Kunt u zelf niet gaan stemmen op 14, 15 of 16 maart? Bijvoorbeeld omdat u geen tijd heeft? Of omdat u ziek bent of slecht ter been? Laat uw stem niet verloren gaan. U kunt iemand anders vragen om voor u te stemmen. Daarvoor moet u die persoon machtigen. Dat heet stemmen bij volmacht.

Wie kan ik machtigen?

De persoon die u machtigt:

  • moet in de gemeente Maasgouw wonen
  • moet kiesgerechtigd zijn

Wat moet ik doen?

U kunt iemand machtigen via de stempas. Vul samen de gegevens op de achterkant van de stempas in. Zet hier uw handtekening onder. De kiezer die voor u stemt, neemt (een kopie van) uw identiteitsbewijs mee. De kiezer breng zijn eigen stem tegelijk uit met de stem waarvoor diegene gemachtigd is. Machtigen kan tot op de stemdag (16 maart 2022). In het stembureau kunt u geen machtiging meer afgeven.

Let op: een kiezer mag door maximaal 2 personen gemachtigd worden om te stemmen.

Schriftelijke machtiging

Bent u bijvoorbeeld in het buitenland en wilt u iemand uit Maasgouw machtigen om voor u te stemmen? Dan kunt u gebruik maken van de schriftelijke machtiging. U kunt dit formulier ook gebruiken om iemand te machtigen als u in Maasgouw woont en geen geldig (maximaal vijf jaar verlopen) identiteitsbewijs heeft. Als u een ander aanwijst om voor u te stemmen met behulp van de achterkant van uw stempas, moet u namelijk een kopie van een geldig identiteitsbewijs meegeven. Vult u een schriftelijke machtiging in, dan hoeft de ander geen kopie van uw identiteitsbewijs te tonen als hij of zij voor u stemt.

Aanvragen

Het aanvraagformulier voor deze schriftelijke machtiging vindt u hieronder. Vul het machtigingsformulier in en stuur het naar ons op. Zorg ervoor dat het aanvraagformulier uiterlijk 11 maart 2022 om 17.00 uur bij ons binnen is. Anders kunnen wij helaas geen schriftelijke machtiging meer afgeven.