Ergert u zich ook zo aan zwerfafval en wilt u een bijdrage leveren aan een schoon Maasgouw? Meld u dan aan als zwerfafvalvrijwilliger! In Maasgouw zijn ruim 40 zwerfafvalvrijwilligers. Zij gaan regelmatig op pad om zwerfafval te rapen. Daar zijn we trots op! Samen zorgen we voor een schoon Maasgouw.

Zwerfafvalvrijwilliger

Met een paar uurtjes afvalruimen komt u al in actie tegen zwerfafval. Bijvoorbeeld door iedere dag iets van de stoep te rapen of iedere week een opschoonrondje door de buurt te maken. Meld u aan als zwerfafvalvrijwilliger en geef aan welk deel van Maasgouw u schoonhoudt. Dan krijgt u van ons gratis een afvalgrijper en afvalzakken om u daarbij te helpen. Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar info@gemeentemaasgouw.nl.

Zwerfvuil beter in kaart brengen

Om het zwerfvuil beter in kaart te brengen kunt u uw route registreren. U kunt het gebied waar u zwerfafval opruimt aangeven op de kaart van Nederland Schoon(externe link). Zo ontdekt u wie nog meer aan het opruimen is. 

Apps om zwerfafval te registreren

Ook zijn er apps waarmee u uw opruimactie kunt registreren. HelemaalGroen(externe link) is een app waarmee u gemakkelijk kunt bijhouden welke routes u al schoongemaakt heeft. Ook kunt u zien waar andere gebruikers van de app zwerfvuil opgeruimd hebben. Met de app Litterati(externe link) is het mogelijk om zwerfafval in beeld te brengen. Met de app maakt u een foto van het zwerfafval. Zo wordt de hoeveelheid zwerfafval inzichtelijk op een kaart. Beide apps kunt u downloaden via Google Play of de IOS Store.