HOME  |  Recreatie & Toerisme  |  Kunst en cultuur  |  Molens  |  Hompesche Molen

Hompesche Molen

Hompesche Molen Stevensweert

De Hompesche Molen in Stevensweert is de hoogste molen van Limburg. Deze graanmolen is inclusief wieken bijna 37 meter hoog. De windmolen is een zogenoemde stellingmolen: op een aantal meters hoogte vind je een omloop. Hier kan de molenaar de wieken in stelling brengen.

De molen telt 8 verdiepingen. Vanaf de omloop op de 2e verdieping biedt de Hompesche Molen een indrukwekkend uitzicht over Midden-Limburg en de Maasplassen. Ook België en Duitsland zijn goed te zien. De molen werd in 1722 gebouwd in opdracht van graaf Reinaert Vincent van Hompesch. Naast de molen ligt de voormalige molenaarswoning. 

Foto: Natuurmonumenten

Brasserie 

Natuurmonumenten is momenteel eigenaar en beheerder van de molen. In opdracht van Natuurmonumenten en gemeente Maasgouw onderging de molen de afgelopen periode een grondige renovatie: daken en voegsel van de molengebouwen zijn gerenoveerd, de maalinrichting is vernieuwd en een dagelijks geopend informatiecentrum werd gerealiseerd. Verder werd de buitenruimte van de molen heringericht: het terras-erf van brasserie De Hompesche Molen werd vernieuwd, de Speelnatuur van OERRR werd aangelegd en de parkeerplaatsen werden uitgebreid. Daarmee vormt de Hompesche Molen een belangrijke 'Poort tot de Maasvallei'.

Twee keer per maand, op de 2e en 4e zaterdag van de maand, is de molenaar aan het werk. Hij geeft u graag informatie over deze hoogste windmolen van Limburg. Geïnteresseerden zonder hoogtevrees kunnen tijdens de openingsuren van de Brasserie zelf de klim maken naar de omloop. Van hieruit heeft u een schitterend panorama-uitzicht op de 3 landen.

Naast de Hompesche molen ligt de Molenplas die tussen 1995 en 2005 is ontstaan door grindwinning. Op de oevers van de Molenplas ontwikkelt zich prachtige natuur. Het is een veelbezochte locatie voor allerlei trek- en standvogels en Konikspaarden en Gallowayrunderen zorgen voor de begrazing van het gebied. Verken dit gebied via het geel gemarkeerde Rondje Molenplas. Struinen buiten de paden mag volop!

De brasserie is elke dag geopend van 10.00 uur tot 22.00 uur.

Meer informatie

Actuele informatie kunt u vinden op de website van Natuurmonumenten