Thorn, 't witte stadje
Thorn. Ooit een minivorstendom waar vrouwen aan de macht waren. Nu een gastvrij, wit stadje dat uitnodigt om te ontdekken.
De typische straten en steegjes van maaskeien. Markante, statige witte panden. De Abdijkerk die overal bovenuit torent. Het kabbelende water van de Itterbeek die Thorn met België verbindt. De weidse Maasplassen en de groene struinnatuur van RivierPark Maasvallei. Gezellige terrasjes. Streekspecialiteiten op je bord én in je glas. In Thorn worden al je zintuigen verwend.
Museum
Wil je extra genieten van het moois dat het witte stadje te bieden heeft, loop dan eerst eens bij gemeentemuseum Het Land van Thorn binnen.
Bokken & geiten
In Thorn klinkt muziek achter elke deur. Er zijn in het witte stadje dan ook maar liefst 2 topharmonieën.
Maasgouw
Thorn hoort bij de gemeente Maasgouw, een gemeente waar water een belangrijke rol speelt.
Kapellen
Thorn kent maar liefst 15 kapellen en kapelletjes. De Kapel Onder de Linden is een hele mooie. Stiftdame Clara Elisabeth van Manderscheidt-Blankenheim stichtte de kapel omdat ze ernstig ziek was. En, ze genas op wonderbaarlijke wijze!
Koningssteen
Koningssteen was ooit een grindeiland in de Maas, nu is het een schiereiland van ruim 50 hectare met prachtige natuur.
Informatie
- Abdijkerk
- Museum het Land van Thorn
- Kapellen en kapelletjes
- Stiftdames
- Watersport
- Rondvaarten
- Maasplassen
- Struinnatuur
- RivierPark Maasvallei
- Wijn
- Valkenieren
- Muziek
- Once Upon a Beach
- Grachtenfestival aan de Maas
- Kunst
Relikwieën en een mummie
Napoleon wiste bijna alle sporen van de stiftdames uit. Het abdijcomplex en het paleis werden gesloopt, alleen de Abdijkerk en de voormalige Abdijkeuken – de Hofferkeukens aan de Hofstraat – en enkele muren bleven bewaard.
Wijn
De stiftdames dronken graag een wijntje. Daarom maakten ze zelf wijn. Hun wijngaard lag aan de Wijngaard, nu het plein naast de Abdijkerk.
Maasplassen
Thorn ligt bij het grootste aaneengesloten watersportgebied van de Euregio; de Maasplassen.