Netbeheerder TenneT maakte op woensdag 8 juni jl. bekend dat het elektriciteitsnetwerk in Limburg en Noord-Brabant vol zit. Hierdoor kunnen startende bedrijven momenteel geen nieuwe aansluiting krijgen voor afname en/of teruglevering van elektriciteit. Ook voor bestaande bedrijven die willen uitbreiden of een zwaardere aansluiting nodig hebben, is geen ruimte meer.

De impact van de beslissing van netwerkeigenaar TenneT is enorm. Voor de provincies en de gemeenten in Zuid-Nederland is de stop op het elektriciteitsnetwerk onacceptabel. De Provincie Limburg en Noord-Brabant hebben inmiddels een brandbrief geschreven aan minister Jetten. Zij hebben aangegeven dat de transportschaarste onacceptabele gevolgen kan hebben voor de economie, de energietransitie en vele maatschappelijke opgaven in vrijwel heel Zuid-Nederland.

In samenwerking met andere gemeentes in Limburg, de netbeheerders, de Provincie Limburg en de RES (Regionale Energie Strategie) zal worden gewerkt aan nieuwe manieren om het programmeren van de netbeheerders slimmer in te richten. Daarnaast zullen we samen ook aanvullende acties ondernemen richting het Rijk om op korte termijn te komen tot snel door te voeren oplossingen die de gevolgen van transportschaarste verminderen en indien mogelijk wegnemen.

Via de gemeentelijke website en de nieuwsbrief voor ondernemers informeren wij u over de ontwikkelingen.