HOME  |  Wonen & Leven  |  Corona  |  Initiatieven die hulp bieden  |  Corona-initiatieven bieden hulp

Corona-initiatieven bieden hulp (27-03-2020)

Ook in de gemeente Maasgouw ontstaan n.a.v. het coronavirus mooie initiatieven om mensen die het zwaar hebben extra steun te bieden.

Hieronder volgt een overzicht van de initiatieven die bij ons bekend zijn. Heb je vragen over een initiatief of staat jouw initiatief er niet tussen? Meld je dan bij kernenregisseur Wendy Rietra, w.rietra@gemeentemaasgouw.nl. Ook kun je je bij haar melden met een idee of initiatief voor (financiële) ondersteuning.

Naast deze mooie initiatieven kan er ook nog steeds een beroep gedaan worden op ons sociaal wijkteam. Het team is van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur telefonisch te bereiken via telefoonnummer (0475) 25 59 40 of via het mailadres sociaalwijkteam@gemeentemaasgouw.nl.

Ook kun je terecht bij het Steunpunt Vrijwilligers Maasgouw/Klikmaasgouw. Bel naar (0475) 85 25 00 en vraag naar Steunpunt Vrijwilligers of KlikMaasgouw of mail naar info@klikmaasgouw.nl.

Linne:

 • Voor de mensen in Linne is stichting Leef Linne digitaal actief. Via de website www.leeflinne.nl worden vraag en aanbod van inwoners samengebracht.
 • Ook is er een initiatief van de stichting Leef Linne en Linner Nuuts om mensen, zowel digitaal als schriftelijk, te informeren: www.linnernuuts.nl.
 • Via de facebookgroep ‘Linne tegen Corona’ wordt geïnventariseerd hoe inwoners van Linne elkaar kunnen helpen in praktische zin, maar ook om te inventariseren welk specialisme er in Linne zit (bv. verzorgende).
 • Buurthulp wordt aangeboden door de WhatsApp-groep Lin-Zuyd (beheerders Hans Janssen hans.janssen@home.nl en Leo Niessen: l.h.niessen@home.nl).
 • SmikkeLin: onderhouden contact met de deelnemers en met name voor de kwetsbare mensen wordt iets gedaan, zoals een bezoekje brengen, telefonisch contact, wandeling maken, e.d.

Thorn:

 • In de Dokter F. van den Oeverstraat is een buurthulp actief. Er wordt geregeld met ouderen/alleenstaanden contact opgenomen om hulp aan te bieden, iets lekkers te brengen of om te informeren hoe het gaat. Ook worden er kaartjes of tekeningen in de brievenbus gedaan.
 • Bezoekers van het Hemels Eetpunt kunnen altijd contact opnemen met Corry Versteden voor hulp of een praatje te maken. Ze is bereikbaar via telefoonnummer 0475 56 24 21.

Maasbracht:

 • Een groep vrijwilligers zet zich in voor de bewoners van de aanleunwoningen bij voormalig Dr. Engelsoord. De groep kan ondersteuning bieden bij mogelijke (hulp)vragen. Contact: Marijke Wilms: mcjwilms@ziggo.nl
 • Jan Peters van Anytime Fitness geeft aan dat zijn medewerkers bereid zijn in te springen waar nodig. Hij is te bereiken via het mailadres: info@helwegen-peters.nl

Maasbracht-Beek:

 • Buurthulp wordt aangeboden door de WhatsApp-groep in de buurt.

Beegden:

 • De vrijwilligers van de Zonnebloem hebben bij hun gasten een zonnebloemkaartje in de brievenbus gedaan voorzien van hun telefoonnummer voor noodgevallen. Daarnaast bellen zij regelmatig met de gasten om te vragen hoe het gaat. Contact: Bea Westerink (secretariaat): bgmwesterink@onsbrabantnet.nl of Toos van Montfort (voorzitter): montfort_joto@hotmail.com.
 • BuurtHulpBeegden heeft regelmatig telefonisch contact met ongeveer 50 ouderen in het dorp. Contact: Marij Jeurnink: m.jeurnink@gmail.com  of 0475-53 71 65 of Diaken Lou Mom: diaken_lmom@yahoo.com  of 0475-59 25 39 / 06-53 89 32 98.
 • Naar gasten van Hoeskamer 't Leuke in Beegden is een activiteitenboekje gestuurd voor een fijne invulling van de dag. Interesse? Kijk dan hier: activiteitenboekje.

Heel/Panheel:

 • De vrijwilligers van de Zonnebloem houden contact met hun gasten. Dit kan telefonisch of men gaat langs, belt aan en maakt een praatje op gepaste afstand.

Wessem:

 • De vrijwilligers van de Zonnebloem ondersteunen hun gasten daar waar het kan en mogelijk is.

Coronahelpers:

 • Deel je lokale initiatief via https://www.coronahelpers.nl. Om ervoor te zorgen dat zo veel mogelijk mensen hiervan op de hoogte zijn en het lokale platform van vraag en aanbod  kunnen vinden, worden deze initiatieven op www.coronahelpers.nl bij elkaar gebracht. Je hoeft alleen maar een account aan te maken.

Goedverbonden:

 • Noodhulplijn #goedverbonden biedt een luisterend oor aan gezinnen waar spanningen en stress hoog oplopen. Iedereen kan bellen en wordt waar nodig doorverwezen. De noodhulplijn is op werkdagen van 8.00 tot 18.00 uur bereikbaar via telefoonnummer 085-86 40 164.

OranjeHelpers.nl:

 • OranjeHelpers: jongeren in actie tegen eenzaamheid en de gevolgen van corona. De campagne is gericht op jongeren, hun vrijwillige inzet en mogelijkheid om in deze tijd van coronavirus van betekenis te zijn. Jongeren die zich willen inzetten, kunnen zich aanmelden bij een lokaal contactpersoon via OranjeHelpers.nl. De campagne is op 17 april van start gegaan en zal naar verwachting doorlopen tot medio september. Het is een initiatief van TijdVoorActie in samenwerking met een groot aantal maatschappelijke organisaties. Meer informatie: https://oranjehelpers.nl.

Ondersteuning mantelzorgers:

Mantelzorgers kunnen met hun vragen terecht bij Björn Maessen en Carl Lahaije, de mantelzorgondersteuners van Maasgouw. Zij maken deel uit van het Sociaal Wijkteam en kunnen dus als dat nodig is, snel schakelen met andere hulp- en dienstverleners. U kunt ook met Björn en Carl contact opnemen als u even behoefte heeft aan een luisterend oor. Ook zonder een concrete hulpvraag kunt u bij hen terecht.

Zij zijn te bereiken:

 • Via het telefoonnummer van het Sociaal Wijkteam - (0475) 25 59 40. Dit nummer is bereikbaar op werkdagen van 9.00 tot 12.00 uur. 
 • Of via e-mail: wmoadviseur@gemeentemaasgouw.nl

Gratis hulp bij geldproblemen

Door de coronacrisis kan uw inkomen minder worden of wegvallen. Merkt u dat u moeite heeft om rond te komen? Heeft u weinig reserves? Maakt u zich zorgen? Zoek dan hulp! Het is heel belangrijk dat uw geldproblemen niet groter worden. In de gemeente Maasgouw zijn verschillende manieren om hulp en advies te krijgen. Alle hulp is gratis.

SchuldHulpMaatje

Mensen met betalingsproblemen, dreigende schulden en zorgen over hun financiën kunnen voor ondersteuning terecht bij de vrijwilligers van SchuldHulpMaatje. Ook ondersteunen de vrijwilligers bij het schuldenvrij blijven. Kijk voor meer informatie over Stichting Schuldhulp Maasgouw op schuldhulpmaasgouw.nl of neem contact op met de coördinator via 06 51119356.

Schuldhulpverlening Plangroep

Heb je schulden, dan kan een professionele schuldhulpverlener van Plangroep je helpen om je problemen op te lossen. Deze hulp is gratis. Plangroep werkt vanuit Sociaal Maatschappelijk Centrum de Spil in Maasbracht. Maak een afspraak via het algemene nummer van de gemeente: (0475) 85 25 00 of meld je aan via maasgouw@plangroep.nl

Andere hulp

Je kunt ook bij het Sociaal Wijkteam of het Algemeen Maatschappelijk Werk in Maasgouw terecht. Zij helpen je met de passende oplossing bij vragen over financiën / schulden en de aanpak van de persoonlijke gevolgen hiervan. Het team is van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur telefonisch te bereiken via telefoonnummer (0475) 85 25 00.  Ook kunt u naar het inloopspreekuur komen van maandag tot en met donderdag tussen 09:00 en 12:00 uur in Sociaal Maatschappelijk Centrum de Spil, Suikerdoossingel 49 te Maasbracht. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken.  Het e-mailadres van het sociaal wijkteam is sociaalwijkteam@gemeentemaasgouw.nl 

Landelijke en regionale initiatieven

Ook zijn er landelijk en regionaal verschillende initiatieven ontstaan om mensen te helpen. Een overzicht van andere landelijke en regionale initiatieven vindt u in de bijlage.