U kunt kiezen voor een container van 240 liter of 140 liter voor zowel de grijze als de groene container. Vindt u dat te groot? Dan kunt u voor de grijze container een inzetbak aanvragen. Hieronder leest u meer.

Welke containers zijn er?

Groene container (gft-afval)

U kunt kiezen voor een container van 240 liter of 140 liter. Heeft u veel gft-afval? Dan kunt u een extra groene container aanvragen. De aanvraag kost 35 euro. De aanvraag(externe link) doet u bij RD Maasland.

Grijze container (restafval)

Uw vastrecht- en ledigingstarief is gebaseerd op de grootte van de grijze container. Hoe kleiner uw grijze container is, hoe minder u per jaar betaalt. De grijze container is 240 of 140 liter. U kunt ook kiezen voor een inzetbak. Hieronder ziet u de verschillende afmetingen.

Verschillende afmetingen van de containers
De 240-liter container is 57,5 x 71,3 x 106,3 cm. De 140-liter container is 47,9 x 54,4 x 105,5 cm.

Hoe werkt het met de inzetbak?

Vindt u een container van 140 of 240 liter te groot? Dan kunt u voor de grijze container kiezen voor een inzetbak. De inzetbak van 40, 60 of 80 liter wordt in een kleine container (van 140 liter) gezet (zie foto). U zet deze dus op gebruikelijke wijze aan de straat, maar alleen de inzetbak wordt geleegd. 

Inzetbak in de container

Hoe kan ik mijn container wisselen?

Is uw container te groot of te klein? Neem dan contact op met RD Maasland(externe link) om de container om te wisselen. In de maand juni kon een gratis containerwissel aangevraagd worden.

Kan ik nog een gratis wisseling aanvragen?

De gratis wisselronde is afgelopen op 30 juni. Vanaf nu kunt alleen nog een wisseling of extra container aanvragen via de website van RD Maasland. Het kan zijn dat er dan kosten aan verbonden zijn. Een wisseling of levering van een extra container kost € 35,-, tenzij: 

  • U de maat container wisselt binnen zes maanden na verhuizing;
  • U containers aanvraagt voor uw nieuwbouwwoning;
  • U containers wilt wisselen of aanvragen vanwege een medische indicatie;
  • U een kleinere restafvalcontainer wilt.

Let op! Ook na een verhuizing kost de aanvraag van een extra GFT-container altijd € 35,-.

Waarom kan ik nu niet meer gratis wisselen?

De extra wisselronde was een service van de gemeente: alle huishoudens die in de eerste paar maanden gemerkt hadden dat hun afvalcontainer toch te groot was, of juist te klein voor de hoeveelheid afval die ze weggooien, konden nog één keer gratis hun container wisselen.
U kon de hele maand juni zo’n gratis wisseling aanvragen. Maar vanaf nu moeten we helaas weer kosten in rekening brengen voor de levering en administratie die een wisseling met zich meebrengt.

Kan ik wel nog een wisseling of extra container aanvragen?

Ja dat is mogelijk. Op de website van RDmaasland(externe link) vindt u het containerwisselformulier.

Wanneer wordt de container geleverd?

Een container wordt meestal 2 tot 4 weken na de aanvraag geleverd of omgeruild. U wordt gebeld om de leveringsdatum aan u door te geven. De containers die in juni aangevraagd zijn voor het gratis omwisselen, worden in september/oktober 2022 omgeruild. U krijgt hierover een brief met de verwachte leverdatum.