Bij een bibliotheek denken veel mensen aan het uitlenen van boeken. Maar de bibliotheek is veel meer. Margriet Roost, coördinator programmering activiteiten en basisvaardigheden en Judith Evers, Community Librarian, van Bibliocenter leggen uit.

Margriet Roost: ‘de bibliotheek staat midden in de samenleving en is een plek waar je betrouwbare informatie kunt vinden, waar je boeken kunt lenen en waar je elkaar kan ontmoeten. Daarnaast organiseren wij veel activiteiten. Bijvoorbeeld op het gebied van basisvaardigheden zoals taallessen, een taalcafé en trainingen op digitaal gebied bijvoorbeeld de cursus Klik en Tik. Wij staan voor een leven lang ontwikkelen. In de volle breedte, van jong tot oud.’

Informatiepunt Digitale Overheid

Ook is er een Informatiepunt Digitale Overheid. Hier kun je terecht als je moeite hebt met het vinden van overheidsinformatie of als je iets digitaal wilt regelen met de overheid. Bijvoorbeeld het aanvragen van toeslagen zoals de energietoeslag. In de coronatijd hebben veel inwoners hier gebruik van gemaakt voor het installeren van de coronacheck app op hun telefoon. Het spreekuur is op dinsdagochtend van 10.00 – 12.00 uur en op vrijdagmiddag van 14.00 – 16.00 uur in de bibliotheek van Maasbracht. Medewerkers van Bibliocenter helpen je graag.

Cursussen en bijeenkomsten

Voor mensen die hulp nodig hebben bij hun administratie organiseert Bibliocenter de cursus ‘Voor ’t zelfde geld’. Een getrainde vrijwilliger helpt om weer grip te krijgen op de administratie. De vrijwilliger bekijkt samen met de deelnemer op welk gebied ondersteuning gewenst is. 

Community Librarian Judith Evers is gericht op het leggen van contacten en verbindingen in de samenleving. Judith: ‘samen met inwoners, verenigingen en organisaties wil ik kijken hoe we nog meer kunnen organiseren in Maasgouw, wat de behoefte is en welke rol de bibliotheek daarin kan hebben. Samen met andere partners organiseren wij bijeenkomsten. Zo ben ik bijvoorbeeld betrokken geweest bij het Vertelfestival in Heel, Literair-cultureel café in Thorn. Maar ik ben ook met de ouderenvereniging in gesprek om tijdens een van hun bijeenkomsten meer informatie te geven over wat de bibliotheek doet. We willen voor alle inwoners iets betekenen en organiseren.’

Iedereen kan meedoen aan de activiteiten, lid of geen lid. 

Meer weten?

Wil je weten wat er te doen is? Neem dan een kijkje op de website of volg Bibliocenter op Facebook. Heb je ideeën of wil je zelf iets organiseren, dan kun je contact opnemen met Judith Evers via j.evers@bibliocenter.nl / 088 2432000 of kom langs!