Ontvangt u bijstand (participatiewet/IOAW/IOAZ) en zijn er veranderingen in uw inkomsten, vermogen of woon- en leefsituatie van u of van uw partner? U bent verplicht om dit binnen 5 werkdagen aan ons door te geven. Geef wijzigingen door via het digitale wijzigingsformulier.

Hoe geef ik een wijziging door?

U kunt dit online doorgeven of op papier.

Open het digitale wijzigingsformulier

U kunt het wijzigingsformulier ook op papier aanleveren. Om het papieren wijzigingsformulier te krijgen, neemt u telefonisch contact op met Servicecentrum MER. Wij sturen u dan het juiste formulier toe.

Welke wijzigingen moet ik doorgeven?

Er zijn veel soorten wijzigingen die belangrijk zijn om door te geven. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Een wijziging over uw werk
  • Een wijziging van uw inkomen
  • Een wijziging van de gezinssamenstelling/woonsituatie
  • Een wijziging van het vermogen
  • Een wijziging over het volgen van opleiding
  • Een wijziging over vakantie
  • Overige wijzigingen

En als ik op vakantie ga?

Gaat u op vakantie of bent u om een andere reden niet thuis? Geef dit ook aan via het digitale wijzigingsformulier. Bent u jonger dan de AOW-leeftijd, dan mag u elk jaar vier weken op vakantie. Als u langer op vakantie gaat, stoppen wij uw uitkering.

Giften 

Heeft u een bijstandsuitkering? Dan mag u in totaal tot € 1.200,-  aan giften ontvangen, zonder dat dit gevolgen heeft voor hun uitkering. De € 1.200,- geldt per kalenderjaar en is ongeacht het soort huishouden (alleenstaand, alleenstaande ouder of gehuwd. Het maakt niet uit of eenmalig een gift wordt ontvangen, of vaker. Tot € 1.200,- hoeft dit niet doorgegeven te worden, bedragen daarboven wel.

Voorbeeld: u ontvangt minder dan € 1200

U krijgt van iemand een nieuwe wasmachine ter waarde van € 400. Ook heeft u in een maand moeite met het betalen van de huur. U krijgt van een familielid eenmalig € 350 om uw huur te betalen. Dit betekent dat u in een jaar € 750 aan giften hebt ontvangen. Dit hoeft u niet meer aan uw klantmanager te melden en dit bedrag wordt niet in minder gebracht op uw uitkering.

Voorbeeld: u ontvangt meer dan € 1200

U krijgt bijvoorbeeld maandelijks van een vriend € 175 om u te helpen de maand door te komen. U moet dit dan na 7 maanden melden, want u heeft op dat moment in totaal € 1.225 ontvangen (€ 175 x 7 maanden = € 1.225) en dat is meer dan € 1.200. In principe wordt wat u boven deze € 1.200 ontvangt, gekort op uw uitkering.

Goed om te weten

Let op: het gaat hier niet om inkomen, bijvoorbeeld uit werkzaamheden. Dit moet u wel altijd melden. 
Wijzigingen kunt u doorgeven via bovenstaand wijzigingsformulier. 

Als u vragen heeft of twijfelt over wat u wel of niet moet doorgeven, neem dan contact op met team Participatie van het Servicecentrum MER op nummer 0475 – 25 59 50.
 

Bent u tevreden over deze pagina?