Het verhaal van Maasgouw bestaat uit een verzameling van belangrijke historische onderwerpen, personen, gebeurtenissen, objecten en archeologische vondsten. Samen vormen zij een canon van de geschiedenis van gemeente Maasgouw.

Verhaal 1: De prehistorische steen van Linne

In september 1977 deden archeologen een opmerkelijke vondst tussen Linne en Sint-Odiliënberg. Het object zelf was niet spectaculair, maar wel wat er op stond: een steen met een ingekraste tekening. Wat de vondst zo bijzonder maakte, was dat die tekening zo’n 12.000 jaar geleden werd gemaakt. En daarmee is deze ‘Steen van Linne‘ de oudste bekende tekening van Nederland.

De prehistorische tekenaar moet een zogenaamde jager-verzamelaar zijn geweest. 12.000 Jaar geleden was de landbouw immers nog niet uitgevonden en leefden alle mensen als nomaden: ze trokken constant rond op zoek naar eten. Wat de jager-verzamelaar precies wilde uitbeelden met zijn tekening weten we helaas niet. Wat denkt u?

Steen van Linne
Foto: Rijksmuseum van Oudheden

Naast deze steen zijn er ook nog andere vondsten uit de prehistorie gedaan in de gemeente Maasgouw. In Stevensweert en Ohé en Laak zijn bijvoorbeeld resten van mammoeten gevonden. In Thorn is een kleinschalige nederzetting gevonden van mogelijk 10.000 jaar voor Christus. En in Wessem is een 3000 jaar oud zwaard uit de bronstijd gevonden, evenals een grote Keltische begraafplaats uit ca. 250 voor Christus.

De prehistorische geschiedenis van Maasgouw is niet heel bekend, maar hij is zeker interessant!