Het rijke Romeinse verleden van Heel is bij veel mensen wel bekend, maar hiervan is nauwelijks iets terug te zien als je Heel bezoekt. Ook staat er weinig over het verleden op papier. Heemkring Heel wil dit veranderen en het Romeinse verleden van Heel beter op de kaart te zetten. Op woensdag 14 september heeft de heemkundevereniging een plan van aanpak overhandigd aan wethouders Tim Snijckers en Sjors Blomen om dit te realiseren.

Romeinse vondsten

Door de jaren heen zijn er in Heel verschillende vondsten gedaan uit de Romeinse tijd. Zo is de Romeinse naam van Heel bekend: Catualium. Deze staat vermeld op een wereldberoemde Romeinse wegenkaart: de Peutingerkaart. 

Een andere uitzonderlijke vondst was die van een Romeins grafveld in Heel. Op het terrein van Daelzicht werden veel grafvondsten gedaan. Er is sprake van honderden graven. Hiermee vormt het grafveld in Heel samen met Nijmegen en Tiel-Passewaaij de top 3 van Nederland.

Plan heemkundevereniging

De heemkundevereniging wil een samenhangend verhaal over het Romeinse verleden van Heel  vertellen en dit presenteren bij een breder publiek. Maar hiervoor moet wel nog het één en ander gebeuren. Dit staat allemaal beschreven in het plan van aanpak. Uiteindelijk is het de bedoeling dat het rijke Romeinse verleden van Heel beter op de kaart wordt gezet. Er wordt onder andere gedacht aan tentoonstellingen, een wandeling met het Romeinse verleden als uitgangspunt en Heel opnemen in de Archeo Route Limburg.