Het scheepvaartcluster in de gemeente Maasgouw timmert voortvarend aan de weg! Na een project met SparkTech Lab om de scheepvaarttechniek bij jong talent onder de aandacht te brengen, staat er nu een heuse vakopleiding in de steigers. De MBO Maritieme Techniek gaat van start in september 2023 bij het Vista College. Een mooie samenwerking met Linssen Yachts, Tinnemans Floating Solutions en Vissers & van Dijk. Renske Cox van Keyport begeleidt!

Wethouder van gemeente Maasgouw Carla Peters over de aanleiding: “De scheepvaart is voor onze gemeente een belangrijke economisch pijler. Dat willen we graag zo houden. Voor de toekomst van deze maritieme hotspot in Limburg, is het van cruciaal belang dat deze bedrijven zich als een sterk cluster positioneren en profileren. Om beter te kunnen inspelen op de personele uitdagingen en het aantrekken van talent in de toekomst. Daarnaast zijn er de technologische en circulaire uitdagingen waar ze als bedrijfsleven voor staan. En ook daar kan samenwerking tussen de bedrijven onderling, maar zeker ook met het onderwijs, in belangrijke mate aan bijdragen.”

Samen met Keyport

Het eerste zaadje werd geplant tijdens een ontbijtsessie die Keyport voor de gemeente organiseert. Daar spraken een aantal bedrijven over hun gezamenlijke uitdagingen. Business Developer Renske Cox bracht de ondernemers bij elkaar voor een vervolg. En dat heeft al tot mooie acties en initiatieven geleid.

Nieuwe opleiding MBO Maritieme Techniek

Peters vervolgt: “Het is een gespecialiseerde vakopleiding die tegemoet komt aan dat wat onze bedrijven nodig hebben. Nu, maar ook in de toekomst. Studenten kunnen direct aan de slag in de ‘echte ‘ praktijk om daar de nieuwste technieken toe te passen. Over het gebruik van waterstof en elektro aandrijving bijvoorbeeld. Maar ook 3D printing, IoT en robotisering, alles zit erin!”

Meer weten?

Via de website van Keyport is een folder te downloaden over deze opleiding. Ook kun je hier je gegevens achterlaten, zodat je op de hoogte blijft van ontwikkelingen.

Bekijk meer informatie via Keyport