HOME  |  Recreatie & Toerisme  |  Natuur  |  Molenplas

Molenplas

De Molenplas is een bijzondere Maasplas in het Maasplassengebied. De plas is ontstaan uit de laatste traditionele grindwinning. Met dat verschil dat er vooraf is nagedacht over de inrichting van het gebied. Natuurmonumenten, provincie en gemeente hebben afspraken gemaakt over de inrichting en het beheer.

De natuur heeft zich hier snel ontwikkeld. Vogels als de Visdief en de Kleine Plevier zijn gesignaleerd in het gebied. Ook leven er bevers. Bijzondere planten als de Rode Ogentroost en de Gewone Agrimonie bloeien aan de plas. De Gallowayrunderen en Konikpaarden zorgen door hun graasgedrag dat er gevarieerde natuur ontstaat.

De omgeving van de Molenplas is struingebied. Dit betekent dat wandelen overal is toegestaan, ook buiten de paden. Honden mogen mee, maar wel aangelijnd. Voor wie niet van struinen houdt is er een grindpad aangelegd rond de plas. De wandeling duurt ruim 2 uur en voert over een brug en stepping stones. Met hoogwater kunnen delen van het pad overstromen en is het pad niet of alleen met laarzen begaanbaar.

Aan de Molenplas zijn meerdere bomencirkels geplaatst. Vanuit de Hompesche Molen is het eerste bomenmonument al te zien. Het zijn eiken die 1.500 tot 2.000 jaar geleden onder het grind van de maas bedolven zijn en op die manier geconserveerd zijn gebleven. Bij de grindwinning waaruit de Molenplas is ontstaan zijn deze zwarte bomen naar boven gekomen. Ter herinnering aan de tijd van weleer zijn ze hier geplaatst als monument en herkenningspunt.

Wandelroute Molenplas

Wandelroute rondom de Molenplas tussen Stevensweert en Ohé en Laak. Deze wandelroute is onderdeel 1 van de in totaal 9 wandelroutes rondom het thema ‘water’. De wandelroutes zijn ontwikkeld door Grensperk Maas Swalm Nette. De route is ongeveer 6 kilometer lang. In geval van hoog water wordt de route verlengd tot 9 kilometer. De brochure van de wandelroute kan afgehaald worden bij de VVV in Stevensweert. Film Water.Wandel.Wereld.

Voor meer informatie kijk op www.natuurmonumenten.nl.