Heb je altijd al eens schipper van een groot binnenvaartschip willen zijn? Dan kun je nu ervaren hoe dat is. Het Maas Binnenvaartmuseum is namelijk vanaf vrijdag 12 mei een nieuwe attractie rijker; een compleet ingerichte stuurhut aan de haven in Maasbracht. 

Grote metamorfose

Het museum heeft de afgelopen jaren een ware metamorfose ondergaan. De collectie is uitgebreid met de geschiedenis van de Midden-Limburgse zand- en grindwinning en aan de waterrand is een echte stuurhut herrezen. Wethouder Sjors Blomen: “Met de komst van de stuurhut is het museum helemaal verbonden met de haven van Maasbracht. De stuurhut als uitkijkpunt over de haven heeft een bijzondere aantrekkingskracht en het stimuleert bezoekers om zich verder te verdiepen in het verhaal achter de grindwinning in onze regio. Dit is exact wat de gemeente voor ogen had toen wij in 2018 een subsidie voor deze renovatie beschikbaar stelde.”

Niet alleen de gemeente betaalde mee aan de renovatie van het Maas- en Binnenvaartmuseum. Ook de provincie Limburg en grindwinningsbedrijf Maasgrind leverden een financiële bijdrage.

Nieuwe nautische opleidingen

Tijdens de opening was er ook aandacht voor de nieuwe nautische opleidingen die in september van start gaan. Ruim 50 bedrijven in Maasgouw werken in de scheepsbouw of in het scheepsonderhoud. Ook de binnenvaart zelf speelt een belangrijke rol in Maasgouw. Al die bedrijven zijn op zoek naar goed geschoold personeel. De nieuwe nautische opleidingen gaan hier nu mede in voorzien.

Wethouder Carla Peters: “Ik ben heel blij met de komst van deze opleidingen. Maasgouw heeft een unieke nautische industrie, die wij graag toekomstbestendig houden. Werken in de nautische sector vraagt om specifieke deskundigheid en een gespecialiseerde vakopleiding, die tegemoet komen aan dat wat onze bedrijven nodig hebben. Door de unieke samenwerking tussen de onderwijsinstellingen en onze lokale ondernemers, kunnen studenten die kennis nu opdoen en direct in de praktijk toepassen bij onze eigen bedrijven.” 

Gratis openstelling stuurhut

Kom aan boord van het binnenvaartschip van schipper Hendrik en maak een interactieve tijdreis. De reis start bij de aanleg van het Julianakanaal in de dertiger jaren van de vorige eeuw tot nu. De stuurhut is nog de hele maand mei gratis te bezoeken op woensdag, zaterdag en zondag tussen 13:00 en 17:00 uur. Je vindt de stuurhut aan de oever van de Maas bij het Maas Binnenvaartmuseum, Havenstraat 12 in Maasbracht.