De geboorte van haar oudste zoontje zette Marloes Schreiner uit Maasbracht aan het denken. Zijn luiers zorgden bijna drie jaar lang voor een overvolle container. Bij haar tweede besloot ze het anders te doen. Ze koos voor wasbare luiers. Een goede keuze. Eentje die ze elke ouder-to-be aanraadt. “Ik wil dat mijn kinderen in een schone wereld kunnen opgroeien”, vertelt Marloes. “Dan is het logisch dat jezelf ook je steentje bijdraagt. Met een gezin van vier heb je voor je het weet veel afval. Daarom wil ik afval voorkomen én afval scheiden.”

Nauwkeurig afval scheiden

Hoe belangrijk het is om je afval goed te scheiden zag Marloes in een tv-programma. Marloes: “Afval dat je niet goed scheidt, wordt verbrand. Dat is niet alleen heel vervuilend, dit afval kan dan ook niet gerecycled worden. Sindsdien scheid ik mijn afval nog nauwkeuriger. Blik, papier, glas, plastic en gft houden we allemaal apart. Daarom denk ik dat we gemakkelijk uitkomen met één grijze container per vier weken. Ik vind het wel jammer dat  we het plastic afval niet meer zelf naar de milieuperrons kunnen brengen. Het neemt veel plaats in als je het moet bewaren tot de ophaaldag.”

Daarom gaan we het PMD-afval ophalen

Te vaak is het PMD-afval dat in de wijkparkjes wordt ingeleverd, vervuild met andere soorten afval. Dan kan het niet gerecycled worden en gaat het als restafval in de verbrandingsoven. De gemeente gaat het PMD-afval huis-aan-huis in doorzichtige zakken ophalen. De inzamelaars doen dan meteen een eerste controle.

Afval scheiden

Honderden euro’s bespaard

Marloes probeert ook afval te voorkomen. “Met de wasbare luiers hebben we een grote stap gezet. Ik schrok hoeveel water en chemie er nodig is voor de productie van wegwerpluiers. Het levert een enorme afvalberg op én het kost handen vol geld. Daarbij valt het extra wassen in het niet. Ik vind de moderne wasbare luiers heel gemakkelijk en het is absoluut niet viezer dan een wegwerpluier. Bijna iedereen verklaarde ons voor gek, maar we hebben toch doorgezet. Dat heeft ons honderden euro’s bespaard en het was ook nog eens goed voor het milieu. Misschien kan de gemeente nieuwe ouders met een subsidie stimuleren om op wasbare luiers over te stappen. Dan wordt het aantrekkelijker om de wegwerpluier in te ruilen.”

Minder afval: tips van Marloes

Afval voorkomen is niet ingewikkeld. Ook met kleine aanpassingen kun je het verschil maken. Enkele tips van Marloes:

  • neem je eigen boodschappentas mee;
  • doe groente en fruit los in je karretje, of gebruik een herbruikbaar zakje;
  • koop geen kleine pakjes of flesjes drinken maar geef je kinderen een eigen drinkfles;
  • gebruik shampoobars in plaats van shampoo uit een fles, het schuimt goed en ruikt heerlijk;
  • voorkom verspilling, koop alleen wat je nodig hebt;
  • toch een restje eten over? Vries het in;
  • zet een klein afvalbakje op je aanrecht voor etensresten en schillen;
  • ga voor speelgoed naar de kringloopwinkel;
  • gebruik een doorzichtige zak voor je plastic, blik en drinkpakken. Een grijze zak komt alsnog in het restafval terecht.