Vanaf 1 januari 2022 verandert in de gemeente Leudal, Maasgouw en Roerdalen de afvalinzameling. Dit doen we om de hoeveelheid restafval terug te dringen. Ook willen we meer afval hergebruiken. 

Verdeling afval Maasgouw
Inhoud restafvalcontainer

In de grijze container zit nog veel afval dat er niet in thuis hoort, zoals Groente-, Fruit- en Tuinafval (GFT) en Plastic verpakkingen, Metalen verpakkingen en Drinkpakken (PMD). 

Door beter te scheiden, blijft er minder restafval over. Dit is belangrijk omdat het verbranden van restafval flink duurder wordt. Als we allemaal beter scheiden, voorkomen we samen dat de afvalstoffenheffing te hard stijgt. Ook is het beter voor het milieu om afval niet te verbranden, maar opnieuw te gebruiken.

In Maasgouw hebben we nu 145 kilo restafval per persoon per jaar. In 2025 willen we door goed te scheiden terug naar 80 kilo per persoon per jaar. 

Welk afval hoort waar?

Check bij twijfel het AfvalABC via de gratis app Afvalwijzer.

GFT (groene container): inzameling 1 keer per 2 weken

  • Groente-, Fruit-, Tuinafval en etensresten
  • Vlees- en etensresten 

Let op! Géén kattenbakvulling, bioplastics en luiers!

PMD-afval: inzameling in plastic zakken 1 keer per 2 weken

  • Lege plastic of metalen verpakkingen en drinkpakken. Schoon hoeft niet wel leeg!

Let op! Is het afval van plastic of metaal maar geen verpakking? Breng het naar het milieupark of doe het bij het restafval. Speelgoed, luiers en piepschuim horen niet bij het PMD.

Restafval (grijze container): inzameling 1 keer per 4 weken

  • Afval dat niet gerecycled kan worden.

Let op! Gooi afval pas in de restafvalcontainer als u het thuis niet kunt scheiden of wegbrengen naar het milieupark of het kringloopcentrum.

Papier: in de papiercontainer of inzameling door vereniging

  • Schone, droge papieren of kartonnen producten.

Let op! Nat of vies papier kan niet hergebruikt worden en hoort bij het restafval, zoals pizzadozen of kartonnen koffiebekers.

Textiel – textielcontainer

  • Droog en schoon textiel en schoenen.

Tip! Bind schoenen per paar aan elkaar. Doe textiel in een gesloten zak, zo blijft het droog. Kapotte en versleten spullen zijn ook welkom.

Glas – glascontainer

  • Glazen potten, flessen en verpakkingen inclusief deksels. Schoon hoeft niet wel leeg!

Let op! Oven- en magnetronschalen, vazen, drinkglazen, gloeilampen, ruiten en spiegels, horen niet in de glascontainer, maar kunnen bij het restafval of naar het milieupark.

Tips om afval te voorkomen 

  • Denk bij elke aankoop: heb ik dit écht nodig? 
  • Als u iets echt nodig hebt, probeer dan te lenen, delen of koop het tweedehands.
  • Onderhoud en repareer de spullen, zo heeft u er langer plezier van.
  • Heeft u spullen die u niet meer gebruikt? Verkoop, ruil of geef gratis weg via internet of een kringloopwinkel.
  • Kies voor herbruikbaar in plaats van wegwerpproducten
  • Plak een ja/nee of een nee/nee-sticker op de brievenbus.
  • Lees de krant of een tijdschrift online.
  • Koop zo weinig mogelijk voorgesneden groente om plastic afval te voorkomen.
  • Maak gebruik van shampoo bars en soortgelijke verzorgingsproducten om te voorkomen dat u plastic flessen en tubes in huis haalt.
  • Neem uw eigen beker mee als je op het station koffie of thee haalt of tap water met uw eigen waterfles.

Tips tegen voedselverspilling

Boodschappen doen

  • Koop op maat. Houd u bijvoorbeeld aan een recept of boodschappenlijst
  • Let op met aanbiedingen. Gaat u het echt opeten? Lang houdbare producten krijgt u vast op, maar geldt dat ook voor fruit of vleesbeleg?
  • Weet wat u in huis heeft. Bewaar uw boodschappentas in uw voorraadkast. Zo ziet u iedere keer weer even wat u in u kast heeft staan voordat u naar de winkel gaat!
  • Koop twee keer in de week vers fruit, groente en eventueel zuivel. Zo kunt u beter inschatten wat u nodig heeft. 

Koken

  • Kook op maat. Houd dus rekening met het aantal personen dat mee eet en of dit volwassenen of kinderen zijn.
  • Meet met name de hoeveelheid rijst, pasta en aardappels af. Gebruik bij het koken een kopje, weegschaal of maatbeker om de porties af te meten. Op de website van het Voedingscentrum kunt u het ‘Eetmaatje’ bestellen.
  • Maak een vaste dag in de week een kliekjesdag, bijvoorbeeld aan het eind van de week.
  • Door 1 dag in de week uit de vriezer te eten, vergeet u de ingevroren producten en/of kliekjes niet.
  • Zorg dat u eerst de aangebroken etenswaren en restjes opmaakt, voordat u de nieuwe gaat gebruiken.
  • Gebruik verse producten als eerste. Eet eventueel groenten uit pot of blik voor maaltijden die u pas aan het eind van de week eet.
  • Als u twijfelt of u wel genoeg eten kookt, kook dan iets dat u goed kunt bewaren.
  • Heeft u fruit dat niet meer zo vers is? Maak dan een smoothie. Van groenten die wat ouder zijn kunt u soep maken of stoofpot (en eventueel invriezen voor later). 

Bewaren

  • Zorg voor (rvs) bakjes om restjes luchtdicht te bewaren en gebruik knijpers om zakjes goed af te sluiten.
  • Bewaar restjes goed zichtbaar in uw koelkast zodat u ze niet vergeet.
  • Verse producten (en restjes van maaltijden) kunt u zo'n 2 tot 3 dagen in de koelkast bewaren, gebruik de vriezer om de producten langer te bewaren.  
  • Zorg voor een overzichtelijke indeling van uw voorraadkast en de koelkast, en leg kort houdbare producten vooraan. Dat voorkomt dat u ze vergeet.
  • De bedoeling van de houdbaarheidsdatum is niet altijd even duidelijk. Zo worden veel producten onnodig weggegooid. TGT staat voor 'te gebruiken tot'. THT staat voor 'ten minste houdbaar tot'. Producten met de THT datum zijn vaak nog veel langer houdbaar dan de aangegeven datum.
  • Gebruik uw neus in plaats van de houdbaarheidsdatum om te checken of iets nog goed is. Vaak is dit langer dan u denkt als u het op de goede manier bewaard heeft.
  • Zet de temperatuur van de koelkast op 4 graden. Zo zijn de producten het langst houdbaar.
  • Vlees en vis kunt u het beste op de koudste plek leggen. (Fris)dranken blijven ook wel goed bij een wat hogere temperatuur.
  • Tropisch fruit, tomaten, paprika en aubergine kunt u het beste buiten de koelkast bewaren. Zo voorkomt u ‘koudebederf’, ofwel dat de groenten hun smaak en voedingswaarden verliezen. In de Bewaarwijzer van het Voedingscentrum kunt u lezen welke producten wel of niet in de koelkast horen.
  • Zet uw fruitschaal of tomaten niet direct in de zon. 
  • Sommige soorten voedsel rijpen eerder. Bewaar daarom bananen, appels, peren en perziken  apart om te voorkomen dat ander fruit sneller bederft.
  • Ruim iedere vier weken uw voorraadkast op. Zo weet u precies wat u in huis hebt.