HOME  |  Wonen & Leven  |  75 jaar bevrijding

75 jaar bevrijding

Logo 75 jaar bevrijding in LimburgSamen vieren we 75 jaar vrijheid in Maasgouw!

In Nederland en dus ook in de gemeente Maasgouw vieren we 75 jaar na het beëindigen van de tweede wereldoorlog onze vrijheid. Leven in vrijheid is geen vanzelfsprekendheid. Samen zijn we er verantwoordelijk voor om met elkaar in vrijheid te kunnen blijven leven. Nu en in de toekomst.

Elke dorpskern geeft op zijn eigen, unieke wijze invulling aan het vieren van 75 jaar vrijheid. Door verenigingen, organisaties en andere initiatiefnemers uit de dorpskernen worden uiteenlopende activiteiten georganiseerd. Activiteiten die in het teken staan van herdenken, vieren, bewustwording en inspiratie. Deze activiteiten in de dorpskernen worden mede mogelijk gemaakt door de gemeente Maasgouw en de Provincie Limburg.

U komt toch ook? Samen maken we Maasgouw!

Burgemeester Stef Strous over 75 jaar bevrijding

De bevrijding per dorpskern

Inslag in de kerktoren van Thorn in 1944

Thorn: 25 september 1944

Op 25 september 1944 wordt Thorn bevrijd door de Brigade Piron: een Belgische eenheid met zowel Belgische als Luxemburgse soldaten. Om die reden zijn elk jaar bij de herdenking gasten uit de Benelux-landen aanwezig. Klik onderstaand op 'Thorn' voor alle informatie over de bevrijding in Thorn.

Heel en Panheel: 16 november 1944

Felle gevechten vinden plaats rond de Sluis Panheel tussen het Britse 1/7 bataljon Queen’s Royal Regiment en de Duitse troepen. Op 14 november 1944 wordt de sluis heroverd op de Duitsers, waarna de toenmalige gemeente Heel en Panheel bevrijd wordt. Binnenkort komt alle informatie over de bevrijding in Heel en Panheel op deze website te staan. Hou de website in de gaten.

Osen: 6 december 1944

Tot 6 december hadden de Duitsers bij Osen op de westoever (bij de sluis van Heel) een bruggenhoofd. Op deze dag vond een Britse aanval op het sluizencomplex plaats. Vanaf dat moment lagen de Duitsers en de Britten op zo'n tientallen meters afstand van elkaar. Binnenkort komt alle informatie over de bevrijding in Osen op deze website te staan. Hou de website in de gaten.

Maasbracht en Brachterbeek: 23 januari 1945

Mariniers van de Britse 1ste Commando Brigade trekken 23 januari 1945 ’s ochtends op naar Maasbracht en Brachterbeek. Er is geen man op straat en het is angstvallig stil. Binnenkort komt alle informatie over de bevrijding in Maasbracht en Brachterbeek op deze website te staan. Hou de website in de gaten.

Wessem: 16 november 1944

Op 14 november zetten de Geallieerden de aanval in op het Duitse bruggenhoofd ten westen van de Maas. Bij Nederweert steken ze het kanaal over. In de hieropvolgende dagen wordt Wessem bevrijd. Binnenkort komt alle informatie over de bevrijding in Wessem op deze website te staan. Hou de website in de gaten.

Beegden: 16 november 1944

Op 15 november 1944 bliezen Duitse troepen de kerk in Beegden op. De volgende dag werd Beegden bevrijd door het Britse T Monmouthshire bataljon, onderdeel van de 53" Welsh Division. Binnenkort komt alle informatie over de bevrijding in Beegden op deze website te staan. Hou de website in de gaten.

Stevensweert en Ohé en Laak: 19 januari 1945

Mede door het op handen zijnde Ardennenoffensief stokte de opmars langs de Maas. Ohé en Laak en Stevensweert worden pas op 19 januari 1945 bevrijd. Ten tijde van de bevrijding was een groot aantal van de inwoners nog steeds geëvacueerd, gedeeltelijk in de omliggende dorpen, anderen in Friesland. Binnenkort komt alle informatie over de bevrijding in Stevensweert en Ohé en Laak op deze website te staan. Hou de website in de gaten.

Linne: 25 januari 1945

Op 24 januari 1945 trokken de Engelsen het verwoeste Montfort binnen. Die dag wordt hard gevochten tussen Maasbracht en Linne. In de stations-wijk van Maasbracht en langs de Montforterbeek vallen tientallen doden, aan Duitse en aan Engelse kant. Na een tankcharge wordt Linne op 25 januari 's morgens vroeg ingenomen. Binnenkort komt alle informatie over de bevrijding in Linne op deze website te staan. Hou de website in de gaten.