HOME  |  Wonen & Leven  |  Corona  |  Landelijke maatregelen  |  Nederland blijft tot en met ten minste 9 februari in lockdown

Nederland blijft tot en met ten minste 9 februari in lockdown (13-01-2021)

Het aantal Nederlanders dat besmet raakt met het coronavirus neemt licht af. Dat betekent dat de lockdown enig effect heeft. Onze volgende taak is om de dagelijkse besmettingen nog veel verder en sneller te laten dalen, zodat ook het aantal patiënten met corona in de ziekenhuizen en op de intensive care daalt. Daarom heeft het kabinet besloten dat Nederland ten minste tot en met 9 februari in lockdown blijft. Dat betekent dat we onze contacten zo veel mogelijk moeten beperken zodat het virus zich minder snel kan verspreiden. Daarmee houden we de zorg toegankelijk voor iedereen.

Dit is extra belangrijk met oog op de ontwikkeling van de nieuwe varianten van het coronavirus, waarnaar het OMT nu aanvullend onderzoek doet. Daarnaast vraagt het kabinet het OMT ook nut en noodzaak van eventuele verzwarende maatregelen, zoals een avondklok, te onderzoeken.

De eerste Nederlanders zijn inmiddels gevaccineerd tegen het coronavirus. Dat betekent dat we aan het begin staan van een nieuwe fase in deze crisis. Maar dit betekent helaas nog niet dat we de maatregelen los kunnen laten. De meeste mensen zijn nog wel vatbaar voor het virus, en veel mensen in de samenleving zijn nog besmettelijk. Daarom zijn maatregelen onverkort nodig om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Pas als het overgrote deel van Nederland gevaccineerd is, kunnen we de basisregels loslaten.

Lees hier het hele persbericht van de Rijksoverheid

Lees de tekst van de persconferentie in eenvoudige taal.

Dashboard coronavirus

Het dashboard coronavirus geeft informatie over de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland. U kunt hier het aantal besmettingen in gemeente Maasgouw en van de hele veiligheidsregio zien.

Het coronadashboard voor veiligheidsregio Noord-Limburg is hier te bekijken

Het coronadashboard voor gemeente Maasgouw is hier te bekijken

Factsheets

In dit bestand zijn de huidige maatregelen op één pagina samengevat.