HOME  |  Recreatie & Toerisme  |  Thorn, 't witte stadje

Thorn, 't witte stadje

Dorpsgezicht Thorn

Thorn. Ooit een minivorstendom waar vrouwen aan de macht waren. Nu een gastvrij, wit stadje dat uitnodigt om te ontdekken.

De typische straten en steegjes van maaskeien. Markante, statige witte panden. De Abdijkerk die overal bovenuit torent. Het kabbelende water van de Itterbeek die Thorn met België verbindt. De weidse Maasplassen en de groene struinnatuur van RivierPark Maasvallei. Gezellige terrasjes. Streekspecialiteiten op je bord én in je glas. In Thorn worden al je zintuigen verwend.

Girlpower

Wist jij dat Thorn ooit een minivorstendom was dat geregeerd werd door vrouwen?

Museum

Wil je extra genieten van het moois dat het witte stadje te bieden heeft, loop dan eerst eens bij gemeentemuseum Het Land van Thorn binnen.

Bokken & geiten

In Thorn klinkt muziek achter elke deur. Er zijn in het witte stadje dan ook maar liefst 2 topharmonieën.

Maasgouw

Thorn hoort bij de gemeente Maasgouw, een gemeente waar water een belangrijke rol speelt.

Wit

Het is 1794. Het Franse leger kwam nu ook naar Thorn.

Kapellen

Thorn kent maar liefst 15 kapellen en kapelletjes. De Kapel Onder de Linden is een hele mooie. Stiftdame Clara Elisabeth van Manderscheidt-Blankenheim stichtte de kapel omdat ze ernstig ziek was. En, ze genas op wonderbaarlijke wijze!

Koningssteen

Koningssteen was ooit een grindeiland in de Maas, nu is het een schiereiland van ruim 50 hectare met prachtige natuur.

• Abdijkerk
  • Museum het Land van Thorn
  • Kapellen en kapelletjes
  • Stiftdames
  • Watersport
  • Rondvaarten
  • Maasplassen
  • Struinnatuur
  • RivierPark Maasvallei
  • Wijn
  • Valkenieren
  • Muziek
  • Once Upon a Beach
  • Grachtenfestival aan de Maas

Relikwieën en een mummie

Napoleon wiste bijna alle sporen van de stiftdames uit. Het abdijcomplex en het paleis werden gesloopt, alleen de Abdijkerk en de voormalige Abdijkeuken – de Hofferkeukens aan de Hofstraat – en enkele muren bleven bewaard.

Wijn

De stiftdames dronken graag een wijntje. Daarom maakten ze zelf wijn. Hun wijngaard lag aan de Wijngaard, nu het plein naast de Abdijkerk.

Maasplassen

Thorn ligt bij het grootste aaneengesloten watersportgebied van de Euregio; de Maasplassen.