HOME  |  Wonen & Leven  |  Veiligheid  |  AED-apparaten

AED-apparaten

Overzicht per kern van de locaties waar AED-apparaten hangen.

De AED is een makkelijk te bedienen apparaat waarmee een elektrische schok kan worden gegeven aan iemand met een hartstilstand. Door de schok kan het hart weer op gang worden gebracht en het bloed weer rondpompen.

Bij een plotselinge hartstilstand of een ernstige verstoring van het hartritme telt elke seconde. De kans op overleven en herstel is ongeveer 70% als binnen 4 minuten hulp wordt geboden met een AED-apparaat. Met iedere minuut die verstrijkt na een hartstilstand, wordt de overlevingskans van het slachtoffer ongeveer 10% kleiner. Een ambulance met AED-toestel kan meestal niet binnen 5 minuten bij iemand met een hartstilstand zijn. Daarom is het van levensbelang dat AED-apparaten snel beschikbaar en bereikbaar zijn in de woon- of werkomgeving. 

Het is gewenst dat zoveel mogelijk inwoners een AED-apparaat kunnen bedienen en dat daarvoor een beroep op hen kan worden gedaan. In samenwerking met de plaatselijke EHBO-verenigingen worden reanimatie- en AED-cursussen aangeboden aan inwoners die beschikbaar zijn als AED-bediener. De gemeente zal deze vrijwilligersinzet financieel ondersteunen.

Meer informatie

www.hartslagnu.nl

www.burgerhulpverleninglimburg.nl

www.hartvoorlimburg.com

AED-apparaten