Buurtgezinnen is gebaseerd op een oude gedachte: opvoeden doen we samen. Een gezin dat wel wat steun kan gebruiken (vraaggezin) wordt gekoppeld aan een gezin in de buurt (steungezin).

Niet zoveel vriendjes in de buurt

Coördinator van Buurtgezinnen, Rianne Theunissen ontving een aanvraag voor een vraaggezin en later één voor een steungezin. Eerst is ze met het vraaggezin gaan praten. De ouders zochten een speelmaatje voor hun zoontje. Het jongetje maakt niet zo makkelijk vrienden. Omdat hij niet vlakbij zijn huis naar school gaat, heeft hij niet zoveel vrienden is de buurt. Het leek hen heel fijn voor hun zoon als hij één keer in de week ergens kon gaan spelen met kinderen van zijn leeftijd. Tijdens het gesprek met het steungezin bleek dat dit gezin graag iets wilde betekenen voor een kind in de buurt. Ze hadden plek en ruimte voor één middag in de week. 

Een goede match

“Ik had al snel in de gaten dat dit weleens een goede match zou kunnen worden", zegt Rianne. "En dat bleek ook zo! Tijdens de kennismaking van de twee gezinnen zag de moeder haar zoontje enorm genieten terwijl hij aan het rennen was in het bos met de kinderen van het steungezin. In het begin was hij nog verlegen, maar even later wilde hij niet meer naar huis!”

Praktische afspraken

Na een week hebben de gezinnen een handtekening gezet onder de praktische afspraken en de huisregels van Buurtgezinnen. De kinderen spelen nu al een poosje een middag in de week samen. Binnenkort bekijken de gezinnen of het hen zo goed bevalt dat ze er mee door willen gaan. 

Interesse

Wilt u ook een kind uit een ander gezin een extra geluksmoment geven? Dan kunt u zich aanmelden als steungezin bij coördinator Rianne Theunissen van Buurtgezinnen Maasgouw. Zij is bereikbaar op 06 - 22 29 43 08 of via rianne@buurtgezinnen.nl. Samen met haar bespreekt u wat kan en niet kan.