelijks bieden. Fijn!

Dames en heren, het blijft nog lang een onzekere tijd, maar ik weet het zeker, samen gaan we het redden!

Burgemeester Stef Strous