Langdurig voor je naaste zorgen kan zwaar zijn, zeker als je er alleen voor staat. Het wordt een stuk makkelijker als je de zorgtaken kunt verdelen. Josephine Van Montfort-Delsing (94) uit Maasbracht prijst zich gelukkig met elf mantelzorgers. Al haar kinderen dragen hun steentje bij zodat zij in haar eigen, vertrouwde huis kan blijven wonen. De gemeente Maasgouw, die mantelzorgers ondersteunt, heeft hier diep respect voor. 

De jaren mogen dan gaan tellen, de herinneringen zijn nog springlevend. Op 18 november 1952 stonden zij samen voor het altaar om hun liefde te bezegelen. Jacobus van Montfort en Josephine Delsing. Ze namen hun intrek in de boerderij aan de Molenweg in Maasbracht. Josephine schonk hier het leven aan twaalf kinderen: zes zonen en zes dochters. Het was hard werken, maar zo voelde het niet. Zorgen was haar tweede natuur. Bij dag en dauw stond de geboren Echtse klaar voor de kinderen en voor de dieren in de stal.  

Anno 2023 - 71 trouwjaren verder - woont Josephine er nog altijd. Zonder haar man Jacobus, die twintig jaar geleden overleed, maar omringd door haar kinderen. Nadat Josephine 3,5 jaar geleden thuis ten val kwam en haar arm brak, kwam zoon Maurice op het idee om een weekrooster te maken en op die manier de zorg voor hun moeder over alle elf kinderen te verdelen. En zo geschiedde. Iedereen nam z’n verantwoordelijkheid, waarbij de mannelijke telgen onder aanvoering van zoon Cor de krachten bundelden. Samen verbouwden zij een deel van de schuur tot studio, bestaande uit een slaapkamer en badkamer. Zo hoefde hun moeder niet meer de trap op en konden de kinderen haar oude slaapkamer als logeerkamer gebruiken. 

Mantelzorgfamilie

Sinds die tijd is er dag en nacht iemand bij haar. Marjo, Nicole, Jack, Ronald, Chantalle, Cor, Xandra, Riny, René, Maurice en Rita; uit alle windstreken - vanuit Limburg, maar ook uit Zwolle en Ede - komen ze naar Maasbracht om voor hun moeder te zorgen. “Boodschappen doen, koken, poetsen, wassen, de bedden verschonen, de tuin en de administratie verzorgen: iedereen doet wat-ie kan en graag wil doen. Dat voelt niet als een opgave. Mam heeft altijd geweldig voor ons gezorgd, nu is het onze taak om voor haar te zorgen. Thuis in haar eigen verzorgingshuis. Hoe mooi is dat! Het past ook helemaal in deze tijd waarin we, met hulp aan huis, zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen”, zegt dochter Nicole, die wekelijks op maandag en dinsdag in Maasbracht is. 

De dagelijkse verzorging is in handen van thuiszorg, de familie doet de rest. Dochter Chantalle is de spil in het team. Zij werkt op een steenworp afstand bij de apotheek en regelt in overleg met de huisarts de medicijnen en loopt regelmatig even binnen.   

De mantelzorg voor hun moeder voelt niet als zorg, zegt dochter Nicole. “We maken het vooral gezellig. Samen breien. Kaarten. Een stukje wandelen in de tuin. We doen de dingen die we altijd al deden. Ook voor ons is het fijn dat we niet naar een verpleeghuis hoeven. We komen thuis, het enige verschil is dat we onze bezoeken nu op elkaar hebben afgestemd. Ons geluk daarbij is dat we zo’n groot en hecht gezin hebben. Dat maakt het een stuk makkelijker om de taken te verdelen.” 

Josephine luistert aandachtig mee. De dankbaarheid staat in haar ogen geschreven en ze spreekt het ook hardop uit: “Ik vind het heel fijn dat mijn kinderen er elke dag voor mij zijn. Ik woon hier nu 71 jaar. Ik hoef hier nooit meer weg.”

Collage hele familie

Op de salontafel voor haar ligt een groot, rond kleed, bedrukt met foto’s. In het midden zijzelf, daaromheen haar 11 kinderen, 23 kleinkinderen en 11 achterkleinkinderen. Pure rijkdom. Josephine kreeg het kleed afgelopen voorjaar cadeau tijdens haar 94e verjaardag. Nicole: “Sinds mam corona heeft overleefd, voelt elke dag met haar als een feestdag. Zoals de molen in deze straat z’n rondjes draait, zo maken wij ook voor haar de cirkel rond. Vroeger zorgde zij voor ons, nu zorgen we voor haar. En dat blijven we doen zolang als het gaat.”

Bent u mantelzorger en heeft u vragen of behoefte aan ondersteuning? Neemt u dan contact op met het Sociaal wijkteam via (0475) 85 25 00 of sociaalwijkteam@gemeentemaasgouw.nl. Ook kunt u langs komen tijdens het inloopspreekuur. Dit is maandag t/m donderdag tussen 9:00 en 12:00 uur in Sociaal Maatschappelijk Centrum de Spil. Het adres is Suikerdoossingel 49 in Maasbracht.