Het verhaal van Maasgouw bestaat uit een verzameling van belangrijke historische onderwerpen, personen, gebeurtenissen, objecten en archeologische vondsten. Samen vormen zij een canon van de geschiedenis van gemeente Maasgouw.

Verhaal 2: Romeinen langs de Maas

Door de jaren heen zijn er op het grondgebied van Maasgouw heel wat vondsten gedaan uit de Romeinse tijd. Heel bekend is de Kantharos van Stevensweert: een rijk versierde zilveren drinkbeker. Er staan een aantal mythologische figuren op: Bacchus (god van de wijn en dronkenschap) en Pan (god van de wildernis en patroonheilige van de herders en hun vee). In het museum van Stevensweert kun je een perfecte zilveren replica zien van deze beker. Het origineel staat in museum De Valkhof in Nijmegen.

Maar er zijn veel meer Romeinse vondsten gedaan in Maasgouw. in Brachterbeek vonden archeologen de resten van een Romeinse villa, die voorzien was van vloerverwarming en prachtig versierd met fresco’s van menselijke figuren. Dat is voor onze regio uitzonderlijk. Uit Wessem komt een Romeins beeld: de Venus van Wessem. 

Kantharos van Stevensweert
Collectie Museum Het Valkhof

Een andere uitzonderlijke vondst was die van een Romeins grafveld in Heel. In 2009 werden op het terrein van Daelzicht meer dan 200 graven gevonden. De Romeinse naam van Heel is zelfs bekend: Catualium. Deze staat vermeld op een wereldberoemde Romeinse wegenkaart: de Peutingerkaart. Catualium lag langs de weg die westelijk van de Maas liep en Tongeren en Nijmegen met elkaar verbond. Ook ten oosten van de Maas liep een Romeinse weg. In de gemeente Maasgouw was het waarschijnlijk een komen en gaan van mensen in de Romeinse tijd, zowel via de wegen als over de Maas. 

Verhaal 3: Het schepenkerkhof van Maasbracht

Op 30 september 1944 vond in Maasbracht, thuishaven van een grote binnenvaartvloot, een dramatische gebeurtenis plaats. Een special Sprengkommando van het Duitse leger blies maar liefst 240 schepen op. 

Ongeveer 1000 schippers en hun families waren van het één op het andere moment zowel hun inkomen als huis kwijt. Het was de grootste scheepsramp uit de Nederlandse geschiedenis van de binnenvaart en de zwartste bladzijde uit de geschiedenis van Maasbracht. 

Een andere dramatische gebeurtenis vond helemaal aan het begin van de oorlog plaats. Op 10 mei, de dag van de Duitse inval, sneuvelden 14 Nederlandse soldaten bij Wessem.

En er zijn meer oorlogsverhalen, bijvoorbeeld over de kerkrazzia in Beegden op 8 oktober 1944. Toen werden 108 mannen opgepakt. Of over de Heelse verzetsstrijder Sylvester Berden, die werd gefusilleerd door de Duitsers. En over de bevrijding van de gemeente  die meer dan een half jaar duurde (bezien vanuit de huidige gemeentegrenzen). Oorlog zorgt altijd voor vele verhalen, de meeste verhalen zijn helaas triest.