Gemeente Maasgouw is sinds 2020 een Global Goals gemeente. Global Goals zijn wereldwijde doelen om van de wereld een betere plek te maken. In Maasgouw werken we aan een gezonde en groene leefomgeving, waarin inwoners en ondernemers kansen krijgen en iedereen mee kan doen. Dat kan ook bij kleine initiatieven, zoals SmikkeLin. 

Global Goals Smikkelin
Antoinette Herfs uit Linne

We hebben oog voor elkaar en pakken eenzaamheid, ongelijkheid, klimaatverandering en milieuvervuiling aan. Samen zorgen we voor een mooi landschap, onze monumenten en zetten we in op een goede gezondheid, een veilige leefomgeving en duurzame energie. Een mooi Maasgouw om in te leven en werken en waar onze (klein)kinderen kunnen opgroeien. Er gebeurt al veel en heel veel inwoners dragen hun steentje bij met sociale activiteiten. Samen de schouders eronder, want samen kunnen we meer dan alleen. Samen maken we Maasgouw. Doet u mee?

Week van de eenzaamheid

Heel veel inwoners doen al mee en zetten allerlei acties op poten én boeken resultaat. Een mooi voorbeeld is Antoinette Herfs uit Linne. Zij bezorgt al 5 jaar lang ouderen het uitje van de maand met haar initiatief SmikkeLin. Zo levert zij een bijdrage aan het tegengaan van eenzaamheid onder ouderen.
Een geweldig initiatief!. De gemeente Maasgouw waardeert dit enorm en heeft voor deze bijdrage aan de Maasgouwse samenleving de Global Goals speld uitgereikt. Lees het verhaal van Antoinette Herfs hieronder.

“Ouderen hebben elkaar nodig, het maakt hun dag goed!”

Eenzaamheid onder ouderen is een probleem dat ver buiten de gemeentegrens reikt, maar waar helaas ook Maasgouwers mee kampen. Ondanks de prachtige natuur van de Linnerweerd, merkt Antoinette Herfs uit Linne dat ze vooral elkaar nodig hebben. Om ouderen bij elkaar te brengen, startte zij vijf jaar geleden samen met een vriendin SmikkeLin. Ouderen kunnen zo twee keer per maand samen genieten van een driegangendiner in Grand Café Brasserie De Harmonie in Linne voor een zacht prijsje. 

Antoinette: “Ik vind het belangrijk om midden in de maatschappij te staan en met mensen om te gaan. Als ik buiten ben maak ik met iedereen een praatje. Zo kreeg ik vaak te horen dat zondag een moeilijke dag is voor ouderen. Dan zie je niemand, hoor je niks en kun je ook geen boodschappen doen. Daarom wilde ik op de maandagochtend iets laagdrempeligs organiseren om de dag daarvoor weer goed te maken. Heel simpel: gewoon ergens samen een kop koffiedrinken. Ik merkte al snel dat iedereen weer vrolijk naar huis ging. Dan is de dag gebroken, heb je fijn met mensen kunnen praten en is het goed. Dat wilde ik verder uitbouwen.” Zo ontstond het idee voor SmikkeLin.

SmikkeLin

Antoinette vertelt verder: “SmikkeLin is geïnspireerd op een initiatief uit Maasbracht. Daar gingen ouderen ook samen eten. Ik dacht: dat moet in Linne ook kunnen. En dat kon het zeker! Vanaf het begin was het een groot succes. Onze gasten zien het echt als een uitje waar ze naar uitkijken en hun mooiste kleren voor aantrekken. Ze zijn erg trouw. Gemiddeld dineren we met zo’n vijftig mensen per keer. Het enthousiasme waarmee ze zo’n middag verlaten en het weer doorvertellen aan vrienden en kennissen, doet ons enorm goed.”

Helaas stond corona het 5-jarig jubileum van SmikkeLin in de weg. Antoinette: “Door corona moesten we tijdelijk stoppen met de diners. We wilden net gaan vieren dat we vijf jaar bestonden, maar helaas moest alles op een laag pitje komen te staan. We zijn nu aan het proberen om in oktober weer te starten met de diners. Ik word al vaak aangesproken of we snel weer beginnen. Dus ik heb goede hoop dat we de draad weer kunnen oppakken en nog meer ouderen in Maasgouw kunnen ontvangen voor een gezellig middagje uit.”

Samen maken we Maasgouw

Antoinette ziet allerlei initiatieven ontstaan die ook een steentje bijdragen aan het nog beter maken van Maasgouw. Ze denkt aan het neerzetten van planten- en bloemenbakken in het dorp door LeefLinne en ook aan de bezinningsborden in de Linnerweerd. Antoinette: “Ik geniet ultiem van de Linnerweerd, de natuur is daar zo prachtig. En met de bezinningsborden denk je over van alles na als je aan het wandelen bent. Bijvoorbeeld over de vraag: ‘Wanneer zat het jou de laatste keer eens echt mee of tegen?’. Dat hebben we toch maar mooi neergezet hier in Maasgouw. We zijn goed bezig.” Op de vraag waarom we met elkaar Maasgouw stap voor stap zouden willen veranderen naar een plek die nog fijner en beter is om te wonen en te leven, reageert Antoinette krachtig: “Omdat we nu leven. Het gaat om deze dag en daarom moet het ook nu zijn. Dat kunnen we niet afschuiven. En weet dat verandering niet meteen iets groots hoeft te zijn. Zelfs een uurtje samen koffiedrinken of mensen actief in de natuur aan het denken zetten, kan voor enorm veel geluk zorgen.”

Samen maken we Maasgouw. Doet u mee?

Wilt u zich opgeven voor het SmikkeLin-diner? Neem dan contact op met Antoinette via telefoonnummer (0475) 46 40 67.