HOME  |  Wonen & Leven  |  Corona

Landelijke maatregelen

Hier zijn de landelijke maatregelen te vinden vanuit de Rijksoverheid

De coronamaatregelen zijn in grote lijnen vastgelegd in de Tijdelijke regeling maatregelen covid-19. Voorheen was dit de noodverordening. De laatste regeling is geldend vanaf 20 januari 2021.

Tijdelijke regeling maatregelen covid-19 

Landelijke persberichten:

 • Regels avondklok

  (22-01-2021)

  In heel Nederland geldt vanaf zaterdag 23 januari een avondklok. Van 21.00 uur ‘s avonds tot 04.30 uur ’s ochtends blijft u binnen. Het is verboden om zonder geldige reden op straat te zijn.

  Lees verder
 • Lockdown verder aangescherpt vanwege zorgen om nieuwe virusvarianten

  (21-01-2021)

  Het kabinet maakt zich grote zorgen om Britse variant van het coronavirus, die nog besmettelijker is dan het virus dat we al kennen. Daarnaast zijn er andere varianten van het virus waar zorgen over bestaan. Er zijn extra maatregelen nodig om die nieuwe varianten van het virus onder controle te krijgen. 

  Lees verder
 • Noodopvang voor kinderen

  (18-01-2021)

  De kinderopvang (kinderdagopvang en BSO) en het basisonderwijs zijn tot en met 7 februari dicht. Er is noodopvang voor kinderen van wie 1 of beide ouders werken in een cruciale beroepsgroep en voor kinderen in een kwetsbare positie.

  Lees verder
 • Nederland blijft tot en met ten minste 9 februari in lockdown

  (13-01-2021)

  Het aantal Nederlanders dat besmet raakt met het coronavirus neemt licht af. Dat betekent dat de lockdown enig effect heeft. Onze volgende taak is om de dagelijkse besmettingen nog veel verder en sneller te laten dalen, zodat ook het aantal patiënten met corona in de ziekenhuizen en op de intensive care daalt. Daarom heeft het kabinet besloten dat Nederland ten minste tot en met 9 februari in lockdown blijft. Dat betekent dat we onze contacten zo veel mogelijk moeten beperken zodat het virus zich minder snel kan verspreiden. Daarmee houden we de zorg toegankelijk voor iedereen.

  Lees verder
 • Handige links voor ondernemers en sportverenigingen

  (05-01-2021)

  Voor ondernemers en sportverenigingen gelden sinds de lockdown van 15 december een aantal regels. Op die regels zijn uitzonderingen voor bepaalde beroepen en organisaties. Die lijsten van de rijksoverheid zijn hier bij elkaar te vinden.

  Lees verder
 • Hoe houdt u zich binnenshuis aan de regels?

  (04-01-2021)

  We zijn allemaal klaar met corona, maar corona is nog niet klaar met ons. Ook al is het lastig, het is belangrijk dat we ons aan de maatregelen blijven houden. Bijvoorbeeld als we thuis bezoek ontvangen.

  Lees verder
 • Lockdown om contacten tot een minimum te beperken

  (15-12-2020)

  Het coronavirus grijpt opnieuw razendsnel om zich heen. De afgelopen weken zien we een snelle toename in het aantal besmettingen, tot zo’n 9.000 per dag. Ook in de ziekenhuizen en verpleeghuizen komen er elke dag patiënten bij. En dat heeft zijn weerslag op de zorg: al meer dan een miljoen reguliere behandelingen in het ziekenhuis zijn uitgesteld. Helaas is de bron van een besmetting niet altijd te herleiden. Maar wat wel duidelijk is: hoe meer contacten, hoe meer besmettingen. Om de zorg toegankelijk te houden, moeten we ingrijpen en onze contacten tot een minimum beperken. Daarom gaat Nederland vanaf dinsdag 15 december tot ten minste dinsdag 19 januari in de strengste lockdown tot nu toe. 

  Lees verder
 • Gedeeltelijke lockdown ook tijdens feestdagen

  (09-12-2020)

  Het aantal coronabesmettingen blijft te hoog. De druk op de zorg neemt nog maar weinig af. Dagelijks worden nog gemiddeld 24 mensen op de intensive care opgenomen. Daarom moeten we de gedeeltelijke lockdown blijven voortzetten, ook tijdens de feestdagen. Het is niet anders. Hoe graag we ook meer zouden willen doen, het virus laat dat nu nog niet toe. Door afstand te houden en het aantal contacten te beperken, beschermen we elkaar tegen het coronavirus.

  Lees verder
 • Coronawet vervangt noodverordeningen

  (01-12-2020)

  Vanaf maart 2020 namen de veiligheidsregio’s de maatregelen voor de bestrijding van het coronavirus op in zogenaamde noodverordeningen. Noodverordeningen zijn voor (crisis)situaties van beperkte tijd. Maar de coronacrisis duurt langer. Daarom heeft het kabinet de noodverordeningen vervangen door de tijdelijke coronawet (Tijdelijke wet maatregelen COVID-19) en daarbij horende ministeriële regelingen.

  Lees verder
 • Mondkapje verplicht vanaf 1 december

  (30-11-2020)

  Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, is een mondkapje per 1 december verplicht in onder andere winkels, musea, restaurants, theaters en het onderwijs (basisschool uitgezonderd). Voor contactberoepen zoals kapper en rijinstructeur, moeten zowel klant als professional een mondkapje dragen. In het OV was een mondkapje al verplicht, maar dit geldt nu ook in stations en bij bus- en tramhaltes. Iedereen van 13 jaar en ouder die geen mondkapje draagt, kan een boete van € 95 krijgen. Het verplicht dragen van een mondkapje geldt in eerste instantie voor 3 maanden.

  Lees verder
 • Thuisquarantaine of somber vanwege corona?

  (12-11-2020)

  Bent u somber of gespannen door het coronavirus? Praat er samen over met mensen in uw omgeving. Of bel één van de hulplijnen om te praten over uw angstige gevoelens. U kunt ook terecht bij het Steunpunt Coronazorgen.

  Lees verder
 • Tijdelijke verzwaring van de gedeeltelijke lockdown

  (04-11-2020)

  Samen is het ons gelukt om de stijging van het aantal besmettingen te doorbreken. We zijn op de goede weg, maar het gaat nog te langzaam. De cijfers moeten sneller dalen om overbelasting van personeel in de ziekenhuizen te voorkomen en om de kwaliteit van de zorg voor alle patiënten te garanderen. Ook willen we de weg terug naar meer vrijheden in ons dagelijks leven bespoedigen. Het kabinet heeft daarom besloten om voor de komende 2 weken, bovenop de huidige gedeeltelijke lockdown, extra maatregelen in te stellen.

  Lees verder
 • Wanneer moet ik in quarantaine voor corona?

  (26-10-2020)

  Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, kan het nodig zijn dat je thuis in quarantaine gaat. Dat betekent dat je binnen blijft en geen bezoek ontvangt. In dit overzicht staan alle maatregelen duidelijk op een rij.

 • Coronamaatregelen vanaf 13 oktober

  (13-10-2020)

  Het coronavirus heeft te veel ruimte gekregen om zich opnieuw te verspreiden. Het kabinet heeft op 13 oktober besloten dat er strengere maatregelen nodig zijn die er voor moeten zorgen dat het aantal besmettingen daalt. Dit doen we door op die plaatsen in te grijpen waar het risico op overdracht van het virus het grootst is. Door het aantal contactmomenten en reisbewegingen te beperken, mensen te ondersteunen bij het kunnen naleven van de basisregels en striktere handhaving.

  Lees verder
 • Landelijke campagne: voor wie download jij CoronaMelder?

  (12-10-2020)

  Met de boodschap ‘Voor wie download jij CoronaMelder?’ is de landelijke campagne gestart om de CoronaMelder-app onder aandacht te brengen. 

  Lees verder
 • Dringend advies tot dragen van mondkapjes

  (05-10-2020)

  Door de overheid is besloten te komen tot een eenduidig landelijk advies voor het dragen van mondkapjes in publieke binnenruimtes. 

  Lees verder
 • Hoe houden we het coronavirus buiten de deur?

  (24-08-2020)

  We moeten het coronavirus maximaal blijven controleren. Per 19 augustus gelden aanvullende maatregelen. In de factsheet een overzicht met de maatregelen.

 • Toch op vakantie? Ga dan wijs op reis!

  (13-07-2020)

  De zomer van 2020 is anders dan we gewend zijn. Op vakantie gaan is dit jaar minder vanzelfsprekend. Om het coronavirus onder controle te houden gelden er op veel plekken maatregelen.

  Lees verder
 • Protocollen voor de anderhalvemetersamenleving

  (29-06-2020)

  Veel brancheorganisaties hebben de RIVM-richtlijnen vertaald naar de dagelijkse praktijk van hun sector in concrete plannen voor op de werkvloer, ook wel protocollen. Een protocol gaat over veilig werken binnen een bedrijf of organisatie. Er staan afspraken in over onder meer afstand houden, hygiëne, beschermingsmiddelen en druk op de publieke ruimte.

  Lees verder
 • Routekaart Corona-maatregelen voor mensen met een beperking

  (18-06-2020)

  Deze routekaart beschrijft hoe de regering de corona-maatregelen stap voor stap versoepelt. De routekaart gaat over bezoek, logeren en dagbesteding. Hij is bedoeld voor mensen die thuis wonen. En ook voor mensen die bij een instelling wonen.

  Lees verder
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken

  (04-06-2020)

  Met Reisapp van Buitenlandse Zaken krijgt u, ook tijdens uw reis, actuele reisadviezen. En u hebt met één druk op de knop contact met ons 24/7 BZ contactcenter.

  Lees verder